Περίοδος 2015-2016

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015-16
Πρόεδρος: Ευάγγελος Ασλανίδης

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητές: Τραϊανός Δέλλας – 4η σεζόν (1η έως 7η αγωνιστική) – Στέλιος Μανωλάς (8η αγωνιστική και πρώτη αγωνιστική φάσης ομίλων Κυπέλλου) – Γκουστάβο Πογιέτ (9η έως 30η αγωνιστική) – Στέλιος  Μανωλάς (Ημιτελικά κυπέλλου, 1η αγωνιστική play off και τελικός κυπέλλου)-Νίκος Παναγιωτάρας (2η αγωνιστική play off μέχρι τέλους αυτών).

Τερματοφύλακες: Γιάννης Ανέστης – Ηλίας Βούρας – Φώτης Καραγκιολίδης – Παναγιώτης Ντούνης – Αλάιν Μπαρόχα

Αμυντικοί: Δημήτρης Κολοβέτσιος – Ντιντάκ Βιλά – Βασίλης Λαμπρόπουλος – Μιχάλης Μπακάκης – Σταύρος Πεταυράκης – Στράτος Σβάρνας – Άνταμ Τζανετόπουλος – Αριστείδης Σοϊλέδης – Θέσαρ Άρθο – Ροντρίγο Γκάλο – Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος

Μέσοι: Έλντερ Μπαρμπόσα – Δημήτρης Ανάκογλου – Πέτρος Μάνταλος – Ρόναλντ Βάργκας – Βαγγέλης Πλατέλλας – Κυριάκος Ανδρεόπουλος – Μίγκελ Κορδέρο – Αντρέ Σιμόες – Αμπλαγιέ Φάι – Γιάκομπ Γιόχανσον – Ντιέγο Μπουονανότε – Μπρούνο Ζουκουλίνι

Επιθετικοί: Χρήστος Αραβίδης – Ιβάν Μπρέτσεβιτς – Ραφίκ Τζεμπούρ – Μακώλεϋ Κρισάντους – Τόμας Πέκχαρτ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
A2015_16
2015_16
Η σεζόν 2015-16 είναι για την ΑΕΚ η σεζόν της επανόδου της στις φυσιολογικές κατηγορίες από τις οποίες έλειψε για 2 χρόνια δια της καθόδου της στις χαμηλές κατηγορίες ενώ και πριν τον υποβιβασμό, η ΑΕΚ συμμετείχε περισσότερο ως κομπάρσος παρά έχοντας τον ρόλο που παραδοσιακά είχε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πολλοί ονειρεύτηκαν την επιστροφή της ομάδας σε συνδυασμό με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όμως από το καλοκαίρι ήδη κατέστη σαφές ότι η ΑΕΚ θα κινείτο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οικονομικά και ποιοτικά. Και πράγματι η ΑΕΚ κατά την επάνοδό της στη μεγάλη κατηγορία του ποδοσφαίρου, παρουσίασε μία ομάδα αρκετά value for money, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε αυτό το σύνολο να αξιώσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Τα νέα πρόσωπα στην ομάδα ήταν ο τερματοφύλακας Μπαρόχα που έμεινε μόνο για μία σεζόν στην ομάδα και κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτής έπαιξε βασικός, Βίλα, Άρθο, Γκάλο και Βασιλαντωνόπουλος στην άμυνα, Βάργκας, Σιμόες και Μπουονανότε στη μεσαία γραμμή με τον δεύτερο να θεωρείται σε γενικές γραμμές ο καλύτερος παίχτης της ΑΕΚ για τη σεζόν, ενώ ο Βάργκας ήταν αυτός που έδωσε νίκες σε ντέρμπι, πέραν αυτού όμως ουδέν. Ο Μπουονανότε ήταν η λεγόμενη “μεταγραφή αεροδρομίου” όμως δεν προσέφερε σχεδόν τίποτε εκτός από κάποια γκολ στην αρχή της σεζόν. Επιθετικά η ΑΕΚ ενισχύθηκε με τον παλιό γνώριμο Ράφικ Τζεμπούρ ο οποίος εμφάνισε εικόνα ποδοσφαιριστή προς το τέλος της σεζόν και στο κύπελλο Ελλάδας. Στο πρωτάθλημα όσο έπαιξε ήταν απαράδεκτος.
Η σεζόν ξεκίνησε με τον Τραϊανό Δέλλα στο τιμόνι της ομάδας, μέχρι και την έβδομη αγωνιστική όπου η ΑΕΚ υπέστη διασυρμό από τον Ολυμπιακό με 4-0. Ως τότε έχασε βαθμούς χωρίς να κάνει ούτε μία φάση στην Ξάνθη (0-0), κέρδισε αγχωτικά παρά το τελικό 3-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Αθήνα, έχασε 2-1 στην Τούμπα όπου ο διαιτητής του αγώνα αλλοίωσε το αποτέλεσμα εις βάρος της ΑΕΚ, πλην όμως η εικόνα της ομάδας ήταν τόσο απογοητευτική που θα μπορούσε να φύγει με πολλαπλάσια τέρματα εις βάρος της, κέρδισε στη Βέροια με αγχωτική ανατροπή και γκολ στο 90′, και πέτυχε νίκη εναντίον του Ατρομήτου στο ΟΑΚΑ με 1-0, πάλι με την ψυχή στο στόμα. Ήταν ήδη προφανές ότι εκείνη η ΑΕΚ δεν μπορούσε να πάει πουθενά. Κακό ποδόσφαιρο σε συνδυασμό με προφανή ανικανότητα της ομάδας να σκοράρει. Ο βασικός επιθετικός της ΑΕΚ στον πρώτο αγώνα φέρεται να υπέστη θλάση. Έμεινε εκτός αγωνιστικών χώρων για 3 μήνες. Η ομάδα δεν προχώρησε σε κάποια μεταγραφή με αποτέλεσμα να ξεμείνει με Αραβίδη-Κρισάντους στην επίθεση κι έτσι κάθε σκέψη για πρωτάθλημα πήγε περίπατο.
Ο Δέλλας λοιπόν πλήρωσε τα σπασμένα για το κακό ξεκίνημα της ΑΕΚ, βοήθησε όμως τα μέγιστα τη διοίκηση σε αυτή την απόφαση μιας και το τελικό 4-0 του Καραϊσκάκη χρεώνεται αποκλειστικά σε εκείνον. Η ΑΕΚ ξεκίνησε καλά τον αγώνα, απείλησε δε στην αρχή περισσότερο από τους γηπεδούχους. Όπου χρειάστηκε, ως συνήθως ο διαιτητής ακύρωσε επιθέσεις της ΑΕΚ ως οφσάιντ και τελικά ξεμπλόκαρε τον Ολυμπιακό αφού μέτρησε καταφανώς άκυρο τέρμα για το 1-0 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Στα μέσα του δευτέρου μέρους ο Δέλλας βγάζοντας εκτός αγώνα τον Σιμόες, έκοψε την ΑΕΚ στα 2 κάτι που είχε κάνει ξανά 6 μήνες πριν, πάλι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και από εκείνο το σημείο το 4-0 ήταν θέμα χρόνου. Οι δηλώσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη μετά το τέλος του αγώνα ήταν από τις πλέον υποτιμητικές που έχουν γίνει για την ΑΕΚ κι έτσι η απομάκρυνση του Δέλλα ήταν άμεση.
