Περίοδος 1959/60

Πρόεδρος: Νίκος Γκούμας

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΣΤΕΡ

Προπονητής: Λούκας “Χάρι” Αουρέτνικ (Lukas “Harry” Aurednik) 1η σεζόν (1η έως και 11η αγωνιστική) – Τρύφων Τζανετής (12η αγωνιστική έως τέλος σεζόν)

Τερματοφύλακες : Στέλιος Σεραφείδης – Κίμων Δημητρίου – Σωτήρης Φακής

Αμυντικοί : Θεόφιλος Βερνέζης – Γιάννης Μαρδίτσης – Μίλτος Παπαποστόλου – Δημήτρης Αναστασιάδης – Θανάσης Τσαγγάρης – Δημήτρης Διακάκης – Πέτρος Σταματελόπουλος – Αλέκος Σοφιανίδης – Σταμάτης Σκαφίδας

Μέσοι : Θύμιος Πολύζος – Ανδρέας Σταματιάδης – Νίκος Μελισσής – Κώστας Ζωγράφος – Γιάννης Κανάκης

Επιθετικοί : Παυλάκης Εμμανουηλίδης – Κώστας Νεστορίδης – Γιώργος Πετρίδης – Χρήστος Άμπος – Στέφανος Δεμίρης – Αργύρης Αργυρόπουλος – Λουκάς Σισμάνης – Δημήτρης Τσανούλας

