Περίοδος 1960/61

Πρόεδρος: Νικόλαος Γκούμας

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Τρύφων Τζανετής – 2η σεζόν (μαζί με τον Χάρι Αουρέτνικ)

Τερματοφύλακες: Στέλιος Σεραφείδης – Σωτήρης Φακής – Κίμων Δημητρίου

Αμυντικοί: Θεόφιλος Βερνέζης – Γιάννης Μαρδίτσης – Πέτρος Σταματελόπουλος – Δημήτρης Αναστασιάδης – Δημήτρης Διακάκης – Αντώνης Γαβανάς – Δημήτρης Τζανέρας

Μέσοι: Ανδρέας Σταματιάδης – Μίλτος Παπαποστόλου – Θύμιος Πολύζος – Αλέκος Σοφιανίδης

Επιθετικοί: Κώστας Νεστορίδης – Θανάσης Γκούβας – Γιώργος Πετρίδης – Χρήστος Άμπος – Στέφανος Δεμίρης – Άρης Τσαχουρίδης – Νίκος Ζαγκότσης – Αργύρης Αργυρόπουλος – Σπύρος Πομώνης – Δημήτρης Τσανούλας

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 6061 6061b
 
Στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ συνεχίζει ο εκ των “Πατριαρχών” της κιτρινόμαυρης οικογένειας Τρύφων Τζανετής, ο οποίος επισήμως προσελήφθη τον Ιανουάριο του με στόχο την αναζωογόνηση της ομάδας. Ωστόσο ο προκάτοχος του Χάρι Αουρέτνικ παρέμεινε στην ομάδα και μαζί με τον Χρήστο Ρίμπα συγκροτούσαν κατ’ουσίαν μία προπονητική τριανδρία με τον Τζανετή να έχει κατα τα φαινόμενα τον πρώτο λόγο, αλλά τον Αουρέτνικ να διατηρεί το τακτικό έρεισμα και την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου της ΑΕΚ. Ο “Χάρρυ” προωθεί τον μετέπειτα σταρ της ομάδας ΣΠύρο Πομώνη από τις ακαδημίες της, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι προσθήκες του Θανάση Γκούβα από το Μεσολόγγι και του Άρη Τσαχουρίδη από το Μακεδονικό. Μετά από την αποτυχία της ΑΕΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα την προηγούμενη χρονιά, χάνοντάς το στην ισοβαθμία από τον Παναθηναϊκό, είναι επεισοδιακή και η ΑΕΚ τερματίζει 4η, αρκετά μακριά από την κορυφή.
Οι πρώτες ενστάσεις για την αντικειμενικότητα των διαιτητών ξεκινάν και κάνουν την εμφάνισή τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η διακοπή του ματς με Προοδευτική και η επανάληψη του 4 μήνες μετά. Στο ματς στις 18/2/61 στο Καραϊσκάκη, στο 80′ με το παιγνίδι στο 1-1 ο Γκούβας πετυχαίνει γκολ και η μπάλα χτυπάει στο εσωτερικό σίδερο στο βάθος της εστίας και ξαναβγαίνει έξω. Ο διαιτητής Μπακιρζής έδειξε “παίζετε” θεωρώντας ότι η μπάλα πήγε δοκάρι. Έγινε σύρραξη παικτών στον αγωνιστικό χώρο και μετά από πολλά επεισόδια ο διαιτητής το διέκοψε. Όταν επαναλήφθηκε στις 14/6/61 η ΑΕΚ ήταν αδιάφορη και μαθηματικά εκτός τίτλου. Οι διαιτητικές παλινωδίες συνεχίστηκαν με αποκορύφωμα εν προκειμένω το Αθηναϊκό ντέρμπι όπου δημιουργήθηκε πρωτοφανής ένταση. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, η ΑΕΚ αδικήθηκε σφόδρα από τη διαιτησία την τέταρτη αγωνιστική (μια μετά τη σύρραξη με την Προοδευτική) απέναντι στον Παναθηναϊκό με το Φως των Σπορ να κάνει λόγο για ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος.
Τρεις μέρες πριν τον αγώνα υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την παρουσία συγκεκριμένων ανθρώπων του Παναθηναϊκού στην τότε ΚΕΔ (ΣΕΔ ήταν τα αρχικά της). Η δυσαρέσκεια επιβεβαιώθηκε μιας και στο ματς ο διαιτητής Ιωαννίδης αρνείται καταφανέστατο πέναλτι στο Νεστορίδη στο 86′ κι ενώ το σκορ ήταν 2-2. Στην ένταση που ακολούθησε, απέβαλε τον Αναστασιάδη ο οποίος αρνήθηκε να βγει με αποτέλεσμα να διακόψει το παιχνίδι και να το κερδίσει ο Παναθηναϊκός στα χαρτιά!
Ακολούθησαν άλλες 2 ήττες συνεχόμενες κι έτσι η ΑΕΚ μένει μακριά από την κορυφή. Στο υπόλοιπο της σεζόν η ομάδα φέρνει μέτρια αποτελέσματα χάνοντας μέσα-έξω από τον δυνατό τότε Πανιώνιο, ήττα γνώρισε και από τον Ολυμπιακό, επί του οποίου κατάφερε μια σπουδαία νίκη με 4-1 στον Β γύρο. Ο Αφιονισμένος Νεστορίδης με τα 27 τέρματα που πέτυχε, δεν κατόρθωσε να δώσει κάτι καλύτερο στην ΑΕΚ από την τέταρτη θέση.
6061auretnik

Κύπελλο

Η ΑΕΚ ρίχτηκε στη μάχη του κυπέλλου αντιμετωπίζοντας την ΑΕ Καισαριανής τον Δεκέμβριο εναντίον της οποίας πέτυχε ένα από τα μεγαλύτερα σκορ στην ιστορία της, 9-0. Επόμενος αντίπαλος οι Άγιοι Ανάργυροι που αποκλείονται εύκολα με 5-1 και στη συνέχεια έρχεται η σειρά της Δάφνης Μεταξουργείου την οποία οι κιτρινόμαυροι αποκλείουν δύσκολα με 3-2. Έρχεται η σειρά της Καλογρέζας (2-1) και της Νίκης Πλάκας (8-1) και στη φάση των “32” η ΑΕΚ έρχεται αντιμέτωπη με τα Πράσινα Πουλιά, από τις ιστορικές ομάδες της Καλαμάτας η οποία πρώτη φορά θα αγωνίζονταν στην Αθήνα. Το ματς διεξήχθη υπό έντονη συγκινησιακή φόρτιση ένεκα και της παρουσίας του Κλεάνθη Μαρόπουλου και η μεσσηνιακή ομάδα κρατούσε μέχρι το 60′ μια ιστορική ισοπαλία με 2-2. Η ΑΕΚ εν συνεχεία “ξύπνησε” και στο τέλος το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στο χορταστικό 7-3. Στη φάση των “16” η Ένωση εύκολα απέκλεισε και την Προοδετική με 4-1 όμως στους 8, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης ανέκοψε την πορεία της, επικρατώντας με 1-0 στη Θεσσαλονίκη. Το κύπελλο κατέκτησε εν τέλει ο Ολυμπιακός Πειραιώς επικρατώντας του Πανιωνίου με 3-0 στον τελικό του Ιουλίου στη “Λεωφόρο Αλεξάνδρας”.