Περίοδος 1984/85

Πρόεδρος: Ανδρέας Ζαφειρόπουλος

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Βέντσελ Χάλαμα (Vaclav Halama) 1η σεζόν (1η μέχρι 10η αγωνιστική)
Αντώνης Γεωργιάδης – 1η σεζόν (11η μέχρι 30η αγωνιστική)

Τερματοφύλακες: Σπύρος Οικονομόπουλος- Χρήστος Αρβανίτης –Θεολόγης Παπαδόπουλος

Αμυντικοι: Λύσανδρος Γεωργαμλής -Στέλιος Μανωλάς – Βαγγέλης (Τζώνι) Παραπραστανίτης – Συμεών (Μάκης) Χατζής – Παύλος Παπαϊωάννου – Παναγιώτης Στυλιανόπουλος –Τάκης Καραγκιοζόπουλος

Μεσοι: Χρήστος Αρδίζογλου – Νίκος Πιάς – Βαγγέλης Βλάχος –Marton Esterhazy – Ντίνος Μπαλλής – Χαράλαμπος (Μπάμπης) Ακριβόπουλος – Frantisek Stambachr –Ανδρεας Βοϊτσίδης

Επιθετικοι: – Θωμάς Μαύρος – Γιάννης Δίντσικος – Σταύρος Λέτσας – Hakan Sandberg

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 
8485
 8485b 
Το καλοκαίρι του 1984 ο Ζαφειρόπουλος επιστρέφει από το «παρασκήνιο» στο «προσκήνιο» των διοικητικών πεπραγμένων της Ένωσης και αναλαμβάνει τον προεδρικό θώκο.Η ομάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση αγωνιστικών αλλαγών. Από την ΑΕΚ αποχωρεί μιά από τις σημαίες της -για 12 συναπτά χρονια-ο Πέτρος Ραβουσης, ο οποίος συνεχίζει στην ομάδα του Λεβαδειακού.Επίσης αποχωρεί ο Στεργιούδας(για τον ΠΑΟΚ) και ο Νικολούδης (για τον Απόλλων Καλαμαριάς).
Ο Δικέφαλος ενισχύεται με τον επιθετικό Χάκαν Σάντμπεργκ από την Γκέτεμποργκ και τον τσέχο μέσο Φραντισεκ Στάμπαχερ. Από την ελληνική αγορά η ΑΕΚ αποκτά τον Νίκο Πιά, τον Θεολόγη Παπαδόπουλο από τη Λάρισα και τους Βοιτσίδη- Χατζή.
Προπονητής αναλαμβάνει ο Βέντσελ Χάλαμα,τσέχος στην καταγωγή, με παρουσία στον πάγκο της Αούστριας Βιέννης και της Μόναχο 1860. Ο Ζαφειρόπουλός τον προσλαμβάνει με μεγάλες φιλοδοξίες , ενώ στο ενωσίτικο κοινό παρουσιάζεται ώς ένας κόουτς – “κέρβερος” των αποδυτηρίων .Οι προσδοκίες ωστόσο αυτές δε θα αργήσουν να διαψευτούν.
Η ΑΕΚ δε ξεκινάει καλά αν και παρουσιάζει σημάδια έντονα επιθετικής ομάδας μέσα στο γήπεδο.Στις πρώτες 10 αγωνιστικές η ομάδα σημειώνει 4 νίκες και μία ήττα αλλά και 5 ισοπαλίες ,ενώ εκτός έδρας έχει καταφέρει να νικήσει μόλις 1 φορά.
Ο Ζαφειρόπουλος προχωρά με το πέρας της 10ης αγωνιστικής στην αντικατάσταση του Χαλάμα (ο οποίος πλέον είχε χασει και τον “έλεγχο των αποδυτηριων”) με τον πρώην προπονητή του Άρη, Αντώνη Γεωργιάδη.
Η ομάδα όμως προχωρά και σε αλλαγές στο ρόστερ της.Το Δεκέμβρη αποχωρούν από αυτή ο Στάμπαχερ για τον Απόλλων Αθηνών(σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή παίζει όχι τόσο η αγωνιστική του απόδοση ,όσο το γεγονός ότι καταλαμβάνει θέση ξένου ) και ο Παραπραστανίτης για το Αιγάλεω.
Από την άλλη ο πρόεδρος του Δικεφάλου πραγματοποιεί το “κόλπο γκρόσο” και ντύνει με τη φανέλα της ΑΕΚ τον ούγγρο Marton Esterchazy.Ο Μαγυάρος άσσος δεν αργει να εντυπωσιάσει, καθώς μαζί με τον Θωμά Μαύρο και τον Χόκαν Σάντμπεργκ συνθέτουν μια “μαγική” τριπλέττα για το Δικέφαλο . Η ομάδα παίζει ιδιαίτερα επιθετικό ποδοσφαιρο για την εποχή. Χαρακτηριστικό της σεζον ,είναι οτι ο Θωμάς Μαύρος τερματίζει στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ με 27 γκόλ ενώ μαζί με τον Σάντμπεργκ σημειώνουν τα 42 από τα συνολικά 58 γκόλ της Ένωσης.
Παρόλα αυτά η ΑΕΚ αν και τελειώνει το πρωτάθλημα με μόλις 3 ήττες και αυτές εκτός έδρας,μένει στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος ισοβαθμώντας με τον δεύτερο ΠΑΟ 3 βαθμούς πίσω από τον -για δεύτερη φορά στην ιστορία του- πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Οι 11 ισοπαλίες (4 στην έδρα της) ,η μόνο μια νίκη στη συγκομιδή των ντέρμπι με Ολυμπιακό,ΠΑΟ και ΠΑΟΚ αλλά και η “ατυχία” της Ένωσης, ειδικά στα μάτς με τον μετέπειτα πρωταθλητή ,απομακρύνουν την ομάδα από τον την κατάκτηση του τίτλου.-Στο Κύπελλο Ελλάδος η ΑΕΚ κληρώνεται να αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο την ομάδα της Λαμίας εκτός έδρας.Στο “ξερό” γήπεδο της γηπεδούχου ομάδας ο Δικέφαλος θα βιώσει έναν από τους πιο ντροπιαστικούς και αναπάντεχους αποκλεισμούς του ,στην ιστορία του θεσμού.
Η ομάδα δεν αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα το μάτς και έτσι στο 70’ βρίσκεται πίσω στο σκόρ με τέρμα του Μαντζίκου. Στα λεπτά που απομένουν οι παίκτες της ΑΕΚ δε μπορούν να κάνουν τίποτα με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από τη συνέχεια του θεσμου.
Το 43ο κύπελλο Ελλάδας θα κατακτήσει τελικά η Λάρισα νικώντας στον τελικό τον ΠΑΟΚ με 4-1 , στο Ο.Α.Κ.Α.

– Η ομάδα δεν αγωνίστηκε στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα