Εμάνουελ Ρουίζ

Emanuel Diego Salvador Ruiz – (2000/2001)

Αργεντίνος επιθετικός γεννημένος στις 7 Ιουλίου 1978 στο Luján της περιφέρειας του Buenos Ayres. Έπαιξε στην χώρα του σε Μπόκα Τζούνιορς και Ροζάριο Σεντράλ πριν μεταγραφεί στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2000 (ως επιλογή του Γιάννη Παθιακάκη). Για το 60% των δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή, η διοίκηση της ΑΕΚ ξόδεψε 1,6 εκ. δολάρια.
Αγωνιζόμενος κυρίως ως περιφερειακός επιθετικός, ήταν ταχύς ποδοσφαιριστής, έδειχνε αρκετά εξελίξιμος, αλλά η απειθαρχία στο παιχνίδι του και η αστάθεια στην απόδοσή του είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καταφέρει τελικά πολλά πράγματα. Έπαιξε για την σεζόν 2000/2001 σε 23 αγώνες πρωταθλήματος (πετυχαίνοντας 5 γκολ) και σε 9 αγώνες κυπέλλου (πέτυχε 2 γκολ). Σημαντικότερη του στιγμή με τα κιτρινόμαυρα το γκολ σε ματς εναντίον του Ηρακλή για το πρωτάθλημα στο Καυταντζόγλειο (τον Γενάρη του 2001) στο 84′, κι ενώ είχε περάσει ως αλλαγή στον αγώνα, που έδωσε τη νίκη στον “Δικέφαλο” (Ηρακλής-ΑΕΚ 1-2).
Αποχώρησε από την ΑΕΚ το 2001 και τελικά δεν κατάφερε και πολλά στην καριέρα του.
Μετά την “Ένωση” αγωνίστηκε κατά σειρά σε Union de Santa Fe, Talleres, Nueva Chicago (Αργεντινή), Toluca (Μεξικό), Defensores de Belgrano (Αργεντινή), Real Espana (Ονδούρα), San Lorenzo de Lujan (Αργεντινή), Hapoel Nir (Ισραήλ) και Cienciano (Περού) πριν κλείσει την επαγγελματική του καριέρα το 2010.
Ο Ρουίζ το 2014 δημιούργησε ακαδημίες ποδοσφαίρου στην Αργεντινή και τους έδωσε το όνομα “AEK FC”! Μάλιστα έχει δηλώσει επανειλημμένα πως είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε συνεργασία με την ΑΕΚ την οποία φαίνεται πως αγάπησε πολύ, παρά την σύντομη παρουσία του με την φανέλα της.