Περίοδος 1986/87

Πρόεδρος: Ανδρέας Ζαφειρόπουλος 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητές: Άλμπερτ Φαφιέ (Albert Fafie) (HOL) (1η ΣΕΖΟΝ) (1η έως 12η αγωνιστική) – Νίκος Αλέφαντος (13η έως 27η αγωνιστική)

Τερματοφύλακες: Θεολόγης Παπαδόπουλος – Σπύρος Οικονομόπουλος – Παναγιώτης Σαββίδης

Αμυντικοί: Στέλιος Μανωλάς – Γιώργος Πεππές – Μάκης Χατζής – Τάκης Καραγκιοζόπουλος – Πολ Χατζόπουλος – Ηλίας Αρμόδωρος – Σωτήρης Μαυροδήμος – Παναγιώτης Στυλιανόπουλος – Δημήτρης Βολονάκης – Βαφειάδης – Μάρκου – Τάσος Σιδέρης

Μέσοι: Παύλος Παπαιωάννου – Μάρτον Εστερχάζι – Ράικο Γιάνγιανιν – Δημήτρης Πήττας – Νίκος Πιάς – Λάμπρος Γεωργιάδης – Ντίνος Μπαλής – Ανδρέας Βοϊτσίδης – Βασίλης Γεωργόπουλος – Αναγνωστόπουλος – Δημήτρης Δημητριάδης – Π. Δημητριάδης – Κοτσαμπασάκης – Παύλος Δημητρίου

Επιθετικοί: Θωμάς Μαύρος – Χόκαν Σάντμεργκ – Τζίμης Πατίκας – Γιάννης Δίντσικος – Μπάμπης Ζαρωτιάδης – Μαραγκός – Γιαννίτσης – Γιάννης Τζόγιας

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
piankas
8687b
Το καλοκαίρι του 1986 η ΑΕΚ συνεχίζεi να βρίσκεται διοικητικά στα χέρια του Ανδρέα  Ζαφειρόπουλου. Οι αντιδράσεις των φιλάθλων απέναντι στη διοίκηση γίνονται ακόμη πιο έντονες, ενώ τα οικονομικά προβλήματα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους στο στρατόπεδο της Ένωσης.
Παρόλα αυτά η ΑΕΚ προχωρά στην απόκτηση του Πήττα απο τον ΠΑΟΚ, του Πεππέ από τον Εθνικό και του Λάμπρου Γεωργιάδη από την Αναγέννηση Άρτας .
Επίσης ο Δικέφαλος ενισχύεται με τον Ράικο Γιάνγιανιν, στη μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου, από τον ΟΦΗ. Την ίδια όμως περίοδο χάνει τον Εστερχάζι ο οποίος και συνεχίζει την καριέρα του στον ΠΑΟ ,όπως επίσης και τον Μπαλή ο οποίος επιστρέφει στον Άρη.
Όσον αφορά το τιμόνι της ομάδας ο Ζαφειρόπουλος αποφασίζει να το εμπιστευτεί σε εκπρόσωπο της ολλανδικής «σχολής» και έτσι φέρνει στην Αθήνα τον Άλμπερτ Φαφιέ και υπογράφει μαζί του στις 7 Ιουλίου.
Ο Ολλανδός τεχνικός παρουσιάζεται ώς ένας αυστηρός προπονητής και απο τις πρώτες του μέρες στον κιτρινόμαυρο πάγκο τιμωρεί διάφορους παίκτες με σκοπό να επιβληθεί στα Ενωσίτικα αποδυτήρια. Οι προσδοκίες που τον συνοδεύουν είναι μεγάλες, αλλά η παραμονή του στην ΑΕΚ θα στεφθεί με απόλυτη αποτυχία.
Η Ένωση αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα πέραν των οικονομικών. Ο Θωμάς Μαύρος ταλανίζεται από τραυματισμούς και ο Εστερχάζι βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Συν τοις άλλοις η ΑΕΚ ξεκινά το πρωτάθλημα με -3 βαθμούς, προϊόν της τιμωρίας που «κουβαλάει» από την προηγούμενη σεζόν, εξαιτίας της υπόθεσης “Χρυσοβιτσιάνου”. Ο Δικέφαλος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ως έδρα το ΟΑΚΑ και αυτό θα αποτελέσει άλλο ένα “βαρίδι” στην εξέλιξη της σεζόν.
Η ΑΕΚ ξεκινά άσχημα τo πρωτάθλημα. Καταφέρνει να κερδίσει σε δύσκολες έδρες όπως το Χαριλάου και το Αλκαζάρ, αλλά με τον ολλανδό τεχνικό στο τιμόνι ,πετυχαίνει μόνο μια νίκη εντός έδρας ,αυτήν απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννενα στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι θα κάνει 5 μήνες να ξανακερδίσει στην έδρα της.Ο Φαφιέ θα απολυθεί το Δεκέμβριο και θα αναλάβει τον πάγκο της μόνης ομάδας την οποία κέρδισε στο ΟΑΚΑ (ΠΑΣ), ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι της μοίρας για την Ένωση, ο πρώην προπονητής της θα την κερδίσει ως αντίπαλος στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου στα Ιωάννινα.
Ο Ζαφειρόπουλος σε μια από τις πιο “τραγικές” επιλογές της περιόδου του στο διοικητικό θώκο της ομάδας θα εμπιστευτεί την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ στο Νίκο Αλέφαντο. Η Ένωση θα συνεχίσει τα σκαμπανεβάσματα μέχρι το τέλος μιας από τις χειρότερες σεζόν στην ιστορία της.
Ο κόσμος της Ένωσης – “καζάνι που βράζει” από καιρό – θα βρεί την αφορμή να ξεσπάσει στον εντός έδρας αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Το ματς βρίσκεται στο 80ο λεπτό και η ΑΕΚ προηγείται με 2-0, όταν ο Αλέφαντος προχωρά “επιδεικτικά” σε αλλαγή του Θωμά Μαύρου, ο οποίος επέστρεφε στη “δράση” σε εκείνο τον αγώνα μετά απο πολύμηνο τραυματισμό.
Στη συνέντευξη τύπου του αγωνα ο προπονητής της Ένωσης θα επιδοθεί σε ένα παραλλήρημα εναντίον του Μαύρου, θεωρώντας τον, ούτε λίγο ούτε πολύ, ποδοσφαιρικά “τελειωμένο”. Όλο αυτό σε συνδυασμό με την “εγκληματική” ανοχή της διοίκησης θα οδηγήσει στην αποχώρηση του Μαύρου από την ομάδα με αποτέλεσμα αυτο να είναι και το τελευταίο του μάτς με τη φανέλα του Δικέφαλου.
Τελικά η ΑΕΚ θα τερματίσει στην 7η θέση του πρωταθλήματος, 30 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, πετυχαίνοντας 31 γκόλ και έχοντας παθητικό 26. Βέβαια στις τελευταίες 3 αγωνιστικές του πρωταθλήματος η ομάδα δε θα αγωνιστεί συμμετέχοντας μαζί με άλλες 11 ομάδες (το σύνολο των ομάδων της Α’ Εθνικής πλήν Ολυμπιακού, ΠΑΟ, ΟΦΗ, Πανιωνίου) στην απεργία που είχε κυρήξει ο ΠΣΑΠ. Το αποτέλεσμα απο τη συμμετοχή της στην απεργία ήταν να της αφαιρεθούν 6 βαθμοί οι οποίοι και τελικά δεν επηρέασαν την τελική βαθμολογία.
Οι Θεολόγης Παπαδόπουλος, Στέλιος Μανωλάς και Τζίμης Πατίκας ήταν οι παίκτες που διασώθηκαν από τη κακή σεζόν της ομάδας ενώ στα άσχημα της χρονιάς καταγράφεται και ο άσχημος τραυματισμός του Σωτήρη Μαυροδήμου στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα.
* Στο Κύπελλο Ελλάδος η ΑΕΚ φιλοδοξούσε να πραγματοποιήσει μία καλή πορεία όπως την προηγούμενη χρονιά όταν και αποκλείστηκε στα ημιτελικά πολύ δύσκολα απο τον ισχυρό Παναθηναϊκό της εποχής.
Στην πρώτη φάση κληρώθηκε με τον Ολυμπιακό Βόλου.
Η ΑΕΚ είχε την υπεροχή στο πρώτο ημίχρονο, χωρίς όμως να καταφέρει να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στην αντίπαλη εστία.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός Βόλου ανέβασε την απόδοση του και κυριάρχησε κατα κράτος έναντι της ΑΕΚ,δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες για επίτευξη ενός τέρματος. Η ΑΕΚ σε αντίθεση με τη ροή του αγώνα,στο 76ο λεπτό πέτυχε το νικητήριο τέρμα που έδινε την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού με ψύχραιμο αριστερό σούτ του Γεωργιάδη. Επόμενος αντίπαλος της ΑΕΚ ήταν ο κραταιός Πανιώνιος της εποχής ο οποίος μπήκε πιο δυνατά στον αγώνα με την ΑΕΚ να διατηρεί μία παθητικότητα.
Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση με τον Πανιώνιο να διατηρεί καλή φυσική κατάσταση και τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ να έχουν έλλειμμα φυσικής κατάστασης.
Στο δεύτερο μέρος της παράτασης άρκεσε μία ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Όουεν ώστε να πετύχει το νικητήριο τέρμα ο Πανιώνιος και να αποκλειστεί η ΑΕΚ απο τη συνέχεια του θεσμού.

Η Παρουσία στην Ευρώπη

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1986/87 – Α’ Γύρος
aekinter
Η ΑΕΚ είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο κύπελλο UEFA, είχε όμως άτυχη κλήρωση μιάς και βρήκε στο δρόμο της την πανίσχυρη Ίντερ με ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας όπως οι Πασαρέλα,Ρουμενίνγκε,Μπέργκομι και προπονητή τον Τζιοβάνι Τραπατόνι που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή και προερχόμενος απο κατάκτηση πολλών τίτλων με τη Γιουβέντους.
Στον 1ο αγώνα του Σαν Σίρο, η ΑΕΚ στάθηκε με αξιώσεις και κατέπληξε με την απόδοση της, ιδίως στο πρώτο ημίχρονο κατα το οποίο είχε την ευκαιρία να πετύχει κάποιο τέρμα.
Στο δεύτερο ημίχρονο δέχθηκε τα δύο γκόλ που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα,ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η διαιτησία ευνόησε την Ίντερ κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Τραπατόνι.
Τον αγώνα παρακολούθησαν και περίπου 1.000 Έλληνες οπαδοί.
17/9/1986
Ίντερ-ΑΕΚ 2-0 / Διαιτητής ο Βέλγος Μαρσέλ φαν Λάνγκενχοφ
(57΄Αλτομπέλι,79΄Ρουμενίνγκε)
ΙΝΤΕΡ: Τζένγκα, Πασαρέλα, Φέρι, Καλκατέρα, Μπέργκομι, Μπαρέζι, Ματεόλι, Κούτσι (46′ Ριβόλτα), Ρουμενίγκε, Γκαρλίνι (82′ Μινάουντο), Αλτομπέλι.
Προπονητής: Τζιοβάνι Τραπατόνι
ΑΕΚ: Παπαδόπουλος, Χατζής, Μαυροδήμος, Μανωλάς (84΄Γεωργαμλής), Χατζόπουλος, Παπαϊωάννου, Πατίκας, Μπαλής, Σάντμπεργκ, Εστερχάζι, Καραγκιοζόπουλος
Προπονητής: Άλμπερτ Φαφιέ
Θεατές: 50.000
video: http://www.youtube.com/watch?v=1hjuJ44t7Ms

Στον 2ο αγώνα η Ίντερ προηγήθηκε πολύ γρήγορα τελειώνοντας έτσι και την υπόθεση πρόκριση.
Ωστόσο οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ προσπάθησαν να κάνουν κάτι καλό και είχαν δύο ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο,ενώ στο δεύτερο υπήρξε σημαντική βελτίωση με τη δημιουργία αρκετών επικίνδυνων φάσεων, χωρίς όμως να επιτευχθεί κάποιο τέρμα. Αξιοσημείωτο του αγώνα το ότι ο Σουηδός διαιτητής Έρικσον δεν καταμέτρησε γκόλ της ΑΕΚ σφυρίζοντας τη λήξη του ημιχρόνου σε εκτέλεση κόρνερ και ενώ η μπάλα βρισκόταν στον αέρα. Δέκατα του δευτερολέπτου προτού η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα της εστίας του Ζένγκα από κεφαλιά του Καλκατέρα ο οποίος πιεζόταν από το Σάντμπεργκ, προς έκπληξη όλων ακούστηκε το σφύριγμα του διαιτητή εκνευρίζοντας την εξέδρα.

2/10/1986
ΑΕΚ-Ίντερ 0-1 / Διαιτητής ο Σουηδός Ούλφ Έρικσον
(8΄Πασαρέλα)
ΑΕΚ: Παπαδόπουλος, Χατζής, Αρμόδωρος, Μανωλάς, Χατζόπουλος, Παπαϊωάννου, Γεωργιάδης, Μπαλής (37΄Πιας), Σάντμπεργκ, Εστερχάζι, Καραγκιοζόπουλος (57΄Πατίκας)
Προπονητής: Άλμπερτ Φαφιέ
ΙΝΤΕΡ: Ζένγκα, Πασαρέλα, Φέρι, Καλκατέρα, Μπέργκομι, Μπαρέζι, Ταρντέλι, Ματεόλι, Μαντορλίνι, Φάννα, Αλτομπέλι.
Προπονητής: Τζιοβάνι Τραπατόνι
Θεατές: 55.000
video: http://www.youtube.com/watch?v=itCLtrXOiGI