Τόνι Σαβέβσκι

Τόνι Σαβέβσκι (Toni Savevski) – 2001 (16η αγωνιστική – τέλος σεζόν)

Ο Τόνι Σαβέβσκι γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1963 στην πόλη Μπίτολα των Σκοπίων. Αγωνίστηκε στην Πέλιστερ Μπίτολα και τη Βαρντάρ Σκοπίων, πριν μετεγραφεί το Δεκέμβριο του 1988 στην ΑΕΚ. Με τη φανέλα της Ένωσης αγωνίστηκε για 12 συναπτά έτη και αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους ξένους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της ομάδας .
Με την ΑΕΚ κατέκτησε 4 πρωταθλήματα (1989, 1992, 1993, 1994) , 3 κύπελλα (1996, 1997, 2000) , 1 Λιγκ Καπ (1990) και 2 Σούπερ Καπ (1989, 1996).
Το Γενάρη του 2001 η ΑΕΚ βρίσκεται σε «έκρυθμη» κατάσταση. Από τη μιά το ιδιοκτησιακό καθεστώς ,από την άλλη ο «βαρύς» αποκλεισμός της ομάδας στο κύπελλο από τον Ολυμπιακό με τη «βοήθεια» της εξωφρενικής παρουσίας του διαιτητή Ποντίκη .Ο μέχρι τότε προπονητής της Ένωσης, Γιάννης Παθιακάκης ,παραιτείται. Ο Τόνι Σαβέβσκι «κρεμάει» τα ποδοσφαιρικά του παππούτσια μέσα σε μια νύκτα, προκειμένου να αναλάβει τη θέση του προπονητή στον κιτρινόμαυρο πάγκο μαζί με τον ο Έγκεν Γκέραρντ ,ο οποίος και αναλαμβάνει χρέη τεχνικού συμβούλου.
Στην πρώτη συνέντευξη τύπου το κλίμα είναι βαρύ και στην τοποθέτηση του Ολλανδού τεχνικού ότι «το παιδί είναι άρρωστο» , ο Σαβέβσκι παίρνει το λόγο και συμπληρώνει «το παιδί δεν είναι άρρωστο αλλά έχει πέσει σε κώμα» , εννοώντας και οι δύο την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας.
Η ΑΕΚ βρίσκεται στην 5η θέση του πρωταθλήματος με 27 βαθμούς , 11 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Το τεχνικό δίδυμο ντεμπουτάρει στα πλαίσια της 16ης αγωνιστικής ,στη νίκη εναντίον του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος , ο Σαβέβσκι θα «κοουτσάρει» την Ένωση σε 15 αγώνες ,σημειώνοντας 11 νίκες, 1 ισοπαλία και 3 ήττες, με πιο αξιομνημόνευτη εμφάνιση ,τη νίκη εκτός έδρας εναντίον του ΠΑΟ.
Η ομάδα συνεχίζοντας τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της , θα τερματίσει τελικά 3η ,17 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό.
Ο Σαβέβσκι (μαζί με τον Γκέραρντ) θα καθίσει στον πάγκο της ΑΕΚ και σε 2 ευρωπαϊκά ματς με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, στα πλαίσια του 4ου γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ( 2 ήττες με 0-1 και 5-0).
Το καλοκαίρι του 2001 η διοικητικη αστάθεια και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της ομάδας θα έχει σαν αποτέλεσμα, το δίδυμο Σαβέβσκι-Γκέραρντ , να αποχωρήσει από το Δικέφαλο.
Ο Σκοπιανός θα «μετακομίσει» στην Κύπρο όπου και θα αναλάβει τον πάγκο πρώτα του Απόλλωνα Λεμεσού(2001-2002) και μετέπειτα της Ομόνοιας Λευκωσίας(2002-2004) , με την οποία θα κατακτήσει και το πρωτάθλημα Κύπρου το 2004.
Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου θα αποδεκτεί την πρόταση του νέου προέδρου της ΑΕΚ ,Ντέμη Νικολαίδη, να αναλάβει το πόστο του τεχνικού διευθυντή των ακαδημιών της ομάδας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, τα τμήματα υποδομής της Ένωσης θα οργανωθούν και θα αναπτυχθούν. Ποδοσφαιριστές των «μικρών» ομάδων θα φτάσουν στο σημείο να αγωνίζονται και να τροφοδοτούν την «πρώτη»ομάδα.
Η ακαδημία της ΑΕΚ θα φτάσει να αριθμει επί ημερών Σαβέβφσκι, 8 τμήματα και πάνω απο 200 νεαρούς ποδοσφαιριστές, τη στιγμη μάλιστα που οι απαιτησεις της ΟΥΕΦΑ καλύπτονταν και με μόλις 5.
Εκεί θα επικεντρωθεί και η κριτική αρκετών όσον αφορά τη δουλειά του. Ο δυσανάλογα μικρός αριθμός ποδοσφαιριστών της πρώτης ομάδας,που προέρχονταν από τη μεγάλη δεξαμενή των ακαδημιών.
Το καλοκαίρι του 2010 ο Σαβέβσκι θα πάρει προαγωγή για τη θέση του επικεφαλή σκάουτινκ της ομάδας και 2 χρονια αργότερα ,με το τέλος του συμβολαίου του ,θα αποχωρήσει απο την ΑΕΚ με τρόπο «άκομψο», αν και ο ίδιος μέχρι τέλους θα κρατήσει συναινετική στάση αντιλαμβανόμενος -ίσως καλύτερα και από τους τότε διοικούντες- την τραγική θέση στην οποία ήδη η ομάδα βρισκόταν.
Θα ξαναγυρίσει στον πάγκο της Ομόνοιας ,όπου και θα παραμείνει μέχρι το Δεκέμβρη του 2013,όταν και θα απολυθεί μετά από μια ήττα από τον ΑΠΟΕΛ.
Το Σεπτέμβριο του 2013 ,σε φιλικό παιχνίδι που θα πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ ,μεταξυ της ΑΕΚ και της Ομόνοιας, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης θα βραβεύσει τον Σαβέβσκι για την πολυετή προσφορά του στο Δικέφαλο.