Μιχάλης Τζιράκης

Μιχάλης Τζιράκης – (1980/1983)

Γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1954 στο Ηράκλειο Κρήτης.Το 1968 γράφτηκε στην εφηβική ομάδα του ΟΦΗ και το 1971 έγινε επαγγελματίας,παίζοντας στη θέση έξω δεξιά με επιτυχία.Όταν ανέβηκε ο ΟΦΗ στην ΑΈθνική αγωνίστηκε με την πρώτη ομάδα και από τότε κατέστη αναντικατάστατος.Ωστόσο η έλευση στον ΟΦΗ του μεγάλου προπονητή Λες Σάνον σημείωσε και μια αλλαγή για τον Τζιράκη μιας και καθιερώθηκε στη θέση του λίμπερο όπου η απόδοση του ανέβηκε πάρα πολύ και το παιγνίδι του διακρινόταν από δυναμισμό και αυτοθυσία.
Οι καλές του επιδόσεις προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ,ο οποίος το 1979 έκανε μία πρόταση στον ΟΦΗ με τον τελευταίο να την απορρίπτει.
Το καλοκαίρι του 1980 ήταν η σειρά της ΑΕΚ να δείξει ενδιαφέρον.
Ωστόσο ο Τζιράκης ήταν πολύ αγαπητός στον κόσμο του ΟΦΗ ο οποίος πίεζε ώστε να παραμείνει στην κρητική ομάδα,ενώ η διοίκηση της προσπαθούσε να βρεί μία λύση.
Στο διοικητικό συμβούλιο ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ πρότεινε να δοθούν 8 εκατομμύρια ευρώ στον Τζιράκη και να μη παραχωρηθεί σε καμία άλλη ομάδα για μία πενταετία.
Η πρόταση του καταψηφίστηκε και ψήφους 8 υπερ-6 κατά αποφασίστηκε η παραχώρηση του Τζιράκη στην ΑΕΚ.Ο πρόεδρος του ΟΦΗ Δουλουφάκης έθεσε ζήτημα παραίτησης και ξέσπασε διοικητική κρίση.
Έτσι,η επιμονή της ΑΕΚ και του Λουκά Μπάρλου αλλά και η θέληση του ποδοσφαιριστή υπερνίκησαν τα εμπόδια που υπήρχαν και ο Τζιράκης μεταγράφηκε στην ΑΕΚ με συνολικό κόστος 17 εκατομμύρια δραχμές.ποσό πουου έφθανε το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ και μάλιστα για αμυντικό.
Η ΑΕΚ έδωσε 8 εκατομμύρια δραχμές στον ΟΦΗ και 5,5 εκατομμύρια δραχμές στον ποδοσφαιριστή ενώ πλήρωσε και 3,5 εκατομμύρια δραχμές στην εφορία.
Ο Τζιράκης κλήθηκε να καλύψει το κενό στην άμυνα του Λάκη Νικολάου και αποτελούσε με τον Ραβούση το κεντρικό αμυντικό δίδυμο.
Στην αρχή της περιόδου και στα μεγάλα παιχνίδια ήταν αλάνθαστος,ενώ παρουσίαζει μία επιπολαιότητα απέναντι σε θεωρητικά αδύναμους αντιπάλους.
Οι πρώτες εντυπώσεις πάντως της παρουσίας ήταν αρκετά θετικές.
Ωστόσο στη συνέχεια της περιόδου και ιδίως μετά από ένα αυτογκόλ σε αγώνα του κυπέλλου Ελλάδας έναντι του ΠΑΟ είχε μέτριες εμφανίσεις.
Με την ΑΕΚ γεύτηκε και την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας το 1983 και μέτρησε 51 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Ελλάδας.
Το καλοκαίρι του 1983 αποτέλεσε παρελθόν απο την ΑΕΚ και μετά απο τρίμηνη αγωνιστική απραξία μεταγράφηκε στον ΟΦΗ τον Δεκέμβριο του 1983 με τον οποίο ωστόσο είχε ελάχιστες συμμετοχές για το πρωτάθλημα μέχρι το καλοκαίρι του 1985 όταν και μόλις στα 31 του σταμάτησε το ποδόσφαιρο.
Σε επίπεδο Α’Εθνικής με τον ΟΦΗ ο Τζιράκης είχε συνολικά 116 συμμετοχές.