Στέλιος Σκευοφύλαξ

Στέλιος Σκευοφύλαξ – (1961/1973)

Ο Στέλιος Σκευοφύλακας γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1939 στη Νέα Ιωνία.
Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα σε μια από τις ομάδες της γειτονιάς του, την Α.Ε. Ελευθερούπολης από την οποία μεταγράφηκε στην ΑΕΚ το 1961 σε ηλικία 21 ετών.
Αγωνίστηκε στις θέσεις του κέντρου με προτίμηση σε αυτές των ακραίων μέσων. Οι αστείρευτες δυνάμεις του, η εξαιρετική τεχνική που διέθετε καθώς και η φοβερή κάθετη πάσα που είχε στο οπλοστάσιο του τον έκαναν αναντικατάστατο στην ενδεκάδα της ΑΕΚ εκείνης της εποχής.
Χαρακτηριζόταν σαν ο ποδοσφαιριστής “μηχανάκι” καθώς εκάνε τα πάντα μέσα στο γήπεδο και ήταν πραγματικός αρχηγός της ομάδας μέσα σε αυτό. Οι τότε συμπαίκτες του τον χαρακτήριζαν σαν “γκρινιάρη” καθώς επιζητούσε πάντα το καλύτερο για την ομάδα αλλά έβλεπαν σε αυτόν έναν ανεκτίμητο φίλο και τον αρχηγό της “οικογένειας” που αποτελούσαν τότε οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης.
Το επίσημο ντεμπούτο του με την κιτρινόμαυρη φανέλλα ήταν στο γήπεδο της Ριζούπολης στις 9 Σεπτεμβρίου 1961, στη νίκη της ΑΕΚ επί του Αιγάλεω με 8-0, όταν είχε δώσει τρεις ασίστ στα δύο γκολ του Νεστορίδη στο 40’, 43′ και το τέρμα του Σταματιάδη στο 65’.
Με την ΑΕΚ είχε 339 συμμετοχές, εκ των οποίων 297 στο Πρωτάθλημα, στις οποίες πέτυχε 19 γκολ. Κατέκτησε με την Ένωση 3 Πρωταθλήματα (1962-63, 1967-68, 1970-71) και 2 Κύπελλα Ελλάδας (1963-64, 1965-66) ενώ ήταν μέλος της ομάδας που έπαιξε Προημιτελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1969 απέναντι στην Σπάρτακ Τρνάβα χάνοντας στις λεπτομέρειες την ευκαιρία να αντιμετωπίσει στον Ημιτελικό τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόϊφ.
Αξέχαστες έχουν μείνει οι συγκλονιστικές και αρχοντικές εμφανίσεις του απέναντι στην Ίντερ των Ματσόλα και Φακέτι στον Α’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της περιόδου 1971-72, ιδιαίτερα δε στο ματς του “Σαν Σίρο”.
Η πρόθεση του Μπράνκο Στάνκοβιτς για ανανέωση του έμψυχου υλικού και οι πιέσεις που ασκούσε η Χούντα στην τότε διοίκηση λόγων των αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων του Σκευοφύλακα, έφεραν το άδοξο “διαζύγιο” του με την ΑΕΚ το 1973 και την μεταγραφή του στον Ατρόμητο Περιστερίου.
Στις 21 Μαϊου 1973 οι Μπαλόπουλος, Ψυχογιός, Κεφαλίδης και Σκευοφύλακας που είχαν καταλήξει στον Ατρόμητο ως “ελεύθεροι” από την ΑΕΚ, ξεκίνησαν βασικοί με τον Ατρόμητο απέναντι στην Ένωση στο Περιστέρι, και το ματς έληξε με νικητές 1-0 τους γηπεδούχους. Ήταν η πρωτη φορά, που έπαιξαν σε βάρος της ΑΕΚ, ενώ με τους «κιτρινόμαυρους» ο Λάκης Νικολάου, έκανε την παρθενική του συμμετοχή κόντρα στην πρώην ομάδα του. Να σημειωθεί, ότι σ εκείνο τον αγώνα, ο Φώτης Μπαλόπουλος -που είχε φύγει με πίκρα από την ΑΕΚ- ως κεντρικό μπακ, είχε «κρατήσει» μόνος τους Ενωσίτες κυνηγούς και επέτρεψε στον Ατρόμητο να νικήσει με γκολ του Κότσαλου.
Ο Σκευοφύλακας χρίστηκε 11 φορές διεθνής φορώντας τη φανέλλα με το εθνόσημο της Εθνικής Ανδρών κάνοντας ντεμπούτο τον Μάϊο του 1963.
Παρά την άκομψη απομάκρυνση του από την ομάδα, δεν έπαψε ποτέ να θεωρεί την ΑΕΚ σαν οικογένεια του και τον εαυτό του σαν αναπόσπαστο μέλος της. Συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου Παλαιμάχων του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος για 8 συνεχή χρόνια.
Ο Στέλιος Σκευοφύλαξ έφυγε για πάντα από κοντά μας στις 10 Ιουνίου 2009 χτυπημένος από την επάρατη νόσο και μετά από γενναία πάλη 18 μηνών.
Λίγους μήνες πριν, τον Φεβρουάριο του 2009, και καθώς ήταν ενήμερος για την κατάσταση της υγείας του, εξέπληξε τους πάντες παρευρισκόμενος στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας των παλαιμάχων και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης όταν από μικροφώνου χαιρέτησε τους παριστάμενους και ευχήθηκε η ΑΕΚ να αποκτήσει ξανά το δικό της γήπεδο έστω και αν ο ίδιος δεν θα μπορέσει να το δει ……