Περίοδος 1987/88

Πρόεδρος: Ανδρέας Ζαφειρόπουλος

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Τοντόρ “Τοζα” Βεσελίνοβιτς – Todor “Toza” Veselinovic (JUG) – 1η ΣΕΖΟΝ

Τερματοφύλακες: Θεολόγης Παπαδόπουλος – Σπύρος Οικονομόπουλος – Φάνης Κοφινάς

Αμυντικοί: Χρήστος Βασιλόπουλος – Στέλιος Μανωλάς – Γιώργος Πεππές – Γιώργος Κούτουλας – Μάκης Χατζής – Τάκης Καραγκιοζόπουλος – Πολ Χατζόπουλος – Σωτήρης Μαυροδήμος – Παναγιώτης Στυλιανόπουλος – Δημήτρης Βολονάκης

Μέσοι: Παύλος Παπαιωάννου – Ράικο Γιάνγιανιν – Δημήτρης Πήττας – Γιώργος Σαββίδης – Βασίλης Βασιλάκος – Νίκος Πιάς – Λάμπρος Γεωργιάδης

Επιθετικοί: Χένρικ Νίλσεν – Τζίμης Πατίκας – Γιώργος Χριστοδούλου – Γιάννης Δίντσικος

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 8788 8788b
Η τελευταία χρονιά του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου στην ομάδα από την θέση του προέδρου (γιατί ως μεγαλομέτοχος παρέμεινε μέχρι το 1992), βρίσκει την ΑΕΚ τελικά στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, πίσω από την πρωταθλήτρια Λάρισα. Η σεζόν επισκιάστηκε από διάφορες εξωαγωνιστικές υποθέσεις, την “υπόθεση Τσίγκοφ”, την “υπόθεση Μπαλή-Παπαδόπουλου” (για τον θεσμό του κυπέλλου) και την “υπόθεση Βόσδου”.
Το καλοκαίρι του 1987 η ΑΕΚ (που επιστρέφει στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας) καλείται πλέον να πορευτεί χωρίς τον μεγάλο Θωμά Μαύρο, αλλά και έναν ακόμα πολύ καλό επιθετικό, τον Χόκαν Σάντμπεργκ (ενώ ήδη από τα μέσα της προηγούμενης σεζόν αποτελεί παρελθόν και ο Μάρτον Εστερχάζι). Από την άλλη πλευρά γίνονται κάποιες χρήσιμες προσθήκες (Σαββίδης, Νίλσεν, Βασιλάκος). Η ομάδα (με προπονητή τον Τόζα Βεσελίνοβιτς), με τους Παναθηναικό και Ολυμπιακό από νωρίς εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος, έχει καλή παρουσία, διεκδικεί το πρωτάθλημα, αλλά το χάνει από την δυνατή Λάρισα της εποχής. Καλύτεροι παίκτες της σεζόν για την ΑΕΚ οι Μανωλάς, Νίλσεν, Σαββίδης, Βασιλάκος, Γιάνγιανιν και Πατίκας και πρώτος σκόρερ της ομάδας αλλά και του πρωταθλήματος ο Δανός Χένρικ Νίλσεν με 21 γκολ. Μεγαλύτερη νίκη της σεζόν το 7-1 εναντίον της Βέροιας.
Μεγάλο ρόλο πάντως στην έκβαση του πρωταθλήματος έπαιξε η “υπόθεση Τσίγκοφ”. Ο Βούλγαρος ποδοσφαιριστής την Λάρισας βρέθηκε ντοπαρισμένος μετά απο ματς με τον Παναθηναικό (βρέθηκε θετικός στην ουσία “κωδείνη”). Ο ΚΑΠ ήταν ξεκάθαρος: μηδενισμός στον συγκεκριμένο αγώνα, αφαίρεση 2 βαθμών και τιμωρία του ποδοσφαιριστή. Αυτή ήταν και η πρωτόδικη απόφαση που έφερνε την ΑΕΚ στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Η Λάρισα ασκεί έφεση και οι οπαδοί της ξεσηκώνονται (αποκλείουν την εθνική οδό, κλείνουν σιδηροδρομικές γραμμές κ.ά.). Η τότε κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία και τελικά (πριν την εκδίκαση της έφεσης) ο τότε υφυπουργός αθλητισμού Σήφης Βαλυράκης αλλάζει τον κανονισμό “εν μία νυκτί”: πλέον σε περιπτώσεις ντοπαρίσματος ποδοσφαιριστή, θα τιμωρείται μόνο ο ποδοσφαιριστής και όχι η ομάδα. Έτσι η Λάρισα παίρνει τους βαθμούς πίσω και κατακτά τελικά το πρωτάθλημα. Ουσιαστικά η ΑΕΚ δικαιούνταν να πάρει το πρωτάθλημα στα “χαρτιά” (αλλαγή των νόμων κατά την διάρκεια της σεζόν ουσιαστικά αποτελεί “σκάνδαλο”), κάτι που συνέβη 20 χρόνια αργότερα (2007-2008) με τον Ολυμπιακό (με “θύμα” και πάλι την ΑΕΚ), αλλά η Λάρισα ήταν άξια πρωταθλήτρια, εντός αγωνιστικών χώρων.
