Χρήστος Κωστής

Χρήστος Κωστής – (1994/1998 και 2000/2005)

Ένας από τους πάρα πολύ σημαντικούς και ταυτόχρονα ένας από τους πιο άτυχους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα.
Γεννημένος στις 15 Ιανουαρίου 1972 στην Θεσσαλονίκη, εντυπωσίασε αρχικά φορώντας τα χρώματα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 1994, μετά από πολύ μεγάλο μεταγραφικό “ντέρμπυ” με τον Ολυμπιακό, οι άνθρωποι της ΑΕΚ (Μελισσανίδης-Καρράς) καταφέρνουν τελικά να τον ντύσουν στα κιτρινόμαυρα (σύμφωνα μάλιστα με τα ρεπορτάζ της εποχής με … “απαγωγή” του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όταν ήρθε στην Αθήνα σκοπεύοντας να μιλήσει με ανθρώπους του ΟΣΦΠ). Όπως αναμενόταν, η μεταγραφή αυτή σκόρπισε “θύελλα” ενθουσιασμού στον κόσμο του “δικεφάλου”. “Φέρτε στην ΑΕΚ τον Κωστή, να πάρουμε και 4ο πρωτάθλημα σερί” έλεγαν οι φίλοι της ομάδας σε σύνθημά τους κατά το τέλος της σεζόν 1993/1994. Τελικά 4ο σερί πρωτάθλημα δεν ήρθε, αλλά ο Χρήστος Κωστής ήταν αναμφισβήτητα εξαιρετικός.
Ο “Έλληνας Κρόιφ” δεν αργεί να δικαιώσει τους πάντες στο περιβάλλον της ΑΕΚ με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις. Θαυμάσια τεχνική κατάρτιση, εξαιρετική ντρίμπλα, ταχύτητα και μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του. Αγωνιζόμενος είτε σε θέση επιθετικού είτε σε θέση μεσοεπιθετικού, ήταν ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής που με τις εμφανίσεις του συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό στο πολύ όμορφο ποδόσφαιρο που έπαιξε η ΑΕΚ στα μέσα της δεκαετίας του ’90, στην κατάκτηση των κυπέλλων του 1996 και του 1997 και σε όμορφες ευρωπαικές βραδυές. Για την περίοδο 1996/1997 ψηφίστηκε μάλιστα για τα βραβεία ΠΣΑΠ ως ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος (μαζί με τους Νικολαίδη και Φραντζέσκο) από τους συναδέλφους του. Ήταν γενικά ένας ποδοσφαιριστής που βοηθούσε τόσο στο σκοράρισμα όσο και στο δημιουργικό κομμάτι, ήξερε να συνδυάζεται σωστά με τους συμπαίκτες του αλλά να λειτουργεί και ατομικά όπου χρειαζόταν, ενώ η απόδοσή του είχε σταθερότητα, παίζοντας εξαιρετικά τόσο απέναντι σε θεωρητικά πιο αδύναμους αντιπάλους, όσο και σε ντέρμπυ και σε δύσκολα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η πρώτη του σεζόν στην ομάδα (με την ΑΕΚ εξαιρετική στην Ευρώπη αλλά κακή στο πρωτάθλημα, ενώ ήταν φιναλίστ στο κύπελλο χωρίς όμως να καταφέρει να το κατακτήσει) ήταν περίοδος προσαρμογής, παρόλα αυτά ο Χρήστος Κωστής ήταν πρώτος σε συμμετοχές παίκτης της ομάδας στο πρωτάθλημα, ενώ σκόραρε κι 11 φορές. Η “απογείωση” όμως στην απόδοσή του ήρθε κατά την δεύτερη του σεζόν στην ΑΕΚ (1995/1996). Αποτέλεσε μαζί με Μπατίστα, Τσιάρτα, Κετσμπάγια, Σαβέβσκι μια απίστευτη μεσοεπιθετική γραμμή, σε μια από τις καλύτερες ελληνικές ομάδες όλων των εποχών. Αγωνιζόμενος κατά την συγκεκριμένη σεζόν κυρίως στο αριστερό άκρο της επίθεσης, ήταν και πάλι πρώτος σε συμμετοχές στο πρωτάθλημα (σκόραρε και 19 φορές αποτελώντας τον 2ο σκόρερ της ομάδας πίσω από τον Βασίλη Τσιάρτα ), ενώ κατέκτησε με την “Ένωση” και το κύπελλο (σκοράροντας μάλιστα 8 φορές στον θεσμό). Ίσως ακόμα καλύτερη ήταν η επόμενή του σεζόν (1996/1997). Ήταν και πάλι κυπελλούχος Ελλάδας με την ΑΕΚ, ενώ και πάλι ήταν πρώτος της παίκτης σε συμμετοχές στο πρωτάθλημα, αποτελώντας μάλιστα τον 1ο σκόρερ της με 21 γκολ.
