Περίοδος 1980/81

Πρόεδρος: Λουκάς Μπάρλος

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Μίλτος Παπαποστόλου – 1η σεζόν

Τερματοφύλακες: Σπύρος Οικονομόπουλος- Νίκος Χρηστίδης- Λάκης Στεργιούδας

Αμυντικοί: Λύσσανδρος Γεωργαμλής -Στέλιος Μανωλάς – Παντελής (Λάκης) Νικολάου – Βαγγέλης Παραπραστανίτης – Πέτρος Ραβούσης – Γιώργος Ρήγας – Μιχάλης Τζιράκης – Γιώργος Καλογερόπουλος – Γιάννης Μουσούρης

Μέσοι: Χρήστος Αρδίζογλου – Κώστας Ελευθεράκης – Σπύρος Θώδης – Βαγγέλης Βλάχος – Franjo Vladic

Επιθετικοί: Dusan Bajevic – Θωμάς Μαύρος – Δημήτρης Γκέσιος – Μανώλης Κώττης – Τάσος Κωνσταντίνου – Δημήτρης Παπαδόπουλος – Θωμάς Σταφυλάς – Σταύρος Λέτσας

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
8081
8081b
 
Η ΑΕΚ μπαίνει στη καινούργια δεκαετία κλείνοντας στην ουσία έναν από τoυς πιο πετυχημένους ιστορικούς κύκλους της, αφού η σεζόν 1980-1981 είναι η τελευταία χρονιά του Λουκά Μπάρλου στα διοικητικά ηνία της ομάδας.
Ο Μπάρλος στο τέλος της χρονιάς αποχωρεί απο την ‘Ενωση σαν αποτέλεσμα της δεινής οικονομικής κατάστασης που περιήλθε απο την ενασχόλησή του με την ομαδα αλλά και λόγω της αδυναμίας του να ακολουθήσει το νέο μοντέλο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.Το πρωτάθλημα της σεζόν 80-81 ήταν το δεύτερο κατά σειρά πρωτάθλημα επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.
“Δεν θέλω να πάρω από την ΑΕΚ, μόνο να δώσω ήθελα. Δεν είμαι επενδυτής εγώ και μάλλον δεν έχω θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο”, ήταν το τελευταίο του απόσταγμα, φοβούμενος την αλλοτρίωση μέσω του επαγγελματισμού που κατέβαλλε το χώρο.
Στο τέλος της χρονιάς μαζί του αποχωρεί και ο –εκ των αστέρων – της ομάδας Ντούσαν Μπάγιεβιτς.
Στο πρωτάθλημα όλα ξεκινούν ιδανικά για την ομάδα. Η ΑΕΚ με τον παλαίμαχο παίκτη της και πρωταθλητή Ελλάδας 1963 με τη φανέλα της ,Μίλτο Παπαποστόλου, στον πάγκο της ξεκινά εντυπωσιακά σημειώνοντας σερί 6 νικών .Ανάμεσα στους άλλους, κερδίζει τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη και τον Ολυμπιακό εντός έδρας ,με αποτέλεσμα να βαπτίζεται από πολύ νωρίς φαβορί για την κούρσα του τίτλου. Αξιοσημείωτο ότι στο ΑΕΚ-ΠΑΟ σημειώθηκε το ρεκόρ εισιτηρίων για εντός έδρας αγώνα πρωταθλήματος στη Νέα Φιλαδέλφεια, αφού κόπηκαν 36.766 εισιτήρια.
Παρόλα αυτα η συνέχεια δεν είναι ανάλογη. Η ΑΕΚ αν και τελειώνει το πρωτάθλημα έχοντας την καλύτερη (με διαφορα από το δεύτερο) επίθεση με 63 γκολ και πρώτο σκόρερ της το Μπάγιεβιτς με 12, προδίδεται από τη μέτρια ως και κακή αμυντική της επίδοση (42 γκολ παθητικό). Ο δεύτερος γύρος του πρωταθλήματος δεν είναι καλός για την ομάδα με αποκορύφωμα το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο σταδιο Καραισκακη. Η ΑΕΚ κατεβαίνει στον αγωνα (8 Φεβρουαρίου) έχοντας 2 βαθμούς λιγότερους απο τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και αναζητά τη νίκη που θα τη φέρει στην πρώτη θέση του πίνακα της βαθμολογίας.Παρόλα αυτά πραγματοποιεί ενα κακό παιχνίδι και ένα καταστροφικό β’ ημίχρονο όπου δέχεται 5 γκολ σε 27 λεπτά και γνωρίζει μια απο τις πιο μεγάλες σε έκταση ήττες στην ιστορία της με 6-0.
Παρολα αυτα η ήττα και το παιχνίδι επισκιάζονται απο τα τραγικά γεγονότα στη θύρα 7 του σταδίου ,όταν οι φίλαθλοι προσπαθώντας να βγούν απο το γηπεδο εγκλωβίζονται και αρκετοι ποδοπατούνται, με αποτέλεσμα το θάνατο 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων
Η ΑΕΚ τερματίζει στο τέλος της σεζόν στη δεύτερη θέση 5 βαθμούς πίσω απο τον Ολυμπιακό.

– Στο Κύπελλο Ελλάδος η ΑΕΚ αποκλείει στον πρώτο γύρο το Αιγάλεω νικώντας το στο γήπεδο της με 6-2 ενώ στο δεύτερο γύρο αποκλείει πάλι στην έδρα της την Καστοριά (κάτοχο του κυπέλου της προηγούμενης χρονιάς) με 2-0.
Στους επόμενους γύρους η ΑΕΚ στέκεται άτυχη καθώς κληρώνεται να αντιμετωπισει διαδοχικά τους ΠΑΟ,Αρη και ΠΑΟΚ.
Καταφέρνει και αποκλείει τον Παναθηναικό σε διπλά παιχνίδια: ΠΑΟ-ΑΕΚ 3-2 και ΑΕΚ-ΠΑΟ 1-0
Και στη φάση των προημιτελικών αποκλείει και τον Αρη: ΑΕΚ-Αρης 2-2 και Αρης-ΑΕΚ 0-1
Στον ημιτελικό κληρώνεται με τον ΠΑΟΚ και μένει εκτός τελικού με 2 ήττες και χωρίς να πετύχει γκολ: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 (χαμένη εκτέλεση πέναλτυ του Μαύρου στο 80’) και ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-2 (το παιχνίδι διεξήγχθη λόγω τιμωρίας στη Χαλκίδα)
Τελικά το κύπελλο για τη σεζόν 80-81 κατακτά ο Ολυμπιακός νικώντας στον τελικό τον ΠΑΟΚ με 3-1 στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας

* Η ομάδα δεν αγωνίστηκε στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα