Γιώργος Σαββίδης

Γιώργος Σαββίδης – (1987/1992)
Από τους καλύτερους Κύπριους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα αγαπητός παίκτης στον κόσμο της ΑΕΚ και ένας από τους καλύτερους Κύπριους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών γενικότερα (έχει ψηφιστεί στην ενδεκάδα με τους μεγαλύτερους Κύπριους παίκτες του περασμένου αιώνα σε παλιότερη ψηφοφορία στην Κύπρο).
Γεννημένος στις 8 Φεβρουαρίου 1961, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Ολυμπιακό Λευκωσίας και στην συνέχεια (1981/1987) πραγματοποίησε μεγάλη καριέρα στην Ομόνοια Λευκωσίας, αγωνιζόμενος σε 190 ματς πρωταθλήματος Κύπρου και πετυχαίνοντας 101 γκολ.
Το 1987 έρχεται στην ΑΕΚ η οποία πραγματοποιεί σημαντική μεταγραφή όταν τον φέρνει στην Ελλάδα. Σύντομα ικανοποιεί απόλυτα με την παρουσία του και μπαίνει στις καρδιές του κόσμου. Αγωνιζόμενος κυρίως ως δεξιός μεσοεπιθετικός (κάποιες φορές έπαιξε και ως επιθετικός), εντυπωσίασε με τις ταχύτατες επελάσεις του απο δεξιά, το γεμάτο ψυχή παιχνίδι του και το δυνατό του σουτ. Παίκτης ομάδας πάνω από όλα, ιδιαίτερα συμπαθής αλλά και ηγετικός σαν χαρακτήρας, έγινε αρχηγός της ομάδας και ανταπεξήλθε απόλυτα στον ρόλο του εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και στα αποδυτήρια. Είχε επί πέντε χρόνια σταθερά καλή απόδοση (όντας μόνιμα βασικός), πέτυχε πολλά σημαντικά αλλά και εντυπωσιακά γκολ (όπως π.χ. το “σλάλομ” στο ΑΕΚ-ΠΑΟ 2-2 για την περίοδο 1987/1988), ενώ πιθανώς το πιο ιδιαίτερό του ματς ήταν το ΑΕΚ-Δυναμό Δρέσδης 5-3 το 1989 (νίκη-πρόκριση για την ΑΕΚ στο κύπελλο πρωταθλητριών) όπου είχε καταπληκτική απόδοση πετυχαίνοντας και ένα απίστευτο γκολ με σουτ-“κεραυνό”.
Ο “κουμπάρος” είχε πολύ μεγάλη συμβολή στους τίτλους που κέρδισε η ΑΕΚ επί των ημερών του στην ομάδα (τα πρωταθλήματα του 1989 και του 1992, το Super Cup του 1989 και το League Cup του 1990), ενώ χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν οι πανηγυρισμοί του με τούμπα σε κάθε γκολ που έβαζε. Με την “Ένωση” είχε 135 αγώνες πρωταθλήματος και 33 γκολ. Αποχώρησε το καλοκαίρι του 1992 ως αρχηγός και πρωταθλητής, έχοντας πάρει την απόφαση να επιστρέψει στην Κύπρο. “Θέλω ο κόσμος της ΑΕΚ να με θυμάται ως πρωταθλητή” έλεγε.
Στην συνέχεια της καριέρας του επέστρεψε στην Ομόνοια μέχρι το 1996 όταν και σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Συνολικά στην καριέρα του είχε 46 συμμετοχές και 2 γκολ με την Εθνική Κύπρου.
Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του πορείας ο Γιώργος Σαββίδης ασχολήθηκε με την προπονητική στην Κύπρο, ενώ το 1997 κι επί ημερών ENIC στην ΑΕΚ είχε για κάποιους μήνες διοικητικό πόστο στην “Ένωση”. Αργότερα άνοιξε πρακτορείο στοιχημάτων στην Λευκωσία.