ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 2005/06 – Α’ Γύρος
aekzenit1
Έναν χρόνο μόλις μετά την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων, η τύχη ξαναφέρνει τη Ζενίτ στο δρόμο της ΑΕΚ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αυτή τη φορά, η ΑΕΚ παρουσιάζεται πιο διαβασμένη και πολύ πιο προσεκτική στην άμυνα και κατορθώνει να φύγει από το Stadion Petrovski της Αγίας Πετρούπολης με τη λευκή ισοπαλία που τις δίνει αρκετές πιθανότητες πρόκρισης. Όπως μαρτυρά και το 0-0, η ΑΕΚ παρατάχθηκε με αποκλειστικό σκοπό να μη δεχθεί τέρμα και το κατάφερε χάρη στην πολύ σφιχτή τακτική του Φερνάντο Σάντος, αλλά και λόγω της κακής μέρας των αστεριών των Ρώσων οι οποίοι δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον πολύ καλό Σορρεντίνο.15 Σεπτεμβρίου 2005
Ζενίτ – ΑΕΚ 0-0 / Διαιτητής ο Νορβηγός Τόμμυ Σκγιέρβεν
Ζενιτ: Τσοντοφάλσκυ, Ραντίμωφ, Βγέστσιτσα, Σπίβακ (86′ Σιρλ), Μάρες, Αρσάβιν (75′ Βλάσωφ), Κέρζακωφ, Χάγκεν, Ντενίσωφ, Ανυούκωφ, Γκόρσκωφ (53′ Πόσκους)
Προπονητής: Βλάστιμιλ Πέτρτζελα
ΑΕΚ: Σορrεντίνο, Κόντης, Μάλμπασα, Τσιρίλο, Αλεξόπουλος, Μόρας, Κατσουράνης (90′ Κυριακίδης), Ίβιτς, Λυμπερόπουλος, Ζούλιο Σέζαρ (73′ Σοάρες), Βενγλίνσκι (84′ Λάκης)
Προπονητής: Φερνάντο ΣάντοςΗ ρεβάνς του ΟΑΚΑ αναμενόταν εξ αρχής δύσκολη και η ΑΕΚ προσέγγισε και πάλι το παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε τη Ζενίτ και στη Ρωσία: πολύ σφιχτά, πολύ πειθαρχημένα και με αμυντική τακτική. Παρόλα αυτά, η πρώτη φάση έγινε για την ΑΕΚ με το πλασέ του Σοάρες να φεύγει λίγο άουτ και αμέσως μετά η Ζενίτ απάντησε με την ασίστ του Αρσάβιν στον Βγέστσιτσα ο οποίος επίσης πλάσαρε άουτ. Η μεγάλη ευκαιρία για τη Ζενίτ έγινε στο 25ο λεπτό όταν το μακρινό σουτ του Αρσάβιν σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του Σορρεντίνο. Οι Ρώσοι συνέχισαν να επιτίθενται και να ψάχνουν διαδρόμους, είχαν ένα καλό φάουλ του Σιρλ που απέκρουσε εντυπωσιακά ο Σορρεντίνο, αλλά σε γενκές γραμμές ήταν μπλοκαρισμένοι από το αμυντικό τείχος του Σάντος. Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ προσπάθησε να ρισκάρει λίγο περισσότερο ανεβάζοντας κάποια μέτρα τις γραμμές, είχε κάποιες καλές φάσεις με τα σουτ των Ίβιτς, Σοάρες και Λυμπερόπουλου (11-7 τα σουτ για την ελληνική ομάδα) και ζήτησε μάλλον δικαίως και ένα πέναλτυ στο χέρι του Σπίβακ. Πολύ σύντομα όμως ο ρυθμός ξαναέπεσε και ενώ το παιχνίδι όδευε στην παράταση, ο Αντρέι Αρσάβιν στο 89ο λεπτό, έκανε την κούρσα από αριστερά, συνέκλινε προς το κέντρο και εξαπέλυσε ένα δυνατό σουτ με το δεξί στη γωνία του Σορρεντίνο: ο Ιταλός άγγιξε τη μπάλα, αλλά δεν κατόρθωσε να αποσοβήσει το γκολ. Τελικό αποτέλσμα 0-1 και η ΑΕΚ εκτός Ευρώπης.29 Σεπτεμβρίου 2005
ΑΕΚ – Ζενίτ 0-1 / Διαιτητής ο Γερμανός Φλόριαν Μέγερ
(Αρσάβιν 89′)
ΑΕΚ: Σοrρεντίνο, Κόντης, Αλεξόπουλος, Τσιρίλο, Μάλμπασα, Κατσουράνης, Τσάνκο (83′ Κρασσάς), Ίβιτς, Λυμπερόπουλος, Σοάρες, Βενγλίνσκι (76′ Ζούλιο Σέζαρ)
Προπονητής: Φερνάντο Σάντος
Ζενιτ: Τσοντοφάλσκυ, Ραντίμωφ (86′ Ντενίσωφ), Βγέστσιτσα, Σιρλ, Μάρες, Αρσάβιν, Κέρζακωφ, Χάγκεν, Φλάχμπαρτ (72′ Σπίβακ), Ανυούκωφ, Γκόρσκωφ (90′ Σουμουλικόσκι)
Προπονητής: Βλάστιμιλ Πέτρτζελα
video: http://www.youtube.com/watch?v=toeLYaSIhkQ