Περίοδος 1975/76

Πρόεδρος: Λουκάς Μπάρλος 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής : Φράντισεκ Φάντρονκ – Fradisek Fadrhonc – 2η σεζόν

Τερματοφύλακες : Λάκης Στεργιούδας – Γιώργος Σιδηρόπουλος

Αμυντικοί : Στέφανος Θεοδωρίδης – Πέτρος Ραβούσης – Γιώργος Σκρέκης – Απόστολος Τόσκας – Δημήτρης Στεφανίδης – Λάκης Νικολάου

Μέσοι : Θανάσης Ζαρζόπουλος – Μίμης Παπαϊωάννου – Διονύσης Τσάμης – Χρήστος Αρδίζογλου – Τίμο Τσανλάϊτερ – Τάκης Τιμοθέου

Επιθετικοί : Βάλτερ Βάγκνερ – Γιώργος Δέδες – Τάσσος Κωνσταντίνου – Λάζαρος Παπαδόπουλος

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
7576b 7576
 
Το καλοκαίρι του 1975 ο Λουκάς Μπάρλος παραμερίζοντας κάθε τι άλλο, ρίχνεται με όλες του τις δυνάμεις σε μια μεγάλη μάχη. Αυτήν για την απόκτηση ενός “θησαυρού” που όλα δείχνουν ότι υπάρχει στα σπλάχνα του Πανιωνίου. Το όνομα του : Θωμάς Μαύρος. Ο 21χρονος επιθετικός έχει θαμπώσει τους πάντες με το ταλέντο του και έχει αποφασίσει ότι είναι η ώρα να μεταπηδήσει σε έναν από τους μεγάλους του πρωταθλήματος. Ο Μπάρλος κατά την προσφιλή του τακτική είναι υπέρ του δέοντος γαλαντόμος στην προσφορά του αλλά από τον Πανιώνιο κωλυσιεργούν την μεταγραφή. Πολλοί μιλούν για υποσχέσεις του τότε προέδρου του Πανιωνίου Τσολακάκη στον Ολυμπιακό για την απόκτηση του Μαύρου.
Ο πρόεδρος της ΑΕΚ προσεγγίζει τον Θωμά Μαύρο και τον “κερδίζει” αμέσως δείχνοντας του την αγάπη του για την ΑΕΚ και το ποδόσφαιρο. Ο Μαύρος πιέζει για την μεταγραφή αλλά προσκρούει σε ανένδοτη στάση του Πανιωνίου. Ξεκινά μια δικαστική διαμάχη που στηρίζεται σε ένα εύρημα του αδελφού του Θωμά και δικηγόρου του που έχει να κάνει με την μη ενυπόγραφη συγκατάθεση του πατέρα τους όταν ο ανήλικος Θωμάς πρωτοπήγε στον Πανιώνιο.
Η ευτυχής για τον Μαύρο και την ΑΕΚ κατάληξη αυτής της διαμάχης θα έλθει ένα χρόνο αργότερα με τον Θωμά να πληρώνει τίμημα παντελούς απουσίας ενός χρόνου από τα γήπεδα θυμίζοντας την αντίστοιχη περίπτωση Νεστορίδη – ΑΕΚ – Πανιωνίου πριν από αρκετά χρόνια.
Η δουλειά του Φάντρονκ στο ποδοσφαιρικό τμήμα δίνει όλο και περισσότερους καρπούς δημιουργώντας μια ΑΕΚ που συνδυάζει θεαματικότητα και αποτελέσματα.
Η Ένωση θα μείνει αήττητη για 23 συνεχείς αγωνιστικές και θα φτάσει επτά ματς πριν το τέλος να κρατά την τύχη στα χέρια της.
Δυστυχώς στα δυο επόμενα ματς θα γνωρίσει ισάριθμες ήττες από τον ΠΑΟ στη Ν. Φιλαδέλφεια και από τον Άρη Θεσσαλονίκης στο Χαριλάου και σε συνδυασμό με την ήττα με 1-0 στην Τούμπα από τον μεγάλο ΠΑΟΚ της εποχής θα τερματίσει στη δεύτερη θέση σε απόσταση 5β. από την κορυφή, “χαρίζοντας” στην ουσία η ίδια τον τίτλο στον “Δικέφαλο του Βορρά”.
Χαρακτηριστικό της περιόδου και της επιθετικότητας που προσέδιδε ο Φάντρονκ στον τρόπο παιγνιδιού της ομάδας ότι ο Γιώργος Δέδες είναι με 15 τέρματα πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική ενώ μέσα στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται και ο Βάλτερ Βάγκνερ με τον Μίμη Παπαϊωάννου έχοντας πετύχει από 11 τέρματα ο καθένας.

* Στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας η ΑΕΚ θα προχωρήσει μέχρι τους “4” και τον Ημιτελικό.
Αποκλείει κατά σειρά στον Α’ Γύρο τον Άγιο Δημήτριο με 7-0, στον Β’ Γύρο την Αναγέννηση Καρδίτσας με 2-1, στον Γ’ Γύρο τον Ολυμπιακό Λιοσίων με 6-0 και στον Προημιτελικό τον τότε “φονέα των γιγάντων” Φωστήρα με 0-1 εκτός έδρας.
Στον Ημιτελικό θα ηττηθεί με 2-3 και θα αποκλειστεί από τον Ολυμπιακό ο οποίος στη συνέχεια θα χάσει το τρόπαιο από τον Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή στον Τελικό – θρίλερ της Ν. Φιλαδέλφειας με 2-2 στον κανονικό αγώνα, 4-4 στην παράταση και 6-5 στην διαδικασία των πέναλτι.


 
 
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1975/76 – Α’ Γύρος
aekvoivodina

Η ΑΕΚ μετά από δυο συνεχόμενα χρόνια απουσίας από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις επιστρέφει συμμετέχοντας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1975-76. Ηκλήρωση την φέρνει αντιμέτωπη στον Α’ Γύρο με την Γιουγκοσλαβική Βοϊβοντίνα του Τόζα Βεσελίνοβιτς. Ο πρώτος αγώνας γίνεται την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 1975 στο στάδιο Γκράντσκι του Νόβισαντ μπροστά σε 7800 θεατές με διαιτητή τον Γερμανό Χάϊντς Άϊμπεκ και θα λήξει χωρίς τέρματα 0-0. Η Ένωση αποκτά προβάδισμα για την πρόκριση στον επόμενο γύρο εν όψει της ρεβάνς στην Ν. Φιλαδέλφεια.

ΑΕΚ : Στεργιούδας, Ζαρζόπουλος, Τόσκας, Σκρέκης, Λαζ. Παπαδόπουλος, Νικολάου, Τσάμης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Τάσος, Δέδες.
Προπονητής : Φράντισεκ Φάντρονκ

Βοϊβοντίνα : Ζβίλαρ, Τριφούνοβιτς, Βούϊκοφ (46′ Σρντάνοβιτς), Νοβοσέλατς, Γιούρισιτς, Ρουντίνσκι, Μόκους, Πάβκοβιτς, Λίτσιναρ, Βουτσέκοβιτς, Ίβεζιτς.
Προπονητής : Τόζα Βεσελίνοβιτς

Την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 1975 η ΑΕΚ υποδέχεται τους Γιουγκοσλάβους της Βοϊβοντίνα στην Ν. Φιλαδέλφεια μπροστά σε 27541 οπαδούς της και με διαιτητή τον Ρώσο Πάβελ Καζάκοφ. Η ομάδα του Φάντρονκ θα επιβεβαιώσει την υπεροχή της και θα πάρει την νίκη και μαζί την πρόκριση με σκορ 3-1. Τα τέρματα της ΑΕΚ θα σημειώσουν ο Μίμης Παπαϊωάννου στο 41′, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος στο 58′ και ο Γερμανός Βάλτερ Βάγκνερ στο 69′. Για την Βοϊβοντίνα θα σημειώσει το “γκολ της τιμής” ο Ρουντίνσκι στο τέλος της αναμέτρησης στο 89′. Να σημειωθεί ότι με την Βοϊβοντίνα αγωνίστηκε βασικός και στα δύο ματς ο μετέπειτα στόπερ του Ολυμπιακού Μάρτιν Νοβοσέλατς.

