Γιώργος Λαβαρίδης

Γιώργος Λαβαρίδης – (1964/1974)
Ένας πολύ χαρισματικός και προικισμένος τεχνικά μέσος, ο Γιώργος Λαβαρίδης αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 όταν και προωθήθηκε από τα τμήματα υποδομής. Γεννημένος στις 21 Ιανουαρίου 1947 στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο από πολύ μικρός. Σε αυτό έπαιξε ρόλο ο πατέρας του “Γιάκης”, κουρέας στο επάγγελμα, που όντας φανατικός ποδοσφαιρόφιλος και οπαδός της Γαλατασαράϊ ώθησε τον μικρό Γιώργο να ασχοληθεί με το άθλημα. Οι εμφανίσεις του στα γήπεδα της Πόλης δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους εκεί Έλληνες που του έδωσαν το προσωνύμιο “Μπέμπης” λόγω της μικρής του ηλικίας.
Ξεκίνησε να αγωνίζεται στην εφηβική ομάδα της Γαλατασαράϊ το 1961. Τρία χρόνια μετά, το 1964, ακολουθώντας το “δρομολόγιο” πολλών Ελλήνων της Πόλης, ήρθε στην Αθήνα και τον Ιούνιο του 1964 υπέγραψε δελτίο στο εφηβικό τμήμα της ΑΕΚ. Προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα τον Αύγουστο του 1968 και για μια οκταετία απετέλεσε βασικό στέλεχος της.
Κατέκτησε με τη φανέλλα της ΑΕΚ 2 Πρωταθλήματα (1968, 1971), ένα Κύπελλο (1966) και ένα “Υπερκύπελλο Ελλάδος” (το τότε Super Cup) το 1971, ενώ χρίστηκε και διεθνής και υπήρξε μέλος της Εθνικής ομάδας που στις λεπτομέρειες έχασε την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 στη Δυτική Γερμανία. Συνολικά είχε 130 συμμετοχές με 6 γκολ και έφτασε μέχρι το περιβαρχιόνιο του αρχηγού της ΑΕΚ στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Στη ριζική ανανέωση που έκανε ο Λουκάς Μπάρλος το 1974, ο Γιώργος Λαβαρίδης αποχώρησε σε ηλικία 28 ετών, υπογράφοντας στην ομάδα του Πανσερραϊκού όπου παρέμεινε για μία σεζόν. Παραμένει στην ιστορία της ΑΕΚ, ως ένα σπουδαίο ταλέντο που βγήκε από τα σπλάχνα της και ένα από τα πρώτα μοντέρνα “οκτάρια” στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Εδώ και πολλά χρόνια το όνομα του Γιώργου Λαβαρίδη συνδέθηκε με μία εντελώς ανυπόστατη φήμη σχετικά με υποτιθέμενη χειροτονία του ως ιερέα. Μια φήμη που ξεκίνησε από “Ενωσίτικο” δημοσίευμα και εξαπλώθηκε στις τάξεις των φιλάθλων και οπαδών της ΑΕΚ. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ και ο “Μπέμπης” ζει ήσυχα την “κοσμική” ζωή του με την σύζυγο και τα δύο παιδιά του.