Ένα άλλο σκάνδαλο της σεζόν ήταν η “υπόθεση Βόσδου”. Ο πρόεδρος της Παναχαικής Άρης Λουκόπουλος κατήγγειλε την ΑΕΚ για απόπειρα δωροδοκίας του αμυντικού της ομάδας του Λεωνίδα Βόσδου, πριν τον μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα στην Πάτρα (τελικά η Παναχαική κέρδισε με 2-1). Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δήλωσε ότι δεν τον πλησίασε κανείς, οι δικαστές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η ιστορία ήταν “εφεύρεση” του Λουκόπουλου για να δημιουργήσει κλίμα έντασης ενόψει του αγώνα και ο πρόεδρος της Πατρινής ομάδας τιμωρήθηκε.
Αξιοσημείωτα επίσης τα επεισόδια στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής της σεζόν στη Ν.Φιλαδέλφεια εναντίον του Ηρακλή (νίκη της ΑΕΚ με 1-0 με γκολ του Πολ Χατζόπουλου). Η “σκεπαστή” εξέδρα τα έχει βάλει με τον Ζαφειρόπουλο που θεωρεί πλέον ανίκανο να σηκώσει το “βάρος” της ομάδας, αλλά η ένταση που υπάρχει δεν δικαιολογεί τα γεγονότα που ακολουθούν: τα ΜΑΤ, σε μια ακατανόητη απόφαση, μπαίνουν μέσα στην εξέδρα και κτυπούν όποιον βρουν μπροστά τους, με αποτέλεσμα να έχουμε θερμότατα επεισόδια. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι υπεύθυνος για αυτή την ενέργεια των ΜΑΤ ήταν ο ίδιος ο τότε μεγαλομέτοχος της ομάδας (επηρέασε τους υπεύθυνους της αστυνομίας να ενεργήσουν με αυτό τον τρόπο).
* Στο κύπελλο Ελλάδας η ΑΕΚ αποκλείεται στον τρίτο γύρο από τον Ολυμπιακό.
Αρχικά οι “κιτρινόμαυροι” αποκλείουν τον Ηρακλή σε μονό ματς (ΑΕΚ-Ηρακλής 3-1) και στην συνέχεια αποκλείουν την Καλλιθέα (νίκη της Καλλιθέας με 3-2 στο πρώτο ματς και νίκη της ΑΕΚ με 2-0 στη Ν. Φιλαδέλφεια).
Στην συνέχεια η “Ένωση” κληρώνεται με τον Ολυμπιακό (που έχει πλέον μεγαλομέτοχο τον μεγαλοαπαταιώνα -όπως θα αποδειχτεί αργότερα-Γιώργο Κοσκωτά). Στο πρώτο ματς στο “Καραισκάκης” η ΑΕΚ παίρνει σημαντική ισοπαλία με 1-1 (το γκολ με φάουλ ο Βασιλάκος).
Παραμονές της ρεβάνς, ξεσπάει μεγάλο σκάνδαλο. Ο πρώην ποδοσφαιριστής της ομάδας Ντίνος Μπαλής επισκέπτεται (στο ξενοδοχείο που βρίσκεται η αποστολή της ΑΕΚ) με μια ανθοδέσμη τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ Θεολόγη Παπαδόπουλο και δημιουργεί έντονες υποψίες ότι προσπαθεί να τον δωροδοκήσει. Το ματς γίνεται, με νικητή τον Ολυμπιακό με 1-3 και η ιστορία συνεχίζεται στα δικαστήρια. Κατηγορούμενοι οι αδερφοί Κοσκωτά (Γιώργος και Σταύρος) που κατηγορούνται ότι μέσω του Μπαλή προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τους Παπαδόπουλο και Βασιλάκο, ενώ πολλοί οπαδοί της ΑΕΚ θεωρούν ότι υπάρχει και συμμετοχή της ΑΕΚ στην όλη υπόθεση και οτι π.χ. ειδικά ο Παπαδόπουλος, πράγματι δωροθοκήθηκε (είχε κακή απόδοση στον αγώνα). Τελικά σε μια πολύ παράξενη δικαστική απόφαση, ο μοναδικός που τιμωρείται για την όλη υπόθεση είναι ο Ντίνος Μπαλής (για απόπειρα δωροδοκίας).
Video: https://m.youtube.com/watch?v=PoGxiMiSNVE
Το κύπελλο κατέκτησε ο Παναθηναικός, που νίκησε τον Ολυμπιακό στον τελικό του ΟΑΚΑ με 4-3 στα πέναλτυ (κανονικό ματς 1-1, παράταση 2-2).