ΑΕΚ : Στεργιούδας, Ζαρζόπουλος (12′ Θεοδωρίδης), Τόσκας, Σκρέκης, Λαζ. Παπαδόπουλος, Νικολάου, Τσάμης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Τάσος (77′ Στεφανίδης), Δέδες.
Προπονητής : Φράντισεκ Φάντρονκ

Βοϊβοντίνα : Ζβίλαρ, Βούϊκοφ, Τριφούνοβιτς, Νοβοσέλατς, Γιούρισιτς, Μόκους, Στάκιτς (76′ Μπίνισιτς), Ρουντίνσκι, Πάβκοβιτς (20′ Λίτσιναρ), Νέναντιτς, Ίβεζιτς.
Προπονητής : Τόζα Βεσελίνοβιτς
http://www.youtube.com/watch?v=NTVemW_4wYU

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1975/76 – Β’ Γύρος
1
Μετά την πρόκριση επί της Βοϊβοντίνα η κλήρωση φέρνει την ΑΕΚ αντιμέτωπη με την Τσεχοσλοβάκικη και “κιτρινόμαυρη” Ίντερ Μπρατισλάβα.
Πρώτο ματς στο Πασιένκι της Μπρατισλάβα στις 22 Οκτωβρίου 1975 μπροστά σε 8120 θεατές με διαιτητή τον Σκωτσέζο Τζών Γκόρντον.
Η ΑΕΚ δέχεται το πρώτο τέρμα στο 36′ από τον Λούπριχ με εκτέλεση πέναλτι. Στη συνέχεια καταφέρνει να ισοροπήσει το ματς διατηρώντας το σκορ μέχρι και δέκα λεπτά πριν την λήξη του. Στο 81′ ο Μράζ σκοράρει το 2-0 για την Ίντερ και αυξάνει τις πιθανότητες των Τσεχοσλοβάκων για την πρόκριση.ΙΝΤΕΡ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ : Κόβαρικ, Ζλότσα, Σίμοντσιτς, Παλιάτκα, Μπάρμος, Σάγιανεκ, Μράζ, Λούπριχ, Μπάϊζα, Πέτρας (38′ Γκέγκχ), Νοβότνι.
Προπονητής : Έρνστ Χλότσεκ

ΑΕΚ : Στεργιούδας, Τόσκας, Θεοδωρίδης, Σκρέκης, Λαζ. Παπαδόπουλος, Νικολάου, Τσάμης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Τάσος, Δέδες.
Προπονητής : Φράντισεκ Φάντρονκ

Στην ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας στις 5 Νοεμβρίου 1975 η ΑΕΚ έχει δύσκολο έργο για να υπερκαλύψει το 2-0 του πρώτου αγώνα. Διαιτητής του ματς ο Γιουγκοσλάβος Μιλιβόγιε Γκουγκούλοβιτς και 25023 θεατές στις κερκίδες.
Οι Τσεχοσλοβάκοι “παγώνουν” την Ν. Φιλαδέλφεια καθώς ανοίγουν το σκορ μόλις στο 2′ με τον Μάριαν Νοβότνι και το έργο της ΑΕΚ γίνεται ακόμη δυσκολότερο.
Η Ένωση καταφέρνει να ισοφαρίσει στο 58′ με τον Τάσο σε 1-1. Ο ίδιος παίκτης δύο λέπτα αργότερα θα εκτελέσει πέναλτι και θα σημειώσει το 2-1 στο 60′. Τις ελπίδες της ΑΕΚ αναπτερώνει ακόμη περισσότερο το 3-1 από τον Βάλτερ Βάγκνερ στο 74′. Δυστυχώς όμως για την ΑΕΚ στα υπολειπόμενα 16 λεπτά δεν θα έλθει το πολυπόθητο τέταρτο γκολ που θα έδινε την πρόκριση.

ΑΕΚ : Σιδηρόπουλος, Τόσκας, Θεοδωρίδης, Λαζ. Παπαδόπουλος, Νικολάου, Τσανλάϊτερ, Τσάμης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Τάσος, Δέδες.
Προπονητής : Φράντισεκ Φάντρονκ

ΙΝΤΕΡ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ : Κόβαρικ, Ζλότσα, Σίμοντσιτς, Παλιάτκα, Μπάρμος, Γιούρκεμικ, Μράζ, Λούπριχ, Μπάϊζα (70′ Μίχαλετς), Νοβότνι, Λεβίτσκι (85′ Χούντετς).
Προπονητής : Έρνστ Χλότσεκ