Κώστας Νεστορίδης

Κώστας Νεστορίδης – (1982/1983, 1983/1984)

Ένας πραγματικός “θρύλος” της ΑΕΚ και του Ελληνικού ποδοσφαίρου και -ίσως- ο μεγαλύτερος γκολτζής που πάτησε ποτέ στα Ελληνικά γήπεδα. Γεννήθηκε στην Δράμα στις 15 Μαρτίου 1930 και έζησε δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια σαν παιδί πολυμελούς προσφυγικής οικογένειας χωρίς την στοιχειώδη οικονομική ευχέρεια.
Η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο αποτέλεσε για τον Κώστα Νεστορίδη μια διέξοδο από τον σκληρό τρόπο ζωής που ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει, εργαζόμενος από μικρή ηλικία για να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα. Το σπάνιο ταλέντο με το οποίο ήταν προικισμένος, μοιραία τον οδήγησε να αφιερωθεί αποκλειστικά στο ποδόσφαιρό αρχικά σαν παίκτης και στη συνέχεια σαν προπονητής.
Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε από τις μικρές ομάδες της Καλλιθέας και τον Πανιώνιο για να συνεχιστεί μετά από περιπετειώδη μεταγραφή στην ΑΕΚ το 1957. Αποτέλεσε τον στυλοβάτη της Ένωσης για περίπου μια δεκαετία πετυχαίνοντας αξιοζήλευτες επιδόσεις και σημειώνοντας 225 γκολ σε 262 συμμετοχές σε επίσημους αγώνες με την κιτρινόμαυρη φανέλλα και κατακτώντας με αυτήν το Κύπελλο Ελλάδας της περιόδου 1963-64.
Επόμενος σταθμός του, μετά την αποχώρηση από την ΑΕΚ, η Αυστραλία και η ομογενειακή ομάδα Ελλάς Μελβούρνης όπου εργάζεται σαν παίκτης – προπονητής παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός σαν τεχνικός. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1967 και έπειτα από μια σαιζόν σαν παίκτης του Βύζαντα Μεγάρων αποχωρεί οριστικά από την ενεργό δράση και ξεκινά επίσημα την ενασχόληση του με την προπονητική περνώντας από τον πάγκο του Πανηλειακού, της Καλλιθέας και άλλων μικρότερων ομάδων.
Το ξεκίνημα της περιόδου 1981-82 βρίσκει την ΑΕΚ εν μέσω θυελλωδών αλλαγών καθώς αποχωρεί από την ομάδα ο Μεγάλος Λουκάς Μπάρλος με την ιδιοκτησία να περνάει στα χέρια του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου. Παράλληλα απομακρύνεται από την τεχνική ηγεσία ο Μίλτος Παπαποστόλου και αυτή ανατίθεται στον Γερμανό Χάνς Τιλκόφσκι. Η πλήρης άγνοια του Γερμανού σε ότι αφορούσε την Ελληνική πραγματικότητα επιβάλλει την τοποθέτηση δίπλα του ενός βοηθού με άριστη γνώση και εμπειρία γύρω από το Ελληνικό ποδόσφαιρο και την ΑΕΚ που βρίσκεται στο πρόσωπο του Κώστα Νεστορίδη. Η πορεία της ομάδας είναι απογοητευτική και μετά από 7 νίκες, 6 ισοπαλίες και 4 ήττες που την αφήνουν πίσω βαθμολογικά, ο Τιλκόφσκι βλέπει την πόρτα της εξόδου και αντικαθίσταται από τον κατακτητή του Ντάμπλ 1977-78 Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι. Ο Νεστορίδης παραμένει στη θέση του βοηθού και του νέου προπονητή αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο με την προηγούμενη τεχνική ηγεσία και διαχειριζόμενος αυτός, κατ’ ουσίαν, την κατάσταση στα αποδυτήρια της ομάδας.
Το δίδυμο Τσαϊκόφσκι – Νεστορίδη θα περισώσει κάπως τα προσχήματα φέρνοντας την ΑΕΚ στο τέλος του Πρωταθλήματος στην 4η θέση με 45β., 5 μόλις βαθμούς πίσω από τους πρωτοπόρους ισοβαθμίσαντες Ολυμπιακό και ΠΑΟ, αλλά βέβαια τίποτα δεν προοιωνίζει ότι το deja vu του Τσικ θα είναι ανάλογο της πρώτης του θητείας.
Το καλοκαίρι του 1982, η ΑΕΚ προετοιμάζεται από τους Τσίκ – “Νέστορα” για την επερχόμενη σαιζόν ενώ ο ιδιοκτήτης Ζαφειρόπουλος τοποθετεί στην προεδρική καρέκλα τον Μιχάλη Αρκάδη. Η κατάσταση στην ομάδα της Ένωσης γίνεται όλο και πιο αλλοπρόσαλλη, η συνεννόηση μεταξύ τεχνικής ηγεσίας, προέδρου και μεγαλομετόχου μοιάζει με δαιδαλώδη λαβύρινθο και ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι δείχνει ότι το προχωρημένο της ηλικίας του τον έχει μετατρέψει σε έναν μπον βιβέρ θιασώτη των γευστικών απολαύσεων που στις προτεραιότητες του, ο θρυλικός “Μίμης” με τα γουρουνόπουλα στο Χαλάνδρι υπερτερεί της όποιας τεχνικής καθοδήγησης της ΑΕΚ. Μέσα σε όλο αυτό το κομφούζιο, ο Κώστας Νεστορίδης προσπαθεί να περισώσει ότι μπορεί τηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες. Στις 9/1/1983 η ομάδα γνωρίζει την ήττα εντός έδρας από τον ΟΦΗ με 2-3 ενώ είναι ακόμη νωπή η μνήμη της πεντάρας από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα πριν από 3 αγωνιστικές. Η αγανάκτηση όλων για τον Τσικ είναι έκδηλη και αυτός απομακρύνεται εσπεύσμενα με τον Νεστορίδη να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία, ως προσωρινά υπηρεσιακός όπως αποδείχθηκε, καθώς μετά από περίπου σαράντα ημέρες προσλαμβάνεται ο Αυστριακός Χέλμουτ Σενέκοβιτς. Ο Νεστορίδης έχοντας κάνει 3 νίκες και 2 ισοπαλίες στα εκτός έδρας ματς με Ηρακλή και ΠΑΣ Γιάννενα παραδίδει την ΑΕΚ δεύτερη και σε απόσταση αναπνοής από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ενώ αισθάνεται μάλλον μειωμένος από την πρόσληψη του Αυστριακού και παραιτείται προσωρινά από το τεχνικό επιτελείο.
Το επόμενο καλοκαίρι, έχουμε ανακατατάξεων συνέχεια στην πολύπαθη ΑΕΚ καθώς ο μεγαλομέτοχος Ζαφειρόπουλος αναθέτει την διοίκηση στο δίδυμο Τέρη Παναγίδη – Δημήτρη Ρουσσάκη προεξάρχοντος του πρώτου. Ο Κύπριος επιχειρηματίας, γνώστης και θιασώτης του Αγγλικού ποδοσφαίρου προσλαμβάνει άμεσα τον Βρεττανό Τζων Μπάρνγουελ σαν προπονητή. Ο Μπάρνγουελ επιβιώνει στον κιτρινόμαυρο πάγκο για μόλις 12 αγωνιστικές, σαν αντικαταστάτης του καλείται ο πρόσφατα απολυθείς Σενέκοβιτς και η φράση “αλλάζει προπονητές σαν τα πουκάμισα” παίρνει σάρκα και οστά στην δοκιμαζόμενη ΑΕΚ. Η “βασιλεία” του “Σέκι” θα διαρκέσει μόλις 8 αγωνιστικές στις οποίες η συγκομιδή είναι 3 ήττες, 3 ισοπαλίες και μόλις 2 νίκες. Έτσι, μετά τις δύο σερί εντός έδρας ισοπαλίες, με τους Απόλλωνες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η συνεργασία με τον Αυστριακό λύνεται και το “σωσίβιο” Κώστας Νεστορίδης καλείται να αναλάβει δράση σαν τεχνικός ηγέτης της Ένωσης. Θα μείνει στον πάγκο της ομάδας μέχρι το τέλος της περιόδου 1982-83 και με αποτελέσματα 5 νίκες, 1 ισοπαλία και 4 ήττες η ΑΕΚ θα τερματίσει στην 7η θέση καταγράφοντας μια από τις χειρότερες παρουσίες της στο Πρωτάθλημα.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=MXBa…layer_embedded