Ο Γκουστάβο Πογιέτ αντικατέστησε τον Τραϊανό Δέλλα και η ΑΕΚ ξεκίνησε να παίζει πιο συντηρητικό ποδόσφαιρο μαζεύοντας αρκετούς βαθμούς. Βεβαίως από τον Οκτώβρη είχε ήδη μείνει εκτός πρωταθλήματος. Τον χειμώνα ενισχύθηκε με τη μεταγραφή του επιθετικού Τόμας Πέκχαρτ (τίποτε το ιδιαίτερο) και τον δανεισμό του μέσου Μπρούνο Ζουκουλίνι από την Μάντσεστερ Σίτυ. Δυστυχώς ο Ζουκουλίνι σχεδόν αμέσως τραυματίστηκε κι έμεινε εκτός αγώνων.
Στον δεύτερο γύρο η ΑΕΚ έκανε 3 μεγάλες νίκες εντός έδρας απέναντι σε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όλες με 1-0. Οι νίκες αυτές αναπτέρωσαν το ηθικό του κόσμου και της ομάδας και θα λέγαμε ότι σφράγισαν την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία. Αν κάτι χρήζει αναφοράς είναι η νίκη επί του Ολυμπιακού σε ένα ματς που η ΑΕΚ ναι μεν αδικήθηκε ακόμη μία φορά, όμως ο Ολυμπιακός τελείωσε τον αγώνα με 9 παίχτες (αμφότερες οι αποβολές δικαιολογημένες) και το γκολ της ΑΕΚ να προέρχεται από πέναλτι (έγκυρο). Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και σχεδόν όλα τα δημοσιογραφικά μέσα δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν το γεγονός ότι ο διαιτητής σφύριξε στις παραπάνω φάσεις αυτά που έβλεπε, μιας και στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός πάντα εξαιρείτο από το 1997 και εντεύθεν από την εφαρμογή των κανονισμών του αθλήματος κι έτσι φτάσαμε σε ρεσιτάλ βλακείας τόσο από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού που ευχήθηκαν να βρουν την ΑΕΚ στο κύπελλο και για κακή τους τύχη τη βρήκαν, όσο και από τους δημοσιογράφους που παρουσίασαν τη σωστή εφαρμογή των κανόνων του αθλήματος ως εύνοια υπέρ της ΑΕΚ. Εμείς νομίζουμε πως χρειάζονται ψυχίατρο…
Στα τελειώματα του πρωταθλήματος η ΑΕΚ κατάφερε και χάλασε το καλό κλίμα που δημιούργησαν οι νίκες στα ντέρμπι αφού έχασε στο Αγρίνιο, ήρθε ισόπαλη στη Λέσβο με την Καλλονή και υπέστη βαριά ήττα με 3-0 από τον Λεβαδειακό. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ο Πογιέτ αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο στάθηκαν ικανά στο να χωρίσουν οι δρόμοι της ΑΕΚ με τον Γκουστάβο Πογιέτ, σε αρκετά κακό κλίμα και την ομάδα να πορεύεται για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος  με το Νίκο Παναγιωτάρα αφού ο αντικαταστάτης του Πογιέτ, Στέλιος Μανωλάς αποχώρησε λόγω υπερκόπωσης μετά την κατάκτηση του κυπέλλου.
Η ΑΕΚ τερμάτισε τρίτη αφού της αφαιρέθηκαν βαθμοί για επεισόδια στον αγώνα με τον Ατρόμητο. Απόφαση που άργησε πολύ να επικυρωθεί λόγω της αποχής των δικηγόρων το πρώτο μισό του 2016.
PLAY OFF
Για ακόμα μία φορά η ΑΕΚ δεν κατάφερε να τερματίσει πρώτη στα p.o. του πρωταθλήματος. Ξεκίνησε με ήττα στην Τούμπα, κέρδισε τον Πανιώνιο, έχασε στη Λεωφόρο, κέρδισε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ήρθε ισόπαλη με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και αδιάφορη πια ηττήθηκε στη Ν. Σμύρνη. Τα play off επισκίασε η κατάκτηση του κυπέλλου. Η κόπωση της ομάδας σε συνδυασμό με την έλλειψη προπονητή ύστερα από την υπερκόπωση του Μανωλά, θα λέγαμε ότι κόστισαν στο τέλος. Σε έναν έτσι κι αλλιώς αδιάφορο θεσμό, η ΑΕΚ προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 2015-2016
cup16A

KYPELLO 2015-16

Η ΑΕΚ αναδείχτηκε Κυπελλούχος Ελλάδας κατά τη σεζόν επιστροφής της στις μεγάλες κατηγορίες.
Οι υποχρεώσεις ξεκίνησαν από τη δεύτερη φάση του θεσμού όπου η ΑΕΚ συμμετείχε σε όμιλο με Ξάνθη, Ελευσίνα και Λάρισα και τερμάτισε πρώτη με 3 νίκες. 0-1 στην Ξάνθη, 6-0 με τον Πανελευσινιακό, και 0-5 στη Λάρισα.
Εύκολα απέκλεισε τον Λεβαδειακό με 2 νίκες 0-1 και 2-0, πολύ ευκολότερα τον Ηρακλή στη φάση των Προημιτελικών 4-1 και 0-1.
cup16C
Ο Πέτρος Μάνταλος με κεφαλιά νικά τον Ρομπέρτο και ανοίγει το σκορ στον Τελικό.
Στη φάση των 4 τα ζευγάρια είναι ΑΕΚ-Ατρόμητος και ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.
Πρώτα παίζεται το ματς στην Τούμπα όπου ο ΠΑΟΚ διαμαρτύρεται για ένα πέναλτι, οι οπαδοί εισβάλουν και το ματς διακόπτεται. Την επόμενη μέρα, η ΑΕΚ ήταν να υποδεχτεί τον Ατρόμητο όμως 2 ώρες πριν τη σέντρα ο υφυπουργός αθλητισμού ανακοινώνει ότι ματαιώνει τον θεσμό του Κυπέλλου λόγω των επεισοδίων. Η αστειότητα αυτή εκ μέρους του υφυπουργού μαζεύτηκε μιας και το Κύπελλο συνεχίστηκε λίγους μήνες μετά χωρίς την παρουσία κόσμου στις εξέδρες. Για την ακρίβεια παίχτηκε ο Ημιτελικός μεταξύ ΑΕΚ και Ατρομήτου, αφού ο ΠΑΟΚ δεν κατέβηκε να παίξει τη ρεβάνς στον Πειραιά.
cup16D
Ο Ράφικ Τζεμπούρ γράφει με σουτ το 0-2 και δίνει καθαρό προβάδισμα στην ΑΕΚ για τη νίκη.
Η ΑΕΚ προκρίθηκε κερδίζοντας 1-0 στο ΟΑΚΑ και παίρνοντας την ισοπαλία 1-1 στο Περιστέρι. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ΑΕΚ έφτασε στον Τελικό έχοντας δεχτεί μόνο 2 γκολ σε 9 ματς.
Στις συζητήσεις και τις επαφές που έγιναν μεταξύ υπουργείου και ΕΠΟ για την τύχη του θεσμού του Κυπέλλου, είχε συμφωνηθεί να παιχτεί ένας αξιοπρεπής Τελικός, με κανονικούς διαιτητές. Βεβαίως η ΕΠΟ δεν κράτησε τον λόγο της και επέλεξε να ορίσει επόπτες γραμμών διαφορετικούς από τα πρόσωπα που είχαν συμφωνηθεί. Η ΑΕΚ κατέστησε αμέσως σαφές ότι αυτή τη φορά δεν θα πήγαινε ως πρόβατο σε σφαγή και ο Τελικός αναβλήθηκε.
ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ-ÁÅÊ (ÔÅËÉÊÏÓ ÊÕÐÅËËÏÕ ÅËËÁÄÁÓ 2015-2016) (ICONPRESS/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÍÔÏÕÍÔÏÕÌÇÓ) ÐÁÍÇÃÕÑÉÊÏ ÌÁÍÙËÁÓ

Οι παίκτες της ΑΕΚ πετούν στον αέρα τον Στέλιο Μανωλά πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τροπαίου.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ

aekosfp

Αφού η ΕΠΟ τελικά συμμορφώθηκε, ο Τελικός παίχτηκε σε συνθήκες απόλυτης ισονομίας. Στις 8.30 το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου ΑΕΚ και Ολυμπιακός παρατάχθηκαν ενώπιον του διαιτητή Τάσου Σιδηρόπουλου σε ένα ψυχρό και άδειο από κόσμο ΟΑΚΑ για να διεκδικήσουν το τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδας.
Οι ερυθρόλευκοι προσπάθησαν να πάρουν την πρωτοβουλία στο ματς με την Ένωση να το επιτρέπει μέχρι του σημείου που ο αντίπαλος άρχιζε να γίνεται επικίνδυνος. Με συστηματική άμυνα και μυαλωμένο παιγνίδι η ΑΕΚ “κέρδιζε μέτρα” προοδευτικά στο ματς και εκμεταλλευόταν τα κενά στα μετόπισθεν του Ολυμπιακού. Στο 37′ μετά από έξυπνη συνεργασία των παικτών της Ένωσης και ασίστ του Βάργκας, ο Πέτρος Μάνταλος βγήκε τετ-α-τετ με τον Ρομπέρτο και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Τα νέα δεδομένα απλά επέτειναν την μέχρι τότε κατάσταση. Οι ερυθρόλευκοι αναγκασμένοι να κυνηγήσουν την ισοφάριση ανοίχτηκαν περισσότερο δίνοντας ακόμη περισσότερους χώρους στην ΑΕΚ. Σε μια τέτοια φάση στο 51′ η Ενωσίτικη αντεπίθεση εκτυλίχθηκε με σπριντ του Τζεμπούρ μετά από ασίστ -και πάλι- του Βάργκας και σουτ του Αλγερινού που έγραψε το 0-2 και κατ’ ουσίαν “τέλειωσε” τον Τελικό.
Οι προσπάθειες του Ολυμπιακού έμοιαζαν απεγνωσμένες και μάταιες καθώς οι παίκτες του δεν διέθεταν τις απαραίτητες δυνάμεις ή το απαιτούμενο πάθος για να κατακτήσουν αυτό το Κύπελλο. Η έλλειψη δυναμικότητας των ερυθρόλευκων τους οδήγησε αρκετές φορές και σε αντιαθλητικό παιγνίδι με χαρακτηριστική στιγμή το χτύπημα του Μποτία στον Αραβίδη λίγο πριν το φινάλε που στοίχισε στον επιθετικό της ΑΕΚ κάποια δόντια λιγότερα στο στόμα του. Στο 85′ ο Ντομίνγκεζ πέτυχε το γκολ της τιμής, όμως η ΑΕΚ αναδείχθηκε Κυπελλούχος με χαρακτηριστική άνεση.
ΟΛΟΣ ο αγώνας εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=LjywIsOwlrk

Ολυμπιακός: Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μαζουακού, Ντα Κόστα, Μποτία, Μιλοβόγεβιτς, Κασάμι (52′ Ιντέγε), Φορτούνης, Ερνάνι (52′ Πάρντο), Φουστέρ (65′ Τσόρι), Πουλίδο

Προπονητής : Μάρκο Αλεξάντρε Σαράιβα ντα Σίλβα

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Ντίντακ, Κολοβέτσιος, Αρθο, Σιμόες, Μάνταλος (81′ Τζανετόπουλος), Γιόχανσον, Αραβίδης (90+1′ Πέκχαρτ), Βάργκας (58′ Μπακάκης) , Τζεμπούρ.

Προπονητής : Στέλιος Μανωλάς

cup16B
Ο Στέλιος Μανωλάς με τους συνεργάτες του και το Κύπελλο Ελλάδας 2016.
Η ήττα που υπέστη ο οργανισμός του Ολυμπιακού σε όλα τα επίπεδα εκείνο το βράδυ, ήταν συντριπτική. Η ΑΕΚ μετά από πολλά χρόνια διεκδίκησε ό,τι της αναλογούσε αρνούμενη να δεχτεί την παραμικρή υποψία αδικίας εις βάρος της. Μετά τον αγώνα οι άνθρωποι του Ολυμπιακού έκαναν λόγο για συνθήκες ζούγκλας και τρομοκρατίας, μα είναι πλέον προφανές ότι χρειάζονται ψυχίατρο…
cup16E
Οι παίκτες της Κυπελλούχου ΑΕΚ στην οροφή του πούλμαν αποθεώνονται από χιλιάδες Ενωσιτών
στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Το βράδυ της 17ης Μαϊου η Νέα Φιλαδέλφεια κάηκε. Τότε η ΑΕΚ μπόρεσε και είπε προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτή τη φορά “ΗΡΘΑΜΕ”.
cup16F