Περίοδος 1982/83

Πρόεδρος: Μιχάλης Αρκάδης

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητές: Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι (Zlatko Cajkovski) – 1η μέχρι 13η αγωνιστική – Κώστας Νεστορίδης (υπηρεσιακός) – 14η μέχρι 18η αγωνιστική – Χέλμουτ Σενέκοβιτς (Helmut Senekowitsch) – 19η μέχρι 34η αγωνιστική

Τερματοφύλακες: Σπύρος Οικονομόπουλος- Χρήστος Αρβανίτης – Λάκης Στεργιούδας- Φάνης Κοφινάς

Αμυντικοί: Λύσσανδρος Γεωργαμλής -Στέλιος Μανωλάς – Βαγγέλης (Τζώνυ) Παραπραστανίτης – Πέτρος Ραβούσης – Μιχάλης Τζιράκης – Παναγιώτης Στυλιανόπουλος –Τάκης Καραγκιοζόπουλος

Μέσοι: Χρήστος Αρδίζογλου – Angel Kolev – Σπύρος Θώδης – Βαγγέλης Βλάχος -Ντίνος Μπαλλής – Τάκης Νικολούδης – Γιώργος Βλαντής

Επιθετικοί: Mojas Radonjic – Θωμάς Μαύρος – Γιάννης Δίντσικος – Μανώλης Κώττης – Γιώργος Χατζηιωαννίδης – Σταύρος Λέτσας – Χρήστος Τατίδης

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
8283
8283b
Το καλοκαίρι του 1982 ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος εξαιτίας της «γκρίνιας» των οπαδών της Ένωσης ,περνά στο «παρασκήνιο». Κρατάει τις μετοχές της, αλλά παραδίδει το μάνατζμεντ της ομάδας στον εφοπλιστή Μιχάλη Αρκάδη. Ο «καπετάν» Μιχάλης αποτελούσε για χρόνια το δεξί χέρι του Λουκά Μπάρλου, ενώ εκτός απο Πρόεδρος της ΑΕΚ είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος και Γενικός Αρχηγός της ομάδας.
Στην ομάδα επιστρέφει μετά το πέρασμα του από τον Ολυμπιακό ο Τάκης Νικολούδης ενώ η Ένωση προχωρά και στη μεταγραφή του τερματοφύλακα των ερυθρολεύκων Χρήστου Αρβανίτη.
Από την ομάδα αποχωρεί ο Χρίστο Μπόνεφ , ο οποίος επιστρέφει στη Λοκομοτίβ Πλόβντιβ.
Στον πάγκο παραμένει ο Ζλάτκο Τσαικόφσκι «εξαργυρώνοντας» με αυτόν τον τρόπο το καλό τελείωμα της προηγούμενης σαιζόν, που βρίσκει την ΑΕΚ να κερδίζει την έξοδό της στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αν και το πρωτάθλημα ξεκινά με ήττα απο τον Εθνικό, η ομάδα συνεχίζει καλά. Οι σχέσεις όμως κάποιων παικτών με τον προπονητή, καθώς επίσης και ο προβληματισμός της διοίκησης της ομάδας για τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών, προκαλούν αμφισβήτηση στο πρόσωπο του προπονητή.
Αποκορύφωμα όλων αυτών ειναι το εντός έδρας παιχνίδι της 13ης αγωνιστικής με τον Ο.Φ.Η. Η ΑΕΚ αν και προηγείται με 2-0 τελικά γνωρίζει την ήττα με 2-3, με αποτέλεσμα την απόλυση του Τσαικόφσκι. Η απόφαση για αποπομπή του Κροάτη προπονητή βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της Ένωσης καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή η ΑΕΚ είναι μέσα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος . Βρίσκεται στη δεύτερη θέση ,1 μόλις βαθμό πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, μετρώντας 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες.
Την τεχνική ηγεσία του Δικέφαλου αναλαμβάνει σαν «υπηρεσιακός» για τις 5 επόμενες αγωνιστικές ο Κώστας Νεστορίδης, ενώ από τη 19η αγωνιστική στον πάγκο της ΑΕΚ προσλαμβάνεται ο γνωστός ,από το πέρασμά του σε ΠΑΟ και Ολυμπιακό, Χέλμουτ Σενέκοβιτς.
Οι αλλαγές προπονητών επηρεάζουν και αυτές σε μεγάλο βαθμό την αγωνιστική πορεία της ομάδας.
Η ομάδα τελικά τερματίζει στην 3η θέση, ισοβαθμώντας με τη 2η Λάρισα και 5 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ συγκεντρώνει 45 βαθμούς έχοντας 19 νίκες,  7 ισοπαλίες αλλά και 8 ήττες. Αν και έχει μαζί με τη Λάρισα την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 54 γκόλ ,προδίδεται από την κακή της άμυνα με 39 γκόλ παθητικό.
Άλλα στοιχεία που αποδεικνύονται «μοιραία» για την Ένωση στο κυνήγι του τίτλου,  αποτελούν οι πολλές κακές εμφανίσεις της ομάδας στους εκτός έδρας αγώνες, όπου μετρά 6 ισοπαλίες και 6 ήττες, καθώς και οι τέσσερις ήττες (εντός και εκτός έδρας) απο τους ΟΦΗ και ΠΑΟΚ. Παράλληλα η Ένωση αναγκάζεται να δώσει και 2 εντός έδρας αγώνες μακριά απο την Αθήνα λόγω τιμωρίας (στην Κόρινθο με ΠΑΟΚ και στα Τρίκαλα με Λάρισα).
Η ΑΕΚ φέρνει 2 ισοπαλίες με τον Ολυμπιακό (τον οποίο αποκλείει στο κύπελλο),ενώ στα θετικά της σαιζόν καταγράφονται οι δύο νίκες με αντίπαλο τον ΠΑΟ (1-2 και 4-1).
Πρώτος σκόρερ για την Ένωση αναδεικνύεται ο Θωμάς Μαύρος με 19 τέρματα.

Κύπελλο Ελλάδος 1982/83

kypello 83
Σε μια χαρακτηριστική σεζόν από τα “πέτρινα χρόνια” όπως τα ονόμαζαν και ονομάζουν οι φίλοι της ΑΕΚ, κατακτάται ένα Κύπελλο Ελλάδος που κράτησε πολύ ψηλά το φρόνημα του ενωσίτικου κόσμου. Η ΑΕΚ ξεκίνησε πολύ νωθρά το θεσμό, αφού απέκλεισε τον Κιλκισιακό με 2-1 στο Κιλκίς το Δεκέμβριο του 1982, αλλά από εκεί και ύστερα ο δρόμος ήταν ευκολότερος: απέκλεισε διαδοχικά τον Πανσερραϊκό (4-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια) και τον Ηρόδοτο (3-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια και 6-0 στην Αλικαρνασσό) μέχρι που βρήκε απέναντί της τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά του θεσμού. Ο προδιαγραφόμενος πρωταθλητής Ολυμπιακός παρουσιαζόταν ως το απόλυτο φαβορί και σχεδόν κανείς δεν έδινε τύχη στην ομάδα του Χέλμουτ Σενέκοβιτς.
nf

 

Ο αγώνας στη Νέα Φιλαδέλφεια με την παρουσία 27.000 θεατών, είχε μεγάλη ένταση. Μόλις στο 5ο λεπτό προηγήθηκε ο Ολυμπιακός με γκολ του Αναστόπουλου, ένα κραυγαλέο οφσάιντ το οποίο υποδείχθηκε από τον επόπτη και ενώ αρχικά ο διαιτητής ήταν διστακτικός τελικώς έδειξε τη σέντρα και το κατακύρωσε. Από εκεί και ύστερα η ΑΕΚ φορτίστηκε με πάθος, είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και ο Ολυμπιακός περιοριζόταν σε κόντρα επιθέσεις για να διπλασιάσει τα τέρματα του. Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ παρουσιάστηκε πιο αποφασισμένη και πέτυχε σύντομα το γκόλ της ισοφάρισης και λίγο αργότερα προηγήθηκε με 2-1. Και τα δύο γκολ πέτυχε ο μόνιμος Δήμιος του Ολυμπιακού Θωμάς Μαύρος. Απο εκεί και πέρα ο ρυθμός του αγώνα ατόνησε με την ΑΕΚ να παραχωρεί γήπεδο και τον Ολυμπιακό να απειλεί σε μια-δυο περιπτώσεις για την ισοφάριση. Η ενδεκάδα της ΑΕΚ στο πρώτο παιχνίδι ήταν οι: Αρβανίτης, Τζιράκης, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος, Κώττης (53΄Αρδίζογλου), Γεωργαμλής, Νικολούδης (60΄Μπαλής), Ράντονιτς, Βλάχος και Μαύρος.

