Ανδρέας Σταματιάδης

Ανδρέας Σταματιάδης – (1952/1969)

Ένας σπουδαίος κρίκος στην λαμπρή αλυσίδα των Μεγάλων Αρχηγών της ΑΕΚ, των παικτών δηλαδή που πέρα από συμμετοχές, γκολ ή κατακτήσεις τίτλων, φόρεσαν και τίμησαν το περιβραχιόνιο του Αρχηγού της ομάδας επί σειρά ετών. Ο Ανδρέας Σταματιάδης παρέλαβε την Αρχηγία της ομάδας από τον Γιάννη Κανάκη και μέχρι να έρθει η στιγμή να “παραδώσει” στον Μίμη Παπαϊωάννου κατάφερε να γίνει ο μακροβιότερος Αρχηγός που κόσμησε την Κιτρινόμαυρη φανέλλα του με το περιβραχιόνιο, απόδειξη των ηγετικών ικανοτήτων που διέθετε, του απόλυτου σεβασμού που απολάμβανε από τους κατά καιρούς συμπαίκτες του όπως και της εμπιστοσύνης που έδειχναν στο πρόσωπο του οι εκάστοτε διοικήσεις και προπονητές για την ψυχραιμία, την ευθυκρισία και τον ορθολογισμό του.
Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1935 στην προσφυγική φτωχογειτονιά των Πετραλώνων. Παιδί φτωχής οικογένειας, με πατέρα Μικρασιάτη πρόσφυγα, γνώρισε και βίωσε σε τρυφερή ηλικία την Γερμανική Κατοχή και τα επακόλουθα της. Όπως πολλά παιδιά της γενιάς του, βρήκε και αυτός διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας στην ενασχόληση με το ποδόσφαιρο στις άφθονες αλάνες της γειτονιάς. Ξεκίνησε με την ομάδα της Α.Ε. Μελανδίας και το 1950 σε ηλικία 15 ετών υπέγραψε δελτίο στην ομάδα Σπάρτα Πετραλώνων. Η τυπική παράλειψη υπογραφής του δελτίου από τον Γραμματέα της ομάδας, ακύρωσε κατ’ ουσίαν το δελτίο του και τότε ο πατέρας του Δημήτρης με τον προπονητή της Σπάρτα Σέρτσικα τον πήγαν για δοκιμή στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Σταματιάδης που, παροτρυνόμενος από τον ΑΕΚτζή πατέρα του, ήταν ήδη οπαδός της Ένωσης εντάχθηκε στις ακαδημίες της ομάδας το 1950 και μέχρι το τέλος της καριέρας του το 1969 δεν φόρεσε καμιά άλλη φανέλλα πλην της Κιτρινόμαυρης.
Το έμπειρο μάτι του τότε προπονητή της ανδρικής ομάδας Τζάκ Μπέμπι διέκρινε αμέσως το ταλέντο, τις ικανότητες και την ευχέρεια στο σκοράρισμα του μικρόσωμου επιθετικού και με κατάλληλες συμβουλές και υποδείξεις βοήθησε στην εξέλιξη του και στην καθιέρωση του σαν αριστερού εξτρέμ όπου και μεγαλούργησε στην διάρκεια της πλούσιας καριέρας του αποκτώντας το προσωνύμιο “το Βέλος”.
Ο διάδοχος του Μπέμπι, Ιταλός Μανιότσι, του έδωσε την ευκαιρία της πρώτης συμμετοχής το 1952 σε ντέρμπι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Έτσι ο Ανδρέας Σταματιάδης πρόλαβε να αγωνιστεί σε δύο ματς σαν συμπαίκτης του παιδικού του ινδάλματος, του Κλεάνθη Μαρόπουλου, πριν ο “Ξανθός Αετός” αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Έκτοτε ξεκίνησε για τον Σταματιάδη μια ανεπανάληπτη σταδιοδρομία στην ΑΕΚ με 465 επίσημες συμμετοχές στο Πρωτάθλημα όπου σημείωσε 139 γκολ, 267 από τις οποίες με 60 γκολ στο ενεργητικό του από την καθιέρωση της Α’ Εθνικής, ενώ έχει αγωνιστεί με την φανέλλα της ΑΕΚ σε περισότερους από 600 αγώνες συνολικά. Σήκωσε σαν Αρχηγός της ομάδας τα Πρωταθλήματα των περιόδων 1962-63 και 1967-68, όπως και το Κύπελλο Ελλάδας της περιόδου 1965-66 ενώ στις κατακτήσεις του προστίθεται και το Κύπελλο Ελλάδας την περίοδο 1955-56.
Ταχύτατος και με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, αγωνιζόμενος κοντά στην πλάγια γραμμή, είχε την ικανότητα να συγκλίνει και άλλοτε να απειλεί την αντίπαλη εστία με κεραυνοβόλα σουτ και άλλοτε με τις φαρμακερές του σέντρες να δίνει ασίστ για γκολ στους εκάστοτε κεντρικούς επιθετικούς. Σπάνια ηγετική φυσιογνωμία και υπόδειγμα ψυχραιμίας και λογικής σε αντίξοες συνθήκες ενέπνεε εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του και παράλληλε απολάμβανε τον καθολικό σεβασμό των αντιπάλων. Με “κοφτερό” μάτι διέκρινε αμέσως τις απιτήσεις του αγώνα και καθοδηγούσε τους συμπαίκτες του σαν δεύτερος προπονητής μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι χαρακτηριστική η -τελικώς άκαρπη- προσπάθεια του να “νουθετήσει” εν μέσω του ματς τον νεαρό και υπερφίαλο τότε Σπύρο Πομώνη στην εκτός έδρας νίκη με 1-4 επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο τον Δεκέμβρη του 1967, ώστε να απλοποιήσει τον τρόπο παιγνιδιού του για να φτάσει η ΑΕΚ σε ακόμη ευρύτερη επικράτηση, αντί της επιμονής του στην γελοιοποίηση του προσωπικού του αντιπάλου Ορέστη Παυλίδη. Ο Πομώνης επέμεινε τελικά στον κατεξευτελισμό του αντιπάλου του παντοιοτρόπως, η ΑΕΚ έχασε την ευκαιρία για σκορ-μαμούθ απέναντι στους ερυθρόλευκους και ο Ορέστης Παυλίδης πήρε την απόφαση πως του ταίριαζε καλύτερα ο ρόλος του διαιτητή εγκαταλείποντας την ενεργό δράση.
Ο Ανδρέας Σταματιάδης αγωνίστηκε 8 φορές με την φανέλλα της Εθνικής Ελλάδας, κάνοντας ντεμπούτο το 1952 σε ηλικία 17 ετών σε φιλικό αγώνα απέναντι στο Ισραήλ.

