Περίοδος 2014-2015

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-15
Πρόεδροι: Δημήτριος Μελισσανίδης – Αλέξιος Αλεξίου – Ευάγγελος Ασλανίδης

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Τραιανός Δέλλας – 3η σεζόν

Τερματοφύλακες: Γιάννης Ανέστης – Ηλίας Βούρας – Φώτης Καραγκιολίδης – Παναγιώτης Ντούνης

Αμυντικοί: Δημήτρης Κολοβέτσιος – Νίκος Γεωργέας – Βασίλης Λαμπρόπουλος – Μιχάλης Μπακάκης – Γιώργος Σαρρής – Σταύρος Πεταυράκης – Στράτος Σβάρνας – Άνταμ Τζανετόπουλος – Αριστείδης Σοιλέδης

Μέσοι: Χέλντερ Μπαρμπόσα – Δημήτρης Ανάκογλου – Πέτρος Μάνταλος – Μάρκος Ντούνης – Βαγγέλης Πλατέλλας – Δημήτρης Γροντής – Μίγκελ Κορδέρο – Βασίλης Ρόβας – Ντάρκο Ζόριτς – Αμπλαγιέ Φάι – Γιάκομπ Γιόχανσον

Επιθετικοί: Χρήστος Αραβίδης – Ιβάν Μπρέτσεβιτς – Αλεξάντρε Ντ’Ακόλ – Βασίλης Τσεβάς – Μακώλεϋ Κρισάντους

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
A2014_15pr
 B2014_15
Έχοντας μόλις εξασφαλίσει την άνοδο στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, η ΑΕΚ της σεζόν 2014-2015 καλείται να κερδίσει ακόμη μια άνοδο ώστε να επανέλθει στη φυσιολογική γι αυτή κατηγορία και να τελειώνει η άχαρη περίοδος των μικρότερων κατηγοριών.
Αρκετά τα νέα πρόσωπα στο ρόστερ, αναμφίβολα ο Πέτρος Μάνταλος είναι η προσθήκη που ξεχωρίζει μιας και πρόκειται για ποδοσφαιριστή που ξεκάθαρα δεν ανήκει στη Β εθνική. Επιτυχημένη απόκτηση θεωρήθηκε και αυτή του Χρήστου Αραβίδη, ο οποίος αν και δεν θεωρείται κορυφαίος επιθετικός, εντούτοις με το πάθος του αλλά και την αποτελεσματικότητά του, κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση των φίλων της ΑΕΚ. Κατά τη μεταγραφική περίοδο του Χειμώνα η ΑΕΚ προχώρησε σε μια ιδιαιτέρως επιτυχημένη μεταγραφή, αυτή του Γιόχανσον ο οποίος απεδείχθη ένα τρομερά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του Δέλλα. Παρ’ όλα αυτά από την αρχή της σεζόν μερίδα του κόσμου της ομάδας σημείωνε την έλλειψη ικανού και κλασικού φορ που ενδεχομένως να μπορούσε να βοηθήσει σε μια καλή πορεία στο κύπελλο Ελλάδας.
Η σεζόν ξεκίνησε με χαρακτηριστική καθυστέρηση λόγω διαμαρτυρίας των ομάδων της football league, εκτός της ΑΕΚ βεβαίως, με την οποία ζητούσαν περισσότερα χρήματα από τον ΟΠΑΠ.
Εξαιτίας της καθυστέρησης στην έναρξη του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ έδωσε πολλά φιλικά παιχνίδια τα σημαντικότερα εκ των οποίων με τη Ρόμα στο ΟΑΚΑ (ήττα 1-2) και με τον Παναθηναϊκό (νίκη 3-2). Η ΑΕΚ δεν έθεσε κάποιο εμπόδιο στη διαμαρτυρία των λοιπών ομάδων και το πρωτάθλημα για την ΑΕΚ ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου στο Αίγιο απέναντι στον τοπικό Παναιγιάλειο. Σε αντίθεση με τους αγώνες της Γ εθνικής της περασμένης σεζόν, ο αγώνας παρουσίασε έντονα στοιχεία δύναμης με τους ποδοσφαιριστές της γηπεδούχου ομάδας (στερούμενοι προφανώς ταλέντου) να παίζουν σκληρά. Η ΑΕΚ ανέτοιμη κέρδισε δύσκολα με 0-1.
Ακόμη δυσκολότερα κέρδισε στη δεύτερη αγωνιστική το εντός έδρας παιχνίδι απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης όπου η ΑΕΚ ήταν πίσω στο σκορ με 0-1 μέχρι το 80′ για να καταφέρει να γυρίσει το ματς στο τέλος. Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη “πρωταθληματικού” επιθετικού γινόταν όλο και πιο εμφανής. Με κακό ποδόσφαιρο πέρασε από τα Χανιά παρά το 0-2 και στις καθυστερήσεις γύρισε το ματς με τον Αχαρναϊκό στη Ριζούπολη. Η ΑΕΚ δεν έπειθε κανέναν και οι αδυναμίες της ήταν εμφανείς. Το γεγονός ότι κέρδιζε δύσκολα στη Β εθνική, είχε αρχίσει να ενοχλεί αρκετά τον κόσμο της που θεωρούσε την άνοδο δεδομένη. Η ομάδα συνέχισε με νίκη εναντίον της Παναχαϊκής στην Πάτρα σε έναν αγώνα με αρκετή ένταση λόγω των εξελίξεων στις δικαστικές υποθέσεις που μαστίζουν το χώρο του ποδοσφαίρου, ένταση η οποία ήταν αναπόφευκτη τη στιγμή που πρόεδρος της Παναχαϊκής ήταν ο Κούγιας. Από τη στιγμή εκείνη η πορεία της ΑΕΚ γίνεται ευκολότερη, οι νίκες έρχονται με άνεση και με την ΑΕΚ να αποδίδει κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο. Εξαίρεση οι εκτός έδρας αγώνες με Ερμιονίδα και Απόλλωνα όπου η ΑΕΚ ήρθε ισόπαλη. Κατά τα λοιπά συνέχισε στην κανονική διάρκεια της Β εθνικής με νίκες μέσα-έξω.
ΤΑ PLAY OFF 2014/15
Η ατυχέστατη έμπνευση της διοργανώτριας αρχής για play off μεταξύ των τριών πρώτων ομάδων κάθε ομίλου από τα οποία θα κέρδιζαν την άνοδο οι 2 πρώτοι στην ειδική βαθμολογία, ανάγκασε την ΑΕΚ να αγωνίζεται μέχρι τον Ιούνιο χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον μιας και ουσιαστικά όλα είχαν κριθεί ήδη από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Στην πράξη, ΑΕΚ και Ηρακλής κέρδισαν την άνοδο χωρίς να κοπιάσουν ιδιαίτερα αφού εισήλθαν στη διοργάνωση με αέρα 10 και 7 βαθμών αντιστοίχως.
Σε ένα ματς γοήτρου στο Καυταντζόγλειο η ΑΕΚ ήταν κακή και ηττήθηκε με 2-1. Ο λοιπός πρώτος γύρος των play off τελείωσε με νίκες. Στην έναρξη του δεύτερου γύρου η ΑΕΚ πήρε και μαθηματικά την άνοδο κερδίζοντας με 1-0 τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ και στη συνέχεια έκανε μόνο ισοπαλίες και μια ήττα στον Βόλο απέναντι στον Ολυμπιακό στην τελευταία αγωνιστική με την οποία αποχαιρέτησε τη Β εθνική.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014/15
Η ΑΕΚ μετά από έναν χρόνο απουσίας επανήλθε στο κύπελλο Ελλάδας ξεκινώντας από τη φάση των 28 όπου και αντιμετώπισε τον Φωκικό τον οποίο απέκλεισε με 2 νίκες (4-0 και 0-1). Στη συνέχεια συμμετείχε στη φάση των ομίλων όπου είχε να αντιμετωπίσει 2 ομάδες Α εθνικής, τον Ατρόμητο και τον Πανθρακικό καθώς και τον Ηρακλή Ψαχνών. Την πρόκριση κέρδιζαν οι 2 πρώτες ομάδες στη βαθμολογία κάθε ομίλου και η ΑΕΚ ως ομάδα Β εθνικής δεν ήταν ακλόνητο φαβορί. Ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στην Κομοτηνή όπου ο Δέλλας παρέταξε μια συντηρητική και πολύ κακή ομάδα προκειμένου να αποσπάσει το Χ, πράγμα που κατάφερε (0-0). Κέρδισε εύκολα στη συνέχεια με 3-0 τον Ηρακλή Ψαχνών και σε έναν αγώνα εναντίον του Ατρομήτου που ξύπνησε μνήμες από τον υποβιβασμό της ομάδας, μέσα σε κλίμα πάθους και έντασης υπέταξε άνετα τους Περιστεριώτες επίσης με 3-0.
Επόμενος αντίπαλος η Κέρκυρα, επίσης ομάδα μεγαλύτερης κατηγορίας. Μετά το 1-1 στο νησί, η ΑΕΚ δεν δυσκολεύτηκε να επικρατήσει με 2-0 στο ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση τον Ολυμπιακό.
Με δεδομένη τη μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των 2 αυτών συλλόγων η ένταση της οποίας αυξήθηκε λόγω δικαστικής έρευνας για την “εγκληματική οργάνωση” στον χώρο του ποδοσφαίρου για την οποία αργότερα κατηγορήθηκε ως εγκέφαλος αυτής ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, η προσμονή αυτών των αναμετρήσεων ήταν μεγάλη. Στον πρώτο αγώνα στον Πειραιά η ΑΕΚ ήταν καλύτερη και ο Ολυμπιακός πολύ κακός. Πολύ γρήγορα ο Μπαρμπόσα έχασε μια σπουδαία ευκαιρία ενώ λίγο μετά ο Αραβίδης έγραψε το 0-1. Ο Ολυμπιακός ανήμπορος να αντιδράσει επιστράτευσε τον διαιτητή Λαμπρόπουλο που απεδείχθη απείρως χρησιμότερος από οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή των Πειραιωτών. Με το ζόρι έβαλε την ΑΕΚ στην περιοχή της καταλογίζοντας συνεχώς ανύπαρκτα φάουλ ώσπου ένα από αυτά κατέληξε γκολ για να γίνει το 1-1. Στη συνέχεια η ΑΕΚ ήταν πολύ πιο πιεστική αφού κυριάρχησε με άνεση στο χώρο του κέντρου και όταν χρειάστηκε κόπηκαν καθαρές επιθέσεις της  ως οφσάιντ.
Η ρεβάνς έγινε στις 11 Μαρτίου, ακριβώς έναν μήνα μετά, όσο δηλαδή χρειάστηκε η ομάδα του Πειραιά για να νιώσει έτοιμη και αφού αναβλήθηκαν αγώνες πρωταθλήματος του Ολυμπιακού για να έρθει όσο το δυνατόν πιο έτοιμος στο ΟΑΚΑ. Προηγήθηκε διακοπή του πρωταθλήματος της Α εθνικής λόγω επεισοδίων στον αγώνα ΠΑΟ-ΟΣΦΠ και ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής δήλωνε ότι με το παραμικρό θα διακοπεί το παιχνίδι. Η ΑΕΚ όπως περίμεναν πολλοί έπεσε στην παγίδα και το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό διεκόπη.
Στις 11 Μαρτίου το ΟΑΚΑ γέμισε ασφυκτικά με κόσμο της ΑΕΚ θυμίζοντας άλλες εποχές. Ο Δέλλας παρέταξε την ΑΕΚ για την ισοπαλία και όταν κατά τη διάρκεια του αγώνα έχασε τον Μάνταλο, με ακατανόητες αλλαγές έκοψε την ομάδα στα 2 με αποτέλεσμα να δώσει χώρο στον Ολυμπιακό για να πιέσει. Στα τελευταία λεπτά του αγώνα με αμφιλεγόμενης εγκυρότητας γκολ έγινε το 0-1 και ο προπονητής του Ολυμπιακού Περέιρα μαζί με τον ποδοσφαιριστή Κασάμι, όπως ακριβώς προστάζει η υποκουλτούρα του Ολυμπιακού, κινήθηκαν προκλητικά προς την εξέδρα κάνοντας άσεμνες χειρονομίες. Ελάχιστοι οπαδοί της ΑΕΚ βλακωδώς εισέβαλαν για 20” και το παιχνίδι διεκόπη. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η διοίκηση της ΑΕΚ ήταν απούσα από παντού.
Κυπελλούχος (και νταμπλούχος) Ελλάδας αναδείχτηκε ο Ολυμπιακός (3-1 την Skoda Ξάνθη στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου).