Πέτρος Ραβούσης

Πέτρος Ραβούσης – (1996/1997)

Ο γεννημένος το 1954 βετεράνος αμυντικός της Ένωσης βρέθηκε στο πλευρό του Ντούσαν Μπάγεβιτς κατά την “χρυσή” οκταετία 1988/1996 ως βοηθός προπονητή, σε μια περίοδο όπου η ΑΕΚ έπαιξε εκπληκτικό ποδόσφαιρο και κατέκτησε 4 πρωταθλήματα κι 1 κύπελλο.
Με την φυγή του Μπάγεβιτς για τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1996, ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ Μιχάλης Τροχανάς χρίζει τον Ραβούση διάδοχο του Μπάγεβιτς. Η ΑΕΚ παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο, κατακτάει το κύπελλο και το σούπερ καπ, φτάνει στους 8 του κυπέλλου κυπελλούχων, ενώ στο πρωτάθλημα παίρνει την 2η θέση (πίσω από τον ΟΣΦΠ του…Μπάγεβιτς), αλλά κατά γενική ομολογία ειδικά εκείνη την χρονιά η διαιτησία “έσπρωχνε” σκανδαλωδώς τον Ολυμπιακό καθ´ όλη την διάρκεια της σεζόν. Ο Τροχανάς δημιούργησε προβλήματα στον Πέτρο Ραβούση (ειδικά μετά τον ευρωπαικό αποκλεισμό από την Παρί Σαν Ζερμαίν), ο προπονητής της ΑΕΚ αρχικά παραιτήθηκε, αλλά τελικά (κατόπιν και παρεμβάσεων του κόσμου της ομάδας) έμεινε μέχρι το τέλος της σεζόν (κατακτώντας και το κύπελλο με τον τελικό εναντίον του Παναθηναικού στο γήπεδο “Γεώργιος Καραισκάκης”). Μάλιστα ο Ραβούσης νίκησε τον “δάσκαλό του” Ντούσαν Μπάγεβιτς εκείνη την σεζόν στα 3 από τα 4 ματς που βρέθηκαν αντιμέτωποι (σε πρωτάθλημα και κύπελλο). Η ομάδα που παρουσίασε ο Ραβούσης ήταν πάρα πολύ καλή, αλλά η γενική αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι αυτή η ομάδα ήταν η συνέχεια της “διαστημικής” ομάδας της προηγούμενης σεζόν (η ΑΕΚ είχε λίγες μόνο αλλαγές στο ρόστερ).
Προς την εξαγωγή τέτοιων συμπερασμάτων (ότι δηλαδή ο Ραβούσης βοήθησε μεν την ομάδα, αλλά ήδη είχε στα χέρια του ένα έτοιμο σύνολο – προιόν των προηγούμενων σεζόν) “βοήθησε” και η συνέχεια της προπονητικής πορείας του Πέτρου Ραβούση: θήτευσε στον πάγκο διαφόρων ομάδων μικρότερου βεληνεκούς από την ΑΕΚ (Πανηλειακός, Παναιτωλικός, Βέροια, ΑΕΚ Λάρνακας, Ακράτητος), χωρίς να δείξει κάτι το ιδιαίτερο και τελικά μετά το 2002 έμεινε μακρυά από τους ποδοσφαιρικούς πάγκους.