Παύλος (Λάκης) Εμμανουηλίδης

Παυλάκης Εμμανουηλίδης – 1947/1960
Ταχύτατος δεξιός μεσοεπιθετικός που έγραψε την δική του ιστορία στην ΑΕΚ και στα ελληνικά γήπεδα.
Ο “Παυλάκης” Εμμανουηλίδης γεννήθηκε το 1929 στο Θησείο και μεγάλωσε στα Πατήσια όπου τον εντόπισε ο Γιώργος Νταϊσπάγγος και τον έφερε στα τσικό της ΑΕΚ, πριν προωθηθεί στην πρώτη ομάδα. Πάρα πολύ γρήγορος (έτρεχε τα 100 μέτρα σε 11 δευτερόλεπτα) με πολύ δυνατό σουτ, ξεκίνησε στην Ένωση ως σέντερ-φορ αλλά στην συνέχεια μετατοπίστηκε σε θέση δεξιού μεσοεπιθετικού.
Απλός και αυθόρμητος σαν άνθρωπος, με το θάρρος της γνώμης, δεν δεχόταν να αδικείται και ήταν αρκετά παρορμητικός με αποτέλεσμα να δεχτεί και κάποιες τιμωρίες στην καριέρα του (με χαρακτηριστικότερη αυτών έναν τετραετή αποκλεισμό από την εθνική Ελλάδος). Σε εποχές ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, παράλληλα με την ποδοσφαιρική του καριέρα εργαζόταν και ως υπάλληλος της ΔΕΗ.
Βασικός και αναντικατάστατος στην ΑΕΚ (παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπήρχε για μια θέση στην ενδεκάδα) είχε σταθερή απόδοση και συνήθιζε να κάνει άνω-κάτω τις αντίπαλες άμυνες, ενώ μπορούσε να σουτάρει πολύ καλά και με τα δύο πόδια. Κατέκτησε με τα κιτρινόμαυρα 3 κύπελλα (1949,1950,1956). Με την ΑΕΚ είχε συνολικά 203 συμμετοχές σε επίσημους αγώνες.
Το 1958 τραυματίστηκε σοβαρά, υποβλήθηκε σε εγχείρηση και απείχε για μεγάλο διάστημα από την αγωνιστική δράση. Όταν επανήλθε, αγωνίστηκε σε κάποια ματς και στην συνέχεια μετακόμισε στην ομάδα της Παναχαικής.
Στην εθνική ομάδα κλήθηκε για πρώτη φορά το 1950 και αγωνίστηκε συνολικά 12 φορές μέχρι το 1958 (πέτυχε και 3 γκολ).