Γιάννης Παθιακάκης

Γιάννης Παθιακάκης – Ιανουάριος 2000 / Ιανουάριος 2001

Γεννημένος το 1953, παλιός ποδοσφαιριστής εκ της Νέας Ιωνίας Αττικής ορμώμενος, έγραψε τη δικιά του ιστορία αγωνιζόμενος στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Όντας ποδοσφαιριστής στον ΑΟ Μελισσίων, ανέλαβε ταυτόχρονα και προπονητής, ξεκινώντας έτσι την καριέρα του στους πάγκους. Μετά από πέρασμα από Μεσολόγγι, Παναυπλιακό και Εθνικό, ο Παθιακάκης αναλαμβάνει τον Απόλλωνα και δημιουργεί ένα εκπληκτικό σύνολο και τη σεζόν 1994/95 ο Απόλλων μαζί με την ΑΕΚ παίζουν το ομορφότερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Έχοντας στη διάθεσή του ποδοσφαιριστές όπως ο Νικολαϊδης και ο Κόλα και αυτοί συνεπικουρούμενοι από παλαιούς όπως ο Μήνου, ο Κλόπας και ο Μητρόπουλος (άπαντες οι άνωθεν υπήρξαν παίκτες ή προπονητές της ΑΕΚ κάποια στιγμή) τερματίζει στην 4η θέση, εξασφαλίζει έξοδο στην Ευρώπη ενώ την επόμενη χρονιά φτάνει ως τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Εργάζεται στον Αθηναϊκό για λίγο και αναλαμβάνει τον Ακράτητο το έτος 1997 όπου και σημειώνει μεγάλη επιτυχία αφού ανέλαβε την ομάδα στη Δ εθνική κατηγορία και την παρέδωσε στη Β εθνική.

Τη σεζόν 1999-2000 η ΑΕΚ έχει στις τάξεις της τον Τουμπάκοβιτς, μια συνεργασία καθ’ όλα αποτυχημένη. Ο Γιάννης Παθιακάκης αναλαμβάνει να σώσει τη χρονιά μεσούσης της περιόδου. Βεβαίως ο πρώτος γύρος ήταν τόσο άσχημος που εκ των πραγμάτων δεν γινόταν να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, όμως ο Παθιακάκης συμμάζεψε την ψυχολογία της ομάδας και την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου εκείνης της χρονιάς σημειώνοντας εντυπωσιακή πρόκριση επί του Ολυμπιακού με εμφατικό τρόπο. Η συνέχεια ήταν εύκολη για την ΑΕΚ και κατέκτησε ένα ακόμη Κύπελλο. Αναμφίβολα μέρος εκείνης της επιτυχίας θα πρέπει να πιστωθεί στον Γιάννη Παθιακάκη.

Παραμένει στην ΑΕΚ και για την επόμενη σεζόν και δημιουργεί ένα συμπαθητικό σύνολο κάνοντας αρκετά επιτυχημένες επιλογές ποδοσφαιριστών. Η πορεία στο πρωτάθλημα όμως είναι μέτρια και ο Παθιακάκης αποχωρεί από την ΑΕΚ ύστερα από τον αποκλεισμό που γνώρισε η ομάδα από τον Ολυμπιακό με 6-1. Προηγήθηκε βιασμός του ποδοσφαίρου από τον διαιτητή Ποντίκη στη Νέα Φιλαδέλφεια σε ματς που η διοίκηση της ΑΕΚ έδωσε εντολή στους ποδοσφαιριστές της να παραστήσουν τους τραυματίες. Σύμφωνα με όσους ήταν παρόντες εκείνο το βράδυ στο γήπεδο, αν αυτό δεν συνέβαινε, η νύχτα θα είχε πολύ άσχημο τέλος. Στη ρεβάνς η ΑΕΚ ήθελε να διαμαρτυρηθεί όμως έλειπε ένας ηγέτης από τη διοίκησή της για να δώσει κατευθύνσεις. Ο Παθιακάκης προκειμένου να απαξιώσει τον θεσμό κατεβάζει μια ομάδα με βασικούς και αναπληρωματικούς που αγωνίζονται για πρώτη φορά σε επίσημους αγώνες. Ο Ολυμπιακός, πιστός στην αναξιοπρέπεια που τον διακρίνει διαχρονικά ως σωματείο, βρίσκει ιδανική ευκαιρία να χτυπήσει το μεγάλο σκορ και το πετυχαίνει. Ο Παθιακάκης σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα κατεβαίνει από το πούλμαν της ομάδας πριν αυτό επιστρέψει στη βάση του και αποτελεί παρελθόν.
Το Φεβρουάριο του 2002 επιστρέφει στον Ακράτητο και λίγες ημέρες μετά, στις 08/02 ξεψυχά κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό μιας και ήταν καρδιοπαθής και παρ’ όλα αυτά συνέχισε να εργάζεται ως προπονητής (επάγγελμα με ένταση και συγκινήσεις), ενώ επέμενε να καπνίζει. Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του.