Λύσσανδρος Γεωργαμλής

Λύσσανδρος Γεωργαμλής – (1979/1985)
Ο “Κόκος” γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1962 και μεγάλωσε στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τους μικρούς της ΑΕΚ και ήταν μέλος μιας εξαιρετικής “φουρνιάς” ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα το 1979, μαζί με τους Στέλιο Μανωλά, Βαγγέλη Βλάχο και Σπύρο Οικονομόπουλο. Στην συνέχεια έγινε επαγγελματίας και βασικό μέλος της ενδεκάδας της ομάδας. Αγωνιζόταν στις θέσεις του δεξιού μπακ, του λίμπερο και του αμυντικού χαφ, είχε ανασταλτικές και οργανωτικές δυνατότητες στο παιχνίδι του και πολύ δυνατό σουτ. Είχε πολύ καλή παρουσία με την φανέλα της “Ένωσης” κι αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο της ομάδας. Μεγάλο ματς έκανε στον τελικό κυπέλλου εναντίον του ΠΑΟΚ το 1983 στο ΟΑΚΑ (ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0) κατακτώντας το τρόπαιο με τον “Δικέφαλο του Νότου”.
Τον Δεκέμβριο του 1985 λήγει το συμβόλαιό του, δεν τα βρίσκει με την διοίκηση Ζαφειρόπουλου και αποφασίζει να μετακομίσει στον Παναθηναϊκό. Πάντως φεύγει με καλύτερο τρόπο από την ΑΕΚ σε σχέση με τον Βαγγέλη Βλάχο (που ακολούθησε εκείνη την εποχή την ίδια διαδρομή), αφού περισσότερο υπεύθυνος για την αποχώρησή του από την ΑΕΚ θεωρήθηκε από μεγάλη μερίδα του κόσμου ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος. Με την ΑΕΚ είχε συνολικά 116 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 4 γκολ.
Στον Παναθηναικό είχε καλή παρουσία, κατέκτησε τίτλους κι έμεινε στους “πράσινους” μέχρι το 1992 (159 συμμετοχές με 6 γκολ για το πρωτάθλημα). Στην συνέχεια μετακόμισε στον ΟΦΗ και αργότερα έπαιξε κατά σειρά σε Καλαμάτα, Ηρακλή Θεσσαλονίκης κι Εθνικό Πειραιώς, πριν κλείσει την επαγγελματική του καριέρα το 1999. Στην πορεία του είχε κι 6 συμμετοχές με την εθνική ανδρών.
Μετά το τέλος της καριέρας του ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής ασχολήθηκε με την προπονητική και μάλιστα διετέλεσε βοηθός προπονητή στην ΑΕΚ (στο πλευρό του Ντούσαν Μπάγεβιτς) κατά την διετία 2008/2010. Έχει επίσης αρκετά ενεργό συμμετοχή στον σύλλογο παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ.
Το 2014 ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής ήταν υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, χωρίς τελικά να καταφέρει να εκλεγεί δήμαρχος της πόλης (η παράταξή του ήταν δεύτερο κόμμα σε ψήφους).