Ροντρίγκο Ράμος “Φερούζεμ”

Rodrigo Lacerda Ramos “Ferruzem” – (2000/2002)
Ο βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1980 στο Sao Bernardo do Campo και ξεκίνησε την καριέρα του από την Παλμέιρας. Το καλοκαίρι του 2000 κι ενώ ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας των ελπίδων της Βραζιλίας, επιλέχτηκε από τον Γιάννη Παθιακάκη για να φορέσει την φανέλα της ΑΕΚ. Αγωνιζόταν ως αμυντικός χαφ αλλά και ως στόπερ (θέση στην οποία τελικά καθιερώθηκε στην ΑΕΚ).
Η πρώτη του σεζόν στην ΑΕΚ ήταν μάλλον μέτρια, αφού δεν απογοήτευσε αλλά από την άλλη δεν εντυπωσίασε κιόλας με την απόδοσή του. Το καλοκαίρι του 2001 αναλαμβάνει προπονητής στην ΑΕΚ ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος δείχνει να τον εμπιστεύεται πάρα πολύ. Μάλιστα ο πορτογάλος τεχνικός (κι ενώ σε συνεργασία με τον διοικητικό ηγέτη της ομάδας Μάκη Ψωμιάδη συναινεί στο να μείνει ελεύθερος ο Τραιανός Δέλλας το καλοκαίρι του 2001), προτιμά να χρησιμοποιεί ως παρτενέρ του Κάρλος Γκαμάρα στο κέντρο της άμυνας τον νεαρό βραζιλιάνο, αφήνοντας συνήθως εκτός ενδεκάδας τους (σαφώς πιο έμπειρους) Καψή και Κωστένογλου. Αυτή την επιμονή (κατά πολλούς εμμονή) του Φερνάντο Σάντος μάλλον την πλήρωσε με πολύ πικρό τρόπο τελικά η ομάδα. Ο “Φερούζεμ” (προσωνύμιο που σημαίνει “σκουριά” και που του δόθηκε λόγω του χρώματος των μαλλιών του) είχε και πάλι μάλλον μέτρια παρουσία κατά την διάρκεια της χρονιάς, ενώ στο τέλος της περιόδου ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής σε μια φάση που έκρινε σε μεγάλο βαθμό τον πρωταθλητή της σεζόν 2001/2002. Συγκεκριμένα στο ματς-“τελικός πρωταθλήματος” Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, η λάθος συνεννόηση του βραζιλιάνου με τον γκολκήπερ της ΑΕΚ Διονύση Χιώτη έδωσε την ευκαιρία στον Αλεξανδρή να πετύχει το τρίτο γκολ του ΟΣΦΠ που έκρινε και σε μεγάλο βαθμό την αρνητική για την ΑΕΚ εξέλιξη στο ματς (τελικό σκορ 4-3), με αποτέλεσμα ο ΟΣΦΠ να στεφθεί πρωταθλητής (σε ισοβαθμία με την ΑΕΚ). Ουσιαστικά κάπου εκεί τελείωσε η καριέρα του βραζιλιάνου στην ΑΕΚ (46 συμμετοχές/1 γκολ για το πρωτάθλημα). Με την “Ένωση” κατέκτησε πάντως το κύπελλο της σεζόν 2001/2002.
Στην συνέχεια της καριέρας του γύρισε στην πατρίδα του για την Ατλέτικο Μινέιρο, μετακόμισε στις γαλλικές Αζαξιό και Στρασμπούρ, πήγε στην Ιαπωνία για την Τζούμπιλο Ιβάτα, επέστρεψε στην Στρασμπούρ και στην συνέχεια μεταγράφηκε στην ελβετική Σιόν. Το 2012 μετακόμισε στην ελβετική Λοζάν Σπορ και από το 2013 βρίσκεται και πάλι στην βραζιλία αγωνιζόμενος στην β´ κατηγορία με τα χρώματα της Κρισιούμα.