8wmas karaiskaki

 

Παρά το νικηφόρο 2-1 του πρώτου αγώνα, στη ρεβάνς ο Ολυμπιακός παρουσιαζόταν και πάλι ως το απόλυτο φαβορί. Πράγματι μπήκε δυνατά στον αγώνα και στο πρώτο ημίχρονο δημιούργησε σωρεία ευκαιρίων έχοντας μάλιστα και δύο δοκάρια. Η ΑΕΚ παρουσιάστηκε ευάλωτη, άνευρη και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να αντιδράσει. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως και αφού προηγήθηκε μια έντονη συζήτηση στα αποδυτήρια με πρωτεργάτη το Θωμά Μαύρο, η ΑΕΚ αφυπνίστηκε και παρουσιάστηκε πολύ πιο σκληρή και αποφασισμένη. Βοήθησαν σε αυτό και οι κινήσεις του Σενέκοβιτς όπως η ανάθεση της επιτήρησης του Λεμονή στον Γεωργαμλή και η τοποθέτηση του Μπαλλή στο χώρο του κέντρου για να οργανωθεί καλύτερα το παιχνίδι της. Από την άλλη, οι ερυθρόλευκοι παρουσίασαν κατακόρυφη πτώση και δεν σημείωσαν ούτε μία ευκαιρία. Το μοναδικό τέρμα του αγώνα επετεύχθη στο 72΄ όταν Μαύρος πήρε την μπάλα στη σέντρα απο μακρινή απόκρουση του Καραγκιοζόπουλου, έτρεξε πιεζόμενος απο τον Παπαδόπουλο,έφτασε στο ύψος της μεγάλης περιοχής και ενώ ο Σαργκάνης πραγματοποιούσε έξοδο τον κεραυνοβόλησε σημαδεύοντας με το αριστερό του πόδι τη δεξιά γωνία του τέρματος. Μια μεγάλη πρόκριση ήταν γεγονός, σε ένα παιχνίδι που εκτός του Μαύρου διακριθέντες για την ΑΕΚ ήταν οι Νικολούδης, Μανωλάς και Μπαλλής. Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν ενώ και η ΑΕΚ είχε οπαδούς τόσο στις θύρες 16, 17 όσο και αλλού, οι οποίοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τις ιαχές τους στο γκολ της νίκης. Οι έντεκα της ΑΕΚ μαζί με τις αλλαγές σε εκείνο το παιχνίδι ήταν οι: Αρβανίτης, Στυλιανόπουλος, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος, Παραπραστανίτης (46΄Μπαλλής), Γεωργαμλής, Νικολούδης, Βλάχος, Δίντσικος, Ράντονιτς και Μαύρος.

gkol 8wmas

 

