Περίοδος 2013-2014

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013-14
Πρόεδροι: Ανδρέας Δημητρέλος – Αλέξανδρος Κοτσάτος – Δημήτριος Μελισσανίδης 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Τραιανός Δέλλας – 2η σεζόν

Τερματοφύλακες: Ηλίας Βούρας – Φώτης Καραγκιολίδης – Παναγιώτης Ντούνης

Αμυντικοί: Νίκος Γεωργεας – Σταύρος Πεταυράκης – Άνταμ Τζανετόπουλος – Σταύρος Σταθάκης – Μπρούνο Τσιρίλο – Χριστόφορος Ντούμπερετ – Κώστας Τσούπρος – Τάσος Τσουμάγκας – Σωκράτης Τσουκαλάς – Νίκος Αργυρίου – Γιάννης Βιδάλης

Μέσοι: Δημήτρης Ανάκογλου – Βαγγέλης Πλατέλλας – Δημήτρης Γροντής – Μίγκελ Κορδέρο – Βασίλης Ρόβας – Έντιν Μούργκα – Ζντράβκο Πόποβιτς – Ρενάλντο Ράμα – Νίκολα Ζιβάνοβιτς – Ανδρέας Βλαχομήτρος – Αλέξανδρος Δημγκιόκας – Τρύφωνας Καζβιρόπουλος – Αινείας Καλογέρης – Ρομπέρτο Κάτσικας – Ορέστης Παληαρούτας – Ηλίας Τσέλιος

Επιθετικοί: Ιβάν Μπρέτσεβιτς – Αλεξάντρε Ντ’Ακόλ – Βασίλης Τσεβάς – Δημήτρης Τζάθας – Μιχάλης Παυλής – Λάμπρος Θαναηλάκης