Στην έναρξη όμως της επόμενης περιόδου (κι ενώ είχε ξεκινήσει και πάλι εντυπωσιακά με 4 γκολ σε 6 ματς πρωταθλήματος), η μοίρα του έπαιξε πολύ άσχημα παιχνίδια. Η “μαύρη” βραδυά ήταν στις 23/10/1997 όταν τραυματίστηκε πολύ σοβαρά (κάταγμα κνήμης και περόνης) σε ευρωπαικό παιχνίδι με την Στουρμ Γκρατς, μετά από μια ατυχή σύγκρουση με τον αντίπαλο γκολκήπερ Σίντορτσουκ (https://www.youtube.com/watch?v=osyKJaeSN9g). Έκτοτε δεν κατάφερε ουσιαστικά ποτέ να ξαναγίνει ο ίδιος παίκτης. Εγχειρήστηκε, ακολούθησε θεραπείες και το 1998 (όντας ακόμα τραυματίας) μεταγράφηκε στην Άντερλεχτ, αλλά δεν κατάφερε να αγωνιστεί καθόλου στη βελγική ομάδα. Το 2000 (και μετά από διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις) επέστρεψε στην ΑΕΚ, αλλά είχε νέους τραυματισμούς και δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να ξαναβρεί τον εαυτό του. Στην επιστροφή του στην ΑΕΚ και παρά την μεγάλη προσπάθεια που έκανε να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο (με τον κόσμο και τις διοικήσεις της ΑΕΚ να τον στηρίζουν από την πλευρά τους όσο μπορούσαν), δεν τα κατάφερε. Είχε μόλις 7 συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος μέχρι το 2005 (όταν έφυγε για την Αλκή Λάρνακας). Έκλεισε οριστικά την καριέρα του αγωνιζόμενος στον Άγιαξ Κέιπ Τάουν (αγωνίστηκε σε μόλις 2 παιχνίδια για την περίοδο 2006/2007).
Πολλές οι μεγάλες στιγμές της -ουσιαστικά- σύντομης καριέρας του για να ξεχωρίσει κανείς κάποιες. Ίσως τα γκολ σε παιχνίδια πρωταθλήματος εναντίον του Ολυμπιακού στη Ν. Φιλαδέλφεια για τις περιόδους 1995-1996 (ισοφάρισε σε 1-1 στο 87′, που ήταν και το τελικό σκορ) και 1996-1997 (έκανε το τελικό 2-0), το γκολ στον αγώνα πρωταθλήματος εναντίον του Παναθηναικού στη Ν. Φιλαδέλφεια για την περίοδο 1995-1996 (νίκη της ΑΕΚ με 1-0), καθώς και το γκολ εναντίον του Ολυμπιακού στη νίκη με 1-3 στο ΟΑΚΑ για το κύπελλο της περιόδου 1995-1996 να είναι λίγο πιο έντονα χαραγμένα στην μνήμη πολλών.
Ο Χρήστος Κωστής είχε 112 συμμετοχές και 56 γκολ στο πρωτάθλημα με την φανέλα της ΑΕΚ, ενώ στην καριέρα του είχε και 15 συμμετοχές με 4 γκολ με την εθνική ανδρών.
Οι τίτλοι που κατέκτησε με την ΑΕΚ ήταν 3 κύπελλα (1996,1997,2002) κι 1 Super Cup (1996).
Ο Χρήστος Κωστής κατά την περίοδο 2012-2013 ήταν γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ, ενώ σήμερα δεν έχει κάποια άμεση επαγγελματική σχέση με το ποδόσφαιρο. Κατά καιρούς εμφανίζεται ως τηλεοπτικός σχολιαστής αγώνων.

Video: https://www.youtube.com/watch?featur…&v=2JB-Yy_hCJU