Ο τελευταίος αγώνας του Σταματιάδη με τη Βέροια και την αποχώρηση του απο την ενεργό δράση. Του απονεμήθηκε ο χρυσός Δικέφαλος και τον συγχαίρουν οι Παπαϊωάννου,Σκευοφύλαξ.

Ο τελευταίος αγώνας του Σταματιάδη με τη Βέροια και την αποχώρηση του απο την ενεργό δράση. Του απονεμήθηκε ο χρυσός Δικέφαλος και τον συγχαίρουν οι Παπαϊωάννου,Σκευοφύλαξ.

 

Το 1969 στα πλαίσια της γενικής αναδιοργάνωσης της ομάδας και των εκκαθρίσεων του Μπράνκο Στάνκοβιτς, εγκατέλειψε την ενργό δράση σε ηλικία 34 ετών μη διανοούμενος σε καμία περίπτωση να αγωνιστεί με άλλη φανέλλα πλην της Κιτρινόμαυρης. Στις 18/5/1969 αγωνίστηκε για τελευταία φορά στη νίκη με 2-1 επί της Βέρροιας στη Νέα Φιλαδέλφεια, αστοχώντας μάλιστα σε εκτέλεση πέναλτι που τιμητικά του παραχώρησαν οι συμπαίκτες του, εμφανώς φορτισμένος από τα συναισθήματα της στιγμής. Ο προπονητής του στην ΑΕΚ Γένε Τσάκναντι με τον οποίον τους συνέδεε αμοιβαία αλληλοεκτίμηση και οικογενειακή φιλία, είχε διακρίνει τις ικανότητες και τον υψηλό βαθμό αντίληψης του Σταματιάδη και τον παρότρυνε να ασχοληθεί με την προπονητική βοηθώντας τον να παρακολουθήσει προπονητικές σχολές και να αποκτήσει δίπλωμα προπονητή.
Με την ιδιότητα του τεχνικού ο Ανδρέας Σταματιάδης υπηρέτησε για σειρά ετών την αγαπημένη του ΑΕΚ από την θέση του βοηθού προπονητή, του υπευθύνου των ακαδημιών ακόμη και του τεχνικού ηγέτη όταν διαδέχτηκε κατά την διάρκεια της περιόδου 1978-79 στον πάγκο της ΑΕΚ τον Φέρεντς Πούσκας οδηγώντας την Ένωση στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Με την ιδιότητα του προπονητή υπηρέτησε από διάφορες θέσεις και την Εθνική Ελλάδας.
Συνυφασμένος με την έννοια και την Ιδέα της ΑΕΚ συμμετέχει ανελλιπώς στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Παλαιμάχων της ΑΕΚ, του οποίου διετέλεσε και Πρόεδρος, ενώ κληροδότησε την λατρεία του για την ομάδα στους δύο γιούς του Δημήτρη και Κώστα οι οποίοι ασχολούνται ενεργά με τμήματα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ προσφέροντας από διοικητικές θέσεις τις υπηρεσίες τους στον “Δικέφαλο Αετό”.