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

5960a 5960b

Από την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο 1958-59 είχαν αρχίσει να δρομολογούνται οι συζητήσεις για την δημιουργία ενιαίου Εθνικού Πρωταθλήματος στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η ΕΠΟ διχαζόταν και αμφιταλαντευόταν να αποφασίσει καθώς οι αντιδράσεις των κατά τόπους σωματείων ήταν πολλές και ποικίλες. Δύο παράγοντες όμως στάθηκαν καθοριστικοί στην τελική απόφαση των ιθυνόντων του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Από την μία πλευρά οι συνεχώς εντεινόμενες πιέσεις της ΟΥΕΦΑ για θέσπιση Εθνικού Πρωταθλήματος έτσι ώστε να είναι πιό αξιοκρατική η εκπροσώπηση της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα και από την άλλη η κυβερνητική βούληση για θεσμοθέτηση του ΠΡΟ-ΠΟ οδήγησαν την ΕΠΟ στην δημιουργία και καθιέρωση των Α’ και Β’ Εθνικών κατηγοριών και την αντικατάσταση των Περιφερειακών Πρωταθλημάτων με ενιαίο Εθνικό Πρωτάθλημα.
Η στάση των σωματείων απέναντι στον νέο θεσμό δεν ήταν ενιαία και είχε σαν βασικό κριτήριο τις οικονομικές επιπτώσεις του νέου τρόπου διεξαγωγής στα ταμεία της κάθε ομάδας. Η συμφωνία επήλθε μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και αφού η μεν ΕΠΟ αναγκάστηκε να εγγυηθεί την αποκατάσταση της απώλειας κερδών μέσω ποσοστού από τα έσοδα του ΠΡΟ-ΠΟ, η δε κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας των ομάδων επί των εισπράξεων τους από τα εισιτήρια των αγώνων.
Έτσι το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 1959 στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ και παρουσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και εκπροσώπων της κυβέρνησης Καραμανλή, έγινε πραγματικότητα η Α’ Εθνική Κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα Περιφερειακά πρωταθλήματα καταργούνταν, το ΠΡΟ-ΠΟ, που είχε τυπικά ξεκινήσει από την 1/3/1959, αποκτούσε το ζητούμενο ενδιαφέρον των φιλάθλων και η “νέα εποχή” ξεκινούσε για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην ίδια συνέλευση αποφασίστηκε η συμμετοχή 16 ομάδων στο νέο πρωτάθλημα που θα προέκυπταν από :
Τις 4 πρώτες στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών: Παναθηναϊκό, Πανιώνιο, ΑΕΚ και Απόλλωνα Αθηνών.
Τις 4 πρώτες στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πειραιώς: Ολυμπιακό, Εθνικό, ΑΕ Νικαίας και Προοδευτική.
Τις 4 πρώτες στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης): Άρη, ΠΑΟΚ, Απόλλωνα Θεσσαλονίκης και Ηρακλή.
Τις 2 πρώτες στον όμιλο Βορρά του Περιφερειακού Πρωταθλήματος: Δόξα Δράμας και Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης.
Τις πρώτες στους 2 υπο-ομίλους Νότου του Περιφερειακού Πρωταθλήματος: Παγκορινθιακό και Παναιγιάλειο.
Οι περισσότερες από τις ομάδες που συμμετείχαν σε αυτό, αντιμετώπισαν προβλήματα προσαρμογής καθώς καλούνταν να προσαρμοστούν σε συνθήκες άγνωστες σε πολλές από αυτές όπως οι μετακινήσεις ανά την επικράτεια, οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία κλπ.
Το πρώτο Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας ξεκίνησε στις 25/10/1959 και ο αρχηγός της ΑΕΚ Γιάννης Κανάκης ήταν ο σκόρερ του παρθενικού τέρματος όταν στο 3ο λεπτό του αγώνα απέναντι στον Εθνικό στο Στάδιο Καραϊσκάκη έκανε το 0-1 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ του αγώνα.
Η ΑΕΚ όντας η μοναδική διεκδικήτρια απέναντι στην παντοδυναμία του Ολυμπιακού της δεκαετίας του 1950, έμπαινε στο νέο Πρωτάθλημα με τα μάτια στραμμένα αποκλειστικά στον τίτλο. Άλλωστε είχε φτάσει ένα βήμα από τον τίτλο της προηγούμενης περιόδου όταν στον τελευταίο αγώνα στο Στάδιο Καραϊσκάκη προηγήθηκε με 0-2 στο δεκάλεπτο αλλά ισοφαρίστηκε στη συνέχεια και ο τίτλος πήγε στους ερυθρόλευκους.
Το καλοκαίρι του 1959 η ΑΕΚ ενισχύεται με τον Καβαλιώτη επιθετικό Στέφανο Δεμίρη, τον τερματοφύλακα Κίμωνα Δημητρίου, τον κεντρικό αμυντικό Διακάκη και τον 26χρονο Γιάννη Μαρδίτση από το Αιγάλεω. Οι μεταγραφές της Ένωσης δεν είναι ηχηρές καθώς όλοι θεωρούν ότι η ομάδα είναι πλήρης και πανέτοιμη για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Με τον Κώστα Νεστορίδη σε διαβολεμένη φόρμα και αστείρευτα κέφια να τελειώνει το Πρωτάθλημα με 33 γκολ σε 27 συμμετοχές, η Ένωση έδειχνε το απόλυτο φαβορί. Ο αξεπέραστος “Νέστορας” σε αρκετά ματς έμοιαζε να την παίρνει από το χέρι και να την οδηγεί μόνος του στον πολυπόθητο πρώτο μεταπολεμικό της τίτλο.
