Μίροσλαβ Οκόνσκι

Μίροσλαβ Οκόνσκι (Miroslaw Okonski) – (1988/1991)

‘Ενα από τα καλύτερα “δεκάρια” που έπαιξαν ποτέ στην ΑΕΚ, αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.
Ήταν καλοκαίρι του 1988 όταν ο τότε νέος πρόεδρος της ΑΕΚ, Στράτος Γιδόπουλος, ήθελε να φέρει στην ΑΕΚ έναν παίκτη που σαν όνομα θα “ζεστάνει” τον κόσμο της ομάδας, αλλά και που θα αποτελέσει τον ηγέτη της ΑΕΚ στην προσπάθεια κατάκτησης του πρωταθλήματος. Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι πέτυχε “διάνα”.
Η μεταγραφή του Πολωνού σταρ προκάλεσε φοβερό ενθουσιασμό στον κόσμο της ομάδας, αφού είχε ήδη πίσω του μια τεράστια καριέρα. Για τον ποδοσφαιριστή είχε ενδιαφερθεί έντονα κι ο Ολυμπιακός, αλλά τελικά οι “ερυθρόλευκοι” κατέληξαν στον Λάγιος Ντέταρι, θεωρώντας ότι ο Οκόνσκι δεν θα μπορούσε να αποδώσει τα αναμενόμενα, λόγω παλαιότεων τραυματισμών (είχε κάνει ήδη 5 εγχειρήσεις στην καριέρα του).
Ο γεννημένος στις 8 Δεκεμβρίου 1958 στο Κόστζαλιν της Πολωνίας, Μίροσλαβ Οκόνσκι, ξεκίνησε την καριέρα του από την άσημη Γκβάρντια Κοσάλιν (β’ Πολωνίας) και στην συνέχεια υπήρξε ηγέτης σε Λεχ Πόζναν (1977/1980), Λέγκια Βαρσοβίας (1980/1982 – 2 κύπελλα), ξανά Λεχ Πόζναν (1982/1986 – 2 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα και πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα του 1983) και Αμβούργο (1986/1988 – 1 κύπελλο). Με την φανέλλα του Αμβούργου μάλιστα αναδείχτηκε καλύτερος ξένος παίκτης της τότε πολύ δυνατής Μπουντεσλίγκα και μέχρι σήμερα θεωρείται ένας από τους καλύτερους ξένους παίκτες που έχουν παίξει ποτέ στον σύλλογο του μεγάλου γερμανικού λιμανιού. Χαρακτηρiστικό επίσης της ποιότητας και της αξίας του το γεγονός ότι σε παλαιότερη έρευνα μεταξύ 100 Πολωνών δημοσιογράφων είχε ψηφιστεί ως ο μεγαλύτερος “showman” που είχαν δει ποτέ στα πολωνικά γήπεδα.
Το μεγάλο του επίτευγμα στην ΑΕΚ ήταν ότι συνδύασε σε τεράστιο βαθμό το θέαμα με την ουσία και αποτέλεσε τον βασικό ηγέτη της ομάδας κυρίως κατά την σεζόν 1988-1989 που η ομάδα κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλήματος (ήταν και πρώτος σκόρερ της ομάδας για εκείνη την σεζόν με 11 γκολ). Ουσιαστικά πήρε την ομάδα “από το χέρι”, όπως λέμε στην ποδοσφαιρική διάλεκτο, και την οδήγησε στον τίτλο μετά από δέκα χρόνια. Η σεζόν 1989-1990 ήταν επίσης πολύ καλή, ενώ αντιθέτως την τελευταία του περίοδο στην ΑΕΚ (1990-1991) επηρεασμένος και από την κακή κατάσταση της ομάδας αλλά και από την διάρρηξη των σχέσεών του με τον τότε προπονητή της ομάδας Ντούσαν Μπάγεβιτς, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα κι αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η σεζόν.
Με την ΑΕΚ είχε 77 συμμετοχές και 22 γκολ για το πρωτάθλημα και κατέκτησε 1 πρωτάθλημα (1989), 1 Super Cup (1989) κι 1 League Cup (1990). Μεγάλες του -ανάμεσα σε άλλες- στιγμές στην ομάδα το φοβερό γκολ-φάουλ στο ΟΑΚΑ εναντίον του Παναθηναικού (νίκη της ΑΕΚ με 0-1 https://m.youtube.com/watch?v=elq8e86771k ) και το γκολ με την Λάρισα στο Αλκαζάρ (νίκη της ΑΕΚ με 0-1), και τα δύο για την περίοδο 1988-1989, και φυσικά το ανεπανάληπτο και ιστορικό “1-2” με τον Τάκη Καραγκοζόπουλο που κατέληξε στο γκολ-τίτλος του Έλληνα ποδοσφαιριστή εναντίον του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, τον Μάιο του 1989 (νίκη της ΑΕΚ με 0-1) για την ίδια περίοδο (https://www.youtube.com/watch?v=yWWR…yer_detailpage).
Παίκτης “αρτίστας”, με εκπληκτική ντρίμπλα και τεχνική, εξαιρετικό αριστερό πόδι (τόσο σε πάσες όσο και σε σουτ), ηγετικές πρωτοβουλίες, πολύ καλές εκτελέσεις στις στημένες φάσεις, “μάγεψε” όλο το ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό με την εκπληκτική του παρουσία. Στην ποδοσφαιρική του πορεία “κατηγορήθηκε” κατά καιρούς ως αλαζόνας, αλκοολικός και “τζογαδόρος” σε διάφορα καζίνο, προβλήματα που κατά πολλούς τον εμπόδισαν να κάνει ακόμα μεγαλύτερη καριέρα, αλλά το σίγουρο είναι ότι η καριέρα του -ούτως ή άλλως- ήταν εξαιρετική.
Είχε συνολικά και 29 συμμετοχές και 2 γκολ με την εθνική Πολωνίας. Μετά την ΑΕΚ έπαιξε για λίγο στην Κόρινθο (μάλιστα καταχειροκροτήθηκε από όλο το γήπεδο όταν πέτυχε ένα πολύ όμορφο γκολ εναντίον της ΑΕΚ στην επιστροφή του στη Ν. Φιλαδέλφεια ως αντίπαλος πλέον) και στην συνέχεια μεταγράφηκε κατά σειρά σε Λεχ Πόζναν (Πολωνία), Ολύμπια Πόζναν (Πολωνία), Κονκόρντια Αμβούργου (Γερμανία), Ράσπο Έλμσχορν (Γερμανία), Άστρα Κροτόσιν (Πολωνία), Λίπνο Στέσεβ (Πολωνία) και Γκβάρντια Κοσάλιν (Πολωνία -ομάδα από την οποία ξεκίνησε), πριν κλείσει την πλούσια καριέρα του.
Σήμερα ζει στην Πολωνία και κατά καιρούς έχει εργαστεί ως μάνατζερ παικτών κι ως αρθογράφος σε εφημερίδες.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=KfYH…layer_embedded