Τραϊανός Δέλλας

Τραϊανός Δέλλας – (2013/2015)

Ο γεννημένος στις 31 Ιανουαρίου του 1976 βετεράνος διεθνής κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τα πολύ “βαθιά”, αφού κλήθηκε να κοουτσάρει την ομάδα για τις 2 τελευταίες αγωνιστικές της τραγικότερης περιόδου της ιστορίας της, της σεζόν 2012/13. Δεν τα κατάφερε καθόλου καλά αφού η “Ένωση” με 2 ήττες από Πανθρακικό (σε ματς που τελικά διακόπηκε κι ενώ η ΑΕΚ έχανε με 0-1) και Ατρόμητο δεν μπόρεσε τελικά να αποφύγει τον υποβιβασμό.
Παρόλα αυτά, μετά τον υποβιβασμό λόγω πτώχευσης στην Football League 2 και με την προσπάθεια αναγέννησης της ομάδας που ξεκίνησε με πρωτοβουλίες του Δημήτρη Μελισσανίδη, του δόθηκε και στην συνέχεια η θέση του προπονητή της ομάδας, αφού κρίθηκε ότι είχε τα απαραίτητα προσόντα και ότι ταυτόχρονα ήταν ευκαιρία για την ΑΕΚ να αναδείξει έναν “δικό της” προπονητή.
Ο Τραιανός Δέλλας έχοντας στο προπονητικό του τημ ως βοηθό τον Βασίλη Μπορμπόκη, γυμναστή τον Δημήτρη Μπουρουτζίκα και υπό την επίβλεψη και τις συμβουλές του εκτελεστικού διευθυντή (πλέον) της ομάδας Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα να καθοδηγήσει την ομάδα σε αυτήν την (ψυχολογική κυρίως) ταλαιπωρία των μικρότερων κατηγοριών, αφού πέτυχε πολύ εύκολα 2 σερί ανόδους, φέρνοντας την ΑΕΚ το συντομότερο δυνατόν ξανά στην φυσική της κατηγορία. Συγκεκριμένα στην Football League 2 οι “κιτρινόμαυροι” είχαν 24 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα (και συνολικά γκολ 80-14) και προβιβάστηκαν στην Football League με 18 πόντους διαφορά από την 2η ΑΕ Κηφισιάς. Μοναδικές αρνητικές στιγμές της σεζόν η ήττα στο πρωτάθλημα (από την Θύελλα Ραφήνας με 2-1) και ο αποκλεισμός από τον θεσμό του κυπέλλου ερασιτεχνών (θεσμό που καθιερώθηκε κατά την συγκεκριμένη σεζόν, προφανώς και λόγω της εμπορικότητας που έδωσε στην κατηγορία η ΑΕΚ), από τον Αγροτικό Αστέρα Ευόσμου (ήττα με 2-0 σε ένα ματς που η ΑΕΚ αντιμετώπισε μάλλον ως αγγαρεία). Κατά τα λοιπά η ομάδα έπαιξε “στο ρελαντί” και δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να ανέβει στην Football League. Είναι πάντως δεδομένο ότι το ρόστερ που είχε στα χέρια του ο Δέλλας δεν συγκρινόταν με αυτά που είχαν οι υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας.
Κατά την επόμενη σεζόν, η ΑΕΚ είχε και πάλι μακράν το μεγαλύτερο μπάτζετ και αντικειμενικά το καλύτερο υλικό παικτών της κατηγορίας και ο Τραιανός Δέλλας καθοδήγησε την ομάδα εύκολα σε 2η σερί άνοδο. Η ΑΕΚ τελείωσε αήττητη το πρωτάθλημα (22 νίκες- 2 ισοπαλίες), είχε 19 πόντους διαφορά από την 2η Παναχαική, συνολικά γκολ 67-10, πέρασε σχετικά εύκολα κι από την διαδικασία των play-off (εκεί είχε και 2 ήττες από Ηρακλή και Ολυμπιακό Βόλου που πάντως δεν της δημιούργησαν κανένα απολύτως πρόβλημα) και τελείωσε πολύ εύκολα και αυτή την σεζόν. Η ΑΕΚ διεκδίκησε και το κύπελλο Ελλάδας την ίδια σεζόν, έφτασε κοντά στο να αποκλείσει τον Ολυμπιακό αλλά τελικά αποκλείστηκε (ισοπαλία 1-1 εκτός, ήττα με 0-1 εντός λίγο πριν το ματς διακοπεί τελικά εις βάρος της ΑΕΚ λόγω επεισοδίων). Στα 2 ματς υπήρχαν τεράστια παράπονα της ΑΕΚ από την διαιτησία, αλλά ταυτόχρονα υπήρξε και γκρίνια από αρκετούς για τον τρόπο που κοούτσαρε την ομάδα ο Δέλλας στο 2ο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ.
Με την επιστροφή της ομάδας την Super League (σεζόν 2015/16) ο Δέλλας παρέμεινε στην θέση του, αλλά φυσικά οι απαιτήσεις πλέον ήταν πολύ μεγαλύτερες. Κατά την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού η διοίκηση της ομάδας κινήθηκε σε “ρηχά νερά” όσον αφορά το μπάτζετ (το μπάτζετ της ομάδας όχι μόνο είχε τεράστια διαφορά από αυτό του ΟΣΦΠ, αλλά ήταν και σαφώς μικρότερο από αυτά του ΠΑΟΚ και του Παναθηναικού) και η ανησυχία του κόσμου της ομάδας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού άρχισε να γίνεται όλο και πιο έντονη. Παρόλα αυτά ο Δέλλας ποτέ δεν πήρε δημόσια θέση για τα μεταγραφικά, λέγοντας ότι δεν ήταν στην δική του αρμοδιότητα. Αυτήν του την στάση άλλοι φίλοι της ΑΕΚ την θεώρησαν σωστή, πολλοί όμως θεώρησαν ότι η στάση του έδειχνε ευθυνοφοβία κι έλλειψη προσωπικότητας (ουσιαστικά δεν έπαιρνε θέση για το πού θεωρούσε ότι μπορεί να φτάσει την ομάδα με το ρόστερ που θα είχε στα χέρια του). Τελικά η ΑΕΚ ξεκίνησε μέτρια το πρωτάθλημα (4 νίκες-1 ισοπαλία-1 ήττα) και μετά την συντριβή από τον ΟΣΦΠ με 4-0 στο Γ. Καραισκάκης κατά την 7η αγωνιστική, επήλθε ρίξη στις σχέσεις διοίκησης-Δέλλα (η διοίκηση τον θεώρησε υπεύθυνο όχι τόσο για την ήττα η οποία περπιπτόντως ξεκίνησε από ένα γκολ που έπρεπε να ακυρωθεί, όσο για την έκταση που πήρε το τελικό σκορ), με αποτέλεσμα την παραίτηση του Έλληνα τεχνικού στις 20/10/2015.
Η εικόνα που άφησε ο Δέλλας ήταν ότι ήταν ένας ήρεμος τεχνικός που του άρεσε το ποδόσφαιρο κατοχής, με πολύ καλές σχέσεις με τους παίκτες (κυρίως τους Έλληνες), με αρκετές γενικά δυνατότητες, αλλά από την άλλη μεριά έδειξε στην ΑΕΚ σημάδια έλλειψης έντονης προσωπικότητας (μέχρι ένος βαθμού λογικό αφού η διοίκηση της ΑΕΚ του έδωσε την ευκαιρία να γίνει προπονητής σε τόσο υψηλό επίπεδο), με πολύ μικρή συμμετοχή στις μεταγραφές, ενώ και η παρεμβατικότητά του στα παιχνίδια ήταν αμφιλεγόμενη.
Μετά το τέλος της προπονητικής του καριέρας στην “Ένωση”, και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Δέλλας ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ατρομήτου Αθηνών.