Περίοδος 1985/86

Πρόεδρος: Ανδρέας Ζαφειρόπουλος

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Γιάτσεκ Γκμόχ (Jacek Wojciech Gmoch) (POL) (1η ΣΕΖΟΝ)

Τερματοφύλακες: Θεολόγης Παπαδόπουλος – Χρήστος Αρβανίτης – Σπύρος Οικονομόπουλος

Αμυντικοί: Στέλιος Μανωλάς – Μάκης Χατζής – Τάκης Καραγκιοζόπουλος – Πολ Χατζόπουλος – Ηλίας Αρμόδωρος – Παναγιώτης Στυλιανόπουλος – Ανδρέας Βοιτσίδης – Στέφανος Πορφύρης

Μέσοι: Παύλος Παπαιωάννου – Μάρτον Εστερχάζι – Νίκος Πιάς – Λύσσανδρος Γεωργαμλής – Ντίνος Μπαλής – Μπάμπης Ακριβόπουλος – Παύλος Δημητρίου – Δημήτρης Σταφυλίδης

Επιθετικοί: Θωμάς Μαύρος – Χόκαν Σάντμεργκ – Τζίμης Πατίκας – Γιάννης Δίντσικος – Γιώργος Χριστοδούλου

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
85861 
8586b
Το καλοκαίρι του 1985 η ΑΕΚ λόγω έργων στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, «μετακομίζει» στο ΟΑΚΑ. Το ίδιο γήπεδο χρησιμοποιούν ήδη σαν έδρα τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟ ,με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να θεσπίζεται αγωνιστική «δράση» το Σάββατο ώστε να εξυπηρετηθούν αγωνιστικά και οι 3 ομάδες.
Ο Αντώνης Γεωργιάδης αποχωρεί από τον πάγκο της ομάδας για τον Ολυμπιακό ,ενώ ο Ζαφειρόπουλος προσλαμβανει για προπονητή τον Πολωνό Γιάτσεκ Γκμόχ, ο οποίος είχε κατακτήσει το ντάμπλ του 1984 ,ενώ είχε φτάσει και στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών με την ομάδα του Παναθηναϊκού.
Από την Ένωση αποχωρεί ο Αρδίζογλου για να κλείσει την καριέρα του στον Απόλλων Αθηνών,ομάδα όπου και ξεκίνησε και την καριερα του ,αφού για διάφορους λόγους δε κατάφερε να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό.Επίσης από την ΑΕΚ αποχωρούν για τον ΠΑΟ τόσο ο Βαγγέλης Βλάχος όσο και Λύσσανδρος Γεωργαμλής το Δεκέμβρη.Δύο αποχωρήσεις που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα. Στην μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου η ΑΕΚ ενισχύεται και με τον ελληνοαυστραλο ομογενή Τζίμη Πατίκα.
Η ΑΕΚ ξεκινά το πρωτάθλημα με δύο πειστικές νίκες εναντίον του ΠΑΟΚ και του Άρη ,ομως η συνέχεια δεν είναι ανάλογη.Όλη η σαιζον ειναι μια χρονιά διαδοχικών σκαμπανεβασμάτων της ομάδας η οποία δεν μπορεί να αποκτήσει διάρκεια και ρυθμό. Η Ένωση παρουσιάζει δύο διαφορετικά πρόσωπα στους αγώνες της στην Αθήνα και εκτός αυτής .Έτσι ενώ στην έδρα της τερματίζει αήττητη το πρωτάθλημα, έχοντας όμως και 7 ισοπαλίες που της στοιχίζουν στο κυνήγι του τίτλου,εκτός έδρας μετρά 7 ήττες σε 15 αγώνες.
Εξίσου μέτρια είναι και η εικόνα της στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό όπου δεν καταφέρνει να νικήσει( 2 ισοπαλίες με Ολυμπιακό και απο μιά ήττα και μια ισοπαλία με Παναθηναϊκό).
Η ομάδα τερματίζει τελικά στην τρίτη θέση όπου και ισοβαθμεί με τον Ηρακλή ,7 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό και 2 πίσω από τον δεύτερο ΟΦΗ (ο οποίος εκείνη τη χρονιά συγκεντρώνει τα πυρά των οπαδών -όχι μόνο της ΑΕΚ- για την αντιμετώπιση που τυγχάνει από τη διαιτησία, σε συνδυασμό πάντα με το «συγγενεύον» προς τον Παναθηναϊκό ιδιοκτησιακό καθεστώς του ).
Συνολικά η ΑΕΚ σε σύνολο 30 αγώνων καταγράφει 13 νίκες ,10 ισοπαλίες και 7 ήττες ,ενώ πετυχαίνει 42 τέρματα και δέχεται 28.Πρώτος σκόρερ για την Ένωση αναδεικνύεται ο Xόκαν Σάντμπεργκ με 12 γκόλ ενώ πολύ καλή σεζόν πραγματοποιεί για την Ένωση ο Θεολόγης Παπαδόπουλος.
Ένα από τα λίγα θετικά εκείνης της σεζόν είναι ότι η ΑΕΚ πετυχαίνει ρεκόρ μέσου όρου εισητηρίων στην ιστορία της με 31.254. Αναλυτικά για κάθε εντός έδρας αγώνα έχουμε:
  • 2η αγωνιστική ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 54.408
  • 5η αγωνιστική ΑΕΚ-ΑΕΛ 26.541
  • 7η αγωνιστική ΑΕΚ-Καλαμαριά 18.157
  • 9η αγωνιστική ΑΕΚ-Πανιώνιος 36.144
  • 10η αγωνιστική ΑΕΚ-Παναχαϊκή 12.969
  • 12η αγωνιστική ΑΕΚ-Εθνικός 23.732
  • 14η αγωνιστική ΑΕΚ-Πανσερραϊκός 7.234
  • 16η αγωνιστική ΑΕΚ-Άρης 31.930
  • 18η αγωνιστική ΑΕΚ-Δόξα Δράμας 9.680
  • 19η αγωνιστική ΑΕΚ-Ολυμπιακός 74.465
  • 21η αγωνιστική ΑΕΚ-ΟΦΗ 36.917
  • 23η αγωνιστική ΑΕΚ-Γιάννινα 17.402
  • 26η αγωνιστική ΑΕΚ-Απόλλωνας Αθήνας 24.849
  • 28η αγωνιστική ΑΕΚ-Ηρακλής 29.834
  • 30η αγωνιστική ΑΕΚ-ΠΑΟ 64.542

Παρόλα αυτά , όλη εκείνη η χρονιά θα συμμαδευτεί από το δικαστικό θρίλερ που επιφυλάσσοταν για το τέλος. Η ΑΕΚ την προτελευταία αγωνιστική αγωνίζεται στις Σέρρες με τον Πανσεραϊκό. Θέλει την νίκη που θα τη διατηρήσει σε τροχιά εξόδου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης σεζόν.Ο αντίπαλος της Πανσερραϊκός «καίγεται» και αυτός για τους βαθμούς της νίκης, λόγω της μάχης που δίνει για την παραμονή του στην Α εθνική.
Παραμονές του αγώνα (19 Απριλίου 1986) συλλαμβάνεται ο γενικός αρχηγός της ΑΕΚ Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος ,με την κατηγoρία ότι με διαμεσολαβητή τον παλιό κεντρικό αμυντικό Γιώργο Ρήγα ,προσπάθησε να δωροδοκήσει τους παίκτες του Πανσερραϊκού Μιχάλη Γαλατίδη, Γιώργο Σφακιανάκη και Γιάννη Αντωνιάδη, ώστε να έχουν μειωμένη απόδοση στο συγκεκριμένο παιχνιδι. Το μάτς πραγματοποιείται κανονικά και ο Πανσερραϊκός κερδίζει με 2-0 ,αποτέλεσμα που τελικά δεν τον βοηθά να γλυτώσει τον υποβιβασμό.
Το αποτέλεσμα ολης αυτής της ιστορίας ήταν η βαθμολογία να μην κατοχυρωθεί μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Αυτό γίνεται τελικά στα μέσα Ιούνη με την ΑΕΚ να τιμωρείται με αφαίρεση 3 βαθμών, από τη βαθμολογία του επόμενου πρωταθλήματος όμως .Έτσι η διοργανώτρια αρχή αποφασίζει τη διεξαγωγή αγώνα μπαραζ μεταξύ των ισόβαθμων ΑΕΚ και Ηρακλή , με «τρόπαιο» για το νικητή ,την εξασφάλιση της εξόδου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης σεζόν.
Ο Ηρακλής (ο οποίος κατα τη διάρκεια του πρωταθλήματος είχε παρει το ματς με την Παναχαϊκή -παρόλο που έχασε- στα «χαρτια») θεώρησε την απόφαση τόσο της τιμωρίας της ΑΕΚ για την επόμενη χρονιά ,όσο και την αθώωση του ΟΦΗ για το διπλό ντοπάρισμα του ποδοσφαιριστή Ίσις ,σκάνδαλο.
Ο αγώνας μπαράζ ορίστηκε για τις 23 Ιουνίου 1986 στο Βόλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καθυστέρηση διεξαγωγής του αγώνα είχε σαν αποτέλεσμα ο Μάρτον Εστερχάζι να αγωνιστεί στο μάτς ,αφού πρώτα είχε συμμετάσχει με την εθνική ομάδα της χώρας του στο μουντιάλ του Μεξικού.
Η ομάδα της Θεσσαλονίκης η οποία διαφωνούσε με την διεξαγωγή του μπαράζ γιατί θεωρούσε τον εαυτό της αδικημένη από την μη τιμωρία της ΑΕΚ για την τρέχουσα σεζόν ,αναγκαστηκε να κατέβει στον αγωνιστικό χώρο μόνο και μόνο για να μην τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών και προσπάθησε να διακωμωδήσει τον αγώνα. Η αποστολή του Ηρακλή αποτελούνταν από 10 μόνο παίκτες αφού σύμφωνα με τη διοίκηση του ,οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές ήταν σε διακοπές.
Στο 53ο λεπτό και ενώ ο αγώνας βρίσκεται στο 0-0 ,ο Ηρακλής μένει με 6 παίκτες αφού αποβάλλονται οι Ζίφκας και Καραίσκος ενώ αποχωρούν τραυματίες οι Σαντεξής και Αδάμου.Από την ΑΕΚ είχε αποβληθεί απο το πρώτο ημίχρονο ο Πιάς. Ο διαιτητής διακόπτει βάσει κανονισμού τον αγώνα ο οπόιος κατοχυρώνεται στην ΑΕΚ ,η οποία και κερδίζει την έξοδο στην Ευρώπη.

