Μάρτον Εστερχάζι

Μάρτον Εστερχάζι (Márton Esterházy) – (1984/1986)
Ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής ήταν ένας από τους ποιοτικότερους ξένους παίκτες στην ιστορία της ΑΕΚ.
Αγωνιζόταν στις θέσεις του μεσοεπιθετικού και του περιφερειακού επιθετικού και η μεταγραφή του στην ΑΕΚ τον Δεκέμβριο του 1984 αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία του τότε μεγαλομετόχου της ομάδας Ανδρέα Ζαφειρόπουλου. Ο γεννημένος στις 9 Απριλίου του 1956 Μαγυάρος άσσος, είχε ήδη αποκτήσει μεγάλο όνομα με τα χρώματα της Χόνβεντ (1980/1984), ενώ πιο πριν είχε αγωνιστεί σε Φερεντσβάρος και Βάσας. Επίσης ήταν εν ενεργεία διεθνής με την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας.
Στην ΑΕΚ δεν άργησε να εντυπωσιάσει, ενώ μαζί με τον Θωμά Μαύρο και τον Χόκαν Σάντμπεργκ συνέθεσαν μια “μαγική” τριπλέττα, στα μέσα της δεκαετίας του ´80. Ο “κόμης” (τιμητικός τίτλος της οικογένειάς του και όχι παρατσούκλι) ήταν “βιρτουόζος” ποδοσφαιριστής, με πολύ καλή τεχνική, εξαιρετική πάσα, καλές εκτελέσεις στις στημένες φάσεις και αρκετά μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα. Η απόδοσή του ήταν πολύ καλή για την πρώτη του 1,5 σεζόν στην ομάδα, με αποτέλεσμα να παίξει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του για το Μουντιάλ του 1986. Μαζί με τον Χόρχε Μπάριος του Ολυμπιακού, ήταν εκείνη την χρονιά οι πρώτοι παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας, που έπαιξαν σε Μουντιάλ ενώ ταυτόχρονα αγωνίζονταν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Καλύτερή του σεζόν στην ΑΕΚ η περίοδος 1985-1986 (μοναδική άλλωστε ολόκληρή του σεζόν στην ομάδα) όταν μάλιστα σκόραρε 11 φορές για το πρωτάθλημα, ενώ δημιούργησε και πολλά γκολ. Αξέχαστη στιγμή (έστω και με μεγάλη δόση τύχης), το γκολ του Παύλου Παπαιωάννου εναντίον της μεγάλης Ρεάλ Μαδρίτης στις 18/9/1985 (ιστορική νίκη της ΑΕΚ με 1-0 στο ΟΑΚΑ), όταν ο Μαγυάρος με ένα άλμα πάνω από την μπάλα μπέρδεψε τον αντίπαλο γκολκήπερ Οτσοτορένα, με αποτέλεσμα αυτή να καταλήξει στα δίχτυα του (https://www.youtube.com/watch?v=v5YB7Feqa4g).
Τον Δεκέμβριο του 1986 (κι ενώ έχει πλέον αρχίσει πτωτική τάση στην απόδοσή του) φεύγει από την ΑΕΚ και μετακομίζει στον Παναθηναικό. Στους “πράσινους” παίζει για 1,5 χρόνο, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Στην συνέχεια αγωνίζεται σε Καζινό Σάλτσμπουργκ (Αυστρίας), Σενουά και Μπουλέ (Ελβετίας), Μπάγκι (Ουγγαρίας) και κλείνει την καριέρα του στην Βάισενμπαχ (Αυστρίας).
Με την ΑΕΚ είχε 54 συμμετοχές και 16 γκολ για το πρωτάθλημα, ενώ συνολικά στην καριέρα του είχε 29 συμμετοχές με 11 γκολ για την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας.
Μετά το τέλος της καριέρας του, ο Μάρτον Εστερχάζι ζει στην Ουγγαρία κι έχει εργαστεί ως παρατηρητής της ΟΥΕΦΑ, ενώ διετέλεσε πρόεδρος στην ουγγρική ομοσπονδία ποδοσφαίρου σάλας. Σήμερα είναι στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας που ασχολείται με την εμπορική εκμετάλλευση γηπέδων ποδοσφαίρου.