Περίοδος 2006-2007

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2006-07 – Πρόεδρος: Θεμιστοκλής Νικολαΐδης 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Λορένθο Σέρα Φερέρ (Lorenzo Serra Ferrer) – 1η Σεζόν

Τερματοφύλακες: Στέφανο Σορεντίνο – Διονύσης Χιώτης – Γιάννης Αραμπατζής

Αμυντικοί: Νίκος Γεωργέας – Βαγγέλης Μόρας – Μπρούνο Τσιρίλο – Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος – Γιώργος Αλεξόπουλος – Τραιανός Δέλλας – Σωκράτης Παπασταθόπουλος – Μάρτιν Παουτάσο – Ιφεάνι Ουντέζε – Νίκος Κούρκουλας

Μέσοι: Βλάνταν Ίβιτς – Ηλίας Κυριακίδης – Έμερσον Μόισες Κόστα – Παναγιώτης Κονέ – Βασίλης Λάκης – Βασίλης Πλιάτσικας – Μίλτος Σαπάνης – Περπαρίμ Χετεμάι – Ντάνιελ Τόζερ – Σάββας Γκέντσογλου – Άκης Ζήκος – Παντελής Καφές – Παναγιώτης Λαγός – Γιώργος Παληγεώργος

Επιθετικοί: Νίκος Λυμπερόπουλος – Ζούλιο Σέζαρ – Παντελής Καπετάνος – Λεωνίδας Καμπάνταης – Γκουστάβο Μαντούκα – Αντρίγια Ντελίμπασιτς – Μιχάλης Παυλής

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 
0607
0607b
Για τρίτη σερί σεζόν στον προεδρικό θώκο ο Ντέμης Νικολαίδης, ο οποίος έχει αποφασίσει σπό τα τέλη της προηγούμενης περιόδου (μετά και από συζητήσεις με τον Φερνάντο Σάντος) ότι ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι της ομάδας με τον πορτογάλο τεχνικό, παρά την αρκετά καλή παρουσία του τελευταίου (δεδομένων και των δύσκολων συνθηκών) στον πάγκο της ομάδας. Ο λόγος είναι ότι ο πρόεδρος της ΑΕΚ ψάχνει για έναν τεχνικό που να παίζει πιο επιθετικό ποδόσφαιρο και να δίνει μεγάλο βάρος σε νεαρούς παίκτες και στις ακαδημίες της ομάδας. Ο Νικολαίδης καταλήγει στον καταξιωμένο ισπανό τεχνικό Λορένθο Σέρα Φερέρ, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει θητεύσει στις ακαδημίες αλλά και στην πρώτη ομάδα της μεγάλης Μπαρτσελόνα (μάλιστα πιστεύει τόσο πολύ στον ισπανό, που αργότερα κλείνει μαζί του πενταετές συμβόλαιο).
Από την ΑΕΚ αποχωρεί ένας από τους βασικούς ηγέτες της ομάδας, ο Κώστας Κατσουράνης (ο οποίος ακολουθεί στην Λισαβόνα και την Μπενφίκα τον Φερνάντο Σάντος), με την διοίκηση της ΑΕΚ να αποδέχεται την πρόταση του πορτογαλικού συλλόγου. Από την άλλη μεριά μεταγράφονται στην ΑΕΚ κάποιοι παικτες με κυριότερο όνομα αυτό του – θεωρούμενου μεγάλου ταλέντου εκείνη την εποχή – Παναγιώτη Λαγού από τον Ηρακλή.
Η ΑΕΚ ξεκινάει σχετικά “μουδιασμένα” την σεζόν, αλλά στην συνέχεια συνέρχεται και κάνει κάποιες εξαιρετικές εμφανίσεις, κυρίως στα ματς του Champions League. Παίρνει “μπροστά” και στο ελληνικό πρωτάθλημα όμως, και ειδικά από την 7η αγωνιστική και μετά όταν κάνει και 7 σερί νίκες. Άλλο ένα σερί 6 νικών κάνει αργότερα και στον 2ο γύρο (23η έως και 28η αγωνιστική), αλλά αυτά δεν είναι αρκετά για να καταφέρει τελικά κάτι παραπάνω από την “προνομιούχο” (όσον αφορά τα προκριματικά του Champions League της επόμενης σεζόν) 2η θέση. Τερματίζει 8 βαθμούς πάνω από τον ΠΑΟ, αλλά και άλλους 9 κάτω από τον πρωταθλητή ΟΣΦΠ. Για μια ακόμα σεζόν πάντως υπάρχουν παράπονα πολλών ομάδων στο πρωτάθλημα για την αντιμετώπιση που έχουν οι διαιτητές απέναντι στους “ερυθρόλευκους”. Μεταξύ άλλων τεράστια παράπονα υπήρξαν στην ΑΕΚ για το ματς ΑΕΚ-ΟΣΦΠ 3-3, όταν της αρνήθηκαν καταφανέστατα πέναλτυ και χάθηκε η ευκαιρία για τους “κιτρινόμαυρους” να πλησιάσουν στην βαθμολογία τον αντίπαλό τους.
Μεγαλύτερες νίκες της σεζόν είχαμε στα παιχνίδια ΑΕΚ-Λάρισα 5-0, ΑΕΚ-Πανιώνιος 4-0, Ιωνικός-ΑΕΚ 1-5. Σημαντική νίκη σε ντέρμπυ, στο ΠΑΟ-ΑΕΚ 1-2. Στον αντίποδα κάκιστο ματς έκανε η “Ένωση” στο ντέρμπυ του δευτέρου γύρου με τον Παναθηναικό (ΑΕΚ-ΠΑΟ 1-4).