* Στο Κύπελλο Ελλάδος η ΑΕΚ ξεκινά φιλοδωρώντας με 10 γκολ την Ηλιούπολη. Ακολουθεί μια δύσκολη πρόκριση με την Καλλιθέα (1-1 και 0-1) και οι δύο νίκες με τη Χαλκίδα (1-2 και 2-0 στο ΟΑΚΑ). Στα προημιτελικά η ΑΕΚ αντιμετώπισε την Παναχαϊκή την οποία νίκησε με 3-0 εντός έδρας και ηττήθηκε 1-0 στην Πάτρα και στα ημιτελικά αναμετρήθηκε με τον πανίσχυρο τότε ΠΑΟ φτάνοντας πολύ κοντά στην πρόκριση.
Στον 1ο αγώνα μπροστά σε 55 χιλιάδες θεατές, η ΑΕΚ αιφνιδίασε κατα το πρώτο ημίωρο μπαίνοντας δυνατά στον αγώνα επιτυγχάνοντας δύο τέρματα με το Τζίμη Πατίκα, ωστόσο μετά το ημίωρο ο ΠΑΟ ήταν ανώτερος και ισοφάρισε με γκολ των Ζάετς και Μπατσινίλα. Στη ρεβάνς και πάλι ενώπιον άνω των 50 χιλιάδων θεατών, οι σημαντικές ελλείψεις βασικών και όχι μόνον ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ (Σάντμπεργκ, Εστερχάζι, Μαύρος, Πατίκας, Δύντσικος) ανάγκασαν τον Γκμοχ να κάνει αλχημείες (χαρακτηριστικότερη όλων ότι ο ακραίος αμυντικός Χατζής αγωνίστηκε ως επιθετικός). Παρ’όλα αυτά, η ΑΕΚ κατόρθωσε να προβάλλει μεγάλη αντίσταση αιφνιδιάζοντας τον αντίπαλο της, παίζοντας με δύναμη,σθένος,μαχητικότητα εως και με μεγάλη σκληρότητα. Μάλιστα προηγήθηκε νωρίς στο σκόρ με το πέναλτι του Καραγκιοζόπουλου, τελικά όμως ηττήθηκε 2-1 με γκολ από το Σαραβάκο και το Μπατσινίλα έχοντας χάσει σημαντική ευκαιρία στο 83΄λεπτό για την ισοφάριση. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τελικά και το Κύπελλο συντρίβοντας στον τελικό με 4-0 τον Ολυμπιακό κατακτώντας το νταμπλ.


