Περίοδος 1991-1992

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1991/92 – Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Γενεράκης

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ - ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Ντούσαν Μπάγιεβιτς – Dusan Bajevic – 4η σεζόν

Τερματοφύλακες: Σπύρος Οικονομόπουλος – Αντώνης Μήνου – Φάνης Κοφίνας

Αμυντικοί: Βάιος Καραγιάννης – Συμεών (Μάκης) Χατζής – Γιώργος Κούτουλας – Στέλιος Μανωλάς – Χρήστος Βασιλόπουλος – Γιώργος Πεππές – Γιώργος Θεοδωρίδης – Τάκης Καραγκιοζόπουλος

Μέσοι: Λάμπρος Γεωργιάδης – Γιώργος Φάμελης -Φράνκ Κλόπας – Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς – Τόνι Σαβέφσκι – Γιώργος Σαββίδης – Γιώργος Παπακωστούλης – Σταύρος Σταματής – Παύλος Παπαϊωάννου

Επιθετικοί: Ντανιέλ (Λίμα) Μπατίστα – Τζίμης Πατίκας – Αλέξης Αλεξανδρής – Βασίλης Δημητριάδης – Γιώργος Κακούσιος

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
9192
9192b
Μεγάλη σεζόν για την ΑΕΚ, η οποία ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ελλάδας.
Το καλοκαίρι του 1991 μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ εξακολουθεί να είναι ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, αλλά πλέον πρόεδρος της ομάδας έχει αναλάβει ο Κώστας Γενεράκης (σε διοίκηση πρωτοδικείου). Η νέα διοίκηση της ομάδας βάζει σε μια τάξη τα οικονομικά της ΠΑΕ και ταυτόχρονα προχωρά σε τρεις 100% επιτυχημένες μεταγραφές που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην συγκεκριμένη χρονιά, όσο και στο μέλλον της ομάδας. Συγκεκριμένα έρχονται στην ΑΕΚ ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς (πρωταθλητής Ευρώπης της προηγούμενης σεζόν με τον Ερυθρό Αστέρα), ο Βασίλης Δημητριάδης (σέντερ φορ του Άρη με συμμετοχές και στην εθνική ομάδα των ανδρών) και ο Αλέκος Αλεξανδρής (μεγάλο ταλέντο και πρώτος σκόρερ της β´ εθνικής με την Βέροια). Ταυτόχρονα η πλήρης στήριξη στον προπονητή Ντούσαν Μπάγεβιτς συνεχίζεται και από τη νέα διοίκηση.
Ο προπονητής της ΑΕΚ δημιουργεί ένα πολύ καλό σύνολο (που πάντως έχει και μεγάλη ποιότητα παικτών, τουλάχιστον όσον αφορά την βασική ενδεκάδα) και η ΑΕΚ πρωταγωνιστεί σχεδόν από την αρχή του πρωταθλήματος (παρά την ήττα στην πρεμιέρα απο τον Ολυμπιακό). Τελικά η ομάδα παρουσιάζει σταθερά ουσία στο παιχνίδι της, ενώ κατά καιρούς προσφέρει και πολύ καλό θέαμα και κατακτά δίκαια, κατά γενική ομολογία, τον τίτλο, με 3 πόντους διαφορά από τον δεύτερο Ολυμπιακό.
Ηγέτες αυτής της ομάδας ο Στέλιος Μανωλάς στην άμυνα, ο Τόνι Σαβέβσκι με τον Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς στο κέντρο και η τετράδα Βασίλη Δημητριάδη- Ντανιέλ Μπατίστα-Γιώργου Σαββίδη-Αλέκου Αλεξανδρή μπροστά που “πετάει φωτιές”. Πολύ καλή απόδοση πάντως έχουν και οι υπόλοιποι παίκτες που βρίσκονται συνήθως στην ενδεκάδα (Μήνου, Βασιλόπουλος, Καραγιάννης, Παπαιωάννου).
Πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ όσο και του ελληνικού πρωταθλήματος για την σεζόν, ο Βασίλης Δημητριάδης με 28 γκολ.
Πιο εμφατικες νίκες της περιόδου είχαμε στα ματς ΑΕΚ-Πανιώνιος 6-0, ΑΕΚ-Παναχαική 5-1 και Δόξα Δράμας-ΑΕΚ 1-5, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η “Ένωση” κατέκτησε τον τίτλο παρότι δεν κέρδισε κανένα ντέρμπυ με Παναθηναικό και Ολυμπιακό (2 ήττες εκτός έδρας και 2 ισοπαλίες εντός έδρας).
Καθοριστικό ρόλο για την κατάκτηση του τροπαίου έπαιξαν φυσικά οι 10 σερί νίκες στο φίνις της σεζόν (μέχρι και την προτελευταία αγωνιστική όταν και κρίθηκε η κατάκτηση του τίτλου).
Αξιοσημείωτη η “φιέστα” τίτλου στην Τούμπα κατά την τελευταία αγωνιστική, όπου βρέθηκαν περίπου 6.000 φίλοι της ΑΕΚ και παρακολούθησαν τον αγώνα και την απονομή της πρωταθληματικής κούπας στην ομάδα (https://m.youtube.com/watch?v=D2-KrrPU844).
Στις 27 Μαΐου 1992 ο Κώστας Γενεράκης παραιτείται από την Προεδρία της ΠΑΕ ΑΕΚ. Αμέσως μετά το δίδυμο Μελισσανίδη – Καρρά εκδηλώνει ενδιαφέρον για την αγορά των μετοχών Ζαφειρόπουλου και ανοίγει ο δρόμος για την ενασχόληση τους με την Κιτρινόμαυρη ΠΑΕ.

