Η μεγάλη πορεία του 1976/77 στο Κύπελλο UEFA

 

Στην περίοδο 1976-77 κάθε τι επισκιάζεται από την μεγαλειώδη διαδρομή της Ευρωπαϊκής ΑΕΚ ως τον ημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που αποτελεί έως και σήμερα την μεγαλύτερη διεθνή διάκριση της ομάδας και μία από τις μεγαλύτερες του Ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο. Το όραμα που ο Λουκάς Μπάρλος έχει εναποθέσει στα χέρια του Φράντισεκ Φάντρονκ αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, σε μια σεζόν – ορόσημο στην ιστορία της Α.Ε.Κ. η οποία αποκλείει διαδοχικά τη ρωσική Δυναμό Μόσχας, την αγγλική Ντέρμπι Κάουντι, τους Γιουγκοσλάβους του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου και φθάνει στον προημιτελικό όπου καλείται να αντιμετωπίσει και πάλι μια αγγλική ομάδα: την Κουήνς Παρκ Ρέηντζερς. Θα προκριθεί στη διαδικασία των πέναλτις μετά από μία συγκλονιστική ανατροπή. Τη φρενήρη πορεία της Α.Ε.Κ. σταματά μόνον η ιταλική Γιουβέντους στον ημιτελικό του θεσμού.

Η ΑΕΚ του 1976/77: Επάνω οι Θεοδωρίδης, Νικολούδης, Ραβούσης, Στεργιούδας, Νικολάου, Τσάμης και κάτω οι Βάγκνερ, Μαύρος, Παπαϊωάννου, Αρδίζογλου, Ιντζόγλου

Η ΑΕΚ του 1976/77: Επάνω οι Θεοδωρίδης, Νικολούδης, Ραβούσης, Στεργιούδας, Νικολάου, Τσάμης και κάτω οι Βάγκνερ, Μαύρος, Παπαϊωάννου, Αρδίζογλου, Ιντζόγλου

Ο κόσμος γέμιζε ασφυκτικά το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας σε κάθε εντός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι της ομάδας

Ο κόσμος γέμιζε ασφυκτικά το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας σε κάθε εντός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι της ομάδας

Η εμβληματικότερη φυσιογνωμία της μεγάλης πορείας της ΑΕΚ, ο ήρωας του αγώνα με την ΚΠΡ, Νίκος Χρηστίδης, στους πανηγυρισμούς αμέσως μετά την απόκρουση του τελευταίου πέναλτυ

Η εμβληματικότερη φυσιογνωμία της μεγάλης πορείας της ΑΕΚ, ο ήρωας του αγώνα με την ΚΠΡ, Νίκος Χρηστίδης, στους πανηγυρισμούς αμέσως μετά την απόκρουση του τελευταίου πέναλτυ

Η λατρεία του κόσμου για το Λουκά Μπάρλο ήταν απεριόριστη

Η λατρεία του κόσμου για το Λουκά Μπάρλο ήταν απεριόριστη
“Α.Ε.Κ. – Μπάρλος, Σύλλογος Μεγάλος”

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1976/77 – Α’ Γύρος
1 (1)
Η κληρωτίδα για τους αγώνες του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1976-77 φέρνει στο ξεκίνημα της διοργάνωσης την ΑΕΚ αντιμέτωπη με την Σοβιετική Ντινάμο Μόσχας. Ο αντίπαλος θεωρείται από όλους κάθε άλλο παρά εύκολος καθώς οι παίκτες της Ντινάμο αποτελούν τον κορμό της τότε Εθνικής ομάδας των Σοβιετικών.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 1976 29000 θεατές βλέπουν τις δυο ομάδες να παρατάσσονται δίπλα στον Κροάτη διαιτητή Μάριγιαν Ράους στην Ν. Φιλαδέλφεια χωρίς κανείς από αυτούς να γνωρίζει πόσο μακριά έμελλε να φτάσει η Ένωση εκείνη την σεζόν.
Ο Γιώργος Δέδες με κεφαλιά

Ο Γιώργος Δέδες με κεφαλιά “ψαράκι” προσπαθεί να νικήσει τον Γκόνταρ

Οι Σοβιετικοί ξεκινούν επιθετικά και χρειάζεται η αποφασιστική συνδρομή του Λάκη Στεργιούδα για να μείνει ανέπαφη η εστία της ΑΕΚ. Η Ένωση ισορροπεί το ματς και στο 34′ κερδίζει φάουλ έξω από την περιοχή της Ντινάμο. Η πρώτη εκτέλεση από τον Τάσο επιφέρει επανάληψη λόγω κίνησης του τείχους. Ο Τάκης Νικολούδης “συστήνει” στους κιτρινόμαυρους οπαδούς τους κεραυνούς που συνηθίζει να εξαπολύει και γράφει το 1-0.
Χωρίς να χάσει ρυθμό η Ένωση συνεχίζει να πιέζει τους Σοβιετικούς και στο 54′ το αριστερό πλασέ του αρχηγού Μίμη Παπαϊωάννου γράφει το 2-0 και δείχνει τον δρόμο για την πρόκριση.
Ο Μίμης Παπαϊωάννου γράφει το τελικό 2-0 στον αγώνα της Νέας Φιλαδέλφειας

Ο Μίμης Παπαϊωάννου γράφει το τελικό 2-0 στον αγώνα της Νέας Φιλαδέλφειας

Στον χρόνο που απομένει δεν θα αλλάξει κάτι σχετικά με το σκορ αλλά θα αλλάξουν πολλά σε σχέση με την εικόνα μιας Ελληνικής ομάδας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Η ΑΕΚ δείχνει ότι επιβάλλει το παιγνίδι της και επιβάλλεται στον αντίπαλο της. Προϊδεάζει για το τι μέλλει γενέσθαι και δείχνει Ευρωπαϊκη ταυτότητα και αρετές. Το αντιλαμβάνεται και ο κόουτς της Ντινάμο Αλεξάντρ Σεβίντοφ που δηλώνει ότι η ΑΕΚ παίζει μοντέρνο ποδόσφαιρο και η ομάδα του θα έχει μια δύσκολη ρεβάνς.
Βίντεο : http://www.youtube.com/watch?v=ytnh_HTgaO8
ΑΕΚ : Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ραβούσης, Νικολάου, Τσανλάϊτερ, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος, Τάσος (55′ Δέδες).
Προπονητής : Φράντισεκ Φάντρονκ
ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ : Γκόνταρ, Νοβίκοφ, Μαχοβίκοφ, Μπουμπνόφ, Παρόφ, Μινάεφ, Εβριουζίκιν, Ντολμάτοφ, Γιάκουμπικ, Καζατσένοκ (56′ Παβλένκο), Γκέρσκοβιτς (46′ Πετρούσιν).
Προπονητής : Αλεξάντρ Σεβίντοφ
1 - Copy

Η ΑΕΚ μπαίνει στο γήπεδο της Ντινάμο στην παγωμένη Μόσχα στις 29 Σεπτεμβρίου 1976 μπροστά σε 30000 θεατές και με διαιτητή τον Σκωτσέζο Χιούζ Αλεξάντερ για να υπερασπιστεί το σκορ του πρώτου ματς και να πάρει την πρόκριση.
Ο αγώνας δείχνει ισορροπημένος και καμία από τις δύο ομάδες δεν φαίνεται να έχει προβάδισμα με τον χρόνο να κυλάει σαφώς υπέρ της ΑΕΚ καθώς όλα δείχνουν ότι το ημίχρονο θα λήξει χωρίς τέρματα. Ο πλάγιος μπακ της Ντινάμο Μπουμπνόφ διαφοροποιεί τα δεδομένα όταν στο 43′ με ένα μακρινό σουτ στέλνει την μπάλλα στο δοκάρι και μετά στα δίχτυα του Στεργιούδα γράφοντας το 1-0.
Οι Σοβιετικοί ενθαρρύνονται και ξεκινούν επιθετικά το β’ ημίχρονο. Στο 52′ ο Μπάμπης Ιντζόγλου ανατρέπει εντός επεριοχής τον Μινάεφ και ο Γιάκουμπικ που αναλαμβάνει να εκτελέσει το πέναλτι κάνει το 2-0 ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα.

Ο Λάκης Νικολάου σε στιγμιότυπο από τη ρεβάνς της Μόσχας

Ο Λάκης Νικολάου σε στιγμιότυπο από τη ρεβάνς της Μόσχας

Ο Φάντρονκ με φιλοσοφία κάθε άλλο παρά αμυντικογενή κάνει τις δυο αλλαγές του ρίχνοντας στο ματς τους Τάσο και Τσανλάϊτερ βλέποντας την διαδικασία της παράτασης και ίσως των πέναλτι να έρχονται.
Πράγματι το ματς οδηγείται στην παράταση όπου μετά από 119′ αγώνα τίποτα δεν έχει αλλάξει και στους πάγκους των ομάδων ετοιμάζονται τα χαρτάκια με τους πέντε πρώτους εκτελεστές των πέναλτι.
Στην τελευταία επιθετική προσπάθεια της ΑΕΚ ο Βάγκνερ επιχειρεί ένα σουτ από δεξιά. Το σουτ αποκρούεται από το χέρι του Όλεγκ Ντολμάτοφ που ευτυχώς για την ΑΕΚ και δυστυχώς για την Ντινάμο δεν είναι τερματοφύλακας. Ο διαιτητής δίνει το αδιαμφισβήτητο πέναλτι και ο Τάσος Κωνσταντίνου επιδεικνύοντας απαράμιλλη ψυχραιμία στέλνει την μπάλλα δεξιά, τον Γκόνταρ αριστερά, τους Ενωσίτες στον “Παράδεισο” και την ΑΕΚ στον Β’ Γύρο γράφοντας το 2-1 στο 120′.

Ο Τάκης Νικολούδης εκ των κορυφαίων της ΑΕΚ στη συνάντηση

Ο Τάκης Νικολούδης εκ των κορυφαίων της ΑΕΚ στη συνάντηση

Λέγεται ότι ο λάτρης του τζόγου Τάσος όταν ρωτήθηκε για το που βρήκε τα αποθέματα ψυχραιμίας για την εκτέλεση αυτού του πέναλτι απάντησε :”Έχω ζήσει πολλές παρόμοιες στιγμές τζογάροντας μεγάλα ποσά στο καζίνο, σε ένα πέναλτι θα κολλούσα ?”.

ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ : Γκόνταρ, Μπουμπνόφ, Νικούλιν, Μαχοβίκοφ, Ντολμάτοφ, Παρόφ, Μινάεφ, Γκέρσκοβιτς (118′ Νοβίκοφ), Γκαβριλόφ (46′ Κραμαρένκο), Γιάκουμπικ, Καζατσένοκ.
Προπονητής : Αλεξάντρ Σεβίντοφ
ΑΕΚ : Στεργιούδας, Θεοδωρίδης (80′ Τσανλάϊτερ), Ιντζόγλου, Νικολάου, Ραβούσης, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος, Δέδες (70′ Τάσος).
Προπονητής : Φράντισεκ Φάντρονκ

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1976/77 – Β’ Γύρος
4
Η ΑΕΚ έχοντας στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση από τα ματς του Α’ Γύρου μπαίνει στην κλήρωση του επόμενου γύρου από όπου θα βγεί “ζευγαρωμένη” με την Αγγλική Ντέρμπι Κάουντι των Ρόϊ ΜακΦάρλαντ, Λέϊτον Τζέϊμς, Άρτσι Γκέμιλ και Τσάρλι Τζώρτζ.
Το όνομα του αντιπάλου τρομάζει ! Πρόκειται για το δημιούργημα του Μπράϊαν Κλάφ, Πρωταθλήτρια στην Αγγλία το 1972 και το 1975, κάτοχο του FA Charity Shield του 1975, και παρούσα στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1973.
Πρώτος αγώνας -και πάλι- στη Ν. Φιλαδέλφεια στις 20 Οκτωβρίου 1976 ενώπιον 32000 θεατών με διαιτητή τον Βέλγο Φράνσις Ριόν.
Η είσοδος των δύο ομάδων στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας

Η είσοδος των δύο ομάδων στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας

Ο Ριόν θα προκαλέσει την εξέδρα μόλις στο 5′ όταν δεν θα καταλογίσει καταφανέστατο πέναλτι σε βάρος των Άγγλων σε χέρι του Άρτσι Γκέμιλ εντός περιοχής.
Στην ΑΕΚ του Φάντρονκ όμως δεν αρμόζει η γκρίνια για την όποια διαιτητική απόφαση. Παραμένει προσηλωμένη στο έργο της και στην στρατηγική του Τσεχοολλανδού και οπλισμένη με μια απίστευτη για τα δεδομένα της εποχής φυσική κατάσταση σφυροκοπεί αλύπητα το Αγγλικό μεγαθήριο. Το δοκάρι του Νικολούδη στο 6′ δείχνει στα “κριάρια” με ποιά ομάδα έχουν να κάνουν και τα κάνει να ακολουθήσουν συμπαγή αμυντική τακτική με στόχο την μικρότερη δυνατή απώλεια.
Οι επιθέσεις από πλευράς ΑΕΚ είναι συνεχείς αλλά άκαρπες για 64 λεπτά. Στο 65′ το βαρύ πυροβολικό της κιτρινόμαυρης επίθεσης με Μαύρο, Παπαϊωάννου και Βάγκνερ συνεργάζεται άψογα με τον τελευταίο να γράφει με κεφαλιά το 1-0.
Ο Βάλτερ Βάγκνερ σημειώνει το 1-0 και ανοίγει το δρόμο για τη νίκη

Ο Βάλτερ Βάγκνερ σημειώνει το 1-0 και ανοίγει το δρόμο για τη νίκη

Πριν οι Άγγλοι προλάβουν να συνέλθουν από την έκπληξη σε μια περίεργη φάση η ΑΕΚ κάνει το 2-0 στο 69′. Το γκολ χρεώνεται επισήμως στον Βάλτερ Βάγκνερ αν και μοιάζει περισσότερο για αυτογκόλ του Ροντ Τόμας στην προσπάθεια του να αποκρούσει την προσπάθεια του Βάγκνερ.
Ο αγώνας λήγει και όλα θυμίζουν Ντινάμο Μόσχας. Το σκόρ, ο εκτός έδρας επαναληπτικός, η πίστη όλων για πρόκριση μέσα στην Αγγλία.
Βίντεο : http://www.youtube.com/watch?v=VbUye6tBYKo
ΑΕΚ : Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος, Τάσος.
Προπονητής : Φράντισεκ Φάντρονκ
ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΑΟΥΝΤΙ : Μόσλεϊ, Τόντ, Τόμας, Νις, ΜακΦάρλαντ, Μακέν, Ρίοχ, Πάουελ, Τζέϊμς, Γκέμιλ (40′ Κίνγκ), Τζώρτζ.
Προπονητής : Ντέϊβ ΜακΚέϊ
4 - Copy

Στις 3 Νοεμβρίου 1976 28000 θεατές με πάνω από 5000 Ελλήνων μέσα σε αυτούς βλέπουν την ΑΕΚ να παρατάσσεται στο Baseball Ground για να υπερασπιστεί το 2-0 της Ν. Φιλαδέλφειας απέναντι στην Ντέρμπι με διαιτητή τον Ανατολικογερμανό Χάϊντς Άϊνμπεκ.
Κανείς δεν μπορούσε εκείνη τη στιγμή να μαντέψει πόσα θα άλλαζαν μετά το τέλος αυτής της αναμέτρησης.
Οι Άγγλοι δείχνουν αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν την τάξη και ξεκινούν επιθετικά δημιουργώντας αλλεπάλληλες ευκαιρίες. Η Ένωση ευτυχεί να έχει κάτω από τα δοκάρια της τον Λάκη Στεργιούδα στη μεγαλύτερη ίσως βραδιά της καριέρας του. Μια βραδιά που θα του χαρίσει το προσωνύμιο “ο ήρωας του Ντέρμπι”.
Ο Λάκης “κατεβάζει ρολλά” και ο χρόνος κυλάει με το μέρος της ΑΕΚ. Το 0-0 του ημιχρόνου κάνει όλους να πιστέψουν στην πρόκριση. Τίποτα όμως δεν προμήνυε τον μεγαλειώδη τρόπο με τον οποίο θα ερχόταν αυτή η πρόκριση.

Η είσοδος των ομάδων στο Baseball Ground

Η είσοδος των ομάδων στο Baseball Ground

Ο Τσάρλι Τζώρτζ στο 53′ ανοίγει το σκορ κάνοντας το 1-0 και φέρνοντας ψυχολογικά το ματς περίπου στα ίσα. Στο 60′ τραυματίζεται και αποχωρεί ο Μίμης Παπαϊωάννου και όλα δείχνουν ότι ένας εφιάλτης περιμένει την Ελληνική ομάδα για τα εναπομείναντα 30 λεπτά παιγνιδιού.
Κι εκεί αρχίζουν όλα να “μιλούν”. “Μιλάει” η προπονητική οξυδέρκεια του Φάντρονκ που με κινήσεις στην σκακιέρα του ματς θωρακίζει την ΑΕΚ στα μετόπισθεν χωρίς να της αφαιρέσει κάτι από την επιθετική της σφριγηλότητα. “Μιλούν” οι άριστα γυμνασμένοι και με τέλεια φυσική κατάσταση κιτρινόμαυροι που κάνουν εαυτούς να μοιάζουν με Αγγλική ομάδα και τους αντιπάλους φτωχότερους. “Μιλάει” η αυτοπεποίθηση ποδοσφαιριστών κλάσης όπως ο Βάγκνερ, ο Νικολούδης, ο Τάσος, ο Μαύρος. Και πάνω απ’ όλα “μιλάει” η ψυχή και το σθένος 11 ανθρώπων που στις φανέλλες τους φιγουράρει ο Δικέφαλος Αετός.
Στο 64′ ο Βάγκνερ κερδίζει φάουλ έξω από την περιοχή των Άγγλων. Ο Γκρέϊαμ Μόσλεϊ γνωρίζεται και αυτός με τους “κεραυνούς” του Τάκη Νικολούδη αφού ένας τέτοιος γράφει το 1-1.
Οι Ενωσίτες “πυροβολούν κατά ριπάς” και ο Τάσος με σουτ γράφει το 1-2 στο 77′. Η κονιορτοποίηση των Άγγλων δεν σταματά εδώ καθώς στο 85′ ο Βάλτερ Βάγκνερ ολοκληρώνει τον κιτρινόμαυρο θρίαμβο κάνοντας το 1-3.

Το άψογο στυλ του Θωμά Μαύρου, από τους κορυφαίους της ΑΕΚ εκείνη τη βραδιά

Το άψογο στυλ του Θωμά Μαύρου, από τους κορυφαίους της ΑΕΚ εκείνη τη βραδιά

Η ενέργεια του Μπρούς Ρίοχ στο 88′ να μειώσει σε 2-3 με το τέρμα που πέτυχε δεν απέτρεψε την ΑΕΚ από το να γίνει η πρώτη Ευρωπαϊκή ομάδα που πετύχαινε νίκη σε αγώνα Κυπέλλων Ευρώπης μέσα στην Αγγλία ενώ παραμένει μέχρι σήμερα η μοναδική Ελληνική ομάδα με τέτοιο αποτέλεσμα.
Η λήξη του αγώνα βρήκε χιλιάδες Ελλήνων να πανηγυρίζουν από το Baseball Ground μέχρι την Αθήνα και το Ευρωπαϊκό πρεστίζ της ΑΕΚ εκτοξευμένο στα ύψη.
Βίντεο : http://www.youtube.com/watch?v=koLjE4RGX8o

ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΑΟΥΝΤΙ : Μόσλεϊ, Τόντ, Τόμας (46′ Μακέν), ΜακΦάρλαντ, Ρίοχ, Πάουελ, Νιούτον, Τζέϊμς, Χέκτορ, Γκέμιλ, Τζώρτζ (70′ Μπόρν).
Προπονητής : Ντέϊβ ΜακΚέϊ
ΑΕΚ : Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης (80′ Λαζ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου (59′ Σκρέκης), Μαύρος, Τάσος.
Προπονητής : Φράντισεκ Φάντρονκ

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1976/77 – Γ’ Γύρος
2 (1)
Η Ευρωπαία πλέον ΑΕΚ συναντά στον Γ’ γύρο της διοργάνωσης τον “γειτονικό” Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου του μεγάλου Γιουγκοσλάβου στράϊκερ Ζόραν Φιλίπποβιτς.
Η μέχρι τώρα πορεία της στη διοργάνωση της απαγορεύουν να “στέκεται” στο όνομα του αντιπάλου, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια ομάδα στα μέτρα της Ένωσης.
Πρώτο ματς για τρίτη συνεχόμενη φορά στη Ν. Φιλαδέλφεια και οι προληπτικοί τρίβουν τα χέρια τους από χαρά.
O εκ των κορυφαίων της βραδιάς Λάκης Στεργιούδας, αποκρούει το πλασέ του Ζόραν Φιλίπποβιτς

O εκ των κορυφαίων της βραδιάς Λάκης Στεργιούδας, αποκρούει το πλασέ του Ζόραν Φιλίπποβιτς

Στις 24 Νοεμβρίου 1976 οι δυο ομάδες εμφανίζονται στο γήπεδο μπροστά σε 22000 θεατές και ενώπιον του Σοβιετικού διαιτητή Βίκτορ Ζαρκόφ.
Η υπεροχή της ΑΕΚ είναι εμφανής, επιβάλλει αμέσως τον ρυθμό του παιγνιδιού της και προηγείται με 1-0 στο 18′ με τον Μίμη Παπαϊωάννου.
Λίγο αργότερα στο 26′ ο Θωμάς Μαύρος “ανοίγει” τον μακροσκελή λογαριασμό με τα Ευρωπαϊκά γκολ του με την κιτρινόμαυρη φανέλλα κάνοντας το 2-0.

Ο Φράντισεκ Φάντρονκ αποχωρεί από το τερέν μετά το τέλος του αγώνα

Ο Φράντισεκ Φάντρονκ αποχωρεί από το τερέν μετά το τέλος του αγώνα

Παρά την ανωτερότητα της Ένωσης το σκορ θα μείνει στο 2-0 κάνοντας τους προληπτικούς για τους οποίους έγινε λόγος παραπάνω να πετούν από τη χαρά τους καθώς για τρίτο συνεχόμενο πρώτο ματς η ΑΕΚ παίρνει τη νίκη με το ίδιο σκορ.
Βίντεο : http://www.youtube.com/watch?v=GM23lKOnIvQ

ΑΕΚ : Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ (75′ Λαζ. Παπαδόπουλος), Παπαϊωάννου, Μαύρος, Τάσος.
Προπονητής : Φράντισεκ Φάντρονκ

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ : Κάϊγκανιτς, Ράντοβιτς, Μούσλιν, Γιοβάνοβιτς, Γιέλικιτς, Μπογκίσεβιτς, Νίκολιτς (83′ Μπάμπιτς), Μπάραλιτς, Σούσιτς (7′ Σέστιτς), Λούκιτς, Φιλίπποβιτς.
Προπονητής : Γκόϊκο Ζέτς

2 (1) (1)

Η ρεβάνς δίνεται στις 8 Δεκεμβρίου 1976 στο αχανές Μαρακανά του Βελιγραδίου μπροστά σε 70000 θεατές με διαιτητή τον Ιταλό Αλμπέρτο Μικελότι.
Η εμφανής ανωτερότητα της ΑΕΚ στον πρώτο αγώνα δεν επιβεβαιώνεται στο ξεκίνημα του ματς καθώς οι Γιουγκοσλάβοι προηγούνται στο 20′ 1-0 με τον Μπάραλιτς. Η ΑΕΚ που δείχνει σε κακή ημέρα ανταποδίδει με τον Βάγκνερ μετά από λίγο κάνοντας το 1-1 στο 25′.