Η Παρουσία στην Ευρώπη

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1985/86 – Α’ Γύρος
aekreal2
Στην ευρώπη και συγκεκριμένα στο κύπελλο UEFA η ΑΕΚ είχε πολύ δύσκολη κλήρωση,καθώς θα αντιμετώπιζε την πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης η οποία έμελλε να κατακτήσει και το τρόπαιο.
Και όμως,στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη εντός έδρας στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ επικράτησε με 1-0 παίζοντας ένα καλό παιχνίδι με κύρια στοιχεία του το μεγάλο πάθος,την οργάνωση στο παιχνίδι της και τη δημιουργία αρκετών ευκαιρίες προς επίτευξη ενός τέρματος.1ος αγώνας:
18-09-1985: ΑΕΚ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0 / Διαιτητής ο Ρουμάνος Ίοαν Ίγκνα
(10΄Παπαϊωάννου)
ΑΕΚ: Αρβανίτης, Χατζής, Αρμόδωρος, Μανωλάς, Γεωργαμλής, Καραγκιοζόπουλος, Πιας (59΄Ακριβόπουλος), Παπαϊωάννου (78΄Χατζόπουλος), Δύντσικος, Σάντμπεργκ, Εστερχάζι
Προπονητής: Γιάτσεκ Γκμόχ
Real Madrid: Ochotorena, Gordillo, Sanchis, Chendo, Maceda, Jose Antonio Camacho, Gallego (46′ Martin Vazquez), Michel, Juanito (76′ Valdano), Hugo Sanchez, Emilio Butragueno
Προπονητής: Luis Molowny Arbelo
Εισιτήρια:39819
https://www.youtube.com/watch?v=v5YB7Feqa4g

Στον επαναληπτικό αγώνα η ΑΕΚ παρατάχθηκε με επιθετικό προσανατολισμό, αλλά λύγισε δεχόμενη γρήγορα το πρώτο γκόλ απο λάθος της άμυνας της και κατέστη έρμαιο της Ρεάλ η οποία έβαλε τέσσερα γκόλ σε περίπου 30 λεπτά.
Στο δεύτερο ημίχρονο κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ ατύχησε και απο πλευράς διαιτησίας μιάς και τουλάχιστον ένα τέρμα των Ισπανών φέρεται να προήλθε απο θέση οφσάιντ.

2/10/1985: Ρεάλ Μαδρίτης-ΑΕΚ 5-0 / Διαιτητής ο Γάλλος Αλέν Ντελμέρ
(2΄Γεωργαμλής-αυτογκόλ, 12΄Μπουτραγκένιο, 20΄Μίτσελ, 32΄Βαλντάνο, 59΄Σαντσίζ)
Real Madrid: Ochotorena, Gordillo, Sanchis, Chendo, Maceda, Jose Antonio Camacho, Gallego, Michel, Valdano (67′ Santillana), Hugo Sanchez, Emilio Butragueno (59′ Juanito)
Προπονητής: Luis Molowny Arbelo
ΑΕΚ: Αρβανίτης, Χατζής, Αρμόδωρος, Μανωλάς (60΄Χατζόπουλος), Γεωργαμλής, Καραγκιοζόπουλος (36΄Πιας), Παπαϊωάννου, Μπαλής, Εστερχάζι, Σάντμπεργκ, Μαύρος
Προπονητής: Γιάτσεκ Γκμόχ
Θεατές:80 χιλιάδες
https://www.youtube.com/watch?v=D-_1SnN0c8E