Τα “μαύρα σύννεφα” όμως δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνιση τους δείχνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η μετονομασία του Πρωταθλήματος και η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του δεν συνιστούσαν αυτόματα και την εξάλειψη των παθογενειών περασμένων ετών.
Μόλις στην 11η αγωνιστική στις 17/1/1960, η ΑΕΚ αγωνίζεται στην Θεσσαλονίκη απέναντι στον Άρη, και ενώ το σκορ είναι 2-1 με γκολ των Γρηγοριάδη, Σισμανίδη και Γιώργου Πετρίδη, στο 84′ ο Πειραιώτης διαιτητής Δαμαλίτης εν μέσω συνεχών αλλαγών αποφάσεων και αφιταλαντευόμενος μεταξύ υπόδειξης πέναλτι ή έμμεσου σε ανατροπή παίκτη της ΑΕΚ μέσα στην περιοχή του Άρη, θα προκαλέσει σύρραξη μεταξύ των παικτών και διακοπή του αγώνα που θα επαναληφθεί δέκα ημέρες αργότερα με διαιτητή τον Ιταλό Εουτζίνο Ριγκάτο και θα αναδείξει τις δύο ομάδες ισόπαλες με 2-2.
Ο σοβαρός τραυματισμός του Κώστα Νεστορίδη στο εντός έδρας ματς με την Προοδευτική στις 24/1/1960 θα κρατήσει για περίπου ένα μήνα τον ίδιο μακριά από τα γήπεδα και την ΑΕΚ μακριά από τους 3 βαθμούς της νίκης καθώς στο διάστημα αυτό η Ένωση θα παραχωρήσει 3 ανέλπιστες ισοπαλίες σε Άρη, Μ.Αλέξανδρο και Απόλλωνα Θεσ/νίκης. Η τελική ισοβαθμία στην κορυφή με τον Παναθηναϊκό αποδεικνύει την σημασία αυτών των ισοπαλιών.
Κόντρα σε “Θεούς και δαίμονες” η Ένωση κρατιέται -κυρίως λόγω Νεστορίδη- ζωντανή στο κυνήγι του τίτλου και όντας πρωτοπόρος αγωνίζεται στις 18/6/1960 στο Στάδιο Καραϊσκάκη απέναντι στην αξιόμαχη Προοδευτική. Το τερέν μετατρέπεται σε ρίνγκ και μετά από πολύ ξύλο μεταξύ των παικτών και αρκετές αποβολές λήγει με ισόπαλο αποτέλεσμα (2-2), και τους Σεραφείδη, Πετρίδη μεταξύ των αποβληθέντων. Το περίεργο της ιστορίας είναι ότι αν και ο διαιτητής Ζάτσεβιτς δεν είχε καταγράψει τις αποβολές τους στο φύλλο αγώνα, οι δύο Ενωσίτες θα τιμωρηθούν με στοιχείο την έκθεση του παρατηρητή και ο μηνιαίος αποκλεισμός τους θα ισχύσει τελικά αρχής γενομένης από το μπαράζ τίτλου απέναντι στον Παναθηναϊκό !!!
Ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες η ΑΕΚ παραμένει πρώτη με 2 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο ΠΑΟ, μέχρι την … αποφράδα ημέρα της 24/7/1960 όταν παρατάσσεται στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης απέναντι στον Πανιώνιο. Η ποδοσφαιρική πιάτσα “βουίζει” όλη την εβδομάδα για τις φιλικές σχέσεις του Κώστα Νεστορίδη με τους πρώην συμπαίκτες του στον Πανιώνιο και προεξοφλεί άνετη επικράτηση της ΑΕΚ. Ως συνήθως η διάψευση έρχεται δριμεία. Ο Πανιώνιος προηγήθηκε με 2-0, ο Νεστορίδης μείωσε σε 2-1, οι Νεοσμυρνιώτες έκαναν το 3-1 και το αυτογκολ του Καζαντζίδη στο 90′ απλά ολοκλήρωσε το σκορ στο 3-2 αποδεικνύοντας ότι για τους παίκτες του Πανιωνίου το καθήκον υπερίσχυε της φιλίας. Δεν αποδείχθηκε το ίδιο στο Στάδιο Καραϊσκάκη, όπου την ίδια ώρα ο προηγούμενος στο ημίχρονο Ολυμπιακός με 1-0 απέναντι στους “τριφυλλοφόρους”, θεώρησε ότι καθήκον και “φιλία” μπορούν να μοιραστούν από … ένα ημίχρονο και αδιαφορώντας στο δεύτερο μισό του αγώνα ηττήθηκε με 1-4 από τον ΠΑΟ χαρίζοντας του την συμμετοχή στο μπαράζ.
Ο αγώνας μπαράζ της τελευταίας μέρας του Ιουλίου βρήκε την ΑΕΚ αποδεκατισμένη από τιμωρίες, με τον Σωτήρη Φακή για πρώτη φορά κάτω από τα δοκάρια της και απογοητευμένη από την τροπή που πήρε η κούρσα του Πρωταθλήματος με αποτέλεσμα την επικράτηση του ΠΑΟ με 2-1 παρά το προβάδισμα με 0-1 που είχε δώσει σην Ένωση ο Χρήστος Άμπος στο 14′, και τον πρώτο τίτλο της Α’ Εθνικής να βάφεται πράσινος.
Στο βάψιμο αυτό είχαν συνδράμει αρκετοί μεταξυ των οποίων και οι Πανιώνιος, Απόλλων Αθηνών οι οποίοι επικαλούμενοι εισπρακτική επιτυχία και οικονομική ενίσχυση των ταμείων τους, είχαν αποδεχθεί, με την κούρσα του τίτλου να βρίσκεται στην τελική της ευθεία, την διεξαγωγή των εντός έδρας αγώνων τους με τον ΠΑΟ στο, μεγαλύτερο των δικών τους, γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Το τέλος της περιόδου βρήκε την ΑΕΚ στην δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος έχοντας την καλύτερη επίθεση με 77 γκολ και τον Κώστα Νεστορίδη πρώτο σκόρερ με 33 γκολ.
Από τα μέσα περίπου της περιόδου είχε εγκαταλέιψει την ενεργό δράση η μεγαλύτερη ως τότε μεταπολεμική “σημαία” της ΑΕΚ, ο Γιάννης Κανάκης, ενώ στο τέλος της σαιζόν αποχαιρέτησαν την ΑΕΚ ο Λάκης (Παύλος) Εμμανουηλίδης εγκαταλείποντας την ενεργό δράση και οι Νίκος Μελισσής, Θανάσης Τσαγγάρης, Λουκάς Σισμάνης και Κώστας Ζωγράφος.


Κύπελλο Ελλάδας

Στο ξεκίνημα του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδας για την περίοδο 1959-60, η ΑΕΚ αντιμετώπισε και απέκλεισε με χαρακτηριστική ευκολία και μεγάλα σκορ μια σειρά από ομάδες μικρότερων κατηγοριών όπως στις 23/9/59 την Πρόοδος Πατησιων με νίκη 5-0, στις 14/10/59 την Βικτώρια Αθηνών με νίκη 7-1, στις 4/11/59 τον Ηλυσιακό με νίκη 3-1, στις 27/12/59 την Δάφνη Μεταξουργείου με νίκη 3-1, στις 13/1/60 την Καλογρέζα με νίκη 7-0 και στις 2/3/60 τον Ατρόμητο Περιστερίου με νίκη 1-0. Η Ένωση δεν θα καταφέρει να προκριθεί στους “16” του θεσμού καθώς στην φάση των “32” θα γνωρίσει την εκτός έδρας ήττα με 2-0 και τον αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό Χαλκίδας στις 10/4/60. Για την ομάδα της Χαλκίδας θα σκοράρει ο Βλάχος στο 50′ και στο 88′ λεπτό. Οι Ευβοιώτες είχαν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στο πρώτο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής της περιόδου 1959-60 όταν αρχικά ο σχεδιασμός του περιελάμβανε 18 συμμετέχουσες ομάδες. Όταν τελικά ο αριθμός των ομάδων μειώθηκε στις 16, ο Ολυμπιακός Χαλκίδας έχασε την συμμετοχή του στην Α’ Εθνική μετά από τρείς αγώνες μπαράζ με την Προοδευτική με δύο ισοπαλίες και τελικά ήττα με 3-0 στην ουδέτερη έδρα της Ν. Φιλαδέλφειας.
Η ομάδα της Χαλκίδας θα αποκλειστεί στην Προημιτελική φάση από τον Ολυμπιακό με ήττα 4-0 και τελικά οι ερυθρόλευκοι θα κατακτήσουν το Κύπελλο σε διπλό τελικό με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό μετά πό ισοπαλία στην Λεωφόρο και νίκη με 3-0 στο Στάδιο Καραϊσκάκη στις 11 Σεπτεμβρίου (!!!) 1960. Όπως φάνηκε, το καλοκαίρι που μεσολάβησε δεν έκανε τους “πράσινους” να ξεχάσουν την πολύτιμη γι’ αυτούς …. αδιαφορία που έδειξαν οι “κόκκινοι” στο κρίσιμο μεταξύ τους ματς στην τελευταία αγωνιστική του Πρωταθλήματος.