Σταύρος Λέτσας

Σταύρος Λέτσας – (1978/1985)

Ο Σταύρος Λέτσας γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1957 στους Αγίους Αναργύρους.
Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον ερασιτεχνικό σύλλογο των Αγίων Αναργύρων και όταν έφτασε σε ηλικία 21 ετών, το 1978 η διοίκηση του συλλόγου του διαπραγματευόταν την μεταγραφή του τον Ολυμπιακό, κάτι που ο ίδιος ήθελε να αποφύγει καθώς όντας φίλαθλος της ΑΕΚ προτιμούσε να φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλλα .Ένας φιλικός αγώνας που έδωσε η ομάδα του με την ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια εκείνη την εποχή στάθηκε η αφορμή για να πραγματοποιηθεί το όνειρο του. Καταλυτικό ρόλο στην μεταγραφή του στην ΑΕΚ έπαιξε και ο τότε προπονητής του στους Αγίους Αναργύρους και παλιός Ενωσίτης ποδοσφαιριστής Κώστας Παπαγεωργίου.
Αν και ο Λέτσας υπέγραψε αμέσως συμβόλαιο, η καταξίωση στην ΑΕΚ εκείνης της εποχής κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση ήταν καθώς με την κιτρινόμαυρη φανέλλα αγωνιζόταν τότε ένας πραγματικός γαλαξίας αστέρων. Έτσι αφού εξάντλησε την πρώτη χρονιά του σαν αναπληρωματικός και χωρίς επίσημη συμμετοχή, την επόμενη περίοδο δόθηκε δανεικός στον Πανελευσινιακό για να επιστρέψει την μεθεπόμενη και να ξεκινήσει να συμμετέχει στους αγώνες της ομάδας.
Πρώτη του εμφάνιση -σαν αλλαγή στο ματς- στις 21/3/1982 στην εντός έδρας νίκη επί του Απόλλωνα Αθηνών με 2-1. Ξεκίνησε για πρώτη φορά στη βασική ενδεκάδα στις 11/4/1982 όταν και σκόραρε στο 20′ το πρώτο από τα δύο γκολ της ΑΕΚ στην εκτός έδρας νίκη με 1-2 επί της Λάρισας.
Ξεκίνησε αγωνιζόμενος στον χώρο του κέντρου σαν πλάγιος μέσος και στην εξέλιξη της πορείας του στην ΑΕΚ αγωνίστηκε σαν πλάγιος οπισθοφύλακας και σαν κεντρικός αμυντικός.
Αρκετοί ήταν οι παράγοντες που συντέλεσαν ώστε η ποδοσφαιρική καριέρα του Σταύρου Λέτσα να προκύψει σχετικά βραχύβια. Ταλαιπωρήθηκε στην διάρκεια της από τρείς σοβαρούς τραυματισμούς που τον οδήγησαν σε τρείς αντίστοιχα χειρουργικές επεμβάσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα διαστήματα αποθεραπείας και απουσίας του από τους αγωνιστικούς χώρους. Η επαγγελματική του αποκατάσταση τον απασχολούσε πάντα και αντιλαμβανόταν ότι αυτή δύσκολα θα ερχόταν από το ποδόσφαιρο. Είχε σπουδάσει άλλωστε μηχανικός, επάγγελμα που εξασκεί ακόμη και σήμερα εργαζόμενος στον Δήμο Αγίων Αναργύρων. Τέλος, οι διοικητικές ανακατατάξεις της εποχής στην ΑΕΚ μετά την αποχώρηση του Λουκά Μπάρλου και η διοικητική αστάθεια που παρουσίαζε η Ένωση έπαιξαν τον ρόλο τους στην αποχώρηση του από την ομάδα το 1985. Τελευταίο του ματς με τα κιτρινόμαυρα η εντός έδρας νίκη με 3-1 επί της Λάρισας στις 16/6/1985.
Με την ΑΕΚ συμπλήρωσε 29 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα με 2 γκολ, 4 συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδας και 2 Ευρωπαϊκές συμμετοχές.
Ακολούθησε μια τρίμηνη θητεία του στο Αιγάλεω ώσπου πήρε την οριστική απόφαση να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Αμέσως μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση ασχολήθηκε με την προπονητική κυρίως σε ότι αφορούσε ερασιτεχνικούς συλλόγους και τμήματα ακαδημιών και υποδομών ενώ διετέλεσε και μέλος του προπονητικού τημ των τμημάτων υποδομών της ΑΕΚ έχοντας την αποκλειστική ευθύνη προπόνησης της Κ14-15 ομάδας.