Πρώτος σκόρερ της ομάδας αλλά και του πρωταθλήματος ο Νίκος Λυμπερόπουλος με 18 γκολ. Επίσης 9 γκολ πέτυχε ο Ζούλιο Σέζαρ και 8 γκολ ο Λεωνίδας Καμπάνταης.* Στο κύπελλο Ελλάδος η ΑΕΚ πέφτει θύμα έκπληξης, αποκλειόμενη στον πρώτο γύρο από την ομάδα του Χαιδαρίου σε μονό ματς στα πέναλτυ: Χαιδάρι-ΑΕΚ 0-0 στην κανονική διάρκεια, σκορ που δεν αλλάζει ούτε στην παράταση, παρά την αποβολή 2 παικτών του Χαιδαρίου. Στα πέναλτυ το Χαιδάρι επικρατεί με 5-4. Αποκρούει ένα πέναλτυ ο Χιώτης, ευστοχούν οι Ντελίμπασιτς, Σέζαρ, Γεωργέας και Λυμπερόπουλος, αλλά αστοχούν οι Σαπάνης και Μόρας (απέκρουσε τα 2 πέναλτυ ο αντίπαλος τερματοφύλακας Κοτταράς).
Κυπελλούχος της περιόδου η Λάρισα, η οποία κάνει την έκπληξη κι επικρατεί επί του Παναθηναικού με 2-1 στον τελικό στο Πανθεσσαλικό Στάδιο (Κόζλει 3′, Αντσουέ 82′- Παπαδόπουλος 44′ πεν).

Champions League 2006/07 – Προκριματικός Γύρος
aekhearts
Η ευκαιρία της ΑΕΚ για την τέταρτή της συμμετοχή στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League περνάει μέσα από τους αγώνες με την σκωτσέζικη Χαρτς (στην οποία αγωνίζονται και οι Φύσσας και Καρυπίδης), μια αντίπαλο που δεν είναι εύκολη, αλλά σίγουρα δεν φοβίζει κιόλας.
Πρώτο ματς στα highlands και το Εδιμβούργο, στο γήπεδο Μάρειφιλντ και μπροστά σε περίπου 35.000 θεατές (περίπου 500 έλληνες). Πιστός στις καλοκαιρινές δεσμεύσεις του, ο Σέρα Φερέρ εμφανίζει μια σούπερ επιθετική ΑΕΚ, η οποία χάνει πολλές ευκαιρίες στο πρώτο μέρος. Χαρακτηριστικά του πρώτου μέρους τα … αυτοδοκάρια και η αδυναμία των σκωτσέζων να αντιμετωπίσουν τα καλοεκτελεσμένα κόρνερ του Ζούλιο Σέζαρ. Πρώτο δοκάρι στο 3′ για την ΑΕΚ (κόρνερ Σέζαρ και λάθος απόκρουση του Πρίσλει που κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι ), απάντηση για την Χαρτς στο 11′ (σουτ Μικολιούνας στο δοκάρι μετά από κόντρα στον Τσιρίλο) και νέο δοκάρι για την ΑΕΚ στο 37′ (κόρνερ Σέζαρ και λάθος απόκρουση Πόσπισιλ). Σε ένα ακόμα κόρνερ του Σέζαρ στο 43′ ο Νίλσον προσπάθησε να διώξει, αλλά παραλίγο και πάλι να γίνει αυτογκόλ (έσωσε τελικά ο Γκόρντον). Η ελληνική ομάδα έχασε κι άλλες ευκαιρίες στο πρώτο μέρος (με Ίβιτς, Λυμπερόπουλο και Σέζαρ) αλλά το 0-0 παρέμεινε. Στην επανάληψη η ομάδα του Σέρα Φερέρ κατέβασε ταχύτητα και στο 62′ μίλησε ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου, με την Χαρτς να κάνει το 1-0 με τον Μικολιούνας (προηγήθηκε δοκάρι του Μπέντναρ). Τελικά η ελληνική ομάδα βρήκε τον δρόμο προς στα δίχτυα στα τελειώματα του αγώνα (κι ενώ πιο πριν είχε χάσει κι άλλες ευκαιρίες, ενώ από το 66′ η Χαρτς έπαιζε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Αγκουιάρ). Ο Παντελής Καπετάνος ισοφαρίζει με ωραία κεφαλιά στο 89′ (από σέντρα του Τζιωρτζιόπουλου) και ο Νίκος Λυμπερόπουλος δίνει τη μεγάλη νίκη στο 93′ (μετά από σουτ και κόντρα σε αντίπαλο). Τελικό σκορ 1-2 και πρόκριση είναι πλέον πολύ κοντά για τους κιτρινόμαυρους.
