Περίοδος 1967/68

Πρόεδρος: Κοσμάς Κυριακίδης

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Γένε Τσάκναντυ (Jenő Csaknády) – 2η σεζόν

Τερματοφύλακες : Στέλιος Σεραφείδης – Θόδωρος Μανιατέας

Αμυντικοί : Τάσος Βασιλείου – Φώτης Μπαλόπουλος – Αλέκος Ιορδάνου – Νίκος Σταθόπουλος – Λάκης Φρογουδάκης – Γιώργος Κεφαλίδης

Μέσοι : Αλέκος Σοφιανίδης – Στέλιος Σκευοφύλαξ – Ανδρέας Σταματιάδης – Γιώργος Καραφέσκος – Δημήτρης Κυρμιζάς – Ανδρέας Φιλώτας

Επιθετικοί : Μίμης Παπαϊωάννου – Σπύρος Πομώνης – Βασίλης Μαστρακούλης – Μιχάλης Σιμιγδαλάς – Κώστας Νικολαΐδης – Κώστας Παπαγεωργίου

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
6768
6768b

Το καλοκαίρι του 1967, η “μονομαχία” με τον Ολυμπιακό και η απώλεια του Τίτλου της περασμένης περιόδου ανήκουν στο παρελθόν και το κιτρινόμαυρο “παρόν” σφραγίζει η παρουσία από την αρχή πια της περιόδου του Γένε Τσάκναντι. Ο τεχνικός του τελευταίου Ενωσίτικου Πρωταθλήματος αξιολογώντας το υπάρχον υλικό της ομάδας, αποφαίνεται ότι χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη μεταγραφική ενίσχυση μπορεί να το μετατρέψει σε αξιόμαχο διεκδικητή του Τίτλου. Η εμπειρία της προηγούμενης σαιζόν, στην οποία ο Τσάκναντι παρέλαβε την ομάδα 6 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και κατάφερε να την κάνει επί ίσοις όροις διεκδικήτρια, η εμπιστοσύνη και ο θαυμασμός των παικτών προς το πρόσωπο του και η αδιαμφισβήτητη ικανότητα και εργατικότητα του, πείθουν άπαντες στην ΑΕΚ ότι κάτι καλύτερο “ξημερώνει” για την κιτρινόμαυρη ομάδα. Οι πλέον αισιόδοξοι μιλούν ακόμη και για deja vu της περιόδου 1962-63 και κατάκτηση νέου Πρωταθλήματος.
Οι “παλιοί” Παπαϊωάννου, Σεραφείδης, Σταματιάδης, Σοφιανίδης ξέρουν “από πρώτο χέρι” τι εστί Τσάκναντι και οι “νέοι” Νικολαΐδης, Βασιλείου, Βεντούρης, Μπαλόπουλος, Σταθόπουλος, Παπαγεωργίου, Πομώνης, Καραφέσκος δεν αργούν να μάθουν. Κοινός “παρονομαστής” και των δύο κατηγοριών του έμψυχου δυναμικού η πλήρης αφοσίωση, ο σεβασμός και η απεριόριστη εκτίμηση στο πρόσωπο του Ουγγρογερμανού τεχνικού. Ο Τσάκναντι καταφέρνει να μετατρέψει τους Ενωσίτες ποδοσφαιριστές σε πιστούς στρατιώτες έτοιμους να δεχθούν την οποιαδήποτε επίπληξη ή τιμωρία και πρόθυμους να αποδώσουν τα μέγιστα προσφέροντας στην ομάδα, στον προπονητή και εν τέλει σε αυτούς τους ίδιους.
Η ΑΕΚ μπαίνει σαρωτική στην κούρσα του Πρωταθλήματος και στις έξι πρώτες αγωνιστικές σημειώνει 5 νίκες και μια ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η ομάδα παρουσιάζεται πλήρης σε όλες τις γραμμές της και με την καθοδήγηση του Γένε Τσάκναντι δείχνει ικανή να υποτάξει κάθε αντίπαλο. Η ήττα στην Κατερίνη από τον Πιερικό με 1-0 στις 29/11/1967 προσπαθεί να αμφισβητήσει την πρωτοπορία και πρωτοκαθεδρία της Ένωσης, αποκαθηλώνοντας την προσωρινά από την κορυφή της βαθμολογίας, αλλά η κιτρινόμαυρη απάντηση έρχεται εκκωφαντική και κεραυνοβόλα την αμέσως επόμενη αγωνιστική όταν στις 3/12/1967 η “αρμάδα” του Τσάκναντι σμπαραλιάζει στο Φάληρο τον διεκδικητή Ολυμπιακό και τις όποιες ελπίδες του συντρίβοντας τον με 1-4. Ο Γιώργος Καραφέσκος ανοίγει τον χορό των γκολ στο 8′ για να τον κλείσει ο Σπύρος Πομώνης στο 83′ ενώ έχουν μεσολαβήσει δύο παραβιάσεις της ερυθρόλευκης εστίας από τον “συνήθη ύποπτο” Μίμη Παπαϊωάννου στο 55′ και στο 70′.
