Περίοδος 1971/72

Πρόεδρος: Κοσμάς Χατζηχαραλάμπους

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Μπράνκο Στάνκοβιτς – Branko Stankovic – 4η σεζόν

Τερματοφύλακες: Στέλιος Κωνσταντινίδης – Στέλιος Σεραφείδης (αποσύρθηκε) – Νέστωρ Σιλιβίστρας

Αμυντικοί: Νίκος Καραπουλιτίδης – Στέφανος Θεοδωρίδης – Γιώργος Κεφαλίδης – Νίκος Σταθόπουλος – Απόστολος Τόσκας – Λευτέρης Ιστόριος – Γιώργος Τανίδης

Μέσοι: Γιώργος Καραφέσκος – Γιώργος Λαβαρίδης – Στέλιος Σκευοφύλαξ – Γιώργος Κάχρης – Κώστας Χάνιος – Παναγιώτης Ψυχογιός – Κώστας Τριανταφύλλου

Επιθετικοί: Μίμης Παπαϊωάννου – Λάκης Νικολάου – Παναγιώτης Βεντούρης – Κώστας Νικολαΐδης – Σπύρος Πομώνης – Ανδρέας Παπαεμμανουήλ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

7172b 7172

Μετά τον τίτλο του 1968 και την εντυπωσιακή Ευρωπαϊκή πορεία που την έφερε ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όλα έδειχναν ότι η ΑΕΚ λειτουργούσε από “κεκτημένη ταχύτητα” και ο τίτλος της περιόδου 1970-71 ήταν μια αναλαμπή στην φθίνουσα πορεία της ομάδας.
Το δυναμικό της ομάδας βρισκόταν σε συνεχή πορεία ανανέωσης καθώς μια γενιά παικτών αποχωρούσε αφήνοντας τη θέση της στην επόμενη. Σε μια επόμενη γενιά παικτών που ήταν προορισμένη να ζήσει μεγάλες στιγμές υπό την ηγεσία του Μεγάλου Λουκά Μπάρλου λίγα χρόνια αργότερα.
Μέχρι όμως να έλθει το πλήρωμα του χρόνου η Ένωση δεν κατάφερνε να διατηρηθεί σε πρωταγωνιστική θέση χωρίς όμως να απομακρύνεται από τις θέσεις της κορυφής.
Στο πρωτάθλημα της περιόδου 1971-1972 κατέλαβε την τρίτη θέση με 82β. πίσω από ΠΑΟ και Ολυμπιακό που κατέκτησαν 88 και 83 βαθμούς αντίστοιχα.
Με 20 νίκες, 8 ισοπαλίες και 6 ήττες οι παίκτες της ΑΕκ σημείωσαν 57 γκολ και δέχτηκαν 23.
Στοίχισαν αρκετά στην πορεία της ομάδας οι ήττες από Βέρροια (που τελικά υποβιβάστηκε) και Καβάλα εκτός έδρας και πολύ περισσότερο βέβαια αυτή από τα Τρίκαλα στην Ν. Φιλαδέλφεια με 1-2.
Οι ισοπαλίες με Αιγάλεω, Ολυμπιακό Βόλου και (πάλι) Τρίκαλα ήταν κι αυτές αποτελέσματα που δεν ανταποκρίνονταν στην διαφορά δυναμικού της Ένωσης με τους αντιπάλους της.
Να σημειωθεί ότι στην περίοδο 1971-72 και στον Ολυμπιακό Πειραιά αρχίζει η εμφάνιση του … φαινομένου των ξένων – “ελληνοποιημένων” παικτών όπως οι Τριαντάφυλλος, Αργυρούδης και Περσίδης από Γαλλία και Αυστρία αντίστοιχα.

* H σεζόν 1971/72 ήταν μια από τις πλέον “μαύρες” χρονιές για την Ένωση στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας.
Και επρόκειτο για μία χρονιά που υπήρξε πολύ σημαντική για την εξέλιξη του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς παύουν να συμμετέχουν οι ερασιτεχνικές ομάδες των ανά νομό τοπικών ενώσεων και πλέον δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι ομάδες των εθνικών κατηγοριών. Αγωνιστικά τα ζευγάρια του πρώτου γύρου αγωνίστηκαν και πάλι με γεωγραφικά κριτήρια, ενώ από τον Β’ γύρο και μετά η κλήρωση ήταν ελεύθερη.
Η ΑΕΚ ξεπερνά με ευκολία τα εμπόδια του Ρούφ στον Α’ Γύρο με νίκη 4-1 και της Κοζάνης στον Β’ Γύρο με νίκη 4-0.
Η κλήρωση στον Γ’ Γύρο φέρνει την Ένωση να αντιμετωπίζει την Λαμία σε μονό αγώνα εκτός έδρας. Το 90λεπτο ολοκληρώνεται χωρίς τέρματα και η Λαμία εκπλήσσει τους πάντες καθώς σημειώνει γκολ στην παράταση και παίρνει την πρόκριση με σκορ 1-0.
Η Λαμία έφτασε ως τον ημιτελικό, όπου αποκλείστηκε από τον μετέπειτα Κυπελλούχο ΠΑΟΚ με ήττα 2-0.


