Έμερσον

Emerson Moisés Costa – 2006/2007

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέϊρο στις 12 Απριλίου 1972 κι έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα σε Flamengo και Coritiba. Το 1992 αφήνει για πρώτη φορά τη χώρα του για λογαριασμό της Belenenses (Πορτογαλία). Οι εμφανίσεις του εκεί αποτελούν διαβατήριο για τη μεταγραφή του στη μεγάλη Πόρτο, με την οποία σε 2 χρονιά κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα. Ακολούθησε μια 2ετία στην Αγγλία για λογαριασμό της Middlesborough και μια 5ετία στην Ισπανία για λογαριασμό των Tenerife, La Coruna, Atletico Madrid, με την παρουσία του στη La Coruna να σημαδεύεται από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας του 2002. Η σεζόν 2003/2004 τον βρίσκει στη Σκωτία και την Rangers, ενώ το 2004 επιστρέφει μετά από χρονιά στη Βραζιλία για λογαριασμό της Vasco da Gama. Μια αν μη τι άλλο γεμάτη καριέρα.Το καλοκαίρι του 2005 έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ξάνθης. Αποτελεί μάλλον τον κορυφαίο σε βιογραφικό ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί με τα χρώματα της ακριτικής ομάδας αλλά δεν περιορίζεται εκεί, καθώς πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις παρά τα 33 του χρόνια και την έλλειψη συγκινήσεων που μπορεί να προσφέρει σ’ένα ποδοσφαιριστή με τέτοια πορεία μια ομάδα σαν την Ξάνθη σε μια χώρα σαν την Ελλάδα. Η παρουσία του με τους Ακρίτες τον φέρνει στο στόχαστρο της ΑΕΚ που υποφέρει εκείνη την περίοδο από τους συνεχείς τραυματισμούς του Άκη Ζήκου και τη γενικότερη έλλειψη ποιότητας στον άξονα. Ο μεγάθυμος πρόεδρος της Ξάνθης Χρήστος Πανόπουλος δεν στέκεται εμπόδιο στη θέληση του ποδοσφαιριστή να ξαναπαίξει σε υψηλό επίπεδο και ο Έμερσον κατηφορίζει στην Αθήνα για λογαριασμό της ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2006.

Η μεταγραφή χαιρετίστηκε τότε με ενθουσιασμό, με τον κόσμο της ΑΕΚ να ονειρεύεται πρωτάθλημα με μπροστάρη το Βραζιλιάνο. Ενθουσιασμός υπερβολικός, που υπέκρυπτε την ανάγκη του κόσμου να δει επιτέλους μια μεταγραφή ποδοσφαιριστή εγνωσμένης αξίας, έξω από τη λογική των φτηνών ευκαιριών που είχε ακολουθηθεί τα 2 προηγούμενα χρόνια

Ο Έμερσον δεν υπήρξε τόσο καθοριστικός για το παιχνίδι της Ένωσης όσο θα περίμεναν από αυτόν οι φίλοι της ΑΕΚ. Δυναμικός ποδοσφαιριστής με καλά τρεξίματα, αποτελεσματικές επεμβάσεις και συμμετοχή στην ανάπτυξη της ομάδας, δε μπορούσε ταυτόχρονα να γυρίσει το ρολόι του χρόνου πίσω και είχε τα συνήθη προβλήματα(κούραση, πτώση ρυθμού, κάρτες, τραυματισμοί ) που αντιμετωπίζει ένας 34χρονος ποδοσφαιριστής σε μια θέση που πάνω απ’ όλα απαιτεί ως βασικό προσόν την καλή φυσική κατάσταση. Έζησε καλές και κακές στιγμές κατά την παρουσία του στην ομάδα. Κορυφή αυτής η παρουσία του στην ιστορική νίκη επί της μεγάλης Μίλαν και χειρότερο σημείο της το αυτογκόλ το οποίο έφερε την ήττα στο εκτός έδρας παιχνίδι απέναντι στον ΟΣΦΠ για το πρωτάθλημα της σεζόν 2006-2007. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς είχε ήδη πατήσει τα 35 του χρόνια και το συμβόλαιο του φυσιολογικά δεν ανανεώθηκε.

Στον 1μιση χρόνο παρουσίας του στην ΑΕΚ κατέγραψε συνολικά 40 συμμετοχές. Πέτυχε και 1 γκολ.

Αγωνίστηκε για μια χρονιά στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ και το 2008 γύρισε στη Βραζιλία για λογαριασμό της Madureira, ομάδα στην οποία και έκλεισε την καθόλα αξιοπρόσεκτη καριέρα του.