Η κούρσα του Πρωταθλήματος εξελίσσεται με την ΑΕΚ σε δαιμονιώδεις ρυθμούς όποτε αυτή αντιμετώπιζε μεγάλο αντίπαλο σε ντέρμπι. Χαρακτηριστικά η Ένωση στην περίοδο 1967-68 σημείωσε 5 νίκες με αντιπάλους τους τρείς μεγάλους της Θεσσαλονίκης ενώ μόνο ο Άρης καταφέρε να αποσπάσει ισοπαλία στην έδρα του, ο Παναθηναϊκός γνώρισε μια ήττα και απέσπασε μια ισοπαλία και το αήττητο των κιτρινόμαυρων στα ντέρμπι επισφράγισαν οι δύο νίκες επί του Ολυμπιακού. Η δεύτερη επικράτηση επί των Πειραιωτών στις 31/3/1968 στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν αυτή που σήμανε την βεβαιότητα όλων για τον Τίτλο. Σε ένα κατάμεστο γήπεδο και όχι μόνο, καθώς οι Ενωσίτες οπαδοί πλημμύρισαν τις γύρω ταράτσες, τα δέντρα που “έβλεπαν” γήπεδο πίσω από την μετέπειτα Σκεπαστή, σκαρφαλωμένοι σε τοίχους και μάντρες ενώ κάποιοι βρέθηκαν μέχρι και στο καμπαναριό της γειτονικής εκκλησίας, δημιουργήθηκε μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα που διαλαλούσε την πίστη όλων για την χαρά που πλησίαζε. Ο Χρήστος Ζαντέρογλου, κόντρα στην εικόνα του ματς, βάζει μπροστά τον Ολυμπιακό σημειώνοντας το 0-1, σκορ με το οποίο έληξε το Α’ ημίχρονο, αλλά κανείς δεν χάνει την πίστη του για την τελική επικράτηση. Διηγήσεις των παικτών της ομάδας μιλούν για απόλυτη ηρεμία στην ανάπαυλα στα αποδυτήρια και βεβαιότητα όλων για ανατροπή του σκορ. Ο Κώστας Νικολαΐδης “κάνει την θεωρία πράξη” όταν στο 49′ η ΑΕΚ κερδίζει πέναλτι το οποίο εκτελεί εύστοχα. Ο διαιτητής διατάσσει επανάληψη και ο Ενωσίτης παίκτης σκοράρει ξανά σημαδεύοντας στο ίδιο σημείο με την προηγούμενη. Πριν προλάβουν άπαντες να συνειδητοποιήσουν την ισοφάριση, στο 53′ ο Νικολαΐδης ξαναχτυπά σημειώνοντας το δεύτερο γκολ του ίδιου και της ΑΕΚ βάζοντας την Ένωση μπροστά στο σκορ. Το σφύριγμα της λήξης βρίσκει την ΑΕΚ νικήτρια με 2-1 και χιλιάδες οπαδών της να μπαίνουν στο γήπεδο πανηγυρίζοντας και παίρνοντας ως ενθύμιο τις φανέλλες και τα σορτσάκια των κιτρινόμαυρων παικτών.
Η κατάκτηση του Πρωταθλήματος σφραγίστηκε και μαθηματικά την Δευτέρα του Πάσχα 22/4/1968 όταν ο Ανδρέας Σταματιάδης σκόραρε το μοναδικό γκολ του αγώνα στην Ελευσίνα απέναντι στον Πανελευσινιακό δίνοντας στην ΑΕΚ την νίκη με 0-1 και εξασφαλίζοντας της τον Τίτλο. Το ματς παρακολούθησε από την εξέδρα ο νεόνυμφος Τάσος Βασιλείου που αρνήθηκε να ακολουθήσει την αποστολή στο ξενοδοχείο θέλοντας να κάνει Πάσχα με την σύζυγο του. Οι τηλεφωνικές εκκλήσεις και παραινέσεις των συμπαικτών του βρήκαν ανταπόκριση και ο σκληροτράχηλος αμυντικός πήγε στο ξενοδοχείο καθυστερημένα όπου φυσικά αντιμετώπισε την αναμενόμενη τιμωρία και τον αποκλεισμό του από το ματς από τον άτεγκτο Τσάκναντι.
Ο Ουγγρογερμανός προπονητής “πιστός” στην … παράδοση που είχε δημιουργήσει δεν συμφώνησε για την παραμονή του στην ομάδα για την επόμενη περίοδο κατέχοντας έτσι το … απόλυτο των δύο κατακτήσεων Πρωταθλημάτων σε δύο παρουσίες του στον πάγκο της ΑΕΚ.
Ο Μίμης Παπαϊωάννου με 19 γκολ και ο Κώστας Νικολαΐδης με 18 ήταν οι πρώτοι σκόρερ για την ΑΕΚ καταλαμβάνοντας την 4η και 5η αντίστοιχα θέση στον πίνακα των σκόρερ της Α’ Εθνικής, ενώ για τον Νικολαϊδη πρέπει να σημειωθεί ότι σκόραρε ανελλιπώς για 8 συνεχόμενες αγωνιστικές.


Κύπελλο Ελλάδας

Στην διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας η ΑΕΚ μπαίνει στον Β’ γύρο όπου κληρώνεται να αντιμετωπίσει στις 16/6/1968 τον ισχυρό Βύζαντα στα Μέγαρα. Το ματς εξελίσσεται σε θρίλερ καθώς η ΑΕΚ προηγείται με 0-1 στο 77′ με γκολ του Κώστα Παπαγεωργίου αλλά ισοφαρίζεται λίγο πριν τη λήξη στο 86′ από τον Σουρούνη. Ο Βύζας χάνει μεγάλη ευκαιρία στο 90′ καθώς έχει δοκάρι με τον Κεφαλόπουλο και ο αγώνας πηγαίνει σε ημίωρη παράταση. Στο 113′ ο Κώστας Νικολαΐδης σκοράρει με απευθείας εκτέλεση κόρνερ και με το 1-2 δίνει την περιπετειώδη πρόκριση στην ΑΕΚ. Το ματς ήταν διαγωνισμός δύναμης και σκληρότητας με αποτέλεσμα την ένταση να πληρώσουν οι Βεντούρης και Δέσκος που αποβλήθηκαν.
Στον Γ’ γύρο η κλήρωση στέλνει την ΑΕΚ στην Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει τον Άρη στις 30/6/1968. Σε έναν αγώνα υψηλής ποιότητας οι δύο ομάδες “μοιράζονται” από ένα ημίχρονο υπεροχής και ενώ το Α’ που ήταν αυτό του Άρη λήγει με τις δύο ομάδες στο 0-0, η λήξη του Β’ που ανήκε στην Ένωση την βρήκε να προηγείται με 0-1 μετά από δυνατό σουτ του Παπαϊωάννου στο 56′ και έχοντας τρείς τουλάχιστον ακόμη κλασσικές ευκαιρίες για να διευρύνει το σκορ.
Στις 7/7/1968 για την Προημιτελική φάση του θεσμού η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Ο Κώστας Παπαγεωργίου στο 65′ θα σημειώσει το 0-1 με δυνατό σουτ και θα δώσει την νίκη και την πρόκριση στον Ημιτελικό στην Ένωση, παρά την λανθασμένη ακύρωση -ως οφσάϊντ- του γκολ του Παπαϊωάννου στο 86′.
Η ΑΕΚ έχει ήδη στεφθεί Πρωταθλήτρια και όλοι θεωρούν δεδομένη την κατάκτηση του Νταμπλ, όταν κληρώνεται να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στον Ημιτελικό της διοργάνωσης στο Στάδιο Καραϊσκάκη στις 14/7/1968. Οι ερυθρόλευκοι έχουν υποστεί δύο ήττες από την Ένωση στο Πρωτάθλημα και ψάχνουν την εξιλέωση μέσω της αναμέτρησης του Κυπέλλου ενώ στην ΑΕΚ όλοι ζουν “μεθυσμένοι” από την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Αυτός ο συσχετισμός θα επιδεινωθεί σε ότι αφορά την ΑΕΚ καθώς ο Γιώργος Καραφέσκος νιώθοντας ενοχλήσεις θα αποχωρήσει στο 15′ πηγαίνοντας στα αποδυτήρια και αφήνοντας την Ένωση με 10 παίκτες. Στο 17′ ο Παύλος Βασιλείου θα σημειώσει το 1-0 για τον Ολυμπιακό, σκορ με το οποίο θα λήξει το Α’ ημίχρονο. Ο Καραφέσκος έχοντας κάνει ενέσεις νοβοκαΐνης επιχειρεί να ξαναμπεί στον αγώνα με την έναρξη του Β’ ημιχρόνου αλλά υποφέρει εμφανώς και χωλαίνει παραμένοντας ωσεί παρών στο ματς. Οι ερυθρόλευκοι θα διπλασιάσουν τα γκολ τους στο 55′ με τον Βασίλη Μποτίνο να σημειώνει το 2-0 ενώ χάνουν αρκετές ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ. Η ΑΕΚ θα καταφέρει απλά να μειώσει στο 75′ σε 2-1 με τον Κώστα Παπαγεωργίου.
Στις 21/7/1968 στο γήπεδο της Λεωφόρου ο Ολυμπιακός θα στεφθεί Κυπελλούχος νικώντας τον Παναθηναϊκό 1-0 με γκολ του Παύλου Βασιλείου στο 75′.