Σπύρος Θώδης

Σπύρος Θώδης – (1979/1984)

Ο Σπύρος Θώδης γεννήθηκε στην Καρδίτσα στις 23 Ιουλίου 1955.
Ξεκίνησε να αγωνίζεται με την ομάδα της Αναγέννησης Καρδίτσας το 1971 σε ηλικία 16 ετών στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας.
Αγωνιζόταν στην θέση του κεντρικού μέσου, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της θέσης παρά το νεαρό της ηλικίας του, καθώς διέθετε αξιόλογη τεχνική κατάρτιση που του επέτρεπε να οργανώνει το παιγνίδι της ομάδας και με τις αλάνθαστες πάσες του να κατευθύνει την ανάπτυξη της.
Η οκτάχρονη παρουσία του στη Β’ Εθνική με την ομάδα της Αναγέννησης Καρδίτσας μέχρι το 1979 τον είχε βάλει στο στόχαστρο αρκετών μεγάλων ομάδων και ήταν η εναλλακτική λύση της ΑΕΚ αν δεν ολοκληρωνόταν η μετακίνηση στην Ένωση του τότε “δεκαριού” του Πιερικού Λάκη Παπαϊωάννου. Κάποια προβλήματα που προέκυψαν στην διαπραγμάτευση των Ενωσιτών παραγόντων με τους ανθρώπους του Πιερικού, έστειλαν τον Παπαϊωάννου στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και έφεραν το καλοκαίρι του 1979 τον Σπύρο Θώδη στην ΑΕΚ.
Το αρχοντικό στυλ παιγνιδιού του και η επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων μέσα στον αγωνιστικό χώρο προκάλεσαν τον θαυμασμό των φιλάθλων και οδήγησαν το συλλογικό έντυπο της εποχής, τον αξέχαστο “Δικέφαλο” στην … Κωνσταντουδάκεια προσθήκη ενός γράμματος στο επώνυμο του παίκτη και την μετατροπή του σε “Θ(Ε)ώδης”.
Οι προσδοκίες φιλάθλων, δημοσιογράφων και περισσότερο του ίδιου του Σπύρου Θώδη δεν επαληθεύτηκαν στον βαθμό που απαιτούσε η αξία του ποδοσφαιριστή, καθώς η εκάστοτε συνύπαρξη του στην ομάδα με άλλους επιτελικούς μέσους όπως οι Βλάντιτς, Μπόνεφ, Ελευθεράκης κ.α. οδηγούσε κατά έναν περίεργο τρόπο τους προπονητές της ΑΕΚ να αναθέτουν στον Θώδη περισσότερο αμυντικά καθήκοντα στον χώρο της μεσαίας γραμμής παρά επιτελικά. Εκείνος θέλοντας να παραμένει πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις που του ανέθεταν, προσπαθούσε φιλότιμα να καλύπτει την θέση του αμυντικού μέσου, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην ομάδα παρά το γεγονός ότι έμενε μακριά από τον φυσικό χώρο δράσης του. Αυτή όμως η αγωνιστική “ανορθογραφία” του στέρησε την δυνατότητα να αναπτύξει τις ικανότητες του και να προσφέρει πολύ περισσότερα στην Ένωση μέχρι την αποχώρηση του από αυτήν το 1984.
Στα χρόνια που φόρεσε την φανέλλα της ΑΕΚ ο Σπύρος Θώδης κατέγραψε 86 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα σημειώνοντας 7 γκολ, 11 συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδας με 1 γκολ ενώ είχε και 2 Ευρωπαϊκές συμμετοχές στους αγώνες με την Ρουμανική Άρτζες Πιτέστι για το Κύπελλο Πρωταθλητριών της περιόδου 1979-80.
Με την Ένωση κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας της περιόδου 1982-83 χωρίς όμως να έχει ενεργή συμμετοχή καθώς εκείνη την σαιζόν είχε μόνο 1 συμμετοχή στους αγώνες της, συνέπεια των τραυματισμών στο πόδι αλλά κυρίως στη μέση που τον ταλαιπώρησαν αρκετά στην διάρκεια της καριέρας του.
Το καλοκαίρι του 1984 επέστρεψε για να κρεμάσει “επισήμως” τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στην ομάδα της Αναγέννησης Καρδίτσας, παρά το γεγονός ότι σαν φανατικός λάτρης του ποδοσφαίρου που υπήρξε, συνέχισε να αγωνίζεται σε μικρότερα ερασιτεχνικά σωματεία μέχρι και το 1999.
Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή της γενέτειρας του Καρδίτσας ασχολούμενος με επιχειρήσεις εστίασης, καφέ κλπ.