Βασίλης Τσιάρτας

Βασίλης Τσιάρτας – (1992/1996 και 2000/2004)

Ένα από τα μεγαλύτερα “δεκάρια” στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της ΑΕΚ.
Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1972  στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και αρχικά κέντρισε το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων (κυρίως της ΑΕΚ και του Παναθηναικού) αγωνιζόμενος με την φανέλα της Νάουσας. Τελικά τον Δεκέμβριο του 1992 μεταγράφηκε στην ΑΕΚ. Μετά τον πρώτο 1,5 χρόνο, που ήταν περίοδος προσαρμογής και βρισκόταν μεταξύ αναπληρωματικών και βασικών (δείχνοντας πάντως άμεσα δείγματα της σπάνιας κλάσης του -χαρακτηριστικό ότι στο ντεμπούτο του στη Ν. Φιλαδέλφεια στις 12/12/1992 πέτυχε 2 γκολ σε ένα 7-0 εναντίον της Κορίνθου-), μονιμοποιήθηκε στην ενδεκάδα της ομάδας κατά την περίοδο 1994-1995. Κατά την συγκεκριμένη σεζόν είχε πολύ καλή παρουσία στους αγώνες για το Champions League που έδωσε η “Ένωση”, ενώ έκανε και αρκετές πολύ καλές εμφανίσεις στις εγχώριες διοργανώσεις. Η περίοδος 1995-1996 ήταν μάλλον η καλύτερη της καριέρας του στην Ελλάδα, αφού (σε μια ΑΕΚ που έπαιξε καταπληκτικό ποδόσφαιρο εκείνη την σεζόν και κατέκτησε και το κύπελλο) αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (με 26 γκολ σε 33 ματς πρωταθλήματος), πετυχαίνοντας και πολλά εντυπωσιακά γκολ, ενώ έβγαλε και πολλές ασίστ στους συμπαίκτες του. Για την συγκεκριμένη σεζόν πέτυχε και 7 γκολ στον θεσμό του κυπέλλου (η ΑΕΚ κατέκτησε μάλιστα το τρόπαιο) ενώ ψηφίστηκε ως ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος (μαζί με τους Καραπιάλη και Δώνη) από τους συναδέλφους του στο πρωτάθλημα.
Το καλοκαίρι του 1996 μεταγράφηκε στην ισπανική Sevilla. Στα ισπανικά γήπεδα είχε πολύ καλή παρουσία, προσαρμόστηκε άμεσα ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι οπαδοί της Σεβίλλης του έδωσαν τον προσωνύμιο “El Mago”. Αγαπήθηκε και στη Σεβίλλη και υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα “10άρια” της ομάδας της Ανδαλουσίας (139 συμμετοχές για το πρωτάθλημα με 43 γκολ και πολλές ασίστ, ενώ διετέλεσε κι αρχηγός της ομάδας).
Μετά από 4 χρόνια στην Ισπανία επέστρεψε το καλοκαίρι του 2000 στην Ελλάδα, και πάλι για την ΑΕΚ, και είχε εξίσου καλή παρουσία με αυτήν της πρώτη του περιόδου στην ομάδα.
Ήταν πλέον μονίμως ο βασικός “μαέστρος” της οργάνωσης του παιχνιδιού (φορώντας και το αγαπημένο του “10” στην πλάτη), ενώ σκόραρε και πάρα πολύ συχνά: πέτυχε συνολικά 43 γκολ για το πρωτάθλημα κατά την δεύτερη παρουσία του στην ομάδα, έφτιαξε πάρα πολλά γκολ συμπαικτών του, ενώ αποτέλεσε και φοβερό αγωνιστικό δίδυμο με τον Ντέμη Νικολαίδη.
Ο Βασίλης Τσιάρτας (ή “Τσάρτας” ή “Τσέρτσης”) ήταν ένας μεσοπεπιθετικός με “μαγικό” αριστερό πόδι, μεγάλο ποδοσφαιρικό μυαλό, κάθετη πάσα κυριολεκτικά παγκοσμίου επιπέδου, εκπληκτικές εκτελέσεις στημένων φάσεων και καταπληκτικά μακρινά σουτ. Αγωνιστικό του ελάττωμα η έλλειψη ταχύτητας, που όμως υπερκαλύπτονταν από τα μεγάλα του τεχνικά προσόντα.
Ήταν πάρα πολλές οι μεγάλες του εμφανίσεις με την “‘Ενωση”, για να ξεχωρίσει κανείς κάποιες. Σίγουρα πάντως μια εμφάνιση που θα μείνει αξέχαστη (λόγω και της αξίας του αντιπάλου) ήταν στο ματς της περιόδου 2002-2003 για το Champions League στην Ν. Φιλαδέλφεια εναντίον της μεγάλης Ρεάλ Μαδρίτης (τελικό σκορ 3-3), όταν πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ με φάουλ (https:/www.youtube.com/watch?v=vMJI3PcHQU8) και “έφτιαξε” άλλα δύο γκολ, ένα του Χρήστου Μαλαδένη με κόρνερ κι ένα του Ντέμη Νικολαίδη επίσης με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ.
Από την άλλη μεριά στιγμή που σίγουρα δεν θέλει να θυμάται είναι η απώλεια του πέναλτυ (άουτ) στην διαδικασία των πέναλτυ, στον τελικό κυπέλλου με τον Παναθηναικό στις 20/4/1994, σε έναν από τους καλύτερους τελικούς κυπέλλου Ελλάδας όλων των εποχών (ΠΑΟ-ΑΕΚ 2-2, παράταση 3-3, πέναλτυ 5-3 και το κύπελλο στους “πράσινους”).
Συνολικά ο Βασίλης Τσιάρτας είχε στην ΑΕΚ 196 συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα και 80 γκολ (πάρα πολλά εκ των οποίων ιδιαίτερα εντυπωσιακά) και σήμερα βρίσκεται στην 8η θέση των σκόρερ όλων των εποχών της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα (παρότι μεσοεπιθετικός και όχι “καθαρόαιμος” επιθετικός). Επίσης είχε 24 συμμετοχές με 12 γκολ στο κύπελλο και 49 αγώνες με 10 γκολ σε ευρωπαικούς αγώνες (3ος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας μέχρι σήμερα σε ευρωπαικά παιχνίδια, πίσω από τους Ντέμη Νικολαίδη και Μίμη Παπαιωάννου). Τεράστια κατά την διάρκεια της πορείας του στην ομάδα και η συνεισφορά του μέσω των κυριολεκτικά αμέτρητων ασίστ σε συμπαίκτες του σε όλες τις διοργανώσεις. Χαρακτηριστικό επίσης των απίστευτων δυνατοτήτων του αριστερού του ποδιού το γεγονός ότι πέραν των πάρα πολλών τερμάτων που πέτυχε με φάουλ, με μακρινά και κοντινά σουτ και με πέναλτυ, κάποιες φορές στην καριέρα του σκόραρε και με απευθείας εκτελέσεις κόρνερ.
Κατέκτησε με τα κιτρινόμαυρα 2 πρωταθλήματα (1993,1994) και 2 κύπελλα (1996,2002).
Με την εθνική ομάδα είχε συνολικά 70 συμμετοχές και 12 γκολ, ενώ ήταν και ενεργό μέλος της ομαδας που κατέκτησε το Euro 2004 (ήταν κι ο εκτελεστής του κόρνερ από το οποίο προήλθε και το “χρυσό” γκολ του Τραιανού Δέλλα στον ημιτελικό με την Τσεχία).
Μετά το τέλος της καριέρας του (μετά την ΑΕΚ έπαιξε για λίγο σε Κολωνία κι Εθνικό Πειραιώς) έγινε μάνατζερ παικτών, ενώ την περίοδο 2012-2013 ήταν τεχνικός διευθυντής της “‘Ενωσης”. Σήμερα ζει στην Ελλάδα και ασχολείται με την προπονητική. Τον Ιούλιο του 2021 ο Δημήτρης Μελισσανίδης συμφώνησε μαζί του για να αναλάβει τεχνικός της Β’ ομάδας της ΑΕΚ. Η συμφωνία αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του κόσμου της ΑΕΚ λόγω κάποιων εξωαθλητικών ακραίων θέσεων και απόψεων που ο Βασίλης Τσιάρτας δημοσίευσε κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Video- : https://www.youtube.com/watch?v=EADj…layer_embedded, https://m.youtube.com/watch?v=6Pt1LramL2k