Δημήτρης Σαραβάκος

Δημήτρης Σαραβάκος – (1994/1996)

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιθετικούς όλων των εποχών, που όμως συνδέθηκε στην καριέρα του κυρίως με την ομάδα του Παναθηναικού.
Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1961 στη Νέα Σμύρνη και είναι γιος του παλαιού ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου Θανάση Σαραβάκου. Έπαιξε αρχικά στον Πανιώνιο (1977/1984) και στην συνέχεια έκανε τεράστια καριέρα με την φανέλλα του Παναθηναικού (1984/1994) αγωνιζόμενος κυρίως στην θέση του περιφερειακού επιθετικού. Κατά την θητεία του τους “πράσινους” θεωρούνταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο καλύτερος Έλληνας επιθετικός, κατέκτησε τίτλους και ήταν “σημαία” της ομάδας, ενώ τεράστια στιγμή στην καριέρα του ήταν η κλήση του στην μικτή κόσμου το 1992.
Ποδοσφαιριστής με “ξεπέταγμα” και μεγάλη ταχύτητα, καλή ντρίμπλα και τεχνική και φοβερό δεξί πόδι, άφησε πολύ έντονα το στίγμα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ακόμα και σε μεγάλα ευρωπαικά ματς. “Σπεσιαλιτέ” του οι εκτελέσεις στημένων φάσεων και τα πολύ καλά του σουτ.
Το καλοκαίρι του 1994 έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟ και η ΑΕΚ έκανε την έκπληξη εντάσσοντάς τον στο ρόστερ της. Είχε πολύ καλή παρουσία την πρώτη του χρονιά (1994-1995) στα κιτρινόμαυρα, παίζοντας πολύ καλά στα ευρωπαικά ματς της ομάδας, ενώ στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ και δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος. Την επόμενη του περίοδο στην ΑΕΚ (1995-1996) ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και δεν πρόσφερε τα αναμενώμενα.
Σαφέστατα το μεγαλύτερό του ματς στην ΑΕΚ ήταν αυτό εναντίον της Glasgow Rangers στη Ν. Φιλαδέλφεια (νίκη της ΑΕΚ με 2-0) για τα προκριματικά των ομίλων του Champions League της περιόδου 1994-1995, όταν έκανε πολύ μεγάλη εμφάνιση και πέτυχε δύο όμορφα γκολ καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση της ΑΕΚ στους ομίλους της διοργάνωσης (https://www.youtube.com/watch?v=rJH44YN50GI).
Από την άλλη μεριά, αρνητική του στιγμή στην ομάδα η απώλεια του πέναλτυ (το οποίο πάντως κέρδισε ο ίδιος) στον τελικό κυπέλλου εναντίον της πρώην ομάδας του, του Παναθηναικού, το 1995 (ήττα της ΑΕΚ με 1-0 στην παράταση με το πέναλτυ που …”εφηύρε” ο διαιτητής Μπάκας κι εκτέλεσε εύστοχα ο Βαζέχα).
Με την ΑΕΚ ο Δημήτρης Σαραβάκος είχε για το πρωτάθλημα 47 συμμετοχές και 21 γκολ και κατέκτησε 1 κύπελλο (1996).
Συνολικά στην καριέρα του στη εθνική ομάδα είχε 78 συμμετοχές και 22 γκολ (συμμετείχε και το μουντιάλ του 1994). Βρίσκεται στην 7η θέση του πίνακα των σκόρερ ολων των εποχών για το ελληνικό πρωτάθλημα (433 συμμετοχές και 181 γκολ), ενώ την περίοδο 1990-1991 ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (αγωνιζόμενος με την ομάδα του Παναθηναικού).
Μετά την ΑΕΚ είχε ένα τιμητικό πέρασμα από τον Παναθηναικό και στην συνέχεια έκλεισε την καριέρα του.
Μετά το κλείσιμο της καριέρας του ασχολήθηκε με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ενώ σήμερα εργάζεται στους “πράσινους” ως επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος.