Περίοδος 1972/73

Πρόεδρος: Κοσμάς Χατζηχαραλάμπους

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Μπράνκο Στάνκοβιτς (Branko Stankovic) – 5η σεζόν (μέχρι Φεβρουάριο) – Κώστας Χατζημιχαήλ (υπηρεσιακός) – Μπίλυ Μπίγκαμ (William Laurence “Billy” Bingham)

Τερματοφύλακες: Λάκης Στεργιούδας – Νέστωρ Ερρέα – Στέλιος Κωνσταντινίδης – Γιώργος Σιδηρόπουλος

Αμυντικοί: Νίκος Καραπουλιτίδης – Στέφανος Θεοδωρίδης – Απόστολος Τόσκας – Λευτέρης Ιστόριος – Γιώργος Τανίδης – Ρίζος Λέλλης – Λάκης Νικολάου – Πέτρος Ραβούσης

Μέσοι: Γιώργος Καραφέσκος – Γιώργος Λαβαρίδης – Τάσσος Κωνσταντίνου – Ούγκο Ζερ – Ροντόλφο Βισέντε – Νίκος Σταθόπουλος – Διονύσης Τσάμης – Λούνα

Επιθετικοί: Μίμης Παπαϊωάννου – Κώστας Νικολαϊδης – Σπύρος Πομώνης – Μπάμπης Ψιμόγιαννος – Γιάννης Δανδέλης – Στέφανος Καρυπίδης

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 7273b 7273
 
Η φθίνουσα πορεία της ΑΕΚ συνεχίζεται και στην διάρκεια της περιόδου 1972-73.
Ο ερχομός -κατά την προσφιλή τακτική όλων των ομάδων της εποχής- αμφιβόλου αξίας λατινοαμερικάνων ποδοσφαιριστών όπως οι Νέστορ Ερρέα, Ροντόλφο Λουΐς Βιτσέντε και Ούγκο Ζέερ δεν προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο στην προβληματική ΑΕΚ της εποχής.
Το αποτέλεσμα είναι ο τερματισμός της ΑΕΚ στην 5η θέση του Πρωταθλήματος πίσω από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΠΑΟ και την μεγάλη Παναχαϊκή των Δαβουρλή, Μιχαλόπουλου, Ρήγα, Καλφίν και Στραβοπόδη σε απόσταση 23 βαθμών από την κορυφή της βαθμολογίας.
Η ΑΕΚ συγκεντρώνει 71β. σημειώνοντας 13 νίκες 11 ισοπαλίες και 10 ήττες. Αξιοσημείωτη είναι η διόλου παραγωγική επίθεση της ΑΕΚ σε αντίθεση με την μακροχρόνια παράδοση της στον τομέα αυτό που σήμειώνει μόλις 39 γκολ ενώ δέχεται 36.
Αρνητικό χαρακτηριστικό για την ΑΕΚ της περιόδου 1972-73 οι 5 ήττες και 1 ισοπαλία (στην Τούμπα) στα ντέρμπυ με Ολυμπιακό, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ.
Ευρύτερη νίκη της το 5-1 επί των Τρικάλων και βαρύτερη ήττα το 1-5 από τον Ολυμπιακό στην Ν.Φιλαδέλφεια.
Να σημειωθεί ότι στην περίοδο 1972-73 αγωνίζονται οι μη Έλληνες ποδοσφαιριστές για τον μεν ΠΑΟ Βερόν, Γκραμάχο, Ιράλα, Ντε Μέλο για τον δε Ολυμπιακό Αργυρούδης, Άλτσιμπαρ, Βιέρα, Λοσάντα, Νικολάου, Περσίδης, Τριαντάφυλλος !!!

* Η ΑΕΚ μένει για μια ακόμη χρονιά μακριά από την διεκδίκηση και του Κυπέλλου Ελλάδας.
Στους 2 πρώτους γύρους (όπως και στον προκριματικό) η κλήρωση έγινε σε 2 ομίλους, χωρισμένους με γεωγραφικά κριτήρια. Έτσι αγωνίστηκαν μεταξύ τους ομάδες από τη Νότια Ελλάδα στον πρώτο όμιλο και ομάδες από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στον δεύτερο όμιλο. Η κλήρωση έγινε πλέον ελεύθερη από τον Γ’ γύρο.
Στον Α’ Γύρο η ΑΕΚ αποκλείει την Κόρινθο με νίκη 2-0 και στον Β’ Γύρο ξεπερνά το “τυπικό” εμπόδιο του κατώτερου της Εθνικού Αστέρα νικώντας με το εμφαντικό 9-0. Τέσσερα γκολ σημείωσε ο Κ.Νικολαΐδης, δύο ο Παπαϊωάννου και από ένα οι Πομώνης, Καραφέσκος και Καρυπίδης.
Η κλήρωση την φέρνει αντιμέτωπη στον Γ’ Γύρο με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ομάδα Β’ Εθνικής τότε σε μονό ματς στην Καλαμαριά. Η ήττα με 2-1 φέρνει τον για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αναπάντεχο αποκλεισμό της ΑΕΚ από την συνέχεια του θεσμού.
Στον τελικό ο Ολυμπιακός επικρατεί του ΠΑΟΚ με σκορ 1-0.


Η Παρουσία στην Ευρώπη

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1972/73 – Α’ Γύρος
salgo
Στον πρώτο γύρο του θεσμού η κλήρωση την φέρνει αντιμέτωπη με την μετρίων δυνατοτήτων Ουγγρική Σαλγκοταριάν (Salgotarjan BTC). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο ματς απέναντι στην Ένωση αποτελούν το σύνολο της Ευρωπαϊκής παρουσίας της ομάδας αυτής από την ίδρυση της το 1920 έως και σήμερα.
Ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στις 14/09/1972 στην Ν. Φιλαδέλφεια. Το ήδη εύκολο έργο της ΑΕΚ γίνεται ακόμη ευκολότερο με το γκολ που πετυχαίνει στο 1ο λεπτό του αγώνα ο αγωνιζόμενος σαν επιθετικός ακόμη Λάκης Νικολάου. Ο Ροντόλφο Βιτσέντε θα κάνει το 2-0 στο 42′ και στο 56′ ο Κώστας Νικολαΐδης θα κάνει το 3-0 με εκτέλεση πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος όταν ανατράπηκε από τον Ούγγρο τερματοφύλακα. Οι Ούγγροι θα αρκεστούν στην μείωση του σκορ σε 3-1 στο 90′ με εκτέλεση πέναλτι του Γεκ.
ΑΕΚ: Ερρέα, Θεοδωρίδης, Τόσκας, Καραπουλιτίδης, Λέλης, Βιτσέντε, Τάσος, Νικολάου, Ζέερ (55’ Κ.Νικολαΐδης), Παπαϊωάννου, Πομώνης.
Προπονητής: Μπράνκο Στάνκοβιτς.
ΣΑΛΓΚΟΤΑΡΙΑΝ : Μαγκυάρ, Γκέτσε, Κμέττι, Βέρτιγκ (65′ Κέγκυε), Χόρβατ, Βάργκα, Ρέϊπας, Μπάρτα, Κόβατς, Μπάστι (72′ Κάϊντι), Γέκ.
Προπονητής : Ντέτζο Μπούτζακ
http://www.youtube.com/watch?v=FS0Gq36aTZ8
Η ρεβάνς στις 27/09/1972 στην Ουγγαρία είχε αποκτήσει καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα. Οι Ούγγροι κατάφεραν να προηγηθούν στο 56′ με εκτέλεση πέναλτι του Μπάστι. Η ΑΕΚ πήρε την ισοπαλία στο 87′ με σκόρερ και πάλι τον Λάκη Νικολάου.
ΣΑΛΓΚΟΤΑΡΙΑΝ : Τσέκε, Γκέτσε, Κμέττι, Βέρτιγκ, Χόρβατ (46′ Μπάρτα), Βάργκα, Τσόϊ, Μπάστι, Ρέϊπας, Κάϊντι (48′ Κόβατς), Γέκ.
Προπονητής : Ντέτζο Μπούτζακ
ΑΕΚ: Ερρέα, Τανίδης, Θεοδωρίδης, Τόσκας, Καραπουλιτίδης (61′ Δανδέλης), Λέλης, Βιτσέντε, Νικολάου, Νικολαΐδης, Παπαϊωάννου (87′ Ψιμόγιαννος), Πομώνης.
Προπονητής : Μπράνκο Στάνκοβιτς.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ 1972/73 – Β’ Γύρος
liver
Στον δεύτερο γύρο του θεσμού η τύχη γυρνάει ολοκληρωτικά την πλάτη στην ΑΕΚ φέρνοντας την αντιμέτωπη με μια αληθινή ποδοσφαιρική μηχανή της εποχής και μια από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές δυνάμεις διαχρονικά, την μεγάλη Λίβερπουλ του Μπίλυ Σάνκλι μετέπειτα νικήτρια του τροπαίου.
Πρώτος αγώνας στις 24/10/1972 στο θρυλικό Άνφιλντ μπροστά σε 31906 θεατές και με διαιτητή τον Πορτογάλο Χοακίν Φερνάντες Ντε Κάμπος.
Η αδιαμφισβήτητη ανωτερότητα της Λίβερπουλ πιστοποιείται στο γήπεδο με τρία γκολ από τον Μπέρσμα στο 10′, τον Κόρμακ στο 28′ και τον Σμίθ με εκτέλεση πέναλτι στο 78′, οι “κόκκινοι” παίρνουν την νίκη με 3-0 και σιγουρεύουν σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση τους στον επόμενο γύρο.
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ : Κλέμενς, Λώουλερ, Λίντσεϊ, Σμίθ, Λόϊντ, Χιούζ (59′ Τόμπσον), Κήγκαν, Κόρμακ, Χαϊγουέϊ, Μπέρσμα (65′ Χώλ), Κάλλαχαν.
Προπονητής : Μπίλυ Σάνκλι
ΑΕΚ: Ερρέα, Τανίδης, Λαβαρίδης, Θεοδωρίδης, Τόσκας, Λέλης, Νικολάου, Δανδέλης (64’ Βισέντε), Κ. Νικολαΐδης, Παπαϊωάννου, Πομώνης.
Προπονητής: Μπράνκο Στάνκοβιτς.

Στη ρεβάνς της Ν. Φιλαδέλφειας στις 7/11/1972 παρά τις απειροελάχιστες ελπίδες της ΑΕΚ, το όνομα του αντιπάλου γεμίζει το γήπεδο αν και επισήμως καταγράφονται μόνο 19412 θεατές. Ο αγώνας με διαιτητή τον Γιουγκοσλάβο Πέταρ Κοστόφσκι εξελίσσεται σε ένα ριμέϊκ της πρώτης αναμέτρησης. Ο Χιούζ ανοίγει το σκορ στο 17′ κάνοντας το 1-0. Η ΑΕΚ θα καταφέρει να ισοφαρίσει σε 1-1 στο 35′ με εκτέλεση πέναλτι του Κ. Νικολαΐδη. Τα δυο γκολ που θα ακολουθήσουν στο 44′ από τον Χιούζ και στο 86′ από τον Μπέρσμα θα γράψουν το τελικό 1-3 και θα σφραγίσουν και τυπικά την πρόκριση της Λίβερπουλ.

ΑΕΚ: Ερρέα, Τσάμης, Λαβαρίδης, Θεοδωρίδης, Τόσκας, Λέλης, Νικολάου (46’ Καραφέσκος), Δανδέλης, Κ. Νικολαΐδης, Παπαϊωάννου, Πομώνης.
Προπονητής: Μπράνκο Στάνκοβιτς.
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ : Κλέμενς, Λώουλερ, Λίντσεϊ, Σμίθ, Λόϊντ, Χιούζ, Κήγκαν, Κόρμακ, Χαϊγουέϊ (70′ Μπέρσμα), Τόσακ, Κάλλαχαν.
Προπονητής : Μπίλυ Σάνκλι