Ο Φράντισεκ Φάντρονκ αποχωρεί από το τερέν μετά το τέλος του αγώνα

Ο Φράντισεκ Φάντρονκ αποχωρεί από το τερέν μετά το τέλος του αγώνα

Ο Γκόϊκο Ζέτς που έδειχνε να μην πιστεύει στην τύχη της ομάδας του και είχε κρατήσει στον πάγκο τον μεγάλο Ζόραν Φιλίπποβιτς βλέπει τους παίκτες του να αποδίδουν τα μέγιστα παροτρυνόμενοι από το ένθερμο και πολυπληθές κοινό τους, πιστεύει στην δυνατότητα ανατροπής και βάζει εσπευσμένα τον Φιλίπποβιτς στο 26′ στη θέση του Νίκολιτς. Ο Γιουγκοσλάβος στράϊκερ δικαιώνει την συμμετοχή του τέσσερα λεπτά αργότερα σκοράροντας και γράφοντας το 2-1 στο 30′.

Θεοδωρίδης, Νικολάου και Παπαδόπουλος πανηγυρίζουν τη μεγάλη πρόκριση στο

Θεοδωρίδης, Νικολάου και Παπαδόπουλος πανηγυρίζουν τη μεγάλη πρόκριση στο “Μαρακανά” του Βελιγραδίου

Τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή για την ΑΕΚ τέσσερα λεπτά αργότερα όταν στο 34′ ο Ντούσαν Σάβιτς ανεβάζει το σκορ στο 3-1 κάνοντας τον Έρυθρο Αστέρα να χρειάζεται ένα μόνο γκολ ακόμη για να προκριθεί και έχοντας μπροστά σχεδόν μια ώρα αγώνα για να το πετύχει.
Ευτυχώς για την ΑΕΚ τίποτα από αυτά δεν συνέβη και το εκτός έδρας γκολ του Βάλτερ Βάγκνερ αποδείχτηκε “χρυσό” χαρίζοντας στην Ένωση την πρόκριση στους Προημιτελικούς της διοργάνωσης.
Βίντεο : http://www.youtube.com/watch?v=Gv1GqPiuC3U

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ : Κάϊγκανιτς, Ράντοβιτς, Μούσλιν, Γιοβάνοβιτς, Γιέλικιτς, Μπογκίσεβιτς, Νίκολιτς (26′ Φιλίπποβιτς), Μπάραλιτς, Σούσιτς, Σάβιτς, Λούκιτς (74′ Σταμένκοβιτς).
Προπονητής : Γκόϊκο Ζέτς
ΑΕΚ : Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Νικολάου, Ραβούσης, Τσάμης (46′ Τάσος), Νικολούδης, Λαζ. Παπαδόπουλος, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.
Προπονητής : Φράντισεκ Φάντρονκ

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1976/77 – Προημιτελικός
Η Ένωση προχωρά ακάθεκτη και βρίσκεται αισίως στους Προημιτελικούς και στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης στην διοργάνωση. Όλοι πλέον αισιοδοξούν και “βλέπουν” την ΑΕΚ ακόμη και Κυπελλούχο Ευρώπης μνημονεύοντας ότι όπως και στο μπάσκετ είναι η ομάδα που ανοίγει τον δρόμο των Ευρωπαϊκών τροπαίων για τους Ελληνικούς συλλόγους.
Η κλήρωση στέλνει την ΑΕΚ σε “γνωστά” εδάφη καθώς επιλέγει για επόμενο αντίπαλο μια ακόμη Αγγλική ομάδα, την Λονδρέζικη Κουΐνς Πάρκ Ρέϊντζερς και εν συντομία Κ.Π.Ρ.
Οι Ρέϊντζερς είχαν χάσει την προηγούμενη σεζόν το Πρωτάθλημα στην Αγγλία από την Λίβερπουλ για έναν βαθμό και στο ρόστερ τους είχαν επτά διεθνείς με την Εθνική Αγγλίας.
Ο Φράνσις ευστοχεί στο πέναλτυ και ανοίγει το σκορ για την ΚΠΡ

Ο Φράνσις ευστοχεί στο πέναλτυ και ανοίγει το σκορ για την ΚΠΡ

Το “γούρικο” σερί των εντός έδρας πρώτων αγώνων σπάει για την ΑΕΚ και πρώτο ματς για το ζευγάρι στο Loftus Road στις 2 Μαρτίου 1977 με 23039 θεατές και διαιτητή τον Δανό Όλε Αμούνδσεν.
Το ματς αρχίζει και γρήγορα εξελίσσεται σε πραγματικό εφιάλτη για την Ένωση. Οι Άγγλοι μπαίνουν επιθετικά και επιχειρούν διεισδύσεις στην περιοχή του Στεργιούδα. Σε μια από αυτές ο Σταν Μπόουλς μπαίνει από δεξιά και λίγο πριν φτάσει στην γραμμή του άουτ ανατρέπεται από τον Διονύση Τσάμη. Ο διαιτητής καταλογίζει το πέναλτι και ο Τζέρυ Φράνσις γράφει το 1-0 μόλις στο 7′.
Πριν προλάβει η κιτρινόμαυρη άμυνα να συνέλθει από το σοκ, στο 11′ ο Ντον Γκίβενς περνά όποιον βρήκε μπροστά του και λίγο πριν πλασάρει τον Στεργιούδα ανατρέπεται από πίσω από τον Λάκη Νικολάου. Δεύτερο πέναλτι, ξανά εκτελεστής ο Φράνσις με πανομοιότυπο τρόπο με το πρώτο και το σκορ πηγαίνει στο 2-0.