9 Αυγούστου 2006
Χαρτς – ΑΕΚ 1-2 / Διαιτητής ο Νικολάι Βόλκαρτζ (Δανία)
(62′ Μικολιούνας – 89′ Καπετάνος, 93′ Λυμπερόπουλος)
ΧΑΡΤΣ: Γκόρντον, Νίλσον, Πρίσλεϊ, Μπέρα, Φύσσας, Μικολιούνας, Καρυπίδης (55′ Γιανκάουσκας), Αγκουϊάρ, ΜακΚάν, Μπέντναρ (69′ Ουάλας), Πόσπισιλ (82′ Έλιοτ)
Προπονητής: Ογκουστίνας Βάλντας Ιβανάουσκας
ΑΕΚ: Σορεντίνο, Παουτάσο (80′ Τζιωρτζόπουλος), Δέλλας, Τσιρίλο, Γεωργέας, Έμερσον, Ίβιτς, Σέζαρ, Λαγός (64′ Λάκης), Καπετάνος, Λυμπερόπουλος
Προπονητής: Λορένθο Σέρα Φερέρ
Video: http://youtu.be/eCnYKVyVh3E

Στην ρεβάνς της Αθήνας μπροστά σε πάνω από 45.000 κόσμο στο ΟΑΚΑ, η ανωτερότητα της ΑΕΚ είναι ξεκάθαρη και πάλι και η Ένωση έχει την κατοχή της μπάλας από την αρχή του αγώνα. Πάντως μέχρι το 29′ (όταν η Χαρτς μένει και πάλι με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μπρεγιέ) χάνουν από κάποιες ευκαιρίες και οι 2 ομάδες (Μικολιούνας, Μολ και Χάρτλει για την Χαρτς – Λυμπερόπουλος, Καπετάνος, Λαγός για την ΑΕΚ). Μετά την αποβολή, η ΑΕΚ έχει τον πλήρη έλεγχο, χάνει ευκαιρίες με τους Σέζαρ και Ίβιτς αλλά δεν καταφέρνει να σκοράρει. Στο 63′ η Χαρτς μένει με 9 λόγω αποβολής του ΜακΚαν (φάουλ στον Ίβιτς). Στο 79′ η ΑΕΚ κερδίζει (αυστηρό πάντως) πέναλτυ (σε μαρκάρισμα στον Λάκη) και ο Ζούλιο Σέζαρ ανοίγει το σκορ. Άλλα 2 γκολ του Λυμπερόπουλου (από σέντρα του Τόζερ) και του mvp του αγώνα Ζούλιο Σέζαρ και πάλι (μετά από ατομική ενέργεια) δίνουν τελικά μια πολύ όμορφη πρόκριση για την ομάδα της ΑΕΚ με δύο νίκες. Η ΑΕΚ θα αγωνιστεί ξανά σε ομίλους του Champions League μετά από 3 χρόνια.

23 Αυγούστου 2006
ΑΕΚ – Χαρτς 3-0 / Διαιτητής ο Γιούρι Μπασκάκοφ (Ρωσία)
(Σέζαρ πεν. 79′, 86′, Λυμπερόπουλος 82′)
ΑΕΚ: Χιώτης, Γεωργέας, Δέλλας, Τσιρίλο, Παουτάσο (72′ Τόζερ), Έμερσον, Ίβιτς, Λαγός (54′ Λάκης), Σέζαρ, Λυμπερόπουλος (83′ Καμπάνταης), Καπετάνος
Προπονητής: Λορένθο Σέρα Φερέρ
ΧΑΡΤΣ: Γκόρντον, Νίλσον, Πρέσλεϊ, Μπέρα, Φύσσας, Μικολιούνας, Μπρεγιέ, Χάρτλεϊ (62′ Γιανκάουσκας), ΜακΚάν, Τσεσνάουσκις (80′ Ουάλας), Μολ (89′ Πινίγια)
Προπονητής: Ογκουστίνας Βάλντας Ιβανάουσκας
Video: http://youtu.be/D2aXyE5Ko_M

Champions League 2006/07 – Group H
1η Αγωνιστική – 13 Σεπτεμβρίου 2006 – San Siro 
aekmilan (2)
Η ΑΕΚ κληρώνεται στον 8ο όμιλο με αντιπάλους την (μετέπειτα νικήτρια τελικά του θεσμού) Μίλαν, την Λιλ και την Άντερλεχτ.
Πρώτο ματς το θεωρητικά πιο δύσκολο απέναντι στην Μίλαν στο Μιλάνο. Η Ένωση ξεκινάει το ματς με θάρρος και, αφού στο 14′ ο Σορεντίνο νικάει τον Γκατούζο, στο 15′ χάνει ευκαιρία με τον Ντελίμπασιτς (ο Ντίντα εξουδετέρωσε την κεφαλιά του). Στο 16′ κεφαλιά του Ολιβέιρα φεύγει άουτ, αλλά στο 17′ ο Ιντζάγκι ανοίγει το σκορ με κεφαλιά, μετά από σέντρα του Μαλντίνι. Οι “Ροσονέρι” έριξαν τον ρυθμό τους στην συνέχεια, αλλά η ΑΕΚ είχε προβλήματα στο κέντρο (δεν πέτυχε το πείραμα με τον Μόρα αμυντικό χαφ) και στο αριστερό άκρο της άμυνας (αντιμετώπισε προβλήματα το δίδυμο Τζιωρτζιόπουλου-Σέζαρ). Τελικά στο 41′ ο Κακά βγάζει σέντρα για τον Γκουρκούφ, ο οποίος με κεφαλιά διπλασιάζει τα τέρματα της Μίλαν. Πριν το ημίχρονο ένα σουτ του Σέζαρ εξουδετερώνει ο Ντίντα. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Λαγός περνάει στην θέση του Καπετάνου (ο οποίος αγωνίστηκε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ως δεξιός μεσοεπιθετικός) η ΑΕΚ ανεβαίνει κάπως κι επιχειρεί κάποια σουτ με τον Λυμπερόπουλο, που όμως δεν ανησυχούν τον Ντίντα. Στο 57′ ο Σορεντίνο αποκρούει εντυπωσιακό ψαλίδι του Κακά, ενώ στην συνέχεια η είσοδος του Τόζερ στην θέση του Έμερσον ανεβάζει επιθετικά την ελληνική ομάδα, η οποία χάνει ευκαιρία με τον Ίβιτς (κεφαλιά άουτ). Εκεί που η Ένωση άρχισε να πιέζει, ήρθε ένα αμφισβητούμενο πέναλτυ (ο Ιντζάγκι έπεσε μετά από μαρκάρισμα του Μόρα) και ο Κακά έκανε το 3-0 από την άσπρη βούλα. Στην συνέχεια δεν έγινε κάτι αξιόλογο και η Μίλαν κράτησε εύκολα αυτό το 3-0.
Μίλαν – ΑΕΚ 3-0 / Διαιτητής ο Μάικλ Ράιλι (Αγγλία)
(Ιντζάγκι 17′, Γκουρκούφ 41′, Κακά πεν. 76′)
ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, Καφού, Σίμιτς, Μαλντίνι, Φαβάλι (78´ Γιανκουλόφσκι), Μπρόκι (72′ Αμπροζίνι), Γκατούζο, Γκουρκούφ, Κακά, Ιντζάγκι, Ολιβέιρα (68´ Ζέεντορφ)
Προπονητής: Κάρλο Αντσελότι
ΑΕΚ: Σορεντίνο, Παουτάσο, Δέλλας (54´ Ίβιτς), Τσιρίλο, Τζιωρτζιόπουλος, Καπετάνος (46´ Λαγός), Έμερσον (68´ Τόζερ), Μόρας, Σέζαρ, Λυμπερόπουλος, Ντελίμπασιτς
Προπονητής: Λορένθο Σέρα Φερέρ
Video: http://dai.ly/xxwwsi

2η Αγωνιστική – 26 Σεπτεμβρίου 2006 – Ο.Α.Κ.Α.
aekanderlecht1 
Για την δεύτερη αγωνιστική οι κιτρινόμαυροι αντιμετωπίζουν την Άντερλεχτ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Μεγάλα προβλήματα για την ΑΕΚ αφού πέραν των δεδομένων απουσιών των Δέλλα, Έμερσον και Αλεξόπουλου προστέθηκαν την τελευταία στιγμή και οι απουσίες των Ίβιτς (γαστρεντερίτιδα) και Ζήκου (ένιωσε ενοχλήσεις στην προθέρμανση). Επίσης ο Φερέρ αποφασίζει να κάνει την έκπληξη, αφήνοντας τον Λυπερόπουλο στον πάγκο. Μια ΑΕΚ λοιπόν με ενθουσιασμό αλλά χωρίς εμπειρία παρατάχθηκε στο χορτάρι του ΟΑΚΑ. Αφού οι δύο ομάδες έχασαν κάποιες ευκαιρίες στην αρχή, η ζημιά γίνεται στο 25′ όταν ο Φρούτος στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Σορεντίνο. Τρία λεπτά αργότερα όμως ο Ζούλιο Σέζαρ απαντά για την Ένωση, ισοφαρίζοντας μέσα σε αποθέωση από τους περίπου 45.000 θεατές (η φάση ξεκίνησε από σουτ του Χετεμάι). Στην συνέχεια πάντως ο Σέζαρ γίνεται μοιραίος αφού χάνει δύο καλές ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο και αμέσως μετά ο Φερέρ τον αντικαθιστά. Μερίδα του κόσμου μάλιστα (μάλλον υπερβολική στις αντιδράσεις της) αποδοκιμάζει τον βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό, ο οποίος “συλλαμβάνεται” από την τηλεοπτική κάμερα να δακρύζει στον πάγκο για τις αποδοκιμασίες και την αντικατάστασή του. Στην συνέχεια η ΑΕΚ χάνει ευκαιρίες με τους Λυμπερόπουλο (πέρασε ως αλλαγή στην θέση του Καπετάνου με την έναρξη της επανάληψης και βοήθησε αρκετά) και Μόρα, μια ευκαιρία χάνει και η Άντερλεχτ με τον Φρούτος και το τελευταίο εικοσάλεπτο κλείνει με την ΑΕΚ να πιέζει αλλά να τα χαλάει στις τελικές επιλογές. Τελικό σκορ 1-1.
ΑΕΚ – Άντερλεχτ 1-1 (Σέζαρ 28′ – Φρούτος 25′) / Διαιτητής ο Κλάους Μπο Λάρσεν (Δανία)
ΑΕΚ: Σορεντίνο, Μόρας, Τσιρίλο, Κυριακίδης, Λαγός, Ουντέζε, Γεωργέας, Καπετάνος (46′ Λυμπερόπουλος), Χετεμάι (70′ Ντελίμπασιτς), Τόζερ, Σέζαρ (55′ Λάκης)
Προπονητής: Λορένθο Σέρα Φερέρ
ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ: Ζίτκα, Βάντεν Μπόρε, Φαν Ντάμε, Ντεσάχτ, Παρέχα, Φρούτος, Γκορ, Μπουσουφά (80′ Λεγκέαρ), Τσιτέ, Μπίλια, Λέιβα
Προπονητής: Φρανκ Φερκότερεν
3η Αγωνιστική – 17 Οκτωβρίου 2006 – Stade Felix-Bollaert
aeklille1
Επόμενος αγώνας με την Λιλ στην Γαλλία, μπροστά σε περίπου 35.000 κόσμο. Στο πρώτο ημίχρονο και οι δύο ομάδες χάνουν κάποιες ευκαιρίες. Η Λιλ με τους Καμπαγιέ, Μποντμέρ (εξουδετέρωσε ο Σορεντίνο) και Ρομπέιγ (σουτ άουτ) και η ελληνική ομάδα με τους Έμερσον (κεφαλιά άουτ), Τόζερ (σουτ άουτ), Σέζαρ (έδιωξε ο Σίλβα σε κόρνερ). Στο δεύτερο ημίχρονο όμως έχουμε βροχή από γκολ. Στο 64′ μετά από προσπάθεια του Κειτά από δεξιά ο Ρομπέιγ στέλνει από κοντά την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Άμεση η απάντηση της ΑΕΚ 4 λεπτά αργότερα: τακουνάκι Λυμπερόπουλου για τον Ίβιτς ο οποίος ισοφαρίζει σε 1-1. Στο 71′ ένα σουτ του Ίβιτς κοντράρει στους αμυντικούς κι ενώ από εκεί και πέρα όλα δείχνουν ότι το ματς πηγαίνει για ισοπαλία, η Ένωση αυτοκτονεί στο τέλος: στο 82′ από σέντρα του Κειτά από δεξιά ο Γκιγκάξ κάνει το 2-1 και στο 91′ μετά από σουτ του Μακούν η μπάλα κοντράρει στον Γεωργέα και καταλήγει στα δίχτυα του Σορεντίνο. Ήττα για την ΑΕΚ (για την οποία τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ στην διοργάνωση), ενώ πλέον η Ένωση μένει χωρίς νίκη σε αγώνες Champions League για 21 συνολικά παιχνίδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι έκανε ντεμπούτο στον θεσμό και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος (έχοντας καλές αλλά και κακές στιγμές στον αγώνα).
Λιλ – ΑΕΚ 3-1 (Ρομπέιγ 64′, Γκιγκάξ 82′, Μακούν 91′ – Ίβιτς 68′) / Διαιτητής ο Φλόριαν Μέιερ (Γερμανία)
ΛΙΛ: Σίλβα, Σαλμέ, Ταφορό, Πλεστάν, Ταυλαρίδης, Μακούν, Καμπαγιέ (64′ Μιραλάς), Μποντμέρ, Ρομπέιγ (78′ Γκιγκάξ), Κεϊτά, Οντεμβίγκι (78′ Γιουλά)
Προπονητής: Κλοντ Πιέλ
ΑΕΚ: Σορεντίνο, Γεωργέας, Ουντέζε, Παπασταθόπουλος, Τσιρίλο, Έμερσον, Ζήκος, Τόζερ (56′ Ίβιτς, 77′ Κυριακίδης), Ζούλιο Σέζαρ, Λάκης (71′ Ντελίμπασιτς), Λυμπερόπουλος
Προπονητής: Λορένθο Σέρα Φερέρ

4η Αγωνιστική – 1 Νοεμβρίου 2006 – Ο.Α.Κ.Α. 
aeklille1
Ιστορικό το παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής για την ΑΕΚ αφού η ελληνική ομάδα πετυχαίνει επιτέλους την πρώτη της νίκη σε παιχνίδι ομίλων του Champions League, μετά από 21 αγώνες.
35.000 περίπου κόσμος παρακολούθησε μια ΑΕΚ που είχε όλα τα θετικά στοιχεία που θα μπορούσαν να της δώσουν μια μεγάλη νίκη: ουσία, προσωπικότητα αλλά και την απαραίτητη τύχη. Ο Σέρα Φερέρ έκανε και πάλι κάποιες αλχημείες στην ενδεκάδα βάζοντας δεξιά στην άμυνα τον Μόρα και αριστερά τον Γεωργέα (ώστε ο τελευταίος να επιτηρεί τον πιο επικίνδυνο παίκτη της γαλλικής ομάδας στο ματς της Γαλλίας, τον Κειτά). Η αποβολή του Στάθη Ταυλαρίδη μόλις στο 22′ διευκόλυνε πολύ τα πράγματα για την Ένωση. Η Λιλ πάντως (με κορυφαίο και πάλι τον ασταμάτητο Κειτά) έχασε δύο ευκαιρίες στο πρώτο μέρος με τους Μακούν (κεφαλιά άουτ) και Μποντμέρ (απέκρουσε ο Σορεντίνο). Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 68′ η Λιλ χάνει πολύ μεγάλη ευκαιρία με τον Κειτά (πέρασε τον Μόρα κι έστειλε την μπάλα λίγο έξω από τα δοκάρια). Στο 74′ όμως μίλησε η προσωπικότητα του Νίκου Λυμπερόπουλου: με ατομική προσπάθεια κι εκπληκτικό μακρυνό σουτ πετυχαίνει το 1-0. Στα τελευταία λεπτά η Λιλ πιέζει πολύ, χάνει ευκαιρίες με τους Κειτά και Γιουλά, αλλά οι κιτρινόμαυροι καταφέρνουν να κρατήσουν την μεγάλη νίκη.
ΑΕΚ – Λιλ 1-0 (Λυμπερόπουλος 74′) / Διαιτητής ο Στίβεν Μπένετ (Αγγλία)
ΑΕΚ Σορεντίνο, Μόρας, Δέλλας, Τσιρίλο, Γεωργέας, Εμερσον (47′ Καπετάνος), Ζήκος, Τόζερ, Χετεμάι (88′ Κυριακίδης), Ζούλιο Σέζαρ (57′ Μαντούκα), Λυμπερόπουλος
Προπονητής: Λορένθο Σέρα Φερέρ
Λιλ Σίλβα, Σαλμέ, Ταυλαρίδης, Πλεστάν, Ταφορό, Καμπαγιέ, Μποντμέρ, Μακούν (76′ Φοβέργκ), Κεϊτά, Ρομπάιγ (56′ Ντεμπισί), Οντεμβίνγκιε (56′ Γιουλά)
Προπονητής: Κλοντ Πιέλ
Video: http://dai.ly/xy3qoa

5η Αγωνιστική – 21 Νοεμβρίου 2006 – Ο.Α.Κ.Α. 
aekmilan (2)
Μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαικές βραδυές για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα, με την Ένωση να επικρατεί της πανίσχυρης Μίλαν, η οποία μάλιστα στην συνέχεια κατέκτησε τελικά το τρόπαιο. Εκπληκτική βραδυά και για τον κόσμο της ΑΕΚ ο οποίος γέμισε το ΟΑΚΑ (πάνω από 60.000 κόσμος στο Ολυμπιακό Στάδιο με sold-out στα εισιτήρια) κι έγινε ο “12ος παίκτης” των κιτρινόμαυρων. Στην φοβερή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε βοήθησε και η απόφαση της ΠΑΕ να μοιράσει σημαιάκια της ΑΕΚ στον κόσμο της ομάδας που παρακολούθησε τον αγώνα.
Ο αγώνας ξεκίνησε με την Μίλαν να παρατάσσει στον αγωνιστικό χώρο σχεδόν όλα τα αστέρια του ρόστερ της όπως ήταν ο Κακά, ο Ιντζάγκι, ο Μαλντίνι, ο Πίρλο, ο Ζέεντορφ, ο Κοστακούρτα. Η ΑΕΚ ξεκινάει με ενθουσιασμό και μια ευκαιρία στο 2′ (κεφαλιά άουτ του Δέλλα από κόρνερ του Τόζερ) και στην συνέχεια η Μίλαν “σφυροκοπεί”: στο 3′ ο Τσιρίλο διώχνει την μπάλα σε σουτ του Κακά, ενώ στο 6′ σουτ του Ολιβέιρα διώχνει ο Σορεντίνο. Στην συνέχεια ο Στέφανο Σορεντίνο (στην καλύτερη του βραδυά με την φανέλα της ΑΕΚ -αναδείχτηκε μάλιστα και mvp της αγωνιστικής σε ψηφοφορία στο site της ΟΥΕΦΑ-) νικάει 1 φορά τον Κακά στο 15′ και 3 φορές τον Πίπο Ιντζάγκι: μια (λίγο πιο πριν) στο 10′ με επέμβαση στο ύψος της μικρής περιοχής, μια ακόμα στο 17′ σε τετ α τετ και άλλη μια στο 21′ σε εξ´ επαφής πλασέ.
Στο 32′ έρχεται η μεγάλη φάση: φάουλ έξω από την περιοχή της Μίλαν για την ΑΕΚ, Σέζαρ, Λυμπερόπουλος κι Έμερσον πάνω στην μπάλα, τελικά ο Ζούλιο Σέζαρ με εκπληκτικό κτύπημα στην γωνία που αρχικά φυλάει ο Ντίντα (αλλά κινείται λίγο αριστερά πιστεύοντας ότι η εκτέλεση θα είναι από την αφύλακτη πλευρά), ακινητοποιεί τελικά τον βραζιλιάνο πορτιέρε και τρελαίνει τον κόσμο της Ένωσης. Το 1-0 είναι γεγονός και παίκτες και κόσμος πανηγυρίζουν έξαλλα το όμορφο γκολ.
Η Μίλαν προσπαθεί να αντιδράσει από την ψυχρολουσία, αλλά μέχρι την ανάπαυλα χάνει μια μόνο καλή ευκαιρία στο 35′ (πλασέ του Κακά άουτ). Στην επανάληψη η Μίλαν μπαίνει δυνατά κι έχει δοκάρι με τον Ιντζάγκι στο 53′. Η ΑΕΚ σιγά-σιγά καταφέρνει στην συνέχεια να την κρατάει μακρυά από την εστία της και μάλιστα χάνει ευκαιρία με τον Λυμπερόπουλο στο 61′, ενώ στο 62′ σε εκπληκτικό πλασέ του (πολύ καλού σε απόδοση) Ζούλιο Σέζαρ, ο Ντίντα κάνει εντυπωσιακή απόκρουση (που του στοιχίζει μάλιστα με τραυματισμό, που οδηγεί τελικά και στην αντικατάστασή του 16 λεπτά αργότερα). Λίγα λεπτά πριν αντικατασταθεί, και συγκεκριμένα στο 71′, ο βραζιλιάνος κήπερ είχε μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια σε σουτ του Κυριακίδη. Η Μίλαν χάνει μια ευκαιρία σε καλοεκτελεσμένο φάουλ του Πίρλο στο 86′ (λίγο άουτ) και κάπου εκεί όλα τελειώνουν, με την ελληνική ομάδα να πετυχαίνει μια ιστορική νίκη. Εξαιρετική απόδοση είχαν όλοι οι παίκτες της ελληνικής ομάδας που αγωνίστηκαν στο ματς, ενώ ο Σέρα Φερέρ παρέταξε μαεστρικά την ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο. Φυσικά μεγάλη ήταν και η συμμετοχή του κόσμου στην τεράστια αυτή νίκη που πέραν της σημασίας από πλευράς γοήτρου, ξαναέβαλε την ΑΕΚ στο παιχνίδι της πρόκρισης για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 56.203 εισιτήρια δημιούργησαν νέο ρεκόρ προσέλευσης θεατών σε ευρωπαικό αγώνα της ΑΕΚ (ξεπεράστηκαν τα 55.186 εισιτήρια σε ματς με την Ίντερ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ 20 χρόνια πριν).
ΑΕΚ – Μίλαν 1-0 (Σέζαρ φάουλ 32′) / Διαιτητής ο Έρικ Μπράαμχααρ (Ολλανδία)
ΑΕΚ: Σορεντίνο, Τσιρίλο, Μαντούκα, Τζιωρτζιόπουλος (78′ Μόρας), Παπασταθόπουλος, Ζήκος, Έμερσον, Λυμπερόπουλος, Δέλλας, Τόζερ (66′ Κυριακίδης), Ζούλιο Σέζαρ (86′ Χετεμάι)
Προπονητής: Λορένθο Σέρα Φερέρ
Μίλαν: Ντίντα (78′ Κάλατς), Μαλντίνι, Κοστακούρτα (46′ Γιανκουλόφσκι), Ολιβέιρα (70′ Μποριέλο), Ιντζάγκι, Ζέεντορφ, Σίμιτς, Πίρλο, Κακά, Μπονέρα, Μπρόκι
Προπονητής: Κάρλο Αντσελότι
Video: http://youtu.be/qzt4jX6H_W8
6η Αγωνιστική – 6 Δεκεμβρίου 2006 – Stadium Constant Vanden Stock
aekanderlecht1 (1)
Όλα ανοιχτά για την πρόκριση στην επόμενη φάση για την ΑΕΚ, που καλείται να αντιμετωπίσει την Άντερλεχτ στο Βέλγιο για την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Η ΑΕΚ παλεύει με την Λιλ (η οποία αγωνίζεται εκτός με την σίγουρη πρώτη του ομίλου Μίλαν) για την δεύτερη θέση και μόνο με νίκη παίρνει την πρόκριση χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα του άλλου παιχνιδιού του ομίλου. Ο Σέρα Φερέρ ξεκινάει επιθετικά την ομάδα με σκοπό τη νίκη και η ελληνική ομάδα μπαίνει καλύτερα στο ματς έχοντας τον έλεγχο και χάνοντας δύο ευκαιρίες με τους Σέζαρ και Παουτάσο. Η Άντερλεχτ όμως ανεβαίνει, χάνει ευκαιρία στο 23′ με τον Τσιτέ και τελικά ανοίγει το σκορ στο 38′ με τον Βάντεν Μπόρε, σε φάση που ξεκίνησε από λάθος του Κυριακίδη. Στο 43′ ο Ζίτκα διώχνει φάουλ του Σέζαρ, ενώ στο 53′ ο Σορεντίνο αποκρούει όμορφα σε φάουλ του Μπίλια. Νέα απόκρουση του Ζίτκα σε σουτ του Τόζερ στην συνέχεια και στο 63′ η Άντερλεχτ κάνει το 2-0 με τον Φρούτος (πήρε το ριμπάουντ από απόκρουση του Σορεντίνο σε σουτ του Τσιτέ). Προηγουμένως ο Φερέρ έχει ήδη προχωρήσει και στις 3 του αλλαγές, περνώντας στο ματς τους Λάκη, Χετεμάι και Ντελίμπασιτς. Η ΑΕΚ πλέον δεν έχει τίποτα να χάσει και ρισκάρει παίζοντας φουλ επίθεση και κάπου εκεί ξεκινάει η μεγάλη ανατροπή: αφού χάνεται ευκαιρία με τον Ντελίμπασιτς στο 66′ (διώχνει το σουτ ο Ζίτκα), στο 75′ μετά από σέντρα του Γεωργέα ο Βασίλης Λάκης κάνει με κεφαλιά το 2-1. Η ανατροπή ολοκληρώνεται με την ισοφάριση στο 81′ με ένα εκπληκτικό σουτ του Μπρούνο Τσιρίλο, ο οποίος δικαιολογημένα πανηγυρίζει έξαλλα στην συνέχεια το εντυπωσιακό γκολ που πέτυχε.
Δυστυχώς όμως για την ΑΕΚ, στο άλλο ματς του ομίλου η Μίλαν εμφανίζεται αδιάφορη και χάνει από την Λιλ μέσα στην έδρα της. Έτσι η Ένωση θέλει μόνο νίκη και παλεύει όσο μπορεί στα τελευταία λεπτά για το θαύμα της πλήρους ανατροπής. Στο 83′ κεφαλιά του Χετεμάι από κόρνερ του Τόζερ μπλοκάρει ο Ζίτκα, στο 89′ σουτ του Λάκη κοντράρει και περνάει κόρνερ, ενώ η Άντερλεχτ απαντάει με ευκαιρία στο 92′ (πλασέ Μπουσουφά και εντυπωσιακή απόκρουση Σορεντίνο). Δύο λεπτά αργότερα λήγει το πολύ όμορφο ματς αφήνοντας στην ΑΕΚ μια γκλυκόπικρη γεύση: κάποιες μεγάλες νίκες στον θεσμό, ανατροπή και “άγγιγμα” πρόκρισης στο τελευταίο ματς, συνέχιση ευρωπαικής πορείας στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αλλά από την άλλη οριακός αποκλεισμός από την επόμενη φάση του Champions League.
Άντερλεχτ – ΑΕΚ 2-2 (Βάντεν Μπόρε 38′, Φρούτος 63′ – Λάκης 75′, Τσιρίλο 81′) / Διαιτητής ο Πέτερ Φρόιντφελντ (Σουηδία)
Άντερλεχτ: Ζίτκα, Παρέγια, Ντέμαν, Γιούχαζ, Ντεσάχτ, Βάντεν Μπόρε, Μπίλια, Χασάν (65΄Μπουσουφά), Γκόορ, Φρούτος (73΄Λεγκέαρ), Τσιτέ
Προπονητής: Φρανκ Φερκότερεν
ΑΕΚ: Σορεντίνο, Παουτάσο, Τσιρίλο, Παπασταθόπουλος, Γεωργέας, Κυριακίδης (49΄Λάκης), Ζήκος, Μαντούκα (58΄Ντελίμπασιτς), Τόζερ, Λυμπερόπουλος, Ζούλιο Σέζαρ (58΄Χετεμάι)
Προπονητής: Λορένθο Σέρα Φερέρ
Video: http://vimeo.com/63966032
Tελική Βαθμολογία Group H
grH
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 2006/07 – Φάση των 32
aekpsg
Η ΑΕΚ κληρώνεται με την Παρί Σαν Ζερμαίν για την φάση των 32 και σίγουρα η αποστολή της δεν είναι καθόλου εύκολη. Πρώτο ματς στις 14/2/2007 στο ΟΑΚΑ μπροστά σε περίπου 30.000 θεατές. Η ΑΕΚ έχει να δώσει λίγες μέρες μετά αγώνα πρωταθλήματος με τον Παναθηναικό (παρεπιπτόντως στο ματς με τον ΠΑΟ είχαμε τελικά συντριβή της ΑΕΚ με 1-4 εντός έδρας) και ο Φερέρ σε μια μάλλον ακατανόητη απόφαση (προφανώς και σε συνεννόηση με την διοίκηση περί προτεραιοτήτων που πρέπει να δώσει η ομάδα) αποφασίζει (όπως παραδέχτηκε και στην συνέντευξη τύπου) να ξεκουράσει παίκτες και να αφήσει στον πάγκο τον Λυμπερόπουλο, αλλά και τον φορμαρισμένο εκείνη την εποχή Καμπάνταη. Πάντως και ο Πολ Λε Γκεν κάνει κάτι αντίστοιχο αφήνοντας κάποιους βασικούς του παίκτες στον πάγκο.
Η Παρί ξεκινάει με δοκάρι στο 7′ (Ροντρίγκεζ) και στην συνέχεια οι δύο ομάδες χάνουν από κάποιες ευκαιρίες (Λάκης, Σέζαρ Καπετάνος για την ΑΕΚ – Τιανέ και Καλού σε διπλή ευκαιρία της Παρί). Στο 36′ ο Ζούλιο Σέζαρ “ισοφαρίζει” τα δοκάρια με μακρυνό σουτ. Στην συνέχεια οι δύο ομάδες χάνουν από μια ευκαιρία με Τόζερ και Ντιανέ και με την λήξη του πρώτου ημιχρόνου η γαλλική ομάδα ανοίγει το σκορ με κεφαλιά του Τραορέ (από κόρνερ του Ελεμπίκ). Στην επανάληψη η ΑΕΚ ολοκληρώνει σύντομα τις αλλαγές της (αφού οι 2 πρώτες αλλαγές των Κυριακίδη και Λάκη ήταν αναγκαστικές λόγω τραυματισμών), χάνει δύο ευκαιρίες με Καπετάνο (προβολή που κόντραρε στον Σισέ) και Κονέ (σουτ που απέκρουσε ο Λαντρό) και τελικά (όπως και στο πρώτο μέρος) δέχεται και πάλι γκολ κοντά στην εκπνοή και συγκεκριμένα στο 86′ από τον Μεντί. Η πρόκριση ήδη ουσιαστικά τελειώνει για την ΑΕΚ, ενώ αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του ματς αποδοκιμάστηκε έντονα σπό μερίδα του κόσμου ο πρόεδρος της ομάδας Ντέμης Νικολαίδης για την χαλαρή νοοτροπία που έδειξε η ΑΕΚ στον αγώνα.
14 Φεβρουαρίου 2007
ΑΕΚ – Παρί Σαν Ζερμαίν 0-2 (Τραορέ 45’+, Μεντί 86′) / Διαιτητής ο Γκρεγκ Τόμσον (Σκωτία)
ΑΕΚ: Σορεντίνο, Πλιάτσικας (62′ Γεωργέας), Τζιωρτζιόπουλος, Τσιρίλο, Μόρας, Τόζερ, Κυριακίδης (46′ Καφές), Σέζαρ, Λάκης (53′ Κονέ), Μαντούκα, Καπετάνος
Προπονητής: Λορένθο Σέρα Φερέρ
ΠΑΡΙ ΣΑΝ ΖΕΡΜΕΝ: Λαντρό, Μεντί, Σισέ, Ντιανέ (67′ Λουιντούλα), Καλού, Τραορέ, Σαντόμ, Ροντρίγκεζ, Ελεμπίκ, Μουλούμπου, Σακό (84′ Ντραμέ)
Προπονητής: Πολ Λε Γκεν
Video: http://youtu.be/_cg6Mwbcuj0
Η ρεβάνς στο Παρκ Ντε Πρενς είναι πλέον περισσότερο τυπικής παρά ουσιαστικής σημασίας και μάλιστα ο Λε Γκεν αποφασίζει να παρατάξει μια ενδεκάδα με αρκετές “ρεζέρβες”. Ο Φερέρ από την άλλη κάνει τα γνωστά του ανακατέματα στην ενδεκάδα, χρησιμοποιώντας αυτή την φορά τον Τσιρίλο σε θέση δεξιού μπακ. Μέχρι το 41′ η ΑΕΚ χάνει δυό ευκαιρίες με τους Καπετάνο και Λυμπερόπουλο, ενώ η Παρί χάνει μια καλή ευκαιρία με τον Παουλέτα. Στο 41′ οι γάλλοι κάνουν το 1-0 με σουτ του Φρο. Ο Φερέρ κάνει 3 αλλαγές στο ημίχρονο (μπαίνουν οι Ζήκος, Σέζαρ και Καφές), αλλά η μέτρια εικόνα της ΑΕΚ δεν αλλάζει. Η ΠΣΖ χάνει δύο ευκαιρίες με τον Ροντρίγκεζ, η ΑΕΚ έχει επίσης δυό καλές στιγμές με τους Καφέ και Λυμπερόπουλο και στο 92′ η γαλλική ομάδα κερδίζει πέναλτυ (ανατροπή Ντιανέ από Ζήκο, τουλάχιστον αυτό είδε ο ιταλός διαιτητής Παπαρέστα) που μετατρέπει σε γκολ ο Μεντί. Η ευρωπαική πορεία των κιτρινόμαυρων τελειώνει εδώ.22 Φεβρουαρίου 2007
Παρί Σαν Ζερμαίν – ΑΕΚ 2-0 (Φρο 41, Μεντί πεν. 92′) / Διαιτητής ο Τζιανλούκα Παπαρέστα (Ιταλία)
ΠΑΡΙ ΣΑΝ ΖΕΡΜΑΙΝ: Λαντρό, Ρόζεναλ, Μεντί, Αρμάν, Ντραμ, Σισέ, Ροτέν, Ροντρίγκεζ, Λουγιντουλά (79′ Σαντόμ), Φρο (66′ Ντιανέ), Παουλέτα (46′ Γκαγιάρδο)
Προπονητής: Πολ Λε Γκεν
ΑΕΚ: Σορεντίνο, Τζιωρτζιόπουλος, Τσιρίλο, Παπασταθόπουλος, Μαντούκα, Κυριακίδης (46′ Ζήκος), Μόρας, Ιβιτς (46′ Σέζαρ), Λυμπερόπουλος, Καπετάνος, Τόζερ (46′ Καφές)
Προπονητής: Λορένθο Σέρα Φερέρ
Video: http://youtu.be/ZZl-BXq8S0Q