Επόμενος αντίπαλος της ΑΕΚ ήταν ο Ηρακλής που εκείνη την εποχή είχε εξαιρετική ομάδα.Ο μεγάλος Χατζηπαναγής με συμπαραστάτες ποιοτικούς ποδοσφαιριστές όπως οι Καραΐσκος, Παπαϊωάννου, Κωφίδης συγκροτούσαν ένα πολύ καλό σύνολο. Στη Θεσσαλονίκη η ΑΕΚ δοκιμάστηκε φοβερά, ιδίως απο τις μεγάλες εμπνεύσεις του Χατζηπαναγή αλλά και εξαιτίας των απουσιών που είχε στον χώρο της άμυνας, δεχόμενη δύο τέρματα στο πρώτο ημίχρονο (7′ και 31′ Παπαδόπουλος) με έναν Ηρακλή που είχε και άλλες καλές ευκαιρίες. Περίπου έτσι συνεχίστηκε η κατάσταση και στο δεύτερο ημίχρονο με τον Ηρακλή να φτάνει στο 3-0 μόλις στο 48ο λεπτό με τον Αδάμου. Όλα αυτά περίπου μέχρι το 80ο λεπτό όταν και η ΑΕΚ “ξύπνησε” και άρχισε να πιέζει. Στο 90ο λεπτό μετά από μια στημένη φάση και μεγάλη σύγχυση στη μικρή περιοχή, ο Κώττης πέτυχε το γκολ (έστω και με αμφισβητούμενο τρόπο) που έδινε κάποιες ελπίδες για τον επαναληπτικό. Στις 22 Ιουνίου και υπό αφόρητη ζέστη σε μία κατάμεστη Νέα Φιλαδέλφεια με τον κόσμο να συρρέει από πολύ νωρίς η ΑΕΚ μπήκε αποφασισμένη για την πρόκριση. Με ποδοσφαιριστές που ήταν ψυχωμένοι και είχαν επιθετικό πνεύμα, σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους του Ηρακλή που έδειχναν πελαγωμένοι και έκαναν πολλά λάθη. Έτσι από το πρώτο εικοσάλεπτο το σκόρ ήδη ήταν 2-0 (Γαλατίδης αυτογκόλ και ο συνήθης ύποπτος Θωμάς Μαύρος) ένα σκορ που έδινε την πρόκριση στην ΑΕΚ. Στο δεύτερο ημίχρονο έπεσε ο ρυθμός του αγώνα ωστόσο η ΑΕΚ τον ήλεγχε απόλυτα και μάλιστα είχε δύο ακόμη ευκαιρίες να διευρύνει το σκορ, με τον Ηρακλή να προσπαθεί κι εκείνος να αντιδράσει, αλλά τελικά να περιορίζεται σε μόνο μια καλή φάση ώστε να μειώσει το σκόρ και να πάρει την πρόκριση. Το παιχνίδι τελείωσε χωρίς απρόοπτα και η ΑΕΚ προκρίθηκε σε έναν ιστορικό τελικό!

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
aek paok (2)
Ο αντίπαλος της ΑΕΚ στον τελικό ήταν ο επίσης σπουδαίος ΠΑΟΚ της εποχής. Ο αγώνας διεξήχθη στο νεόκτιστο ΟΑΚΑ το οποίο ήταν κατάμεστο. Η ΑΕΚ παρουσιάστηκε παθιασμένη και πειθαρχημένη,ωστόσο ο ΠΑΟΚ κέρδισε τις εντυπώσεις με το πολύ καλό του παιχνίδι και τις επιθετικές αρετές του,δημιουργώντας αρκετές φορές τις ευκαιρίες για την επίτευξη ενός τέρματος. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους Θεσσαλονικείς ο Γιώργος Κούδας που παρέδωσε μαθήματα ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ διέθετε την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα και το σκόρ άνοιξε στο 27΄ όταν μετά απο εξαιρετικό συνδυασμό των Κώττη-Μαύρου ο τελευταίος πλάσαρε αριστουργηματικά τον Φουρτούλα. Το 2-0 έγινε στο 80΄ όταν ο νεαρός αρχηγός της ΑΕΚ Βαγγέλης Βλάχος με εντυπωσιακή ενέργεια ακινητοποίησε την άμυνα του ΠΑΟΚ και κεραυνοβόλησε τον Φουρτούλα.
gkol telikos
Η κατάκτηση του τροπαίου πανηγυρίστηκε έξαλλα απο 60 και πλέον χιλιάδες οπαδούς της ΑΕΚ που περίμεναν με λαχτάρα μια τέτοια χαρά. Ο γύρος του θριάμβου έγινε πέντε φορές και αργότερα πλήθος κόσμου πραγματοποίησε πορεία απο το ΟΑΚΑ προς Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία με μία μερίδα φιλάθλων να φθάνει εως το κέντρο της Αθήνας.
Να σημειωθεί πως έγιναν και επεισόδια εντός και εκτός ΟΑΚΑ και υπήρξε ένταση μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων, με τις ζημιές εντός του γηπέδου να επιμερίζονται προς πληρωμή σε ΕΠΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.
mauros blaxos 83
OAKA 29/6/1983: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 (27΄ Μαύρος, 80΄ Βλάχος)
ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65΄ Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλλής, Δίντσικος (85΄ Ράντονιτς), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος
Προπονητής: Χέλμουτ Σενέκοβιτς
ΠΑΟΚ: Φουρτούλα, Σκαρτάδος, Ψαρράς, Αλαβάντας, Σίγγας, Δαμανάκης (75΄ Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος
Προπονητής: Χάνς Χέερ
Διαιτητής: Αντώνης Βασσάρας / Επόπτες: Κουναλάκης, Γερμανάκος
Εισιτήρια: 72.339 (επεστράφησαν μόλις 17 εισιτήρια)
video: https://www.youtube.com/watch?v=O4UgAVqmnJU

