Ντούσαν Μπάγεβιτς

Ντούσαν Μπάγεβιτς – (1977/1981)

Γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 στο Μόσταρ της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, σημερινής Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.
Ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο στα τμήματα υποδομής της τοπικής Βελέζ Μόσταρ και εξελίχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία της ομάδας φτάνοντας να γίνει αρχηγός της, παρά τις οικογενειακές αντιρρήσεις που τον ήθελαν φοιτητή πολιτικό μηχανικό στην Πολυτεχνική Σχολή. Ψηλός, ευθυτενής και άριστος σε τεχνική κατάρτιση, έπαιξε πάντα στην θέση του σέντερ φόρ έχοντας απίστευτη ευκολία τόσο στο σκοράρισμα όσο και στις τελικές πάσες προς συμπαίκτες του.
Με την ανδρική ομάδα της Βελέζ Μόσταρ ξεκίνησε να αγωνίζεται το 1966, έπαιξε σχεδόν σε 277 αγώνες σημειώνοντας 144 τέρματα. Ψηφίζεται “καλύτερος αθλητής της Γιουγκοσλαβίας” και ο Τύπος της εποχής του δίνει το προσωνύμιο “Πρίγκηπας του Νερέτβα” από το όνομα του ποταμού που διαρρέει την πόλη του Μόσταρ. Ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας στην περίοδο 1969-70.
Διεθνής με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας είχε στο διάστημα 1970-1977, 37 συμμετοχές σημειώνοντας 29 τέρματα. Είναι 5ος στην κατάταξη των σκόρερ της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας μετά τους Μπόμπεκ, Γκάλιτς, Μαριάνοβιτς και Μίτιτς. Ως μέλος της Εθνικής, συμμετείχε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 στη Δυτ. Γερμανία, όπου σημείωσε χατ-τρικ στην επικράτηση της Γιουγκοσλαβίας επί του Ζαΐρ με 7-0.
Το καλοκαίρι του 1977 ο Λουκάς Μπάρλος ψάχνει τρόπους να δώσει το “κάτι παραπάνω” στην ημιφιναλίστ του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 76-77 ομάδα της ΑΕΚ και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ταλαιπωρείται από προβλήματα υγείας λόγω τραυματισμών. Αν δεν συνέβαινε κάτι από αυτά τα δύο, οι δρόμοι του Μπάγεβιτς και του Ελληνικού πρωταθλήματος δεν θα συναντιόνταν ποτέ. Ο Μπάγεβιτς δοκιμάζεται σε ομάδες της Ευρώπης (κυρίως στο Βέλγιο) αλλά τα προβλήματα υγείας αναστέλλουν την όποια μεταγραφή του και προτείνεται στην ΑΕΚ. Ο Λουκάς Μπάρλος πείθεται για την απόκτηση του και ο Μπάγεβιτς οδηγείται στο χειρουργείο προς αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε.
Φήμες αναφέρουν ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση του να έρθει στην Ελλάδα και να παίξει στην ΑΕΚ έπαιξε και μια μορφή ρευματισμών από τους οποίους υπέφερε από μικρή η τότε νεαρή φιλόλογος και αγαπημένη του σύζυγος Μπέγκα και οι οποίοι σχεδόν “απαγόρευαν” την διαβίωση σε Βορειοευρωπαϊκές κλιματολογικές συνθήκες.
Κάνει ντεμπούτο με την κιτρινόμαυρη φανέλλα στις 18/12/1977 στην εντός έδρας νίκη της ΑΕΚ με 1-0 απέναντι στην Καστοριά.(ΦΩΤΟ)
Οι πρώτες εμφανίσεις του με την ΑΕΚ δεν εντυπωσιάζουν. Επηρεασμένος από την περιπέτεια υγείας και την αποκατάσταση του ο Μπάγεβιτς αν και δείχνει σημάδια ποιότητας δεν “κάνει την διαφορά”. Στην πρώτη του σαιζόν μένει στα 4 τέρματα με “παρθενικό” το γκολ της ισοπαλίας με 1-1 στην Τούμπα στις 8/1/1978.
Από την επόμενη αγωνιστική περίοδο 1978-79, τα πάντα αλλάζουν. Ο Μπάγεβιτς δημιουργεί μαζί με τον Θωμά Μαύρο ίσως το “φονικότερο” επιθετικό δίδυμο που έχει εμφανιστεί ποτέ στα Ελληνικά γήπεδα και διασύρουν αντίπαλες άμυνες κατά συρροήν.
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μέχρι και το 1981 και την αποχώρηση του από την ΑΕΚ συμμετέχει σε 106 αγώνες σημειώνοντας 65 τέρματα με αποκορύφωμα το καρέ με 4 γκολ απέναντι στον Πανσερραϊκό στην νίκη με 5-1 την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1979.
Υπήρξε μια από τις ποιοτικότερες μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα και αγαπήθηκε -σε κάποιες περιπτώσεις και “παράφορα”- από τον κόσμο της Ένωσης ενώ εκτιμήθηκε για το ήθος και την ποδοσφαιρική του αξία από το σύνολο των Ελλήνων φιλάθλων.
Με την ΑΕΚ κατέκτησε 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1977-78 και 1978-79) και 1 Κύπελλο Ελλάδας (1977-78). Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική στην περίοδο 1979-80 με 25 γκολ.
Φεύγοντας από την ΑΕΚ επέστρεψε στην Βελέζ Μόσταρ για δύο σαιζόν (1981-1983) όπου είχε 45 συμμετοχές σημειώνοντας 22 τέρματα.
Τελειώνοντας την ποδοσφαιρική του καριέρα ασχολήθηκε με την προπονητική.