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1314
1314b
Μετά τον αγωνιστικό υποβιβασμό της ΑΕΚ στη Β εθνική κατηγορία, η απόφαση για πτώχευση της ΠΑΕ και σύσταση νέας «καθαρής» ήταν άμεση χωρίς να συναντήσει αντιστάσεις. Στην παλιά Γ εθνική όμως που η ΑΕΚ αγωνίστηκε, δεν υπήρχε λόγος για σύσταση νέας ΠΑΕ κι έτσι δημιουργήθηκε ποδοσφαιρικό τμήμα υπό την αιγίδα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ.
Αμέσως μετά τη λήξη του καταστροφικού πρωταθλήματος 2012-2013 στην ΑΕΚ όλα μοιάζουν νεκρά. Η ομάδα έπεσε, η ΑΕΚ τελείωσε. Η μεγαλύτερη οργάνωση οπαδών της ΑΕΚ, η Γνήσια Θύρα 21 προχωρά σε εσωτερικές αλλαγές και ο φυσικός της ηγέτης Δημήτρης Χατζηχρήστος αποχωρεί δηλώνοντας «αφήνω την ORIGINAL 21 στα παιδιά μου». Μετά από αυτό, αντιπροσωπεία της οργάνωσης επισκέπτεται τον παλιό πρόεδρο και παράγοντα της ΑΕΚ και ήδη καταξιωμένο και διεθνούς βεληνεκούς επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη. 2 φορές κατά το παρελθόν «ο Τίγρης» επιχείρησε να εμπλακεί στην ΑΕΚ συναντώντας κλειστές πόρτες. Το 2005 κατέθεσε υποψηφιότητα ως επικεφαλής συνδυασμού για την ανάληψη της ηγεσίας της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ καταθέτοντας παράλληλα σχέδιο για ανέγερση γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ όμως, εξέλεξαν τον συνδυασμό που στήριζε η πλευρά της τότε ΠΑΕ. Τον Ιούνιο του 2008 ο Μελισσανίδης εκδηλώνει ενδιαφέρον για την ΠΑΕ ΑΕΚ. Αρχικά ζητά να αγοράσει τις μετοχές, οι τότε μέτοχοι όμως απάντησαν ότι δεν ενδιαφέρονται. Στη συνέχεια ζητά το μάνατζμεντ της ΠΑΕ με αντάλλαγμα να επενδύσει σε αυτή ένα τεράστιο ποσό ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΠΑΕ ΑΕΚ αρνείται και ο Μελισσανίδης επανέρχεται με τρίτη και τελευταία πρόταση σύμφωνα με την οποία ο ίδιος θα έβαζε 70 εκατομμύρια ευρώ, ο Ντέμης Νικολαϊδης (ή όποιος ήταν επιλογή των τότε μετόχων) θα κρατούσε το μάνατζμεντ, όμως θα έπρεπε και οι μέτοχοι να επενδύσουν στην ΑΕΚ το ίδιο ποσό. Η ΠΑΕ ΑΕΚ αρνήθηκε.
Την άνοιξη του 2013 λοιπόν ο Δημήτρης Μελισσανίδης παραμένει η τελευταία ελπίδα για την ΑΕΚ μιας και όλοι οι οικονομικά επιφανείς ενωσίτες εξαφανίζονται. Προς έκπληξη αρκετών, ο Μελισσανίδης μπαίνει μπροστά και κάνει κρούση και σε άλλους επιχειρηματίες να τον στηρίξουν. Κύριο μέλημα του δεν είναι το αγωνιστικό καθώς έτσι κι αλλιώς η Football league 2 έχει ελάχιστες απαιτήσεις. Ο Μελισσανίδης πιστεύει ότι το μέλλον της ΑΕΚ εξαρτάται από την ανέγερση δικού της γηπέδου. Στη λογική αυτή η Ερασιτεχνική ΑΕΚ κάνει εκλογές τον Ιούνιο 2013 και σχηματίζεται ΔΣ με ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του Δημήτρη Μελισσανίδη. Ο ίδιος τίθεται επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και στις 10/07 παραχωρεί συνέντευξη τύπου όπου παρουσιάζει το σκεπτικό του για την ΑΕΚ αλλά και για ένα νέο, καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμεναν να ακούσουν οι περισσότεροι φίλοι της ΑΕΚ, μιας και οι θέσεις που εξέφρασε ήταν αρκετά μετριοπαθείς σε πρώτη ανάγνωση, παρ’ όλα αυτά κατά γενική ομολογία ο Δημήτρης Μελισσανίδης εκείνη την ημέρα εξέπεμψε την αύρα που είχε ανάγκη κάθε ΑΕΚτζής ώστε να νιώσει ασφάλεια για την ομάδα του. Επρόκειτο για ένα αίσθημα εμπιστοσύνης που είχε λείψει πολύ από τον μέσο φίλο της ΑΕΚ.
Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Τραϊανός Δέλλας παραμένει στη θέση του προπονητή και το ρόστερ της ΑΕΚ γεμίζει με νεαρούς ποδοσφαιριστές. Στην ομάδα επιστρέφουν οι Γεωργέας και Τσιρίλο και εντύπωση προκαλεί η παραμονή του Κορδέρο που ήταν ίσως ο μόνος ποδοσφαιριστής που διεσώθη από το ναυάγιο της προηγούμενης χρονιάς και είναι εμφανές ότι το επίπεδο του είναι για περισσότερα πράγματα από την ταπεινή πρώην Γ Εθνική κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σοκ προκαλούν στους φίλους της ομάδας τα ονόματα των αντιπάλων της μιας και επρόκειτο για εντελώς άγνωστες και ανυπόληπτες ομάδες. Εξαίρεση αποτελεί το Αιγάλεω που ήταν γνωστή ομάδα αλλά χωρίς την παραμικρή υπόληψη. Υπό αυτά τα δεδομένα, η πρωτιά της ΑΕΚ δεν τέθηκε ποτέ σε καμία συζήτηση, η σεζόν κύλησε φυσιολογικά δηλαδή βασανιστικά αργά και χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Μόνο οι αγωνιστικές που η ΑΕΚ δεν κέρδισε προκάλεσαν έναν σχετικό θόρυβο και ήταν οι αγώνες με την ΑΕ Περιστερίου (3η αγωνιστική 0-0), με τον Κυανό Αστέρα Βάρης (8η αγωνιστική 1-1), με τη Θύελλα Ραφήνας όπου μάλιστα η ΑΕΚ έχασε (17η αγωνιστική 2-1) και τέλος η ισοπαλία με τον Ηλυσιακό (21η αγωνιστική 0-0). Όλοι οι υπόλοιποι αγώνες του πρωταθλήματος ήταν νικηφόροι για την ΑΕΚ και αν αξίζει κάτι αναφοράς, αυτό είναι τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Αιγάλεω τα οποία και στοίχησαν 3 βαθμούς στην ΑΕΚ λόγω τιμωρίας, βαθμούς που η ΑΕΚ έτσι κι αλλιώς δεν είχε καμία ανάγκη. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο πάντως ήταν η μεγάλη προσέλευση των φίλων της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η ΑΕΚ της Football League 2 είχε πολύ περισσότερο κόσμο στο γήπεδο σχεδόν από όλη τη Super League. Ευχάριστη ατμόσφαιρα δημιουργήθηκε όσες φορές ήρθαν στο ΟΑΚΑ φίλαθλοι των αντίπαλων ομάδων καθώς ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που έβλεπαν το αγαπημένο τους ερασιτεχνικό σωματείο να αγωνίζεται στο μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας απέναντι σε μια εκ των μεγαλύτερων ομάδων της χώρας. Ενδιαφέρον είχαν τα βλέμματα των αντίπαλων ποδοσφαιριστών όταν εισέρχονταν στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου και έβλεπαν κερκίδες με πολύ κόσμο και παλμό καθώς δεν μιλάμε για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μιας και στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλοι αυτοί την επόμενη μέρα θα πήγαιναν στην κανονική τους εργασία.
Επίσης η ΑΕΚ συμμετείχε στο κύπελλο ερασιτεχνών, έναν νέο θεσμό εντελώς ανυπόληπτο με ομάδες της Football League 2. Η Ένωση ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της από την δεύτερη αγωνιστική του έκτου ομίλου όπου αντιμετώπισε τον Ηλυσιακό κερδίζοντάς τον με 0-3, στην τρίτη αγωνιστική έπαιξε με τον Άγιο Νικόλαο επικρατώντας με 5-0 και στον τελικό του ομίλου της κέρδισε τον Κυανό Αστέρα Βάρης με 1-0. Με τον τρόπο αυτόν, προκρίθηκε στα προημιτελικά του θεσμού για να αντιμετωπίσει σε μονό αγώνα στο Καυτατζόγλειο τον Αγροτικό Αστέρα Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίστηκε ως αγγαρεία για την ΑΕΚ με αποτέλεσμα αυτό να φανεί στο γήπεδο όπου η ΑΕΚ ηττήθηκε εύκολα με 2-0. Το δυσάρεστο ήταν ότι η ΑΕΚ δεν ευχαρίστησε με την απόδοσή της τους 2.000 και πλέον φίλους της που βρέθηκαν στο γήπεδο για να στηρίξουν την ομάδα στις 28/12 και ήταν και η μοναδική ευκαιρία των χιλιάδων φίλων της ΑΕΚ στη Β. Ελλάδα να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά για εκείνη τη σεζόν.
Παρουσίαση Γηπέδου:
Τέλος, το πιο ενδιαφέρον γεγονός εκείνης της χρόνιας έλαβε χώρα στις 06/11 και ήταν η παρουσίαση της μακέτας για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, της «Αγιάς Σοφιάς» και του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Η ΑΕΚ παρουσίασε με κάθε επισημότητα το νέο της γήπεδο, μέσα σε μια συγκινητική και λαμπρή εκδήλωση. Χιλιάδες άνθρωποι την παρακολούθησαν ζωντανά μέσω αθλητικών ιστοσελίδων. Το δέος και η συγκίνηση κορυφώθηκαν με το βίντεο της παρουσίασης την οποία ανέλαβε ο γνωστός ηθοποιός και ΑΕΚτζής Κώστας Βουτσάς. Αυτή τη φορά άπαντες ήλπισαν ότι το σπίτι της ΑΕΚ θα γίνει πραγματικότητα.