Περίοδος 1969/70

Πρόεδρος: Γεώργιος Χρυσαφίδης

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Μπράνισλαβ (Μπράνκο) Στάνκοβιτς – Branislav (Branco) Stankovic – 2η σεζόν

Τερματοφύλακες: Στέλιος Σεραφείδης – Στέλιος Κωνσταντινίδης

Αμυντικοί: Νικος Καραπουλιτιδης – Στεφανος Θεοδωριδης – Γιωργος Κεφαλιδης – Νικος Σταθοπουλος – Αποστολος Τοσκας – Γιωργος Τριανταφυλλου – Γιαννης Σπυροπουλος

Μέσοι: Γιωργος Καραφεσκος – Γιωργος Λαβαριδης – Στελιος Σκευοφυλαξ – Γιωργος Καχρης – Κωστας Χανιος – Μηνας Σταυριδης

Επιθετικοί: Μίμης Παπαϊωάννου – Μπάμπης Ψυμόγιαννος – Ανδρέας Παπαεμμανουήλ – Παναγιωτης Βεντουρης – Στεφανος Καρυπιδης – Κωστας Νικολαϊδης – Τάκης Παλασιδης – Σπυρος Πομωνης – Κώστας Σαρρης

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
6970
6970b

 

Η δεύτερη συνεχόμενη μεταβατική σαιζόν για την ΑΕΚ του Μπράνκο Στάνκοβιτς. Μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος της περιόδου 1967-68 και την ευρεία ανανέωση του έμψυχου δυναμικού που ακολούθησε, η Ένωση προχωρεί σε δεύτερη -μικρότερης κλίμακας- ανανέωση στο ρόστερ της ομάδας.

Προωθούνται στην ανδρική ομάδα παίκτες της εφηβικής όπως ο Στέφανος Θεοδωρίδης και ο Γιώργος Τριανταφύλλου ενώ γίνονται και μεταγραφές νέων και ελπιδοφόρων παικτών με κορυφαία αυτή του Αποστόλη Τόσκα. Παράλληλα αποχωρούν από το δυναμικό της ΑΕΚ ιστορικά στελέχη της ομάδας με μεγάλη προσφορά όπως οι Σοφιανίδης, Μπαλόπουλος, Βασιλείου, Ιορδάνου κ.α.
Τα αποτελέσματα αυτής της διετούς σαρωτικής ανανέωσης θα φανούν την αμέσως επόμενη περίοδο, όταν η Ένωση θα βρεθεί και πάλι στην κορυφή κατακτώντας τον τίτλο της Πρωταθλήτριας αποδίδοντας υψηλού επιπέδου ποδοσφαιρικό θέαμα. Τα προμηνύματα αυτής της επιτυχίας άρχισαν να φαίνονται από την περίοδο 1969-70 καθώς οι νεαροί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ πλαισιωμένοι από τα εναπομείναντα έμπειρα στελέχη της ομάδας, απέδωσαν κατά διαστήματα πολύ καλό ποδόσφαιρο με highlights της σαιζόν τις νίκες επί του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ιδιαίτερα η δεύτερη, σφραγίστηκε με ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ του Σπύρου Πομώνη με εναέριο βολέ-ψαλιδάκι μετά από ασίστ του Νίκου Σταθόπουλου που είχε “φροντίσει” προηγουμένως να κλέψει την μπάλλα από τον Γραμμό στην περιοχή της ΑΕΚ και στη συνέχεια να περάσει διαδοχικά 7-8 παίκτες των “πράσινων” συμπεριλαμβανομένου του γκολκίπερ Τάκη Οικονομόπουλου.
Συνυπολογιζομένων των αναλογιών, η κατάληψη της δεύτερης θέσης πίσω από τον Παναθηναϊκό κρίνεται σαν απόλυτα επιτυχής, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για την ομάδα του ΠΑΟ που έφτασε στον Τελικό του Γουέμπλεϊ την επόμενη σαιζόν συμμετέχοντας στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ως Πρωταθλήτρια της περιόδου 1969-70.
Ο Μίμης Παπαϊωάννου με 18 γκολ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Ένωσης και δεύτερος στον γενικό πίνακα πίσω από τα 25 γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη. Στην 10η θέση ισοβάθμησαν με 12 γκολ ο Κώστας Νικολαΐδης και ο Παναγιώτης Βεντούρης.
Η περίοδος 1969-70 στιγματίστηκε από το σκάνδαλο δωροδοκίας των Λουκανίδη και Συρόπουλου του Άρη Θεσσαλονίκης από ανθρώπους της νεοφώτιστης στην Α’ Εθνική Παναχαϊκής. Τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν συντριπτικά και η καταδικαστική απόφαση βγήκε άμεσα. Έτσι, παρά την “λευκή ισοπαλία” στο ματς στο γήπεδο Χαριλάου, ο αγώνας κατακυρώθηκε στον Άρη με σκορ 2-0, και η Παναχαϊκή αποβλήθηκε από το Πρωτάθλημα μηδενιζόμενη στους 13 εναπομείναντες αγώνες. Όπως ήταν φυσιολογικό, η ομάδα της Πάτρας έμεινε στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και αποχαιρέτησε τη μεγάλη κατηγορία. Να σημειωθεί ότι ιστορικά ήταν ο πρώτος υποβιβασμός ομάδας για δωροδοκία στα χρονικά του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

– Στο Κύπελλο Ελλάδος η ΑΕΚ προκρίθηκε άνευ αγώνος στον Β’ Γύρο, όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε μονό παιχνίδι τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα 120 λεπτά του αγώνα βρήκαν τις δύο ομάδες ισόπαλες με 1-1 από γκολ που είχαν σημειώσει οι Παπαϊωάννου και Αντωνιάδης. Οι ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι καθώς για πρώτη χρονιά εφαρμοζόταν η συγκεκριμένη διαδικασία αντικαθιστώντας την κλήρωση που ίσχυε προηγουμένως. Στην διδικασία των πέναλτι η ΑΕΚ ηττήθηκε με 3-5 καθώς αστόχησαν σουτάροντας άουτ οι Παπαϊωάννου και Βεντούρης.
Το Κύπελλο κατέκτησε ο Άρης Θεσσαλονίκης επικρατώντας με 1-0 του συμπολίτη του ΠΑΟΚ στο Καυταντζόγλειο Στάδιο.

* Η ομάδα δεν αγωνίστηκε στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.