Η Παρουσία στην Ευρώπη
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1982/83 – Α’ Γύρος
aekolonia (1)
Η ΑΕΚ μετά απο απουσία μίας διετίας μετείχε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Όμως είχε άσχημη κλήρωση γιατί βρέθηκε απέναντι στην ισχυρή Κολονία η οποία την προηγούμενη χρονιά ήταν δευτεραθλήτρια Γερμανίας και είχε προπονητή τον σπουδαίο Ολλανδό Ρίνους Μίχελς. Στην γερμανική ομάδα έπαιζαν σημαντικοί ποδοσφαιριστές, μεταξύ άλλων οι Λιτμπάρσκι, Φίσερ, Άλοφς, Στάϊνερ, Σλίβο (διεθνής Γιουγκοσλάβος μέσος) αλλά και ο περιβόητος τερματοφύλακας Χάραλντ Σουμάχερ. Έτσι το έργο της ΑΕΚ ήταν εξ ορισμού πολύ δύσκολο.
Ο πρώτος αγώνας έγινε στις 14/9/1982 ωστόσο δεν έμελλε να ολοκληρωθεί εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στο Τατόι και της αναπόφευκτης διακοπής ηλεκτροφωτισμού του γηπέδου στο 88ο λεπτό και δίχως η ΑΕΚ να έχει την ευθύνη.
Στο παιχνίδι, η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 2ο λεπτό με κεφαλιά του Μαύρου, ωστόσο παγιδεύτηκε στον αργό ρυθμό της γερμανικής ομάδας και ισοφαρίσθηκε στο 28ο λεπτό απο κεφαλιά του Φίσερ, ενώ βρέθηκε να χάνει στο 33ο λεπτό με γκόλ του Τσίμερμαν για να ισοφαρίσει στο 42ο λεπτό με πέναλτυ που εκτέλεσε ο Μπαλλής.
Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ αύξησε τον επιθετικό της ρυθμό και στο 51ο λεπτό πέτυχε ένα θαυμάσιο γκόλ με πρωταγωνιστή τον Νικολούδη κάνοντας το 3-2, όμως ισοφαρίστηκε σχεδόν αμέσως σε μια φάση που ο Κλάους Άλοφς εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια του Μανωλά. Το παιχνίδι κυλούσε με την ΑΕΚ να πιέζει, ώσπου στο 88ο λεπτό η τάση του ρεύματος υποχωρεί και το γήπεδο βυθίζεται στο σκοτάδι! Ο αγώνας διακόπτεται, ακολουθούν μίνι συσκέψεις και ο Βέλγος διαιτητής Πονέ, αρνείται τη “σολομώντεια” λύση της λήξης του αγώνα στο 88ο λεπτο. Αποφασίζεται οριστική διακοπή και το παιχνίδι ορίζεται να επαναληφθεί δύο εβδομάδες αργότερα, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1982.
Οι δύο προπονητές τροποποίησαν την τακτική τους με βάση τα συμπεράσματα που είχαν βγάλει απο τον πρώτο αγώνα. Έτσι, ο Τσαϊκόφσκυ παρέταξε την ΑΕΚ με μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνα ενώ πέρασε στο δεύτερο μέρος και τον Τζιράκη με στόχο τη φύλαξη του Ένγκελς. Ο Μίχελς απο την άλλη έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο επιθετικό δίδυμο Μαύρου – Ράντονιτς αλλά και στον Δίντσικο.
Ο αγώνας κύλησε με την ΑΕΚ να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να προσπαθεί να επιτύχει τη νίκη, ωστόσο το γκόλ που δέχθηκε στο 58ο λεπτό και η κόπωση των εξαιρετικών Αρδίζογλου και Βλάχου την οδήγησαν στην ήττα που καθιστούσε την πρόκριση πάρα πολύ δύσκολη.1ος αγώνας:
28/9/1982
ΑΕΚ-Κολωνία 0-1 / Διαιτητής ο Βέλγος Αλέξις Πονέ
(58΄Άλοφς)
ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Καραγκιοζόπουλος, Ραβούσης, Στυλιανόπουλος, Αρδίζογλου, Νικολούδης, Βλάχος, Δίντσικος (46΄Τζιράκης), Ράντονιτς, Μαύρος
Προπονητής: Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι
ΚΟΛΟΝΙΑ: Σουμάχερ, Βίλμερ, Στρακ, Στάϊνερ, Πρέστιν, Κονόπκα, Ένγκελς (60′ Μπόνοφ), Σλίβο, Λιτμπάρσκι (52′ Χάρτμαν), Άλοφς, Φίσερ.
Προπονητής: Ρίνους Μίχελς
Εισιτήρια: 12.461

Η ΑΕΚ με την εντός έδρας ήττα του πρώτου αγώνα είχε ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης και σίγουρα το έργο της απέναντι στην κραταιά Κολονία δεν ήταν εύκολο.
Ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμα χειρότερα μιάς και παρουσίασε εξαιρετικά κακή εικόνα, καθώς ήταν φοβισμένη σχεδόν σε κατάσταση πανικού και οι ποδοσφαιριστές της δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα στα πόδια τους πάνω από ένα λεπτό, πόσο μάλλον να βγάλουν και μία οργανωμένη επίθεση. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Μαύρος αστόχησε και σε πέναλτυ όταν το σκόρ ήταν 4-0 σε μια ευκαιρία που είχε η ομάδα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να μειώσει την έκταση του σκορ. Από την άλλη, οι Γερμανοί παρουσίασαν ένα ταχυκίνητο σύνολο και έκαναν ότι ήθελαν όπως το ήθελαν καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Πέτυχαν 5 τέρματα ενώ έχασαν ευκαιρίες και για ακόμα περισσότερα αλλά χάρη στην απλώς αξιοπρεπή εμφάνιση του Αρβανίτη δεν το κατάφεραν.
Αξιοπρεπή απόδοση απο πλευράς ΑΕΚ εκτός του Αρβανίτη είχαν και οι Μαύρος, Νικολούδης, γενικότερα όμως η παρουσία της ομάδας ήταν απογοητευτική στο Ράιν Στάντιον.
Αξίζει να σημειωθεί πως παραβρέθηκαν και 6 χιλιάδες Έλληνες στο γήπεδο, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την γενικότερη εικόνα της ελληνικής ομάδας και αποχώρησαν άκρως απογοητευμένοι.

2ος αγώνας:
6/10/1982
Κολωνία-ΑΕΚ 5-0 / Διαιτητής ο Ισπανός Χοσέ Γκαρσία Καριόν
(9΄Φίσερ,15΄Σλίβο,21΄Ένγκελς(πέναλτυ),24΄Φίσερ,6 3΄ Σλίβο)
ΚΟΛΟΝΙΑ: Σουμάχερ, Βίλμερ, Στρακ, Στάϊνερ, Πρέστιν, Κονόπκα, Ένγκελς (60′ Μπόνοφ), Σλίβο, Λιτμπάρσκι (52′ Χάρτμαν), Άλοφς, Φίσερ.
Προπονητής: Ρίνους Μίχελς
ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής (46΄Λέτσας), Μανωλάς, Ραβούσης, Καραγκιοζόπουλος, Αρδίζογλου, Στυλιανόπουλος, Νικολούδης, Βλάχος, Ράντονιτς (57΄Δίντσικος), Μάυρος
Προπονητής: Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι
Θεατές:19.000