Νίκος Χρηστίδης

Νίκος Χρηστίδης – (1987)

Παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας, γεννημένος στις 2 Αυγούστου 1944 στην περιοχή Αγίας Τριάδος Φαλήρου στην Θεσσαλονίκη, με μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα στον Άρη Θεσσαλονίκης και την ΑΕΚ.
Γέννημα – θρέμμα του Άρη, εκδιώχθηκε κακήν κακώς από την ομάδα κατηγορούμενος δημόσια από την διοίκηση ότι δωροδοκήθηκε σε ματς με τον Ολυμπιακό. Ο Χρηστίδης προσέφυγε στην δικαιοσύνη και μετά από δικαστικό μαραθώνιο ετών αθωώθηκε τελεσίδικα της κατηγορίας και απεκατέστησε πλήρως το όνομα του. Στο μεταξύ η διαγραφή του από τα μητρώα του συλλόγου του Άρη και η γενικότερη συμπεριφορά των ανθρώπων της ομάδας απέναντι του είχαν ανεπιστρεπτί διαρρήξει τις σχέσεις των δύο πλευρών.
Μετά την αίσια λήξη της περιπέτειας του με τους Θεσσαλονικείς, βρήκε επαγγελματική στέγη στην ΑΕΚ το 1976 και αν και σε προχωρημένη ποδοσφαιρική ηλικία, κατάφερε να συμπληρώσει 52 συμμετοχές, να κατακτήσει το Ντάμπλ της περιόδου 1977-78 και το Πρωτάθλημα της περιόδου 1978-79, ενώ έμεινε για πάντα στην Ιστορία και στη μνήμη των φιλάθλων της ΑΕΚ μετά την έμπνευση του Φράντισεκ Φάντρονκ να τον βάλει σαν αλλαγή λίγο πριν οδηγηθεί στη διαδικασία των πέναλτις ο επαναληπτικός της Νέας Φιλαδέλφειας απέναντι στην Κ.Π.Ρ. για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1976-77. Ο προερχόμενος από τριετή αποχή από τα γήπεδα λόγω της δικαστικής περιπέτειας με τον Άρη, Χρηστίδης αποκρούωντας δυο πέναλτις έδωσε την πρόκριση στην ΑΕΚ επιτρέποντας της να φτάσει μέχρι τον Ημιτελικό εκείνης της διοργάνωσης.
Παρέμεινε στην ΑΕΚ μέχρι το 1982 και εγκαταλείποντας την ενεργό δράση ασχολήθηκε με την προπονητική, εξειδικευόμενος στην εκγύμναση τερματοφυλάκων. Εργάστηκε και σαν πρώτος προπονητής κυρίως σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών όπως οι Καρδίτσα, Ιωνικός, Εδεσσαϊκός, Καλαμάτα, Πανηλειακός, Σπάρτη, Τρίκαλα και Χανιά.
Η περίοδος 1986-87 τον βρισκει στο τεχνικό επιτελείο της ΑΕΚ και όταν στις 17/5/1987 ο -ως συνήθως- τιμωρημένος Νίκος Αλέφαντος δεν μπορεί να καθίσει στον πάγκο για το ματς με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, ο Νίκος Χρηστίδης που διαθέτει τα εκ του νόμου απαραίτητα τυπικά προσόντα, δηλώνεται ως πρώτος προπονητής για το ματς αυτό. Η ΑΕΚ θα ηττηθεί με 1-0 ενώ αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο ματς της περιόδου καθώς οι 3 τελευταίες αγωνιστικές δεν διεξήχθησαν λόγω απεργίας του ΠΣΑΠ.
Το 1996 διετέλεσε υπεύθυνος τμημάτων υποδομής στην ΠΑΕ ΑΕΚ.
Εργάσθηκε ως βοηθός του Γιάννη Κόλλια (1998) στην Εθνική Ομάδα των Ελπίδων και σαν βοηθός του Βασίλη Δανιήλ (2000) στην Εθνική Ανδρών, ενώ το 2001 ήταν, για ένα ματς, πρώτος προπονητής της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών σε φιλικό αγώνα με αντίπαλο τη Ρωσία (0-0), ακριβώς πριν την ανάληψη της τεχνικής της ηγεσίας από τον Όττο Ρεχάγκελ.