Η Παρουσία στην Ευρώπη

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ 1971/72 – Α’ Γύρος
aekinter
Η ΑΕΚ ως κάτοχος του τίτλου της περιόδου 1970/71 στην Ελλάδα μετέχει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης της περιόδου 1971/72.
Η κλήρωση δείχνει στην ΑΕΚ το “σκληρό” της πρόσωπο, φέρνοντάς τη αντιμέτωπη από τον πρώτο κιόλας γύρο με ένα μεγαθήριο της εποχής, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές ομάδες διαχρονικά, την Ιταλική Ίντερνατσιονάλε Μιλάνου γνωστή σαν Ίντερ.
Τα ονόματα στο δυναμικό της Ίντερ προκαλούν ίλιγγο: Φακέτι, Ματσόλα, Μπούρνιτς, Μπονινσένια, Μπορντόν την κάνουν να μοιάζει ανίκητη.
Ο πρώτος αγώνας στο θρυλικό “Σαν Σίρο” του Μιλάνου διεξάγεται στις 15 Σεπτεμβρίου 1971 ενώπιον 80000 θεατών με διαιτητή τον Βέλγο Βιτάλ Λορώ.
Η ΑΕΚ κατάφερε να προηγηθεί στο 14′ με τον Πομώνη, η υπεροχή της Ίντερ όμως ήταν εμφανής και αφού ισοφάρισε στο 19′ με τον Ματσόλα έκλεισε το ημίχρονο με άλλα δύο γκολ στο 35′ από κεφαλιά του Φακέτι και στο 43′ από τον Ζάιρ. Το δεύτερο ημίχρονο αποδείχθηκε μια τυπική διαδικασία με την Ίντερ να ανεβάζει το σκορ στο 4-1 με εκτέλεση πέναλτι από τον Μπονινσένια στο 61′ και κάπως έτσι εξαφανίστηκαν οι (μηδαμινές είναι η αλήθεια) πιθανότητες πρόκρισης.

ΙΝΤΕΡ : Μπορντόν, Μπελούτζι, Φακέτι, Μπεντίν, Τζιουμπερτόνι, Μπούρνιτς, Ζάιρ (89′ Γκίο), Μπερτίνι, Μπονινσένια, Ματσόλα, Κόρσο.
Προπονητής : Τζιοβάνι Ινβερνίτσι
ΑΕΚ : Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Τριανταφύλλου, Θεοδωρίδης, Τόσκας, Λαβαρίδης, Βεντούρης (76′ Νικολάου), Καραφέσκος, Νικολαΐδης (59′ Κάχρης), Παπαιωάννου, Πομώνης.
Προπονητής : Μπράνκο Στάνκοβιτς
http://www.youtube.com/watch?v=X1k4ZGnDgEw

Η ρεβάνς του αγώνα στις 29 Σεπτεμβρίου 1971 στην κατάμεστη Νέα Φιλαδέλφεια με διαιτητή τον Σοβιετικό Τόφικ Μπαχράμοφ, δεν άφηνε ελπίδες για πρόκριση στην ΑΕΚ μετά το 4-1 του πρώτου ματς.
Παρ’ όλα αυτά εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές βραδιές της ΑΕΚ και γενικότερα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αν και όλα ξεκίνησαν στραβά για την Ένωση με το 0-1 από τον Ματσόλα στο 17′, η αποβολή του Μπερτίνι δύο λεπτά αργότερα και η επιθετική φιλοσοφία παιγνιδιού του Στάνκοβιτς (αμέσως μετά την αποβολή Μπερτίνι αλλάζει τον μεσοαμυντικό Τριανταφύλλου με τον επιθετικό Κ.Νικολαΐδη) έφεραν την ΑΕΚ να προηγείται στο ημίχρονο αφού σκόραραν ο Βεντούρης στο 29′ και ο Παπαϊωάννου στο 45′ και έχοντας δύο δοκάρια μεταξύ 30′ και 35′.
Οι Ιταλοί θέλοντας αν μη τι άλλο να μην ηττηθούν κυνήγησαν το γκολ και ισοφάρισαν με τον Μπονινσένια στο 76′. Οι παίκτες της ΑΕΚ έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η πρόκριση είχε χαθεί οριστικά επιδίωξαν την νίκη και την κατέκτησαν αφού έκαναν το 3-2 με γκολ του Νικολαΐδη στο 89′. Μια από τις μεγαλύτερες νίκες του “φτωχού” ελληνικού ποδοσφαίρου και η πρώτη ουσιαστικά μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά για την ΑΕΚ, αφού η Ίντερ έφτασε ως τον τελικό της διοργάνωσης (χάνοντας το τρόπαιο από τον Άγιαξ με ήττα 2-0) και ήταν από τις υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου της δεκαετίας του ’70.

ΑΕΚ : Κωνσταντινίδης, Τριανταφύλλου, (25’ Νικολαΐδης), Λαβαρίδης, Κεφαλίδης, Θεοδωρίδης, Καραφέσκος (54’ Νικολάου), Βεντούρης, Παπαεμμανουήλ, Ψιμόγιαννος, Παπαϊωάννου, Πομώνης.
Προπονητής : Μπράνκο Στάνκοβιτς
ΙΝΤΕΡ : Μπορντόν, Οριάλι, Φακέτι, Μπεντίν, Τζιουμπερτόνι, Μπούρνιτς, Ζάιρ, Μπερτίνι, Μπονινσένια, Ματσόλα, Κόρσο.
Προπονητής : Τζιοβάνι Ινβερνίτσι
http://www.youtube.com/watch?v=3awHWb2e95k