Χένρικ Νίλσεν

Χένρικ Νίλσεν (Henrik Nielsen) – (1987/1988)

Δανός σέντερ-φορ που έδειξε εντυπωσιακή δεινότητα στο σκοράρισμα, στην μικρή -πάντως- παρουσία του στην ομάδα της ΑΕΚ.
Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1965 και έκανε αρχικά αισθητή την παρουσία του στα γήπεδα της β´ εθνικής του πρωταθλήματος Δανίας, με την φανέλλα της Κοπεγχάγης Β93. Εκεί τον εντόπισε ο τότε προπονητής της ομάδας Τόζα Βεσελίνοβιτς και ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος τον έφερε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1987.
Ο “κούκλος της Κοπεγχάγης”, όπως ήταν το παρατσούκλι του στην Ελλάδα, αρχικά θύμησε αρκετά σε παρουσιαστικό (σε ύψος και μαλλιά) τον προκάτοχό του στην θέση στην ΑΕΚ, Χόκαν Σάντμπεργκ. Έκανε άμεσα εντυπωσιακές εμφανίσεις με την ομάδα και έδειξε εξαιρετική ικανότητα στο σκοράρισμα, πετυχαίνοντας γκολ με κάθε τρόπο (μακρινά και κοντινά σουτ, κεφαλιές, ενώ έδειξε και μεγάλη ευστοχία στις εκτελέσεις πέναλτυ). Αποτέλεσμα της εκπληκτικής του απόδοσης εκείνη την σεζόν ήταν να αναδειχτεί πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος για την περίοδο 1987-1988, με 21 γκολ, ενώ αγαπήθηκε πολύ από τους φίλους της ΑΕΚ. Καλύτερό του ματς το ΑΕΚ-Βέροια 7-1, όταν και σκοράρει 4 φορές.
Την επόμενη όμως χρονιά όλα άλλαξαν. Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς έδειξε να μην τον εμπιστέυεται και τόσο, με αποτέλεσμα άλλες φορές να τον χρησιμοποιεί ως βασική επιλογή κι άλλες να τον αφήνει στον πάγκο. Τελικά τον Δεκέμβριο του 1988 οι Ντούσαν Μπάγεβιτς και Στράτος Γιδόπουλος αποφασίζουν να τον αφήσουν ελεύθερο και η ΑΕΚ συνεχίζει την σεζόν μόνο με τους Οκόνσκι και Σαβέβσκι και παρότι πλέον επιτρεπόταν να υπάρχει και 3ος ξένος παίκτης στα ρόστερ των ομάδων. Ήταν μια απόφαση που σίγουρα προκάλεσε έκπληξη, πάντως τελικά η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν, δικαιώνοντας σε γενικές γραμμές τις επιλογές των υπευθύνων της ομάδας. Συνολικά σε αυτόν τον 1,5 χρόνο στην ομάδα ο Χένρικ Νίλσεν είχε 37 συμμετοχές και 26 γκολ για το πρωτάθλημα.
Στο υπόλοιπο της σεζόν έπαιξε με τα χρώματα του Ηρακλή (χωρίς να αποδόσει τα αναμενόμενα) και το καλοκαίρι του 1989 έφυγε από την Ελλάδα. Στην συνέχεια αγωνίστηκε κατά σειρά σε Φενερμπαχτσέ, Μπρόντμπι, Λιλ κι έκλεισε την καριέρα του στην β´ εθνική Δανίας με τα χρώματα της Λίλεροντ. Γενικά πάντως η καριέρα του μετά την ΑΕΚ κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα.
Σήμερα ζει στην Δανία, όπου έχει μαζί με την οικογένειά του επιτυχημένη επιχείρηση παραγωγής κρασιών.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=kTGM…layer_embedded