Η εκτέλεση του δεύτερου πέναλτυ για την ΚΠΡ για το 2-0 και πάλι από τον Φράνσις

Η εκτέλεση του δεύτερου πέναλτυ για την ΚΠΡ για το 2-0 και πάλι από τον Φράνσις

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο, στο 42′ οι Λονδρέζοι με τρείς πάσες βρίσκονται από την περιοχή τους σε θέση για γκολ. Ο ΜακΛίντοκ γεμίζει από την άμυνα, βρίσκει τον Σταν Μπόουλς στο κέντρο κι αυτός με την σειρά του δεξιά τον Μάσον. Ο Μάσον σεντράρει στην καρδιά της περιοχής της ΑΕΚ και ο Μπόουλς που στο μεταξύ έχει βρεθεί στο σημείο του πέναλτι με κοντινό πλασέ κάνει το 3-0.
Οι Άγγλοι θεωρούν ότι έχουν ένα σκορ ασφαλείας για την ρεβάνς και οι παίκτες της Ένωσης δείχνουν να μην μπορούν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο. Το β’ ημίχρονο κυλά με διαδικαστικό χαρακτήρα και η ΑΕΚ αναζητά ένα θαύμα για την ρεβάνς της Ν. Φιλαδέλφειας.
Βίντεο : http://www.dailymotion.com/video/xxl…-1976-77_sport
Κ.Π.Ρ. : Πάρκς, Γκίλαρντ, Γουέμπ, ΜακΛίντοκ, Φράνσις, Μάσον, Κέλλυ, Χόλινς, Μπόουλς, Τόμας, Γκίβενς.
Προπονητής : Ντέϊβ Σέξτον
ΑΕΚ : Στεργιούδας, Σκρέκης, Θεοδωρίδης, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Νικολούδης, Λαζ. Παπαδόπουλος (55′ Τάσος), Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.
5-300x181
Δεκατέσσερα βράδια μετά την πανωλεθρία του Λονδίνου, η Κ.Π.Ρ. φτάνει στην Αθήνα δείχνοντας ότι ήλθε για μια τυπική διαδικασία. Στις 16 Μαρτίου 1977 οι δυο ομάδες και ο Δυτικογερμανός διαιτητής Φερντινάντ Μπιβερσί μπαίνουν σε μια κατάμεστη Ν. Φιλαδέλφεια. Οι 35000 Ενωσίτες δεν ξέρουν και οι ίδιοι αν έχουν πάει στο γήπεδο πιστεύοντας στο θαύμα ή απλά για να παρακολουθήσουν το τελευταίο ματς μιας μεγάλης πορείας. Το βέβαιο είναι ότι δημιουργούν μια καυτή ατμόσφαιρα στο γήπεδο.
Κανείς δεν ξέρει αν την περίμενε τόσο καυτή ο Φράντισεκ Φάντρονκ όταν στην τελευταία προπόνηση, την παραμονή του αγώνα, έβαλε τους παίκτες του να εκτελέσουν δεκάδες πέναλτι στους τερματοφύλακες της ομάδας παρακολουθώντας τις όλες στημένος πίσω από την εστία που εκτελούνταν.
Η ΑΕΚ ανοίγει το σκορ νωρίς και ξεκινά να πιστεύει στο θαύμα

Η ΑΕΚ ανοίγει το σκορ νωρίς και ξεκινά να πιστεύει στο θαύμα

Η Ένωση μπαίνει στο ματς κάνοντας αυτό που ξέρει να κάνει άριστα, αποτελεί δε και την μοναδική της ελπίδα, να επιτίθεται. Οι προσπάθειες καρποφορούν μόλις στο 11′ όταν ο Θωμάς Μαύρος παίρνει το ριμπάουντ μετά από απόκρουση σουτ του Παπαϊωάννου και με σουτ με το δεξί κάνει το 1-0. Την μεγαλύτερη χαρά από όλους την αισθάνεται σίγουρα ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας Νίκος Πανταζής. Ο Μαύρος έχει υποστεί διάστρεμμα στο δεξί πόδι τρείς μέρες νωρίτερα στο ματς με τον Ολυμπιακό. Η λογική έλεγε απουσία από την ρεβάνς με την Κ.Π.Ρ. Η επιμονή και η αυταπάρνηση του Πανταζή που ξενυχτάει τρείς μέρες πάνω από το πόδι του Θωμά με ενέσεις και θεραπευτικά μέσα ανατρέπουν κάθε λογική και με τελευταία δοκιμή του ποδιού του λίγο πριν την έναρξη ο Μαύρος συμμετέχει στο ματς σαν από θάυμα. Ένα θαύμα που γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό όταν στο 65′ ο Θωμάς ξεκινά κούρσα από την σέντρα και φτάνοντας στο ύψος της μεγάλης περιοχής της Κ.Π.Ρ. κεραυνοβολεί τον Φιλ Πάρκς γράφοντας το 2-0. Πάλι με το δεξί ….

Ο Θωμάς Μαύρος περνά όποιον βρει μπροστά του και κάνει το 2-0

Ο Θωμάς Μαύρος περνά όποιον βρει μπροστά του και κάνει το 2-0

Η Ν. Φιλαδέλφεια παίρνει φωτιά. Απομένουν 25 λεπτά για την επική ανατροπή του σκορ του πρώτου αγώνα. Τα δεκαεπτά από αυτά θα περάσουν και στο 82′ η ΑΕΚ κερδίζει φάουλ μεταξύ κέντρου και περιοχής των Λονδρέζων. Ο Τάσος με εκτέλεση ακριβείας βρίσκει το κεφάλι του Μίμη Παπαϊωάννου στο σημείο του πέναλτι. Η γυριστή κεφαλιά του αρχηγού στέλνει τη μπάλλα στο “γάμμα” του Πάρκς και κάνει το πολυπόθητο 3-0. Όσοι βρίσκονταν στο “πέταλο” της θύρας 21 εκείνο το βράδυ και η φάση εκτυλίχθηκε μπροστά τους “ορκίζονται” ότι ο Παπαϊωάννου αψήφησε την Θεωρία της Φυσικής παραμένοντας στον αέρα όταν τα αμυνόμενα σέντερ μπακ άρχιζαν να προσγειώνονται υπακούοντας στον Νόμο του συμπατριώτη τους Isaac Newton.
Οι οπαδοί της ΑΕΚ παραλληρούν στις εξέδρες της Ν. Φιλαδέλφειας βλέποντας ένα “θαύμα” να παίρνει σάρκα και οστά ενώπιον τους. Το ματς οδηγείται στην ημίωρη παράταση με το σκορ να παραμένει στο 3-0.
Ο Φάντρονκ στο 115′ θυμάται τις καλές εκτελέσεις πέναλτι του Θανάση Ζαρζόπουλου και τον βάζει στο ματς στη θέση του Λάκη Νικολάου. Αφήνει όμως τους πάντες με το στόμα ανοιχτό όταν λίγο πριν ο Μπιβερσί σφυρίξει την λήξη και της παράτασης, αλλάζει τον τερματοφύλακα του βάζοντας στο ματς τον “κρύο” Νίκο Χρηστίδη στο 117′. Ο “παππούς” ξέρει ότι ο έμπειρος Χρηστίδης είναι εγκεφαλικός τερματοφύλακας, ψυχολογεί τον αντίπαλο και στις εκτελέσεις πέναλτι στις προπονήσεις έχει περίπου 70% επιτυχία σε αποκρούσεις. Βέβαια παίρνει το ρίσκο καθώς αν η ΑΕΚ αποκλειόταν στο τέλος όλοι θα μιλούσαν για την αψυχολόγητη αλλαγή τερματοφύλακα και τον ανέτοιμο Χρηστίδη.
Επιλέγεται η εστία στην πλευρά της μετέπειτα Σκεπαστής και ξεκινά η διαδικασία με πρώτη την ΑΕΚ.
Τάσος και ΜακΛίντοκ ευστοχούν και κάνουν το 1-1.
Τους μιμούνται ο Στέφανος Θεοδωρίδης και ο Ντον Μάσον για το 2-2.
Το 3-3 γίνεται από τις εύστοχες εκτελέσεις του Πέτρου Ραβούση και του Τζών Χόλινς.
Ο σπεσιαλίστας Τάκης Νικολούδης εκπλήσσει εαυτόν και αλλήλους χάνοντας το 4ο πέναλτι για την ΑΕΚ.
Ο Νίκος Χρηστίδης οριζοντιώνεται προς τα αριστερά του και αποκρούει την εκτέλεση του Πήτερ Ήστοου υπενθυμίζοντας ότι η μαγεία εκείνης της βραδιάς είχε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά της.
Ο Βάλτερ Βάγκνερ και ο Σταν Μπόουλς κάνουν το 4-4, ενώ το 5-5 γίνεται από τις εκτελέσεις του Μπάμπη Ιντζόγλου και του Ντον Γκίβενς.
Ο Θανάσης Ζαρζόπουλος και ο Ντον Σάνκς κάνουν το 6-6.
Ο Μίμης Παπαϊωάννου θα είναι ο τελευταίος εκτελεστής για την ΑΕΚ αφού μετά το 7-6 που θα πετύχει, ο Ντέϊβιντ Γουέμπ θα κάνει το λάθος να διαλέξει την δεξιά γωνία του Χρηστίδη, αυτήν στην οποία έχει επιλέξει να πέσει ο έμπειρος γκολκήπερ.
Ο Χρηστίδης αποκρούει, ο Φάντρονκ δικαιώνεται, η ΑΕΚ είναι στον ημιτελικό και οι Ενωσίτες οπαδοί ζουν μια από τις πιο χρυσές σελίδες της Ιστορίας του συλλόγου πανηγυρίζοντας όλη τη νύχτα σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας.
Βίντεο : http://www.youtube.com/watch?v=LqeEebSUCaY

ΑΕΚ : Στεργιούδας (117′ Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115′ Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος, Τάσος.
Προπονητής : Φράντισεκ Φάντρονκ
Κ.Π.Ρ. : Πάρκς, Γουέμπ, Σάνκς, ΜακΛίντοκ, Γκίλαρντ, Μάσον, Κέλλυ, Χόλινς, Μπόουλς, Γκίβενς, Ήστοου.
Προπονητής : Ντέϊβ Σέξτον

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1976/77 – Ημιτελικός
3
Η ΑΕΚ μαζί με την Ισπανική Αθλέτικ Μπιλμπάο, την Βελγική Μόλλενμπεκ και την Ιταλική Γιουβέντους είναι πια οι τέσσερις διεκδικήτριες του τροπαίου.
Οι πάντες ήταν βέβαιοι τότε και επιβεβαιώνουν αυτήν τη σιγουριά μέχρι και σήμερα ότι αν στον δρόμο της ΑΕΚ βρίσκονταν οι Ισπανοί ή οι Βέλγοι η Ένωση θα έπαιζε στον μεγάλο Τελικό.
Επειδή όμως “άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει” η κλήρωση έβαλε στον δρόμο της ΑΕΚ για τον Τελικό την Μεγάλη Κυρία του Ιταλικού ποδοσφαίρου.
Η Γιούβε του Τραπατόνι είχε τα πάντα. Από σκληροτράχηλα και απροσπέλαστα μπακ μέχρι βιρτουόζους μέσους και επιθετικούς-φωτιά. Τον Ντίνο Τζόφ στην κορυφαία περίοδο της καριέρας του, τον διδάκτορα της θέσης του λίμπερο Γκαετάνο Σιρέα, τον εγκεφαλικό Μάρκο Ταρντέλι, τον “βαρόνο” Φράνκο Κάουζιο, τους δυο Μπόμπο, Μπονινσένια και Μπέτεγκα, να διαλύουν αντίπαλες άμυνες κατά συρροή.
Μορίνι και Παπαϊωάννου στο καθιερωμένο τελετουργικό πριν την έναρξη του αγώνα στο Comunale

Μορίνι και Παπαϊωάννου στο καθιερωμένο τελετουργικό πριν την έναρξη του αγώνα στο Comunale

Πρώτο ματς στο Κομμουνάλε του Τορίνο στις 6 Απριλίου 1977 μπροστά σε 80000 θεατές, πολλοί από τους οποίους ήταν Έλληνες εκδρομείς και με διαιτητή τον Σοβιετικό Βίκτορ Ζαρκόφ.
Η ΑΕΚ χωρίς να έχει κάτι να χάσει μπαίνει με αυτοπεποίθηση στο ματς και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται να χάνει 1-0 στο 18′ μετά από επέλαση και πλασέ του Αντονέλο Κουκουρέντου, κοιτάζει στα μάτια την μεγάλη αντίπαλο της.
Καταφέρνει μάλιστα και ισοφαρίζει σε 1-1 στο 31′ μετά από προσπάθεια διαρκείας του Λάζαρου Παπαδόπουλου, σκορ με το οποίο θα πάνε οι ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου.
Με πολύ όμορφη ενέργεια, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος ισοφαρίζει σε 1-1

Με πολύ όμορφη ενέργεια, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος ισοφαρίζει σε 1-1

Στο β’ ημίχρονο η ΑΕΚ παρουσιάζεται απρόσεκτη σε κάποιες λεπτομέρειες που όμως δεν συγχωρούν οι Ιταλοί. Στο 59′ ο Μπονινσένια τραβάει πάνω του όλη την άμυνα της Ένωσης και με τακουνάκι τροφοδοτεί τον αμαρκάριστο Μπέτεγκα που από τη γραμμή της μικρής περιοχής αποφεύγει τον Στεργιούδα και κάνει το 2-1. Ο Φράνκο Κάουζιο στο 67′ φεύγει αμαρκάριστος στην πλάτη της κιτρινόμαυρης άμυνας και πλασάρει κάνοντας το 3-1. Τον επίλογο και το τελικό 4-1 γράφει ο Ρομπέρτο Μπέτεγκα στο 83′ σπρώχνοντας απλά την μπάλλα στην τελική γραμμή μετά από λανθασμένη προσπάθεια απόκρουσης του Λάκη Νικολάου.
Βίντεο : http://www.youtube.com/watch?v=fAgDAG1JpMw
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ : Τζόφ, Σιρέα, Μορίνι, Τζεντίλε, Κουκουρέντου, Ταρντέλι, Μαρκέτι, Μπενέτι, Κάουζιο, Μπονινσένια, Μπέτεγκα.
Προπονητής : Τζιοβάνι Τραπατόνι
ΑΕΚ : Στεργιούδας, Τόσκας, Θεοδωρίδης, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Νικολούδης, Λαζ. Παπαδόπουλος (74′ Τάσος), Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.
Προπονητής : Φράντισεκ Φάντρονκ
3 (1)
Στις 20 Απριλίου 1977 παρ’ ότι όλα δείχνουν ότι το Κιτρινόμαυρο ταξίδι έχει φτάσει στο τέλος του η Ν. Φιλαδέλφεια γεμίζει από 32000 θεατές και με διαιτητή τον Ούγγρο Κάρολι Παλοτάϊ διεξάγεται ο επαναληπτικός Ημιτελικός.
Η ΑΕΚ παίζοντας το ελκυστικό ποδόσφαιρο που την είχε μάθει να παίζει ο Φάντρονκ προσπαθεί αλλά δεν καταφέρνει ένα νέο και μεγαλύτερο όλων των προηγουμένων θαύμα. Υπερτερεί των Ιταλών σε κάποιες περιόδους του ματς, χάνει ευκαιρίες αλλά δεν θα μπορέσει να σκοράρει ποτέ.
Η τεράστια χαμένη ευκαιρία του Μαύρου στην έναρξη της επανάληψης για να ανοίξει το σκορ και ίσως την υπόθεση πρόκριση

Η τεράστια χαμένη ευκαιρία του Μαύρου στην έναρξη της επανάληψης για να ανοίξει το σκορ και ίσως την υπόθεση πρόκριση

Αντίθετα όταν όλα θα έχουν τελειωτικά κριθεί, στο 85′ ο Κάουζιο θα βρει με σέντρα από αριστερά τον Μπέτεγκα στην περιοχή και αυτός με κεφαλιά θα γράψει το τελικό 0-1 στέλνοντας και τυπικά την Γιουβέντους στον Τελικό, όπου απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο θα κατακτήσει το τρόπαιο σε διπλούς αγώνες νικώντας 1-0 στο Τορίνο και χάνοντας 2-1 στο Σαν Μαμές.

Ακόμη μια από τις μεγάλες ευκαρίες της ΑΕΚ στο παιχνίδι, με τον Ντίνο Τζοφ να αποκρούει εξ επαφής την κεφαλιά του Βάλτερ Βάγκνερ

Ακόμη μια από τις μεγάλες ευκαρίες της ΑΕΚ στο παιχνίδι, με τον Ντίνο Τζοφ να αποκρούει εξ επαφής την κεφαλιά του Βάλτερ Βάγκνερ

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τις χιλιάδες των Ενωσιτών στις κερκίδες να χειροκροτούν και να επευφημούν τον Φάντρονκ και τους παίκτες της ΑΕΚ ευχαριστώντας τους για τις όμορφες Ευρωπαϊκές βραδιές που τους είχαν χαρίσει.
Βίντεο : http://www.youtube.com/watch?v=Rw_5mscZimg
ΑΕΚ : Χρηστίδης, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Λαζ. Παπαδόπουλος (75′ Ζαρζόπουλος), Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος, Τάσος.
Προπονητής : Φράντισεκ Φάντρονκ
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ : Τζόφ, Σπινόζι, Σιρέα, Τζεντίλε, Μορίνι, Κουκουρέντου, Ταρντέλι (46′ Κάουζιο), Φουρίνο, Μπενέτι, Μπονινσένια, Μπέτεγκα.
Προπονητής : Τζιοβάνι Τραπατόνι