Σωτήρης Μαυροδήμος

Σωτήρης Μαυροδήμος – (1986/1989)

Γεννήθηκε στην Αιανή Κοζάνης το 1962 και στην ΑΕΚ μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 1986 (μαζί με τον Λάμπρο Γεωργιάδη). Αγωνιζόταν στις θέσεις της άμυνας αλλά και στο κέντρο (ως αμυντικός χαφ) και πριν την ΑΕΚ είχε αγωνιστεί σε Αιανή και Κοζάνη.
Συνολικά έπαιξε σε 40 αγώνες πρωταθλήματος (1 γκολ) και 7 αγώνες κυπέλλου (2 γκολ), αποτελώντας έναν χρήσιμο ποδοσφαιριστή για την ομάδα. Καλύτερή του σεζόν η περίοδος 1987/1988 (23 συμμετοχές για το πρωτάθλημα), ενώ κατέκτησε και το πρωτάθλημα της περιόδου 1988/1989 (όντας πάντως κυρίως αναπληρωματικός με μόλις 5 συμμετοχές στο πρωτάθλημα).
Ο κόσμος τον θυμάται πολύ για δύο αγώνες. Ο ένας αφορά το ματς κυπέλλου με τον ΟΣΦΠ στις 10/2/1988 (ήττα της ΑΕΚ με 1-3 στη Ν. Φιλαδέλφεια και αποκλεισμός από την διοργάνωση) όπου παίκτες της ΑΕΚ θεωρήθηκαν ύποπτοι για δωροδοκία, αλλά ο Σωτήρης Μαυροδήμος ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που στάθηκαν στο ύψος τους και μάλιστα έβαλε και το μοναδικό γκολ των κιτρινόμαυρων.
Το δεύτερο ματς ήταν ένα ματς με τον Απόλλωνα Αθηνών στις 1/3/1987 (Απόλλων – ΑΕΚ 1-1) όταν μετά από αντιαθλητικό μαρκάρισμα του Αλέξη Φαμπιάτου ο Σωτήρης Μαυροδήμος έχασε τις αισθήσεις του για λίγα λεπτά (σύμφωνα με τους γιατρούς για λίγα δευτερόλεπτα δεν λειτουργούσαν καν τα ζωτικά του σημεία) σοκάροντας τους φίλους του ποδοσφαίρου πανελληνίως. Οι προσπάθειες (μεταξύ άλλων) του φυσιοθεραπευτή της ομάδας Νίκου Πανταζή και του συμπαίκτη του Στέλιου Μανωλά, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να κρατηθεί στην ζωή εκείνη την στιγμή. Τελικά αργότερα μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ και συνήλθε πλήρως, γλιτώνοντας το μοιραίο. Ο Μαυροδήμος δεν δέχτηκε καν την επίσκεψη του Φαμπιάτου στο νοσοκομείο (πήγε για να ζητήσει συγνώμη) αφού θεώρησε το μαρκάρισμά του εσκεμμένο.
Ο Σωτήρης Μαυροδήμος μετά την ΑΕΚ αγωνίστηκε σε Ολυμπιακό Βόλου και Νίκη Βόλου, ενώ μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με την προπονητική.