Χόκαν Σάντμπεργκ

Χόκαν Σάντμπεργκ (Håkan Sandberg) – (1984/1987)
Ο Σουηδός σέντερ-φορ αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους ξένους επιθετικούς στην ιστορία της ΑΕΚ.
Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1958 και η μεταγραφή του το καλοκαίρι του 1984 προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, αφού ήταν ήδη ένας πολύ καλός και γνωστός επιθετικός. Πριν την ΑΕΚ είχε παίξει αρχικά στην Έρεμπρο και στην συνέχεια έκανε μεγάλη καριέρα στην Γκέτεμποργκ, όπου με προπονητή τον Σβέν Γκόραν Έρικσον κέρδισε ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο καθώς και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 1982 απέναντι στο Αμβούργο. Ο Σάντμπεργκ είχε αγωνιστεί σαν αλλαγή και στα δυο ματς του Τελικού.Ήταν διεθνής με την εθνική ομάδα της Σουηδίας.
Στην ΑΕΚ εντάχθηκε επίσημα υπογράφοντας στις 5 Ιουλίου 1984 και ξεχώρισε άμεσα, όχι μόνο για το ξεχωριστό παρουσιαστικό του (ψηλός, γεροδεμένος, με μακρύ ξανθό μαλλί), αλλά και για τα ποδοσφαιρικά του χαρακτηριστικά (δυνατός, “τσαμπουκάς”, καλός κεφαλοσφαιριστής, με ευχέρεια στο σκοράρισμα). Μαζί με τον Θωμά Μαύρο και τον Μάρτον Εστερχάζι δημιούργησαν μια εκπληκτική τριπλέτα – όαση στα “πέτρινα” χρόνια της εποχής Ζαφειρόπουλου στην ομάδα.
Οι δύο πρώτες περίοδοί του στην ομάδα ήταν εκπληκτικές (πέτυχε μάλιστα 27 γκολ για το πρωτάθλημα αυτά τα δύο χρόνια) και κυρίως κατά την περίοδο 1984-1985 ως επιθετικό δίδυμο με τον Θωμά Μαύρο έκαναν συνεχώς άνω-κάτω τις αντίπαλες άμυνες. Φάση που θα μείνει αξέχαστη είναι το γκολ του Μαύρου εναντίον του Απόλλωνα Αθηνών στη Ν. Φιλαδέλφεια (τελικό σκορ ΑΕΚ-Απόλλων Αθηνών 3-0) τον Δεκέμβριο του 1984, όταν μαζί με τον Χόκαν Σάντμπεργκ έπαιξαν “βόλλευ” με κεφαλιές μέσα στην αντίπαλη περιοχή (φάση που επί χρόνια παιζόταν στο βίντεο έναρξης της ιστορικής αθλητικής εκπομπής “Αθλητική Κυριακή”). Ξεχωριστά επίσης ματς του Σουηδού επιθετικού, κατά την σεζόν 1984-1985, τα ΑΕΚ-Παναχαική 5-1 και Εθνικός-ΑΕΚ 1-3 (και στα δύο αυτά ματς πέτυχε “χατ-τρικ”) και για την ίδια σεζόν τα ντέρμπυ (στα οποία όμως η Ένωση δεν κατάφερε να κερδίσει) Παναθηναικός-ΑΕΚ 3-2 (πέτυχε τα 2 γκολ) και ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1 (πέτυχε το γκολ).
Συνολικά ο Χόκαν Σάντμπεργκ είχε 80 συμμετοχές και 30 γκολ στο πρωτάθλημα με την ΑΕΚ, ενώ στην καριέρα του είχε και 13 εμφανίσεις (με 3 γκολ) με την εθνική ομάδα της Σουηδίας.
Το καλοκαίρι του 1987 φεύγει από την ΑΕΚ και αποφασίζει να αποδεχτεί την πρόταση του Ολυμπιακού, δυσαρεστώντας τον κόσμο της “Ένωσης” που τον υπεραγαπούσε, αλλά ουσιαστικά η συμμετοχή και η προσφορά του στους “ερυθρόλευκους” είναι σχεδόν μηδαμινή (μόλις 4 συμμετοχές), αφού πλέον ταλαιπωρούνταν έντονα από τραυματισμούς. Τον Δεκέμβριο του 1987 επιστρέφει στην Σουηδία και την Σούντσβαλ όπου κλείνει την καριέρα του λόγω τραυματισμών, σε ηλικία μόλις 31 ετών.
Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε αρχικά με την προπονητική, στην συνέχεια ήταν νομικός σύμβουλος (έχει δύο πτυχία – Νομικής και Ψυχολογίας) της σουηδικής ένωσης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, μετά έγινε μάνατζερ παικτών και τελικά επέστρεψε στην προπονητική που φαίνεται ότι τον κέρδισε.
Οι οπαδοί της ΑΕΚ πάντως δείχνουν ότι δεν τον ξεχνούν, αφού μετά από σχεδόν 19 χρόνια από την αποχώρησή του από την ομάδα, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2006, ο οργανωμένος σύνδεσμος οπαδών της ομάδας ORIGINAL 21 τον κάλεσε στην Ελλάδα σε εκδήλωσή του και τον τίμησε για την προσφορά του.