* Στον θεσμό του κυπέλλου η “Ένωση” (έχοντας περάσει εύκολα τον πρώτο γύρο σε όμιλο με Δόξα Βύρωνα, ΕΑΡ και Παναχαική κι έχοντας στην συνέχεια αποκλείσει επίσης εύκολα τους Ιωνικό /2 νίκες με 2-0 και 2-1 και Ηρακλή/ ισοπαλία 1-1 και νίκη με 4-0) αποκλείει στα προημιτελικά τον ΟΦΗ και φτάνει στον ημιτελικό. Στο πρώτο ματς των προημιτελικών της διοργάνωσης έχουμε “λευκή” ισοπαλία (ΑΕΚ-ΟΦΗ 0-0), αλλά στην ρεβάνς η ΑΕΚ παίρνει την πρόκριση (ΟΦΗ-ΑΕΚ 1-2 /Παπαβασιλείου – Αλεξανδρής, Σαβέβσκι).
Στον ημιτελικό η ΑΕΚ καλείται να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ και θα έλεγε κανείς ότι “αυτοκτονεί”, αφού αποκλείεται στην παράταση στην “φλεγόμενη” Τούμπα, παρότι στο πρώτο ματς παίρνει θεωρητικά “σκορ-πρόκριση” στη Ν. Φιλαδέλφεια. Πρώτο ματς ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 (Αλεξανδρής, Μανωλάς), επαναληπτικός ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0 (3-0 στην παράταση) με 2 γκολ του Αλεξίου κι ένα του Τζούρτζεβιτς.
Κυπελλούχος τελικά της σεζόν ο Ολυμπιακός ο οποίος ξεπερνάει το εμπόδιο του ΠΑΟΚ, σε διπλό παιχνίδι που έγινε για τον τελικό της διοργάνωσης (ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1 και Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-0).


Η Παρουσία στην Ευρώπη

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1991/92 – Α’ Γύρος
1
Επιτέλους η τύχη χαμογελά στην ΑΕΚ και κληρώνεται στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης με την Αλβανική Βλάζνια. Έτσι, το Σεπτέμβριο ταξιδεύει στη Σκόδρα, όπου όμως αντιμετώπισε μεγαλύτερα προβλήματα από την τοπική ομάδα, αντίθετα με τις προβλέψεις για πολύ άνετη επικράτηση. Η Βλάζνια εκμεταλλευόμενη το… περίεργο της ώρας για Ευρωπαϊκό παιχνίδι (η διεξαγωγή του αγώνα έγινε το μεσημέρι επειδή το “Λόρο Μπορίτσι” δεν είχε προβολείς) και το φανατισμό των ποδοσφαιριστών της, αιφνιδίασε την ΑΕΚ και ειδικότερα στο πρώτο εικοσάλεπτο, την πίεσε αρκετά. Με την πάροδο των λεπτών όμως και μετά τον αρχικό ενθουσιασμό των Αλβανών, η ΑΕΚ ισορρόπησε το παιχνίδι και πήρε την εκτός έδρας νίκη με ένα όμορφο γκολ του νεομεταγραφέντα Βασίλη Δημητριάδη.

18/09/91: Βλάζνια-ΑΕΚ 0-1 / Διαιτητής ο Βέλγος Φρανς Βαν Ντεν Βίνγκερτ
(61’ Δημητριάδης)
ΒΛΑΖΝΙΑ: Ντάνι, Σπούζα, Πρέμτσι, Πασάϊ, Ντέτζα, Μπάσι, Λίκα, Μπούγιαρ Γκρούντα, Μπίσα, Λάτσια (69′ Άζις Γκρούντα), Μπιλάλι (65′ Χαλίλι).
Προπονητής: Αστρίτ Χαφίζι
ΑΕΚ: Μήνου, Βασιλόπουλος, Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Παπαϊωάννου, Πατίκας (68’ Αλεξανδρής), Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Κλόπας (71’ Σταματής), Κούτουλας.
Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Η ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε ήδη αποκτήσει διαδικαστικό χαρακτήρα και το τυπικό της υπόθεσης τελείωσε πολύ γρήγορα, αφού μόλις στο όγδοο λεπτό ο Παύλος Παπαϊωάννου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο σκέψης των Αλβανών για θετικό αποτέλεσμα. Σε ένα μέτριο παιχνίδι που σίγουρα δεν ικανοποίησε το λιγοστό κοινό που βρέθηκε στο γήπεδο, η ΑΕΚ έβγαλε την υποχρέωση με ένα δεύτερο γκολ και απλώς περίμενε την κλήρωση για το δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.

02/10/91: ΑΕΚ-Βλάζνια 2-0 / Διαιτητής ο Άγγλος Ρέϊμοντ Λιούις
(8’ Παπαϊωάννου, 88’ Μπατίστα)
ΑΕΚ: Μήνου, Κούτουλας, Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Παπαϊωάννου, Αλεξανδρής (81’ Γεωργιάδης), Σαβέβσκι (46’ Βασιλόπουλος), Μπατίστα, Σταματής, Σαββίδης.
Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς
ΒΛΑΖΝΙΑ: Ντάνι, Πρέμτσι, Πασάϊ, Ντέτζα, Μπάσι, Μπούγιαρ Γκρούντα, Μπουσάτι, Μπίσα (81′ Λίκα), Λάτσια, Άζις Γκρούντα (34′ Νόγκα), Μπιλάλι.
Προπονητής: Αστρίτ Χαφίζι

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1991/92 – Β’ Γύρος
2

Αυτή τη φορά, η κλήρωση ήταν δύσκολη, παρόλα αυτά η ΑΕΚ σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις της ιστορίας της απέναντι στη Σπαρτάκ Μόσχας του Αλεξάντερ Μοστοβόι και του Βάλερι Κάρπιν. Στο αχανές και κρύο “Λουζνίκι” κατόρθωσε να αποσπάσει μια πολύ δύσκολη ισοπαλία χωρίς γκολ απέναντι στους 10 διεθνείς του Όλεγκ Ρομάντσεφ. Πήρε ένα μικρό προβάδισμα για τη ρεβάνς, αλλά οι Ρώσοι ήταν κάτι παραπάνω από επικίνδυνοι και απογορευόταν κάθε είδους εφησυχασμός.

23/10/91: Σπάρτακ Μόσχας-ΑΕΚ 0-0 / Διαιτητής ο Ούγγρος Λάγιος Χάρτμαν
ΣΠΑΡΤΑΚ ΜΟΣΧΑΣ: Τσερτσέσοβ, Χλεστόβ, Αντρέϊ Ιβάνωφ, Μόκ, Κάρπιν, Ποπόβ, Περεπαντένκο, Μοστοβόϊ, Τσερενκόφ, Ραντσένκο, Πόποβιτς (63′ Όλεγκ Ιβάνωφ)
Προπονητής: Όλεγκ Ρομάντσεφ
ΑΕΚ: Μήνου, Βασιλόπουλος, Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Παπαϊωάννου, Αλεξανδρής, Σαβέβσκι (81’ Σταματής), Δημητριάδης (60’ Γεωργιάδης), Μπατίστα, Σαββίδης.
Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς.
http://www.youtube.com/watch?v=FkmoKe10VvI

Mία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βραδιές στην ιστορία της ΑΕΚ, έγινε το Νοέμβριο του 1991 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι χαρισματικοί Ρώσοι προηγήθηκαν μόλις στο 15ο λεπτό με πέναλτυ του Μοστοβόι και τα πάντα έδειχναν να έχουν τελειώσει. Με μια όμως σπάνια κατάθεση ψυχής και κόσμου που είχε κατακλύσει τη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ κατόρθωσε να γυρίσει το παιχνίδι στο τελευταίο μισάωρο του αγώνα. Το πίστευε όλο το γήπεδο και μετέδωσε την ενέργειά του στην ομάδα, ο Μπάγεβιτς πρόσθεσε τον χαφ που έλειπε (Σταματής) στη θέση του αρνητικού Αλεξανδρή στην ανάπαυλα και όλα πήραν το δρόμο τους: στο 64ο λεπτό ο ευρισκόμενος σε δαιμονιώδη φόρμα Ντανιέλ Μπατίστα έφερε το παιχνίδι στα ίσια και υπό εκπληκτική ατμόσφαιρα 11 λεπτά αργότερα ο Βασίλης Δημητριάδης έδωσε στην ΑΕΚ σκορ πρόκρισης. Τα λεπτά που ακολούθησαν είναι από τα δραματικότερα στην ιστορία της ΑΕΚ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αφού οι Ρώσοι επιτίθεντο κατά κύματα, πίεσαν σε απίστευτο βαθμό την εστία του Μήνου και έχασαν πολλές ευκαιρίες να ξαναγείρουν την πλάστιγγα με το μέρος τους. Η ΑΕΚ όμως, με πρωτοφανή για το δεδομένα της προσπάθεια και επιδεικνύοντας μέταλλο πολύ μεγάλης ομάδας, κράτησε και τελικά πανηγύρισε μια τεράστια πρόκριση. Πρόκειται για έναν αγώνα τεράστιας έντασης, που γέννησε πρωτοφανή συναισθήματα στους τυχερούς που τον έζησαν από κοντά. Ίσως ήταν και κομβικό σημείο για τη μίνι δυναστεία της ΑΕΚ που ακολούθησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού όλοι κατάλαβαν ότι αυτή η ομάδα είναι ικανή για πάρα πολλά πράγματα και είναι “μια γροθιά” με τον κόσμο της.

06/11/91: ΑΕΚ-Σπάρτακ Μόσχας 2-1 / Διαιτητής ο Ισπανός Αντόνιο Μαρτίν Ναβαρέτε
(64’ Μπατίστα, 75’ Δημητριάδης – 15’ πεν. Μοστοβόι)
ΑΕΚ: Μήνου, Βασιλόπουλος (66’ Παπαϊωάννου), Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Κούτουλας, Αλεξανδρής (46’ Σταματής), Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Μπατίστα, Σαββίδης.
Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς.
ΣΠΑΡΤΑΚ ΜΟΣΧΑΣ: Τσερτσέσοβ, Μόκ, Χλεστόβ, Αντρέϊ Ιβάνωφ, Γκραντιλένκο (80′ Κοζλόφ), Ποπόβ, Περεπαντένκο, Μοστοβόϊ, Κάρπιν, Ραντσένκο (24′ Όλεγκ Ιβάνωφ), Πόποβιτς.
Προπονητής: Όλεγκ Ρομάντσεφ
http://www.youtube.com/watch?v=vCCwgqM7RNA
https://m.youtube.com/watch?v=7tbo0vO3Xto

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1991/92 – Γ’ Γύρος
3

Τέλη Νοεμβρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια, καταφθάνει η ιστορική Τορίνο: το γήπεδο κοχλάζει, η ΑΕΚ παρασύρεται από τον ενθουσιασμό και κλείνει την Τόρο στα καρέ της. Τελικά, το γκολ θα έρθει μετά από μια κανονιά του Ντανιέλ Μπατίστα με τη συμπλήρωση του εικοσαλέπτου. Η ΑΕΚ συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό και εξακολουθεί να επιτίθεται, γεγονός που θα πληρώσει στην πρώτη κόντρα επίθεση των Ιταλών. Το σοκ είναι τεράστιο και πριν προλάβει να το συνειδητοποιήσει η ομάδα, η Τορίνο ολοκληρώνει την ψυχρολουσία: 1-2 σε μια φάση που φέρει ακέραια ευθύνη ο Μήνου και η ΑΕΚ στα σχοινιά. Η συνέχεια ήταν ένας επιθετικός μονόλογος της ΑΕΚ, αλλά οι μετρ του είδους Ιταλοί κατάφεραν να διαφυλάξουν τα νώτα τους και να δεχθούν απλώς την ισοφάριση από το Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς. Ισοπαλία με γκολ και πλέον η ρεβάνς έγινε πολύ δύσκολη…

27/11/91: ΑΕΚ-Τορίνο 2-2 / Διαιτητής ο Γερμανός Άρον Σμιντχούμπερ
(21’ Μπατίστα, 72’ Σαμπανάτζοβιτς – 33’ Καζαγκράντε, 36’ Μπρεσιάνι)
ΑΕΚ: Μήνου, Κούτουλας, Καραγιάννης, Σταματής (72’ Αλεξανδρής), Σαμπανάτζοβιτς, Παπαϊωάννου, Καραγκιοζόπουλος, Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Μπατίστα, Σαββίδης.
Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς
ΤΟΡΙΝΟ: Μαρκετζάνι, Φούζι, Μπρούνο, Ανόνι, Βεντουρίν, Σίφο (87′ Κόϊς), Πολικάνο, Βάσκεζ, Κράβερο, Καζαγκράντε (79′ Σόρντο), Μπρεσιάνι.
Προπονητής: Εμιλιάνο Μοντόνικο
http://www.youtube.com/watch?v=qQ8z9yvVRa0

Η ΑΕΚ έφτασε στο Τορίνο γνωρίζοντας ότι η αποστολή της απέναντι στην ομάδα των Καζαγκράντε και Μάρτιν Βάθκεζ, ήταν εξ ορισμού δύσκολη. Πίεσε στο μέτρο του δυνατού και ανησύχησε την ομάδα του Εμιλιάνο Μοντόνικο, αφού το ημίχρονο έκλεισε με το ρευστό 0-0. Πολύ γρήγορα όμως στην επανάληψη, η Τόρο με μια εντυπωσιακή κεφαλιά (και πάλι) του Καζαγκράντε, τελείωσε την υπόθεση πρόκριση. Ο Μπάγεβιτς ίσως άργησε να ρισκάρει περισσότερο στη ρεβάνς, αφού είχε κρατήσει στον πάγκο τα δύο επιθετικά του όπλα Αλεξανδρή και Δημητριάδη και τους χρησιμοποίησε με καθυστέρηση στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα. Το σκορ δεν άλλαξε και εν τέλει η ΑΕΚ αποκλείστηκε στον 3ο γύρο. Μετά από αρκετά χρόνια και εξ αιτίας της προανακριτικής εξέτασης για το σκάνδαλο “Καλτσιόπολις” ο τότε γενικός διευθυντής της Τορίνο, Λουτσάνο Μότζι, κατηγορήθηκε ότι είχε επηρεάσει και τους διαιτητές στους ευρωπαϊκούς αγώνες της Τόρο τη σεζόν 1991/92, εξασφαλίζοντας εύνοια για την ομάδα του Πιεμόντε και στα παιχνίδια με την ΑΕΚ…

11/12/91: Τορίνο-ΑΕΚ 1-0 / Διαιτητής ο Βέλγος Γκυ Γκέταλς
(54’ Καζαγκράντε)
ΤΟΡΙΝΟ: Μαρκετζάνι, Φούζι, Μπρούνο, Ανόνι, Κράβερο, Βεντουρίν, Σίφο, Πολικάνο, Βάσκεζ (87′ Κόϊς), Λεντίνι (75′ Μπενεντέτι), Καζαγκράντε.
Προπονητής: Εμιλιάνο Μοντόνικο
ΑΕΚ: Μήνου, Βασιλόπουλος (74’ Αλεξανδρής), Καραγιάννης, Κούτουλας, Καραγκιοζόπουλος, Σαμπανάτζοβιτς, Παπαϊωάννου, Σαβέβσκι, Πατίκας, Μπατίστα, Σταματής (74’ Δημητριάδης).
Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς.
http://www.youtube.com/watch?v=7ggOLeRdTxE